Ухвала
від 23.03.2023 по справі 405/1546/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/1546/23

провадження № 1-кс/405/904/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.03.2023 м. Кропивницький

Cлідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кропивницькому клопотання капітана поліції слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42023120000000020 від 13.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

слідчий відділуСУ ГУНаціональної поліціїв Кіровоградськійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 звернувся дослідчого суддіз клопотаннямпро тимчасовийдоступ додокументів (виїмкудокументів),які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична та фактична адреса АДРЕСА_1 , шляхом роздруківки з магнітного носія у разі подачі таких звітів у електронному вигляді, та зняття копій з їх оригіналів, у разі подачі звітів у паперовому вигляді. В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що у провадженні слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023120000000020 від 13.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 під час винесення рішень про надання дозволу на розроблення проєкту щодо відведення в оренду земельної ділянки та про передачу в оренду земельної ділянки ПП « ОСОБА_4 » №3510100000:33:212:0094 по АДРЕСА_2 .

В ході досудового розслідування встановлено, що рішеннями ІНФОРМАЦІЯ_2 в порушення вимог Земельного кодексу України надано дозволі на розроблення проєкту щодо відведення в оренду земельної ділянки та про передачу в оренду земельної ділянки ПП « ОСОБА_4 » №3510100000:33:212:0094 по АДРЕСА_2 .

Також в ході проведення досудового розслідування встановлено, що рішенням Господарського суду Кіровоградської області у справі №8/76 від 21.01.2009 ОКП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » зобов`язано здійснити державну реєстрацію об`єкта незавершеного будівництва в АДРЕСА_2 , на підставі біржового контракту №14/14 від 21.05.2008 укладеного з ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Слідчим зазначається, що з метою встановлення кола причетних осіб, до вчинення вказаного злочину, а також встановлення кола осіб, які перебували на посадах керівників та працівників ПП « ОСОБА_4 », код НОМЕР_1 , підтвердження здійснення податкових операцій, виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до податкових декларацій з податку на додану вартість, додатків 5 до податкових декларацій з податку на додану вартість, уточнюючих розрахунків податкових зобов`язань з податку на додану вартість у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок, додатку 2 до податкових декларацій з податку на додану вартість, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма 1ДФ), договору про визнання електронних документів, заяв про приєднання до договору про визнання електронних документів, відомостей в Єдиному реєстрі податкових накладних по виникненню податкового кредиту в частині операцій щодо придбання товарів робіт та послуг (виникнення податкового кредиту «вхідний ПДВ») та відомостей в Єдиному реєстрі податкових накладних по винекненню податкових зобов`язань загальної суми ПДВ, яка міститься у вартості проданих товарів/робіт/послуг, які подавались ПП « ОСОБА_4 », код НОМЕР_1 , а також актів складених за результатами проведення перевірок вказаного підприємства, за період з 05.03.2020 по теперішній час, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення обставин вчинення кримінального правопорушення з використанням вказаного підприємства.

Слідчий у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву, в якій просить провести розгляд клопотання у його відсутність та задовольнити клопотання.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 у судове засідання не з`явився, про дату час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Оскільки, згідно ч. 4 ст. 163 КПК України відсутність слідчого та особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, не є перешкодою для розгляду клопотання, суд визнав можливим розглянути клопотання за відсутності слідчого та представника ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі наявних доказів.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів судового розгляду не здійснювалося.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Кіровоградській області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42023120000000020 від 13.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 під час винесення рішень про надання дозволу на розроблення проєкту щодо відведення в оренду земельної ділянки та про передачу в оренду земельної ділянки ПП « ОСОБА_4 » №3510100000:33:212:0094 по АДРЕСА_2 (витяг з ЄРДР від 13.02.2023 (а.п.3).

Відтак, органу досудового розслідування з метою встановлення обставин кримінального провадження необхідно одержати тимчасовий доступ до вказаних документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення копій документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно доч.5ст.163КПК України,слідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи:перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи;самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні;не становлятьсобою абоне включаютьречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Отже, вказані документи, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 та до яких просить надати доступ слідчий, становлять комерційну таємницю.

Згідно ч. ч. 6, 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідивши матеріали клопотання, яке погоджене прокурором, та подане у відповідності до ст. 160 КПК України, беручи до уваги, що речі та документи, доступ до яких просить надати слідчий, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 та мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а також враховуючи, що в інший спосіб довести вказані обставини неможливо, зважаючи на те, що документи не є такими, доступ до яких заборонено, проте містять охоронювану законом таємницю, слідчий суддя вважає клопотання слідчого обґрунтованим та доведеним, у зв`язку з чим останнє підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.159-166, 369-372 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати слідчомувідділу СУГУНП вКіровоградській області ОСОБА_3 ,слідчому відділуСУ ГУНПв Кіровоградськійобласті ОСОБА_5 ,слідчому відділуСУ ГУНПв Кіровоградськійобласті ОСОБА_6 ,слідчому відділуСУ ГУНПв Кіровоградськійобласті ОСОБА_7 ,у кримінальномупровадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань№ 42023120000000020від 13.02.2023за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364КК України,тимчасовий доступдо документів,які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична та фактична адреса АДРЕСА_1 , а саме: до податкових декларацій з податку на додану вартість, додатків 5 до податкових декларацій з податку на додану вартість, уточнюючих розрахунків податкових зобов`язань з податку на додану вартість у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок, додатку 2 до податкових декларацій з податку на додану вартість, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма 1ДФ), договору про визнання електронних документів, заяв про приєднання до договору про визнання електронних документів, відомостей в Єдиному реєстрі податкових накладних по виникненню податкового кредиту в частині операцій щодо придбання товарів робіт та послуг (виникнення податкового кредиту «вхідний ПДВ») та відомостей в Єдиному реєстрі податкових накладних по винекненню податкових зобов`язань загальної суми ПДВ, яка міститься у вартості проданих товарів/робіт/послуг, які подавались ПП « ОСОБА_4 », код НОМЕР_1 , а також актів складених за результатами проведення перевірок вказаного підприємства, за період з 05.03.2020 по теперішній час, шляхом роздруківки з магнітного носія у разі подачі таких звітів у електронному вигляді, та зняття копій з оригіналів, у разі подачі звітів у паперовому вигляді.

Строк дії ухвали визначити до 23.05.2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Роз`яснити, що у разі невиконання даної ухвали слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Оригінал ухвали виготовлено в 2-х прим.

Слідчий суддя ОСОБА_8

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення23.03.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110022468
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —405/1546/23

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 17.03.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 16.03.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні