Ухвала
від 04.04.2023 по справі 386/8/22
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/8/22

Провадження № 2/386/23/23

УХВАЛА

Іменем України

04 квітня 2023 року

Голованівський районнийсуд Кіровоградськоїобласті в складі:

головуючого судді Червоненка Д.В.,

за участю секретаря судового засідання - Максютенко О.О.,

позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши під час підготовчого провадження у цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Голованівської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області, треті особи, які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета спору: приватний нотаріус Голованівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Захаренко Вадим Володимирович, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , про захист права власності,

в с т а н о в и в :

Ухвалою суду від 15.03.2023 року витребувано від Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) відомості з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо наявності актового запису про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

22.03.2023 року, на виконання ухвали Голованівського районного суду Кіровоградської області від 15.03.2023 року, судом отримано лист №157-33.4-24 від 21.03.2023 року Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському району Кіровоградської області, відповідно до якого актовий запис про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в архіві Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському району Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) відсутній.

В судовому засіданні позивач просила застосувати до керівника Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) заходи процесуального примусу за невиконання ухвали про витребування доказів у вигляді штрафу, а також повторно витребувати вказану інфрмацію.

Постановою КМУ від 22 серпня 2007 р. N 1064 "Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян" затверджено вказаний Порядок та установлено, зокрема, що довідки, видача яких здійснюється відділами реєстрації актів цивільного стану, складаються у формі витягів з Реєстру.

Пунктом 16 вказаного Порядку передбачено, що на безоплатне отримання витягу з Реєстру мають право: суди (судді), органи досудового розслідування, нотаріуси та інші органи державної влади (посадові особи), органи місцевого самоврядування (посадові особи), якщо запит зроблено у зв`язку із здійсненням ними повноважень, визначених актами законодавства.

Враховуючи, що ухвалою суду від 15.03.2023 року від Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) витребувано відомості з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, а не актовий запис, про що помилково зазначено в листі №157-33.4-24 від 21.03.2023 року, суд дійшов висновку про невиконання Голованівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському району Кіровоградської області ухвали суду про витребування доказів, адже витребувані докази суду не надано, про причини їх неподання не повідомлено.

Зазначене призводитьдо повторноговідкладення розглядусправи,порушення засадцивільного судочинстващодо розумностістроків розглядусправи судомта порушеннявимог ч.6та ч.7ст.84ЦПК України,згідно якихбудь-якаособа,у якоїзнаходиться доказ,повинна видатийого навимогу суду.

Приписами ч.8та ч.9ст.84ЦПК Українивстановлено,що уразі неповідомленнясуду пронеможливість податидокази,витребувані судом,а такожза неподаннятаких доказівз причин,визнаних судомнеповажними,суд застосовуєдо відповідноїособи заходипроцесуального примусу,передбачені цимКодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 143 ЦПК України заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Заходами процесуального примусу є, зокрема, тимчасове вилучення доказів для дослідження судом, штраф (п.п. 3, 5 ч. 1 ст. 144 ЦПК України).

Так, відповідно до ч. 1 ст. 146 ЦПК України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 148 ЦПК України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству; неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин; невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів, ненадання копії відзиву на позов, апеляційну чи касаційну скаргу, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк; порушення заборон, встановлених частиною дев`ятою статті 203 цього Кодексу.

У зв`язку з наведеним, суд приходить до висновку, що Голованівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському району Кіровоградської області не виконав обов`язки, передбачені ч. 6 та ч. 7 ст. 84 ЦПК України без поважних причин, що перешкоджає судочинству, а тому відносно останнього, з метою спонукання до виконання ухвали суду, слід застосувати заходи процесуального примусу у виді штрафу в розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.252, п.13 ч.1 ст.253 ЦПК України суд має право зупинити провадження у справі в разі прийняття ухвали про тимчасове вилучення доказів державним виконавцем для дослідження судом - до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 143-144, 148, 252, 253, 258-261, 353 ЦПК України,суд -

п о с т а н о в и в:

1. Застосувати відносно Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) захід процесуального примусу у виді тимчасового вилучення доказів для дослідження судом.

Тимчасово вилучити у Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) відомості з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо наявності актового запису про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягувач: Голованівський районний суд Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 02896851, юридична адреса: 26500, Кіровоградська обл., Голованівський р-н, смт. Голованівськ, вул. Соборна, 18).

Боржник: Голованівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), (код ЄДРПОУ : 26504880, юридична адреса:26500, смт. Голованівськ, вул. Соборна, 23).

2. Застосувати відносно Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), (код ЄДРПОУ : 26504880, юридична адреса:26500, смт. Голованівськ, вул. Соборна, 23) захід процесуального примусу у виді штрафу в розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. в дохід держави (отримувач коштів: ГУК у м.Києві/Печерс.р-н/21081100, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37993783; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA118999980313090106000026007, код класифікації доходів бюджету: 22030106).

Стягувач: Державна судова адміністрація України (01601, вул. Липська, 18/5, м. Київ, код ЄДРПОУ 26255795).

Боржник: Голованівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), (код ЄДРПОУ : 26504880, юридична адреса:26500, смт. Голованівськ, вул. Соборна, 23)

Виконання ухвалидоручити Голованівському відділу державної виконавчої служби у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (26500, Кіровоградська область, смт Голованівськ, вулиця Соборна, будинок 40).

Ухвала є виконавчим документом та підлягає негайному виконанню в частині тимчасового вилучення доказів для дослідження судом.

Строк пред`явлення до примусового виконання - протягом трьох місяців, тобто до 04.07.2023 року.

Роз`яснити, що застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом.

Роз`яснити, що суд може скасувати постановлену ним ухвалу про стягнення штрафу, якщо особа, стосовно якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов`язків.

Зупинити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Голованівської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Голованівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Захаренко Вадим Володимирович, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , про захист права власності до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду апеляційної скарги. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

З повним текстом ухвали суду сторони зможуть ознайомитись 04.04.2023 року.

Суддя: Д. В. Червоненко

СудГолованівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу110022387
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —386/8/22

Рішення від 28.12.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні