Рішення
від 06.04.2023 по справі 347/724/23
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/724/23

Провадження № 2-о/347/33/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 квітня 2023 року м. Косів

Косівський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Кіцули Ю. С.,

з участю:

секретаря с/з Рибчук Х. Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Косів в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне Управління Пенсійного фонду України Івано- Франківської області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції сторін.

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин. В обґрунтування вимог заяви, ствердила, що проживає в АДРЕСА_1 , дівоче прізвище заявника було « ОСОБА_1 ».

08.09.1984 р. ОСОБА_1 уклала шлюб з ОСОБА_3 , після укладення шлюбу змінила прізвище з « ОСОБА_1 » на « ОСОБА_1 ». В шлюбі народилися діти ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Місцем народження дітей є с. Великий Рожин, Косівського району Івано- Франківської області. Під час реєстрації дітей у виконкомі Великорожинської сільської ради Косівського району Івано-Франківської області в графі «мати» було неправильно вказано ім`я заявника, а саме « ОСОБА_1 », а повинно бути « ОСОБА_1 », у відповідності до її паспорта громадянина України.

Про те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є одна і та ж сама особа стверджується довідкою виданою 22.12.2022 р. за № 540 виконкомом Кутської селищної ради, Косівського району Івано-Франківської області.

У зв`язку з вищенаведеним заявник просить встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька с. Великий Рожин, Косівського району Івано-Франківської області є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а вони її дітьми.

Вищезгаданий факт родинних відносин необхідно встановити для оформлення пенсії за віком в Косівському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Івано-Франківської області.

Заяви та клопотання учасників справи.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання 06.04.2023 року не з`явилася, однак в поданій заяві просила проводити розгляд справи без її участі (а.с. 2).

Заінтересована особа, будучи належним чином повідомленою про розгляд заяви не забезпечила явку свого представника у судове засідання на 06.04.2023 року, однак подала суду пояснення, у яких вказала, що розбіжність в зазначенні імені заявника в документах, позбавляє заінтересовану особу вирішити питання про призначення ОСОБА_1 пенсії по віку. Також вважали, що заявлення ОСОБА_1 такої заяви до суду є передчасним. Просили розгляд справи проводити без участі їхнього представника (а.с.21-21).

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою від 15.03.2023 року заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, та призначено до судового розгляду на 06.04.2023 року (а.с. 16).

У відповідності до ч. 3 ст. 211 ЦПК України судом проведено розгляд справи у відсутності сторін.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши заяву ОСОБА_1 , дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що заява є обґрунтована і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Фактичні обставини, встановлені судом, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Судом встановлено, що відповідно до копії свідоцтва про шлюбу серії НОМЕР_1 виданого 08.09.1984 р. ОСОБА_3 зареєстрував шлюб з ОСОБА_1 . Прізвище подружжя записане ОСОБА_1 (а.с. 4).

Згідно копій свідоцтв про народження серії НОМЕР_2 виданого повторно 15.02.2023 року, серії НОМЕР_3 виданого повторно 15.02.2023 року, серії НОМЕР_4 виданого 24.05.1986 року, ОСОБА_3 та ОСОБА_1 є батьками ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 5-7).

У копії довідки від 22.12.2022 року виданої Кутською селищною радою за № 540, зазначено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька с. Великий Рожин є одна і та сама особа (а.с. 8).

У копії довідки від 22.12.2022 року виданої Кутською селищною радою за № 541, зазначено, що ОСОБА_1 , являється матір`ю трьох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 9).

У копії довідки від 22.12.2022 року виданої Кутською селищною радою за № 542, зазначено, що ОСОБА_1 , народила та виховала трьох дітей до трьохрічного віку: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 10).

Відповідно до копії довідки № 74 від 08.02.2023 року, виданої Кутською селищною радою встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька с. Великий Рожин, Косівського району Івано- Франківської області є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с 11).

Відповідно до копії паспорта громадянина України та копії картки платника податків, ім`я заявника зазначено ОСОБА_1 (а.с. 12-13).

Зміст правовідносин.

Правовідносини виникли у зв`язку з наявною помилкою в імені заявника у документах, та як наслідок неможливістю вирішити питання щодо призначення пенсії по віку.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

До правовідносин, які виникли між сторонами, підлягають застосуванню норми Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

Так, у відповідності до ч. 1 та ч. 2 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами; перебування фізичної особи на утриманні; каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Крім цього, суд застосував норми статей 293 та 294 ЦПК України, які визначають зміст окремого провадження та встановлюють порядок розгляду справ даної категорії.

Застосовані судом вищенаведені норми права регулюють правовідносини щодо встановлення фактів, які мають юридичне значення, а саме: встановлення факту родинних відносин, визначають обсяг суб`єктивних прав та юридичних обов`язків, якими наділені сторони в цих правовідносинах.

Також, окрім застосування до вказаних правовідносин вищезазначених норм, суд зважає на роз`яснення, викладені в постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» №5 від 31.03.1995.

У п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», зазначено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Мотивована оцінка наведених учасниками справи аргументів щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення заяви.

Судом встановлено на підставі безпосередньо досліджених та оцінених наявних у справі доказів, що згідно копії паспорта громадянина України ім`я заявника « ОСОБА_1 », в той час, як в свідоцтвах про народження її дітей, ім`я заявника зазначено « ОСОБА_1 ».

Вказана помилковість в зазначенні імені заявника є об`єктивною перешкодою для вирішення питання призначення ОСОБА_1 пенсії по віку.

Таким чином, факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є матір`ю: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 підтверджується безпосередньо дослідженими судом доказами, які відповідають критеріям належності та допустимості, у своїй сукупності є достатніми та сумнівів у своїй достовірності не викликають.

На підставі викладеного суд прийшов до висновку, що заява обґрунтована і підлягає задоволенню.

Щодо розподілу судових витрат.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення по справі в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст. ст. 10, 81, 259, 293-294, 315-319 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне Управління Пенсійного фонду України Івано- Франківської області про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 06 квітня 2023 року.

Суддя Ю. С. Кіцула

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110046303
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —347/724/23

Рішення від 06.04.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КІЦУЛА Ю. С.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КІЦУЛА Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні