Ухвала
від 05.04.2023 по справі 1340/4711/18
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №1340/4711/18

провадження № П/1340/5117/18

У Х В А Л А

з питань заміни відповідача в адміністративній справі

05 квітня 2023 року

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Гулкевич І.З., перевіривши матеріали адміністративного позову Івано-Франківського споживчого товариства Яворівської райспоживспілки до Ясниської сільської ради про визнання протиправним та скасування рішення,-

в с т а н о в и в:

Івано-Франківське споживче товариство Яворівської райспоживспілки звернулось до суду з позовною заявою до Ясниської сільської ради про визнання протиправним та скасування рішення від 02.04.2018 р №456 про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Шевченка,21 в с. Ясниська Яворівського району Львівської області орієнтовною площею 0,08 га для обслуговування будівлі магазину.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 16.10.2018 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Ухвалою суду від 17.12.2018 зупинено провадження у справі до набрання законної сили рішенням Яворівського районного суду Львівської області по справі №460/2457/17.

Ухвалою суду від 30.01.2023 поновлено провадження у справі.

На адресу суду від представника позивача надійшло клопотання про заміну відповідача в адміністративній справі №380/4711/18 з Ясниської сільської ради (81082, Львівська область, ворівський район, с. Ясниська, ЄДРПОУ 04372394) на Івано-Франківську селищну раду (81070, Львівська область, Яворівський район, смт. Івано-Франкове, пл. Ринок,1, ЄДРПОУ 34106981).

При вирішенні питання про заміну сторони відповідача, суд виходив з такого.

Згідно із статтею 52 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ст.2 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об`єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність, органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Згідно з ст.7-1 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження; територій територіальних громад здійснює Кабінет Міністрів України. Рішення Кабінету Міністрів України про визначення адміністративних центрів територіальний громад та затвердження територій територіальних громад подається до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і сільських, селищних, міських голів відповідних територіальних громад

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 718-р. на виконання статті 7-1 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні було визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Львівської області згідно з додатком. Додаток до вищезазначеної постанови передбачає утворення

Згідно вказаного розпорядження територіальними громадами, території яких входять до складу території Івано-Франківської територіальної громади з адміністративним центром смт. Івано-Франкове зазначено Ясниську територіальну громаду. Отже, Ясниська територіальна громада увійшла до складу Івано-Франківської територіальної громади.

З наявної у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань судом встановлено, що Ясниська сільська рада Яворівського району Львівської області перебуває в стані припинення, відомості про правонаступників у реєстрі відсутні.

Поряд з цим суд зазначає, що Законом України Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій від 17.11.2020 внесено зміни до Закону України Про місцеве самоврядування в Україні, розділ V Прикінцеві та перехідні положення доповнено пунктами 6-1 і 6-2 такого змісту:

1) у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі -сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами. територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі -розформовані територіальні громади);

4) сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту;

9) юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою;

Відповідно до ч. 8 ст. 45 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні повноваження місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на наступних (чергових або позачергових) виборах.

Відносини, що виникають у процесі добровільного об`єднання територіальних громад сіл, селищ, міст, а також добровільного приєднання до об`єднаних територіальних громад регулює Закон України Про добровільне об`єднання територіальних громад.

Відповідно до частини 1 статті 8 Закону України Про добровільне об`єднання територіальних громад об`єднана територіальна громада вважається утвореною за цим Законом з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що прийняли рішення про добровільне об`єднання територіальних громад, або з моменту набрання чинності рішенням про підтримку добровільного об`єднання територіальних громад на місцевому референдумі та за умови відповідності таких рішень висновку, передбаченому частиною четвертою статті 7 цього Закону.

Повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, завершуються в день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою (ч. 2 ст. 8 названого Закону).

Згідно з ч. ч. 3, 4 статті 8 Закону України Про добровільне об`єднання територіальних громад» об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою. У разі об`єднання всіх територіальних громад одного району в одну об`єднану територіальну громаду все майно спільної власності територіальних громад такого району є комунальною власністю об`єднаної територіальної громади, а пов`язані з таким майном права та обов`язки належать об`єднаній територіальній громаді з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

З дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою, у порядку, визначеному цим Законом, здійснюється реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, та розміщених поза адміністративним центром об`єднаної територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні юридичні особи - сільські, селищні, міські ради припиняються у порядку, визначеному цим Законом. Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків всіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою.

Рішенням Івано-Франківської селищної ради від 24.02.2021 № 362 вирішено реорганізувати Ясниську сільську раду (ЄДРПОУ 04372394) шляхом приєднання до Івано-Франківської селищної громади (ЄДРПОУ 34106981). Пунктом 8.1 цього ж рішення вирішено Івано-Франківську селищну раду вважати правонаступником всього майна, прав та обов`язків Ясниської сільської ради.

Відповідно до частин першої та п`ятої статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відтак до Івано-Франківської селищної ради перейшли права Ясниської сільської ради Яворівського району Львівської області.

Таким чином, з урахуванням положень статті 52 КАС України, суд вважає за необхідне допустити заміну відповідача у справі Ясниську сільську раду на Івано-Франківську селищну раду.

Керуючись статтями 52, 248, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

у х в а л и в:

Клопотання представника позивача про заміну сторони відповідача у справі задовольнити.

Допустити заміну відповідача Ясниську сільську раду (81082, Львівська область, ворівський район, с. Ясниська, ЄДРПОУ 04372394) на Івано-Франківську селищну раду (81070, Львівська область, Яворівський район, смт. Івано-Франкове, пл. Ринок,1, ЄДРПОУ 34106981).

Судове засідання відбудеться 10.05.2023 о 13:00 год., у приміщенні Львівського окружного адміністративного суду (м.Львів, вул. Чоловського, 2 ).

Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Відповідачу Івано-Франківській селищній раді надіслати також копію ухвали про відкриття провадження у справі та копію позовної заяви з додатками.

Роз`яснити відповідачу право на подання до суду відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 6 ст. 162 КАС України).

Крім того, позивач має право на подання до суду відповіді на відзив, а відповідач заперечення, у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву чи відповіді на відзив, з врахуванням приписів ст. 163-164 КАС України.

Заяви по суті справи (відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення, пояснення) повинні бути подані (завчасно надіслані) до канцелярії Львівського окружного адміністративного суду (79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2) у встановлені у цій ухвалі строки, з наданням доказів надіслання таких іншим учасникам справи.

Повідомити сторін про наявність у Львівському окружному адміністративному суді можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Інформацію по справі, що розглядається учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України (http://adm.lv.court.gov.ua/sud1370/) в розділі Стан розгляду справ.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повної ухвали суду.

Суддя Гулкевич І.З.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110030697
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1340/4711/18

Рішення від 22.04.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 05.04.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 30.01.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 17.12.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 16.10.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні