Рішення
від 04.04.2023 по справі 172/1250/22
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/1250/22

Провадження № 2/172/389/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.04.2023 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Битяка І.Г. за участі секретаря судового засідання Глушко О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка у відсутність сторін, без фіксування судового засідання технічними засобами, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Попаснянської міської військово-цивільної адміністрації, треті особи: Державна реєстраційна служба Городищенського районного управління юстиції у Черкаській області, державний реєстратор прав на нерухоме майно виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області Поркіна Лілія Олександрівна про визнання права власності, -

В С Т А Н О В И В

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом. В обґрунтування позовних вимог вказує, що згідно з Договором купівлі-продажу від 26.10.1995 року, посвідченого державним нотаріусом Попаснянської державної нотаріальної контори, нею було придбано у власність житловий будинок з надвірними будівлями, який розташований в АДРЕСА_1 . Вказаний договір зареєстрований у реєстрі за №3313. Також договір зареєстровано у Попаснянському районному бюро технічної інвентаризації в реєстраційну книгу за №6828.

Домогосподарство АДРЕСА_1 складається із: житлового будинку /літ.А, а, а1/, літньої кухні /літ.Б, б/, погрібу /літ.В/, сараю /літ.Г/, вбиральні /літ.Е/, водопроводу /№1,2/, огорожі /№3-6/.

У 2000 році нею було приватизовано земельну ділянку АДРЕСА_1 площею, 0,0917 га, про що видано Державний акт на право приватної власності на землю серії Ш-ЛГ №028451 від 21.02.2000 року.

Звернувшись до Державної реєстраційної служби за отриманням витягу з Реєстру права власності речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру речових прав нанерухоме майно стосовно вказаного домогосподарства, було з`ясовано, що за вказаними параметрами відомості у Реєстрах відсутні.

08.08.2022 року вона, проживаючи в м. Кременчук Полтавської області і будучи зареєстрованою як внутрішньо переміщена особа, звернулася до Державної реєстраційної служби виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області із заявою про проведення державної реєстрації права власності на приватне домоволодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 . 26.09.2022 року вона отримала від державного реєстратора прав на нерухоме майно служби виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень.

Таким чином, у неї на теперішній час немає документів, які б могли підтвердити право власності на вказане домогосподарство.

Вона подала до Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області заяву про встановлення факту вимушеного переселення внаслідок збройної агресії російської федерації. 06.12.2022 року судом було відкрито провадження. На теперішній час м. Попасна Луганської області знаходиться під тимчасовою окупацією російської федерації. Згідно з нормами міжнародного права та Конвенції про захист цивільного населення під час війни вона має право на відшкодування країною агресором спричинених матеріальних збитків, але даних у Державному реєстрі прав на нерухоме майно стосовно прав власності на вказане житло за нею не зареєстровано.

Просила суд визнати за нею право власності на будинок АДРЕСА_1 , який був придбаний на підставі Договору купівлі-продажу від 26.10.1995 року, посвідченого державним нотаріусом Попаснянської державної нотаріальної контори, зареєстрованого у Попаснянському районному бюро технічної інвентаризації в реєстраційну книгу за №6828.

Ухвалою судді від 17.01.2023 року провадження у справі відкрито та постановлено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Представник позивача ОСОБА_2 надала суду заяву про розгляд справи у відсутність позивачки та її представника, позовні вимоги підтримує. Крім того, долучила копію рішення Автозаводського районного суду м. Кременчука від 25.01.2023 року про встановлення факту вимушеного переселення внаслідок збройної агресії російської федерації, яким заяву ОСОБА_1 задоволено.

Третя особа-2 надала суду письмові пояснення щодо предмета спору.

Відповідач і третя особа-1 про день та час розгляду справи повідомлені належним чином, відзив на позовну заяву та письмові пояснення суду не надали.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до такого.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно зі ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом (ч. 1 ст. 328 ЦК України).

Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону (ст. 334 ЦК України).

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо не право оспорюється або не визнається іншою особою.

Пунктом 37 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 5 від 07.02.2014 року «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» передбачено, що з урахуванням положень частини першої статті 15 та статті 392 ЦК власник майна має право пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з копією договору купівлі-продажу будинку від 26.10.1995 року, посвідченого державним нотаріусом Попаснянської державної нотаріальної контори, житловий будинок з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві власності позивачці ОСОБА_1 .

Вказаний договір зареєстрований у Попаснянському районному бюро технічної інвентаризації в реєстраційну книгу за №6828.

Домогосподарство АДРЕСА_1 складається із: жилий будинок А-1, сіни а, тамбур а1, крильцо кр., літня кухня Б, тамбур б, погріб В, сарай Г, вбиральня Е, водопровід № 1,2, огорожа № 3-6, що підтверджується технічним паспортом на ім`я позивачки ОСОБА_1 .

З рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень № 64932683 від 26.09.2022 року вбачається, що необхідні відомості про реєстрацію права власності на будинок по АДРЕСА_1 в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» відсутні.

За змістом статей 12, 13, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Суд розглядає цивільні справи в межах заявлених фізичними або юридичними особами вимог і на підставі наданих ними доказів. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно зі статтею 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Аналізуючи вищевикладені доводи, беручи до уваги всі встановлені судом факти і відповідні їм правовідносин, належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог ОСОБА_1 про визнання права власності на будинок з господарськими спорудами і будівлями.

Щодо розподілу судових витрат між сторонами суд зазначає таке.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 134 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог (ч.ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України).

Враховуючи, що позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання права власності задоволені, то з відповідача на її користь слід стягнути судові витрати у вигляді сплаченого судового збору за подання позову до суду в сумі 992,40 грн.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 15, 316, 317, 319, 328, 334, 397 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 211, 247, 259, 263, 279 ЦПК України, -

У Х В А Л И В

1. Позов ОСОБА_1 до Попаснянської міської військово-цивільної адміністрації, треті особи: Державна реєстраційна служба Городищенського районного управління юстиції у Черкаській області, державний реєстратор прав на нерухоме майно виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області Поркіна Лілія Олександрівна про визнання права власності - задовольнити.

2. Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на будинок з господарськими спорудами і будівлями АДРЕСА_1 , який був придбаний на підставі Договору купівлі-продажу від 26 жовтня 1995 року, посвідченого державним нотаріусом Попаснянської державної нотаріальної контори і зареєстрованого у Попаснянському районному бюро технічної інвентаризації в реєстраційну книгу за № 6828 та який складається із: жилий будинок А-1, сіни а, тамбур а1, крильцо кр., літня кухня Б, тамбур б, погріб В, сарай Г, вбиральня Е, водопровід № 1,2, огорожа № 3-6.

3. Стягнути з Попаснянської міської військово-цивільної адміністрації на користь ОСОБА_1 судові витрати зі сплати судового збору за подання позовної заяви до суду в сумі 992,40 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя І.Г. Битяк

Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу110015257
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —172/1250/22

Рішення від 04.04.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні