Постанова
від 03.04.2023 по справі 699/10/23
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/10/23

Номер провадження № 3-зв/699/5/23

ПОСТАНОВА

щодо відводу судді

03.04.2023 року м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Свитки С.Л.,

за участю секретаря судового засідання Таран О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву про відвід судді Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області Гусарової В.В. у розгляді адміністративного матеріалу про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч.1 ст.185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

УСТАНОВИВ:

В провадженні судді Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області Гусарової В.В. перебуває справа № 699/10/23 про притягнення ОСОБА_2 до адміністративної відповідальності за ознаками правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП. У межах указаної справи також перебуває адміністративний матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч.1 ст.185-3 КУпАП.

16.03.2023 ОСОБА_1 подав заяву про відвід головуючого судді Гусарової В.В. від розгляду вищевказаної справи.

Заява про відвід мотивована тим, що відповідно до розміщеної інформації на сайті судової влади України ОСОБА_1 притягується за керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Відповідно до звіту про автоматизований розподіл по справі № 699/10/23 та відповідно до протоколу автоматизованого визначення головуючого по цій справі суддя Гусарова В.В. не є головуючою, яка притягує ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності.

Крім того, протокол про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 відсутній у матеріалах справи.

Також до заяви про відвід додано наступні документи: звіт про автоматизований розподіл по справі №699/10/23; інформацію із сайту судової влади.

Розгляд питання відводу судді було призначено на 12.00 20.03.2023 року.

В судовезасідання суддяГусарова В.В.не з`явилася, про дату, час, місце розгляду справи була повідомлена належним чином, причини неявки не повідомила (а.с.5, 13).

ОСОБА_1 , у зв`язку з обмеженими строками розгляду справи про відвід судді був викликаний в судове засідання телефонограмою (а.с.7).

В призначений час останній у суд не з`явився, а від адвоката Івахненка В.А., який діяв в інтересах ОСОБА_1 , до суду надійшло клопотання про відкладення розгляду справи з мотивів його зайнятості у іншому судовому засіданні, що проводилося Київським апеляційним судом (а.с.8-11).

При цьому суд звертає увагу на те, що надіслане адвокатом клопотання не містило будь-якої вказівки на справу, що розглядалася апеляційним судом.

Разом з тим, суд прийшов до висновку про необхідність відкладення розгляду справи на 30.03.2023 року.

ОСОБА_1 та адвокат Івахненко В.А. про дату, час і місце розгляду справи були повідомлені за допомогою sms-повідомлення (а.с.14-16).

29.03.2023 року до суду від адвоката Івахненка В.А. надійшло клопотання про відкладення розгляду справи з мотивів його зайнятості у розгляді інших справ двома судами, які розташовані в м.Києві (а.с.19).

ОСОБА_1 30.03.2023 року у суд не з`явився без пояснення причини неявки.

За таких обставин розгляд справи був відкладений на 14.45 03.04.2023 року.

В призначений час ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився без пояснення причини неявки, а адвокат Івахненко В.А. направив до суду чергову заяву про його зайнятість у розгляді іншої справи Святошинським районним судом м.Києва.

За таких обставин суд прийшов до висновку, що подальший розгляд справи можливо провести у відсутність вказаних осіб, оскільки останнім були створені належні умови для прийняття участі у розгляді заяви про відвід судді та реалізації права висловити свою думку щодо заявленого відводу, а їхня неявка в даному випадку не перешкоджає розгляду відводу судді та створює умови для невиправданого затягування розгляду справи.

Разом з тим, суд приймає до уваги, що Кодекс Українипро адміністративніправопорушення не містить спеціальних норм, що передбачають можливість суддею заявити.

Водночас, згідно з ч.1 ст.2КУпАП законодавство України про адміністративні правопорушення складається з цього Кодексу та інших законів України.

Згідно з усталеною судовою практикою Європейського суду з прав людини норми КУпАП носять карний кримінально-правовий характер, а справи про адміністративні правопорушення за своєю суттю є кримінальними, тому адміністративні правопорушення підпадають під гарантії статті 6 Конвенції (рішення у справі «Надточій проти України» від 15 травня 2008 року, п.п. 21-22).

Відтак, враховуючи вимоги ст.129 Конституції України, ч.1 ст.6, ч.1 ст.7, ст.9 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а також з метою додержання принципу законності, вважаю необхідним при вирішенні даної заяви про самовідвід, застосувати за аналогією загальні положення найбільш близької галузі права - кримінального процесуального права та керуватися положеннями Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України).

Розглянувши заяву про відвід судді Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області Гусарової В.В. від розгляду справи про адміністративне правопорушення №699/10/23, суд уважає, що у задоволенні заяви слід відмовити з наступних підстав.

Так, згідно з ч.1 ст.75КПК України слідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні: 1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім`ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача; 2) якщо він брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник; 3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження; 4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості; 5) у випадку порушення встановленого частиною третьою статті 35 цього Кодексу порядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи. Крім того у складі суду, що здійснює судове провадження, не можуть бути особи, які є родичами між собою. Вказаний перелік підстав для відводу судді є вичерпним.

Відповідно до ст.80 КПК України, відвід (самовідвід) повинен бути вмотивованим. Тобто відвід має містити вказівку на підстави, що зумовлюють його наявність. Особа, яка заявила відвід повинна викласти відомі їй обставини, з якими вона пов`язує усунення судді від участі у судовому провадженні.

Відповідно до практики ЄСПЛ (рішення від 09 листопада 2006 року у справі «Білуха проти України», рішення від 28 жовтня 1999 року у справі «Ветштан проти Швейцарії») важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід або бути відведений.

Крім того, ЄСПЛ у справі «Сокуренко і Стригун проти України» вказує, що справедливим в розумінні ст.6 Конвенції може вважатися тільки такий суд, який діє незалежно від будь-яких обставин особистого (людського) чи іншого плану, є безстороннім та безпристрасним, тобто, при абсолютній відсутності обставин, які можуть викликати сумніви в об`єктивності та неупередженості судді.

Відповідно до п. 2.5 Бангалорських принципів діяльності судді, схвалених резолюцією 2006/23 Економічної і Соціальної Ради ООН від 27.07.2006, суддя повинен взяти самовідвід від участі в будь-якому процесі, коли для нього неможливе винесення неупередженого рішення у справі або коли сторонньому спостерігачеві може видатись, що суддя не здатен винести неупередженого рішення.

Згідно ч.7 ст.56Закону України«Про судоустрійі статуссуддів» суддя зобов`язаний справедливо, безсторонньо та своєчасно розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства; дотримуватися правил суддівської етики, у тому числі виявляти та підтримувати високі стандарти поведінки у будь-якій діяльності з метою укріплення суспільної довіри до суду, забезпечення впевненості суспільства в чесності та непідкупності суддів.

Пунктом 5 постанови Пленуму Верховного Суду України №8 від 13 червня 2007 року «Про незалежність судової влади» визначено, що відповідно до закону суддя не може брати участь у розгляді справи і підлягає відводу /самовідводу/, якщо він заінтересований у результаті розгляду справи або є інші обставини, які викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості судді.

Розглядаючи заяву про відвід, суд бере до уваги, що для відводу судді заявнику необхідно обґрунтувати наявність обставин, які об`єктивно можуть вказувати на можливу упередженість. Обставини, які були покладені в основу заяви про відвід, повинні бути доведеними. Відвід повинен бути вмотивований, з наведенням відповідних аргументів, доказів, які підтверджують наявність підстав для відводу. Якщо він невмотивований, це є підставою для відмови у його задоволенні.

Згідно ч.1 ст.185-3 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за неповагу до суду, що виразилась у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а так само вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.

Рішенням Ради суддів України від 04.11.2016 №74 схвалено Рекомендації щодо притягнення до відповідальності за неповагу до суду.

Зокрема, відповідно абзацу 2-4 розділу І початковим моментом порушення справи про адміністративне правопорушення за статтею 185-3 КУпАП слід вважати час, коли інформація про проступок, яким є прояв неповаги до суду, стала відома суду. Тобто підставою для порушення справи про адміністративне правопорушення виступає факт вчинення адміністративного правопорушення.

У межахзазначеної стадіїсуддя має: виявитифакт протиправноїповедінки; установити особуправопорушника; визначитися з первісною правовою кваліфікацією скоєного.

Закінчення стадії порушення справи про адміністративне правопорушення за загальним правилом пов`язується із складанням уповноваженою особою протоколу про адміністративне правопорушення.

Проте, згідно з положеннями частини 1, 5 статті 258 КУпАП, у разі вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 185--3 КУпАП, протокол про адміністративне правопорушення не складається.

При цьому, справа про адміністративне правопорушення розглядається суддею-доповідачем зі складу суду, що розглядає справу, під час розгляду якої вчинено правопорушення, передбачене статтею 185-3 КУпАП (абзац 2 розділу ІІ Рекомендацій).

Оскільки питання про притягнення до відповідальності за прояв неповаги до суду має вирішуватися судом негайно після вчинення правопорушення та без складання протоколу про адміністративне правопорушення, то в таких справах власний єдиний унікальний номер і номер провадження (справи) за індексом "3" не присвоюється. З огляду на це, судам слід рекомендувати долучати постанову у справі про адміністративне правопорушення, передбаченого статтею 185-3 КУпАП до матеріалів справи (провадження), в якій було допущено прояв неповаги до суду, і обліковувати її за тим самим єдиним унікальним номером (розділ ІІ Рекомендацій).

Судом встановлено, що 02.01.2023 до Корсунь-Шевченківського районного суду надійшла справа про притягнення ОСОБА_2 до адміністративної відповідальності за ознаками правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП (№ 699/10/23), яка перебувала у провадженні судді Літвінової Г.М.

Під часрозгляду указаноїсправи суддеюЛітвіновою Г.М., ОСОБА_1 були вчиненідії,які маютьознаки адміністративногоправопорушення, передбаченого статтею 185--3 КУпАП.

Відповідно до вище викладеного, протокол про адміністративне правопорушення в даному випадку не складався, єдиний унікальний номер окремо не присвоювався.

Відтак, на сайті Корсунь-Шевченківського районного суду розміщена достовірна інформація щодо розгляду справи №699/10/23.

Оскільки постановою Корсунь-Шевченківського районного суду від 08.02.2023 заяву судді Літвінової Г.М. про самовідвід у розгляді указаного адміністративного матеріалу задоволено, тому в порядку повторного автоматизованого розподілу від 10.02.2023 справу №699/10/23 передано на розгляд судді Корсунь-Шевченківського районного суду Гусаровій В.В.

З вказаних підстав суд критично оцінює твердження ОСОБА_1 , як створення штучних перешкод для розгляду справи по суті.

Інших матеріалів до заяви про відвід судді, які б містили інформацію про наявність обставин, які викликають обґрунтовані сумніви в зацікавленості та неупередженості судді, а також виключали її участь у розгляді даної справи не надано.

У зв`язку з наведеним, суд дійшов висновку, що доводи ОСОБА_1 про відвід судді Гусарової В.В. є безпідставними та необґрунтованими, а заяву такою, що не підлягає задоволенню.

Окремо суд звертає увагу на те, подання ОСОБА_1 заяви про відвід судді Свитці С.Л., як судді, що розглядає питання відводу іншому судді у справі, що розглядається, не грунтується на вимогах закону та суперечить усталеній судовій практиці та вказує на зловживання заявником своїми процесуальними правами..

У зв`язку із вказаним заяву ОСОБА_1 про відвід судді Свитці С.Л. слід залишити без розгляду.

Керуючись ст. 2 КУпАП, ст.ст.75,80 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про відвід судді Свитці С.Л. від розгляду заяви про відвід судді Гусаровій В.В. залишити без розгляду.

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про відвід судді Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області Гусарової В.В. від участі у розгляді адміністративної справи №699/10/23 відмовити.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Свитка С.Л.

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110048058
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —699/10/23

Постанова від 09.02.2024

Адмінправопорушення

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Постанова від 10.01.2024

Адмінправопорушення

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Постанова від 06.12.2023

Адмінправопорушення

Городищенський районний суд Черкаської області

Синиця Л. П.

Постанова від 15.11.2023

Адмінправопорушення

Черкаський апеляційний суд

Поєдинок І. А.

Постанова від 15.09.2023

Адмінправопорушення

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Постанова від 15.09.2023

Адмінправопорушення

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 15.09.2023

Адмінправопорушення

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Постанова від 25.05.2023

Адмінправопорушення

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Постанова від 01.05.2023

Адмінправопорушення

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Постанова від 03.04.2023

Адмінправопорушення

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні