Ухвала
від 04.04.2023 по справі 916/375/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про встановлення строку для

усунення недоліків заяви кредитора

"04" квітня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/375/23Господарський суд Одеської області у складі судді Грабован Л.І.,

дослідивши матеріали заяви ОСОБА_1 з грошовими вимогами до боржника

за заявою боржника ОСОБА_2

про неплатоспроможність

Встановив:

Ухвалою підготовчого засідання суду від 22.03.2023р. відкрито провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_2 ; введено процедуру реструктуризації боргів ОСОБА_2 ; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів строком на 120 днів до 19.07.2023р.; призначено керуючим реструктуризацією боржника ОСОБА_2 арбітражного керуючого Данілова Артема Івановича.

ОСОБА_1 звернувся із заявою від 30.03.2023р. (вх. №3-176/23 від 30.03.2023р.) про визнання конкурсним кредитором з грошовими вимогами до боржника в розмірі 250 000 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

З 21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства, яким встановлені умови та порядок відновлення платоспроможності боржника юридичної особи та відновлення платоспроможності фізичної особи.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратив чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Кредитор у відповідності до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства це юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника.

Ст. 113 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про неплатоспроможність боржника фізичної особи, фізичної особи підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Ч. 1 ст. 122 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що подання кредиторами грошових вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно ч. 3 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства до заяви в обов`язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, що підтверджують грошові вимоги до боржника.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Порядок надання послуг поштового зв`язку, права та обов`язки операторів поштового зв`язку і користувачів послуг поштового зв`язку визначають Правила надання послуг поштового зв`язку, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009р. №270 (далі - Правила).

П. 61 Правил передбачено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Таким чином, оригінал опису вкладення в поштовий конверт, в якому зазначений поіменний перелік документів, що надсилається адресату, є офіційним підтвердженням наявності у відправленні того пакету документів, який був надісланий відправником.

Наведені вище положення також дають підстави дійти висновку, що звертаючись до суду із заявою, на заявника покладений обов`язок додати документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення, який має містити номер поштового відправлення. Саме зазначення такого номеру є обов`язковим для виконання вимог ГПК України про належне надсилання заяви та документів іншій стороні.

Заявником до заяви з грошовими вимогами до боржника надано лише фіскальні чеки АТ «Укрпошта», тоді як у відповідності до положень ст. 172 ГПК України відправлення іншим учасникам справи копії заяви та доданих до неї документів здійснюється листом з описом вкладення.

У заяві з грошовими вимогами до боржника заявник посилається на договір позики, укладений 18.06.2022р. між ним та боржником, однак відповідних доказів до заяви не надано.

Згідно ч. 1 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Кодексу. У разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог цього Кодексу, господарський суд письмово повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов`язаний їх усунути.

Враховуючи наявність недоліків заяви з грошовими вимогами до боржника, якими є відсутність доказів надсилання копії заяви, а також документів, що підтверджують грошові вимоги, боржнику і керуючому реструктуризації боржника арбітражному керуючому Данілову Артему Івановичу, доказів, підтверджуючі викладені обставини, суд повідомляє про них заявника та зобов`язує ОСОБА_1 усунути зазначені недоліки у строк до 14.04.2023р. включно.

При цьому, необхідно зазначити, що у разі не усунення заявником зазначених недоліків, суд відповідно до ч. 2 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства виносить ухвалу про повернення заяви.

Керуючись ст. ст. 45, 46, 113, 122 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України суд

У Х В А Л И В:

1.Встановити ОСОБА_1 строк для усунення недоліків заяви з грошовими вимогами до боржника до 14.04.2023р. включно.

2.Зобов`язати ОСОБА_1 надати докази надсилання копії заяви, а також документів, що підтверджують грошові вимоги, боржнику і керуючому реструктуризації боржника арбітражному керуючому Данілову Артему Івановичу (лист з описом вкладення) та докази підтверджуючі викладені у заяві обставини.

Копію ухвали надіслати: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

Суддя Л.І. Грабован

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу110020962
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: неплатоспроможність фізичної особи

Судовий реєстр по справі —916/375/23

Ухвала від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 14.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні