Ухвала
від 15.03.2023 по справі 756/15055/21
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 756/15055/21

Номер провадження № 1-в/756/30/23

УКРАЇНА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2023 року місто Київ

Оболонський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 5 Оболонського районного суду міста Києва клопотання Оболонського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області про вирішення питання, пов`язаного з виконанням вироку, засудженої:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, громадянки України, з вищою освітою, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , та проживає за адресою АДРЕСА_2 , вироком Оболонського районного суду міста Києва від 20.10.2022 за ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190 України, на підставі ч. 1 ст. 70 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 1 (один) рік, зі звільненням від відбуття покарання з випробувальним строком на 1 (один) рік на підставі ст. 75 КК України,

УСТАНОВИВ:

1. Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається.

1.1. 08.12.2022 до Оболонського районного суду міста Києва надійшло клопотання Оболонського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області про вирішення питання, пов`язаного з виконанням вироку, а саме щодо уточнення покладених судом обов`язків на ОСОБА_3 , відповідно до ч. 1 ст. 76 КК України.

1.2. Клопотання обґрунтовано тим, що 06.12.2022 до Оболонського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області надійшло розпорядження разом із копією вироку відносно ОСОБА_3 , для виконання, де судом, на підставі ч. 1 ст. 76 КК України, на ОСОБА_3 покладено обов`язок повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Між тим, на думку органу пробації, суд не міг покласти на засуджену лише один обов`язок, передбачений ч.1 ст.76 КК України, бо у разі звільнення від відбування покарання з випробуванням суд покладає на засудженого усі обов`язки, передбачені ч.1 ст.76 КК України, зокрема періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

2. Позиції сторін кримінального провадження.

2.1. У судове засідання засуджена ОСОБА_3 , прокурор та представник персоналу органу пробації не прибули, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлялись належним чином, але засудженою, прокурором та представником органу пробації надано заяви про розгляд клопотання в їх відсутність, орган пробації просить задовольнити клопотання, засуджена та прокурор просить відмовити у його задоволенні.

У зв`язку з чим, відповідно до ст. 539 КПК України, суд вважає можливим розглянути подання відділу пробації за відсутності осіб, які не прибули в судове засідання.

3. Установлені судом обставин із посиланням на докази, мотивів з яких суд виходив при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався.

3.1. Відповідно до ч. 1 ст. 539 КПК України, питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 537 КПК України під час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

3.2. У судовому засіданні встановлено, як свідчать надані матеріали, ОСОБА_3 була засуджена вироком Оболонського районного суду міста Києва від 20.10.2022 за ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України, на підставі ч. 1 ст. 70 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 1 (один) рік, зі звільненням від відбуття покарання з випробувальним строком на 1 (один) рік на підставі ст. 75 КК України.

При цьому на ОСОБА_3 , згідно з п. 1 ч. 1 ст. 76 КК України, було покладено обов`язок - повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

3.3. Суд погоджується, що ч. 1 ст. 76 КК України визначено, що у разі звільнення від відбування покарання з випробуванням суд покладає на засудженого такі обов`язки: 1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; 2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Бо конструкція зазначеної норми передбачає покладення на засудженого обов`язків, передбачених у пунктах 1 та 2 ч. 1 ст. 76 КК України у разі звільнення особи від відбування покарання з випробуванням.

3.4. Проте, як вбачається з матеріалів судового провадження, вирок набрав законної сили та не оскаржувався. Окрім цього, суд не вправі змінювати зміст вироку, тобто не має права доповнювати його тими обов`язками чи зобов`язаннями, які не були предметом висновку суду під час його ухвалення, бо в такому разі відбувається зміна рішення, що не може мати місце в порядку п. 14 ч. 1 ст. 537 КПК України, як і в порядку роз`яснення рішення чи виправлення описки.

3.5. Отже, з огляду на викладене у задоволенні клопотання Оболонського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області про вирішення питання, пов`язаного з виконанням вироку, слід відмовити.

Керуючись статтями 7, 537, 539 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання Оболонського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області про вирішення питання, пов`язаного з виконанням вироку - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд міста Києва протягом 7 днів з дня її оголошення, а особами, які не приймали участь в судовому засіданні, в той же строк та в тому ж порядку, з моменту отримання копії даної ухвали.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.03.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110035755
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях

Судовий реєстр по справі —756/15055/21

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Касьян А. В.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пономаренко А. А.

Вирок від 20.10.2022

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Шестаковська Л. П.

Ухвала від 20.10.2022

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Шестаковська Л. П.

Ухвала від 05.10.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Шестаковська Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні