Рішення
від 23.03.2023 по справі 237/3739/21
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 237/3739/21

Провадження № 2/237/336/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.03.23 року м. Курахове

Мар`їнський районний суд Донецької області в складі:

Головуючого судді Ліпчанського С.М..,

за участю секретаря судового засідання Бахтіярової Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Курахове Мар`їнського району Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , в інтересах якої діє ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , інтересах якої діє ОСОБА_1 , до Мар`їнська міська ВЦА Покровського району Донецької області, третя особа: Друга Селидівська Державна нотаріальна контора, Служба у справах дітей Мар`їнської МВЦА Покровського району Донецької області про визнання права власності в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

До Мар`їнського районного суду Донецької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 про визнання права власності в порядку спадкування.

Сторони у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином у встановлений законодавством строк та порядок.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з підстав, зазначених позивачем у позовній заяві.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що дружинапозивача, ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження село Георгіївка Мар`їнського району Донецької області, померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у Куйбишевському районі міста Донецьк. Факт смерті дружини встановлено у судовому порядку рішенням Мар'їнського районного суду Донецької області від 27.08.2021 по справі № 237/3142/21 та у подальшому отримано Свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане Мар'їнським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) 07.09.2021 року.Перебування з ОСОБА_4 у шлюбі на момент її смерті підтверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 , виданим Виконавчим комітетом Максимільянівської сільської ради Мар'їнського району Донецької області.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданим ВРАЦС Куйбишевського районного управління юстиції у м. Донецьк, 25.12.2007 року, слідує, що батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є ОСОБА_1 , матір`ю- ОСОБА_4 .

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 виданим Норильським територіальним відділом управління записів актів цивільного стану громадян адміністрації Красноярського краю росії, 18.02.2004 року, слідує, що батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є ОСОБА_1 , матір`ю- ОСОБА_4 .

Позивач та його діти є внутрішньо переміщеними особами, що підтверджується відповідними довідками. Померла дружина також була внутрішньо переміщеною особою. На момент смерті позивач з дружиною та дітьми були зареєстровані за однією адресою, асаме: АДРЕСА_1 . Адреса реєстрації, як внутрішньо переміщених осіб також співпадає.

До спадкової маси увійшло наступне майно:

- частина житлового будинку з господарськими спорудами та побудовами, розташований за адресою - АДРЕСА_2 , що згідно Витягу про реєстрації права власності на нерухоме майно, виданим Районним комунальним підприємством «Мар`їнське бюро технічної інвентаризації» від 01.11.2004 за номером 5264127 у розмірі 1/1 належить померлій на підставі приватної власності, що підтверджується Свідоцтвом про право на спадщину за законом, виданим 15.09.2004 року Державним нотаріусом Мар`їнької державної нотаріальної контори Донецької області Дейнекою А.А. й зареєстрованим у реєстрі за № 2394, ВВМ № 872978;

- Земельна ділянка загальною площею 4,310 га з кадастровим номером 1423385000:04:000:0270 та цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», розташована на землях Максимільянівської сільської ради, на підтвердження права власності на котру мається Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ДН № 185458, виданий Мар`їнським районним відділом земельних ресурсів 05.06.2006 року.

У зв`язку з тим, що позивач отримав Постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, бо не в змозі документально підтвердити факт сумісного поживання разом із померлою, виникла необхідність у зверненні о суду.

Відповідно до ст. 16 ЦК України Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права.

Відповідно до ч.2 ст.5 ЦПК України у випадку, якщо законом або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулась до суду, суд відповідно до викладеної в позовній заяві вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 Цивільного кодексу України спадкування здійснюється за заповітом та за законом.

Згідно положень статті 1297 Цивільного кодексу України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім`я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, в тому числі й у випадку визначення судом за позовом спадкоємця додаткового строку для прийняття спадщини.

Право власності відповідно до ст.328 ЦК України набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно з статтею 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Позов про визнання права власності - це позадоговірна вимога власника майна про констатацію перед третіми особами факту приналежності позивачу права власності на спірне майно.

Отже, беручи до уваги вищевикладені обставини, надані докази, суд вважає за доцільне визнати за позивачем право власності на визначене спадкове майно.

Позивачем подано клопотання про звільнення від сплати судового збору, однак, заявником не додано доказів на підтвердження ніякої підстави. Таким чином, за своїм статусом заявник не звільняється від сплати судового збору згідно із Законом України Про судовий збір у цій справі.

З позивача ОСОБА_1 підлягає стягненню в дохід держави судовий збір в розмірі 908 грн.

На підставі викладеного, у відповідності зі ст.ст. 12, 81, 259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. ст.ст. 16, 284, 358. 364, 383, 1261, 1268, 1270 ЦК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , в інтересах якої діє ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , інтересах якої діє ОСОБА_1 , до Мар`їнська міська ВЦА Покровського району Донецької області, третя особа: Друга Селидівська Державна нотаріальна контора, Служба у справах дітей Мар`їнської МВЦА Покровського району Донецької області про визнання права власності в порядку спадкування- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_5 , право власності у порядку спадкування на 1/3 частину у 1/2 частині житлового будинку з господарськими спорудами та побудовами, розташований за адресую - АДРЕСА_2 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_6 , право власності у порядку спадкування на 1/3 частину у 1/2 частині житлового будинку з господарськими спорудами та побудовами, розташований за адресую - АДРЕСА_2 .

Визнати за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_7 , право власності у порядку спадкування на 1/3 частину у 1/2 частині житлового будинку з господарськими спорудами та побудовами, розташований за адресую - АДРЕСА_2 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судові витрати у розмірі 908 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів безпосередньо до Апеляційного суду Донецької області.

Суддя С. М. Ліпчанський

Дата документу 23.03.23 року

СудМар`їнський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення23.03.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110041551
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —237/3739/21

Рішення від 23.03.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні