Ухвала
від 30.03.2023 по справі 761/10566/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/10566/23

Провадження № 1-кс/761/7129/2023

У Х В А Л А

Іменем України

30 березня 2023 року

слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю захисника ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління Служби безпеки України ОСОБА_5 , погоджене з прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , про здійснення спеціального досудового розслідування відносно:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки Республіки Казахстан, остання відома адреса проживання: АДРЕСА_1 ,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України, по кримінальному провадженню внесеному до ЄРДР за № 22022000000000559 від 20.10.2022

В С Т А Н О В И В :

В провадженні слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 перебуває вищевказане клопотання.

Слідчий мотивує своє клопотання тим, що Головним слідчим управлінням Служби безпеки України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022000000000559 від 20.10.2022 за підозрою ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що станом на серпень 2014 року, у зв`язку із захопленням терористичними організаціями «Л/ДНР» частини території України, на якій зосереджені місця видобутку корисних копалин, у тому числі, вугілля, зупинено постачання на адресу енергогенеруючих підприємств України вугілля з підприємств, розташованих на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, що перейшли під фактичний контроль терористичних організацій, які підтримуються Російською Федерацією.

У цей час Міністр енергетики та вугільної промисловості України ОСОБА_10 , розуміючи, з метою недопущення сприяння діяльності терористичних організацій «Л/ДНР», шляхом постачання вугілля з державних вугледобувних підприємств, що перебували під контролем учасників вказаних терористичних організацій, 25.11.2014 підписав наказ № 841, яким з 28.11.2014 припинено виробничу та фінансово-господарську діяльність усіх державних підприємств, установ, організацій та об`єднань, що належать до сфери управління Міненерговугілля та господарських товариств, в тому числі ДП «Луганська вугільна компанія» (код ЄДРПОУ 33009272, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Луганськвугілля» (код ЄДРПОУ 32473323, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Антрацит» (код ЄДРПОУ 32226065, адреса: м. Луганськ, вул. Ростовська, 38), щодо яких Міненерговугілля здійснює управління корпоративними правами держави, які знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції і опинились під фактичним контролем терористичних організацій «ЛНР».

Водночас, 25.11.2014 керівником терористичної організації «ЛНР» ОСОБА_11 сформовано структуру економічного блоку терористичної організації, керівником однієї з груп якої, так званого міністерства палива енергетики та вугільної промисловості ради міністрів «ЛНР» призначено ОСОБА_12 , а в подальшому його заступниками призначено ОСОБА_13 та ОСОБА_14 .

Представники вищого політичного керівництва російської федерації та так званої «Луганської народної республіки», розуміючи, що прийняття вказаного наказу Міністр енергетики та вугільної промисловості України, унеможливило сприяння діяльності та фінансування терористичних організацій «Л/ДНР», шляхом надання фінансових ресурсів підприємствам за відповідним переліком, а також те, що майно та потужності ДП «Луганська вугільна компанія» (код ЄДРПОУ 33009272, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Луганськвугілля» (код ЄДРПОУ 32473323, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Антрацит» (код ЄДРПОУ 32226065, адреса: м. Луганськ, вул. Ростовська, 38), перебувають під фактичним контролем терористичної організації «Луганська народна республіка», вирішили створити власні суб`єкти господарювання у відповідності до законодавства так званої «Луганської народної республіки», для безперешкодного здійснення господарської діяльності із підприємствами російської федерації та не визнаних, підтримуваних рф, самопроголошених республік.

Так, приблизно в травні 2015 року так званою «Радою міністрів Луганської Народної Республіки» прийнято рішення про створення державного унітарного підприємства «Антрацит». У подальшому 22.05.2015 на підставі вказаного рішення на базі державного підприємства «Антрацит» (яке було підконтрольне Україні), в реєстраційних органах терористичної організації «ЛНР» зареєстровано так зване «Державне унітарне підприємство «Антрацит» (код 941001001, адреса: м. Луганськ, вул. Ростовська, 38).

Основними видами діяльності вказаного підприємства визначено добування кам`яного вугілля (основний) та оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами.

У подальшому, приблизно 01.09.2015 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) так званим «Головою Ради міністрів Луганської Народної Республіки» ОСОБА_15 підписано розпорядження «Про створення державного підприємства «Південно-східна паливна компанія». У подальшому на підставі вказаного розпорядження в реєстраційних органах терористичної організації «ЛНР» зареєстровано Державне підприємство «Південно-східна паливна компанія» (код 61123277, адреса: м. Луганськ, Ленінський район, вул. Лєрмонтова, 1-В), про що видано свідоцтво № 11-0002327/2015.

Виконувачем обов`язків директора зазначеного підприємства призначено громадянина України ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_2 , який у подальшому (точну дату досудовим розслідуванням не встановлено) був призначений на посаду заступника міністра так званого «Міністра палива, енергетики та вугільної промисловості ЛНР».

Основними завданнями діяльності ДП «Південно-східна паливна компанія» серед іншого було визначено: захист загальнодержавних економічних інтересів в умовах реформування і розвитку ринку вугільної продукції «ЛНР»; сприяння оптимізації паливного ринку «ЛНР»; здійснення постачання вугілля та інших видів палива на внутрішній та зовнішній ринки «ЛНР»; закупівля вугілля у видобувних підприємств; торгово-посередницька діяльність у здійсненні купівлі-продажу всіх видів паливної продукції і товарів згідно діючого законодавства «ЛНР»; пошук і встановлення договірних відносин із генеруючими компаніями, діючими шахтами, підприємствами на території «ЛНР» та за її межами.

У подальшому, розпорядженням так званої «Ради міністрів ЛНР» № 957 від 06.09.2016 Державне підприємство «Південно-східна паливна компанія» перейменовано в Державне підприємство «Торговий дім «Східний Енерго-Альянс».

У свою чергу, невстановлені представники вищого політичного керівництва російської федерації, спостерігаючи за розвитком вказаних подій, усвідомлюючи невідворотний та цілеспрямований шлях України щодо зміцнення державної, економічної та енергетичної безпеки через диверсифікацію джерел поставок вугілля, який призводив до поступового зменшення рівня залежності від поставок вугілля з російської федерації та унеможливлення його придбання у учасників терористичних організацій «Л/ДНР», бажаючи реалізувати свої наміри у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її державній, енергетичній та економічній безпеці, шляхом фінансової підтримки терористичної організації «ЛНР», розробили план, який передбачав: сприяння діяльності вказаної терористичної організації, що полягало у поставках на адресу енергогенеруючого підприємства вугілля, яке перебувало на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей під безпосереднім контролем учасників терористичних організацій, та його оплаті останнім, з метою їх фінансової підтримки, та таким чином, зменшення навантаження на бюджет російської федерації.

Згідно розробленого плану виконувач обов`язків директора державного підприємства «Південно-східна паливна компанія» ОСОБА_9 , користуючись підтримкою і сприянням не встановлених представників політичного керівництва російської федерації і так званої «Луганської народної республіки», повинен був організувати завантаження на вагони кам`яного вугілля, яке добувалося так званим «Державним унітарним підприємством «Антрацит» на тимчасово не підконтрольній Україні території Луганської області та його відправку залізничним транспортом до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404), за що на рахунки ДП «Південно-східна паливна компанія», відкриті в так званому «Головному Банку Луганської народної республіки» підприємством отримувачем вугілля повинні були перераховуватись грошові кошти для використання у фінансово-господарській діяльності та забезпечення незаконних збройних формувань «ЛНР».

З цією метою, приблизно в липні 2014 року (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) з метою виконання вказаного злочинного плану невстановленими представниками політичного керівництва російської федерації залучено громадянина рфОСОБА_19 , який користуючись підтримкою та сприянням останніх, згідно з планом повинен був зареєструвати на території рф суб`єкт господарської діяльності, та в подальшому укласти із Державним підприємством «Південно-східна паливна компанія», підконтрольним терористичній організації «Луганська народна республіка» контракти на поставку кам`яного вугілля, яке видобувається так званим «Державним унітарним підприємства «Антрацит» в «ЛНР», а сплачені за нього кошти на рахунки вказаного державного підприємства, відкриті у так званому «Державному банку «ЛНР» повинні бути використані для фінансування терористичної організації «ЛНР» та продовження діяльності на шкоду суверенітету України, фінансування незаконних збройних формувань терористичної організації, зміну меж території України.

При цьому, доставка кам`яного вугілля з тимчасово окупованих територій України, підконтрольних «ЛНР» повинна була здійснюватись до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404). Враховуючи те, що на тимчасово окупованих територіях, підконтрольних терористичній організації «ЛНР» будь-які банківські установи не діяли, розрахунки за вищевказаними контрактами повинні були здійснюватися через небанківську кредитну організацію «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код НОМЕР_1 , російська федерація), яка в подальшому через підконтрольну банківську установу ТОВ «Комерційний банк «Міжнародний Розрахунковий Банк» (ідентифікаційний номер платника податків 9801019080, так звана «Республіка Північна Осетія, підконтрольна російській федерації) грошові кошти перераховувала на рахунок «Державного підприємства «ДП «Південно-східна паливна компанія», підконтрольного терористичній організації «ЛНР», № НОМЕР_3, відкритий у так званому «Державному банку «ЛНР» (МФО 400008, код 61123277), після чого зазначені грошові кошти розподілялися на забезпечення діяльності терористичної організації та фінансування незаконних збройних формувань.

У подальшому, з метою виконання вищевказаного спільного злочинного плану ОСОБА_7 16.07.2014 прийнято рішення № 1 про створення в м. Москва російської федерації товариства з обмеженою відповідальністю «Руснафтодобування» за адресою: 125009, м. Москва, Тверський бульвар, будинок 18, стр. 1. Відповідно до свідоцтва серія 77 № 017399688 Федеральної податкової служби російської федерації про державну реєстрацію юридичних осіб, 24.07.2014 внесено запис про реєстрацію юридичної особи Товариство з обмеженою відповідальністю «Руснафтодобування» (ООО «Русснефтедобыча», РФ, ОГРН 1147746841593, ИНН/КПП 7703814729/772501001).

Також, на підставі наказу генерального директора ТОВ «Руснафтодобування» від 24.07.2014 ОСОБА_7 приступив до виконання обов`язків генерального директора вказаного товариства.

Відповідно до п. 2.1 статуту ТОВ «Руснафтодобування», затвердженого рішенням єдиного учасника № 5 від 29.02.2016 цілями діяльності товариства є здійснення підприємницької діяльності.

Згідно п. 2.2 вказаного статуту для досягнення вищевказаних цілей, у відповідності із законодавством рф, ТОВ «Руснафтодобування» здійснює, серед іншого, оптову торгівлю паливом, роздрібну торгівлю побутовим рідким котельним паливом, газом в балонах, вугіллям, деревним паливом, паливним торфом, а також може здійснювати інші види діяльності і надавати інші послуги фізичним і юридичним особам в різних сферах господарської і виробничої діяльності, якщо вони не суперечать законодавству рф.

Статтею 11 статуту визначено, що ОСОБА_7 , як генеральний директор ТОВ «Руснафтодобування» та одноособовий виконавчий орган товариства має наступні повноваження; без довіреності діяти від імені товариства, в тому числі представляти його інтереси та заключати договори; видавати накази про призначення на посади працівників товариства, про їх переведення і звільнення, застосовувати заходи заохочення і накладати дисциплінарні стягнення; представляти товариство у відносинах з будь-якими російськими чи іноземними громадянами та юридичними особами; забезпечувати виконання планів діяльності товариства та укладених договорів; відкривати розрахунковий, валютний та інші рахунки товариства в банківських установах; укладати договори і здійснювати інші правочини від імені товариства; затверджувати договірні тарифи на послуги і продукцію товариства; здійснювати інші повноваження, не віднесені Федеральним законом «Про товариства з обмеженою відповідальністю», чинним статутом товариства до компетенції загальних зборів учасників товариства.

ОСОБА_7 діючи згідно із розробленим вищевказаним спільним планом, розуміючи, що самостійно не зможе забезпечити його виконання залучив ІльясовуМанжуСаідаївну, яку призначив на посаду заступника генерального директора ТОВ «Руснафтодобування», а також ОСОБА_8 , яку призначив головним бухгалтером вказаного товариства.

Так, ОСОБА_7 , за погодженням із представниками вищого політичного керівництва російської федерації, як генеральний директор ТОВ «Руснафтодобування», діючи на виконання вищевказаного спільного злочинного плану, провів переговори із виконувачем обов`язків директора ДП «Південно-східна паливна компанія» ОСОБА_9 , підконтрольного терористичній організації «ЛНР», щодо укладення контракту на поставку кам`яного вугілля, в ході чого визначено умови такого контракту, шляхи та способи поставки вугілля до станції Гуково Ростовської області російської федерації, забезпечення своєчасної оплати грошових коштів на рахунки ДП «Південно-східна паливна компанія», для чого через систему «iBank» з використанням особистого ID ключа перевірки ЕП 1: 1448423207027537067 відправляти до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код 044525828, російська федерація) платіжні доручення про перерахунок грошових коштів за поставлене кам`яне вугілля.

У подальшому ОСОБА_7 , розуміючи, що узгоджено всі необхідні умови для заключення контракту про закупівлю та поставку вугілля із ДП «Південно-східна паливна компанія», узгодження всіх своїх дій із виконувачем обов`язків директора вказаного підприємства ОСОБА_9 , з метою належної організації взаємодії між всіма учасниками групи, довів до відома ОСОБА_6 та ОСОБА_8 злочинний план, розроблений невстановленими посадовими особами вищого політичного керівництва російської федерації, та після отримання від них згоди на участь у його реалізації, розподілив ролі кожного із них.

Так, ОСОБА_6 , згідно своєї ролі у виконанні зазначеного спільного злочинного плану, виконуючи повноваження заступника генерального директора ТОВ «Руснафтодобування», після узгодження ОСОБА_7 з представниками політичного керівництва російської федерації та ДП «Південно-східна паливна компанія» необхідних умов для поставки кам`яного вугілля, повинна була здійснювати підписання контракту від імені ТОВ «Руснафтодобування» із ДП «Південно-східна паливна компанія», додаткових угод та специфікацій до нього та за вказівкою ОСОБА_7 з використанням особистого ID ключа перевірки ЕП 1: НОМЕР_2 відправляти до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код 044525828, російська федерація) платіжні доручення про перерахунок грошових коштів за поставлене кам`яне вугілля.

ОСОБА_8 згідно своєї ролі у виконанні зазначеного спільного злочинного плану, виконуючи повноваження головного бухгалтера ТОВ «Руснафтодобування», повинна була здійснювати бухгалтерське супроводження господарської діяльності ТОВ «Руснафтодобування», зокрема після укладення контракту із ДП «Південно-східна паливна компанія», а саме: здійснювати облік бухгалтерських операцій фінансово-господарських операцій між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія», подавати необхідні документи до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» необхідні документи для здійснення банківського контролю по вказаному контракту, проводити розрахунки та облік поставленого вугілля, формувати та узгоджувати із ОСОБА_7 платіжні документи та контролювати своєчасність і повноту проведення фінансових операцій.

Так, з метою реалізації вищевказаного злочинного плану, спрямованого на забезпечення фінансування терористичної організації «ЛНР» та її незаконних збройних формувань ОСОБА_6 , діючи у відповідності із заздалегідь розробленим спільним злочинним планом, за погодженням із ОСОБА_7 , розуміючи підконтрольність ДП «Південно-східна паливна компанія» терористичній організації «ЛНР» та протиправність своїх дій, 03.09.2015 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) у місті Москва російської федерації від імені ТОВ «Руснафтодобування» як заступник генерального директора, діючої на підставі довіреності, уклала із Державним підприємством «ДП «Південно-східна паливна компанія» в особі виконувача обов`язків директора ОСОБА_9 , яка підконтрольна терористичній організації «ЛНР», під повним контролем невстановлених представників вищого політичного керівництва рф, уклала зовнішньоекономічний контракт № 0309-15-1 на постачання вугільної продукції незаконно видобутої на тимчасово окупованій території Луганської області.

Відповідно до п. 1.1 контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 ДП «ПСПК» зобов`язувалось поставити у власність ТОВ «Руснафтовидобування» кам`яне вугілля, а ТОВ «Руснафтовидобування» зобов`язувалось здійснити прийняття вугілля та здійснити його оплату відповідно до вимог п.1.2 вказаного контракту та Специфікацій, які є невід`ємною частиною контракту. При цьому згідно п. 4.1 контракту поставка вугілля повинна була здійснюватись залізничним транспортом до «DAP Гуково» у місті Гуково Ростовської області російської федерації. Строк дії контракту визначено до 31.12.2015.

Разом з цим, 03.09.2015 ОСОБА_6 підписано специфікацію № 1 до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 на постачання вугілля фракційного складу АШ (0-6) об. загальною кількістю 100000 тон на суму 271 000 000 російських рублів, а 10.11.2015 специфікацію № 2 до вказаного контракту на постачання вугілля фракційного складу АШ (0-6) об. Загальною кількістю 100000 тон на суму 237 000 000 російських рублів.

Продовжуючи свій злочинний умисел ОСОБА_6 , як уповноваженою особою ТОВ «Руснафтодобування», з метою забезпечення розрахунків із ДП «Південно-східна паливна компанія» та перерахунку грошових коштів за контрактом на рахунки відкриті у так званому «Державному банку «ЛНР», підписано додаткову угоду до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 про доповнення розділу Контракту: «Реквізити та підписи сторін» платіжними реквізитами: «Небанківська кредитна організація «Центр міжнародних розрахунків» (Товариство з обмеженою відповідальністю) з адресою відділення головного офісу 115088 м. Москва, вулиця Шарикопідшипніківська, будинок 38, будівля 1.

Так, виконувач обов`язків директора ДП «Південно-східна паливна компанія» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль у заздалегідь розробленому вищевказаному спільному злочинному плані, діючи з єдиним із ОСОБА_7 умислом, спрямованим на фінансування терористичної організації «Луганська народна республіка», розуміючи протиправний характер своїх дій та те, що діє на шкоду інтересам та суверенітету України, в період з 08.10.2015 по 03.02.2016 на виконання Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 організував навантаження на залізничні вагони кам`яного вугілля марки АШ (0-6 мм), яке видобуто так званим «Державним унітарним підприємством «Антрацит» та на підставі накладних на загальну суму 376 548 676,00 російських рублів залізничним транспортом відправив до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404).

Після здійснення фактичного відправлення партій кам`яного вугілля ОСОБА_9 , діючи згідно із наперед розробленим спільним злочинним планом, засобами електронного зв`язку відправив вищевказані накладні (акти) та рахунки-фактури за ними із зазначенням кількості відправленого вугілля та переліком номерів залізничних вагонів ОСОБА_7 для проведення відповідних перерахунків грошових коштів на зазначену суму.

Отримавши вищевказані документи впродовж вказаного періоду ОСОБА_8 , виконуючи свою роль у заздалегідь розробленому спільному злочинному плані, діючи з єдиним із ОСОБА_7 умислом, спрямованим на фінансування терористичної організації «Луганська народна республіка», за дорученням останнього перевірила їх на відповідність умовам контракту та кількості поставленого вугілля, здійснила їх облік та підготувала платіжні доручення, які в подальшому ОСОБА_7 та ОСОБА_6 на виконання їх ролей у вищевказаному спільному злочинному плані, з метою фінансування терористичної організації «Луганська народна республіка», усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, через систему «iBank» з використанням особистих ID ключів відправили до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код НОМЕР_1 , російська федерація), на підставі яких через ТОВ «Комерційний банк «Міжнародний Розрахунковий Банк» (ідентифікаційний номер платника податків 9801019080, так звана «Республіка Північна Осетія), на рахунок «Державного підприємства «ДП «Південно-східна паливна компанія», підконтрольного терористичній організації «ЛНР», № НОМЕР_3, відкритий у так званому «Державному банку «ЛНР» (МФО 400008, код 61123277), перераховано грошові кошти в загальній сумі 376 548 676,00 російських рублів, як оплату за поставлене вугілля.

За вказаним фактами незаконної діяльності 19.01.2023 складено письмове повідомлення про підозру ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Відповідно до інформації Головного управління контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Служби безпеки України від 11.01.2023

№ 5/7/2/4-652 встановлено, що ОСОБА_6 27.02.2022 виїхала за межі території України та на цей час перебуває на території російської федерації.

Відповідно до ч. 1 ст. 278 КПК України письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення - у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 111 КПК України повідомлення у кримінальному провадженні є процесуальною дією, за допомогою якої слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд повідомляє певного учасника кримінального провадження про дату, час та місце проведення відповідної процесуальної дії або про прийняте процесуальне рішення чи здійснену процесуальну дію. Повідомлення у кримінальному провадженні здійснюється у випадках, передбачених цим Кодексом, у порядку, передбаченому главою 11 цього Кодексу, за винятком положень щодо змісту повідомлення та наслідків неприбуття особи.

Главою 11 КПК України визначається порядок виклику слідчим, прокурором, судовий виклик і привід.

Відповідно до ч. 8 ст. 135 КПК України повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, вважається такою, яка належним чином повідомлена про виклик, з моменту опублікування повістки про її виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

У зв`язку вищевикладеним, повідомлення про підозру ОСОБА_6 та повістки про її виклик слідчим для проведення слідчих і процесуальних дій 19.01.2023 розміщено на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора, а 21.01.2023 повідомлення про підозру опубліковано в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження - газеті Кабінету Міністрів України «Урядовий кур`єр» № 15 (7413).

Таким чином, 21.01.2023 ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1ст. 258-3 КК України, та у встановленому положеннями ст. 135 КПК України порядку викликано слідчим для проведення слідчих і процесуальних дій.

03.02.2023 на підставі п. 2 ч. 1 ст. 280 КПК України у зв`язку із оголошенням підозрюваної ОСОБА_6 у розшук, досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні зупинене.

06.03.2023 у зв`язку із необхідністю проведення слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, досудове розслідування у вказаному провадженні відновлено.

14.03.2023 ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва відносно підозрюваної ОСОБА_6 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення застави, в порядку ч. 6 ст. 193 КПК України.

22.03.2023 на підставі п. 2 ч. 1 ст. 280 КПК України у зв`язку із оголошенням підозрюваної ОСОБА_6 у розшук, досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні зупинене.

27.03.2023 у зв`язку із необхідністю проведення у кримінальному провадженні слідчих (розшукових) та процесуальних дій досудове розслідування у кримінальному провадженні відновлене.

Відповідно до інформації Головного управління контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Служби безпеки України від 11.01.2023 № 5/7/2/4-652 встановлено, що ОСОБА_6 27.02.2022 виїхала за межі території України через пункт пропуску «Маяки-Удобна» до Республіки Молдова, а в подальшомудо російської федерації, де знаходиться і на цей час.

Крім того, зазначене підтверджується інформацією Державної прикордонної служби України № 91-11646/18/23-вих від 20.03.2023.

У подальшому в ході розслідування отримано інформацію оперативних працівників СБ України від 03.03.2023№ 5/7/2/4-6532 про те, що ОСОБА_6 продовжує перебувати на території російської федерації і її місцезнаходження невідоме, у зв`язку із цим 06.03.2023 останню оголошено в міжнародний розшук.

З метою виклику ОСОБА_6 22.03.2023 у відповідності до вимог ч. 8 ст. 135 КПК України в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, а саме в газеті Кабінету Міністрів України «Урядовий кур`єр» № 57 (7455) та 22.03.2023 на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора опубліковано повістки про виклик підозрюваної ОСОБА_6 до слідчого для проведення з нею слідчих і процесуальних дій.

Однак, до Головного слідчого управління СБ України на 25.03.2023, 26.03.2023, 27.03.2023 з метою проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні № 22022000000000559від 20.10.2022 підозрювана ОСОБА_6 не прибула та про причини своєї неявки не повідомила.

Таким чином, підозрювана ОСОБА_6 порушує вимоги п. 1 ч. 7 ст. 42 КПК України, на виклики слідчого про проведення з нею слідчих і процесуальних дій не прибуває, про причини своєї неявки не повідомляє.

Таким чином, в ході досудового розслідування шляхом публікації в газеті «Урядовий Кур`єр» та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора розміщувалися повідомлення про виклик ОСОБА_17 для вручення їй повідомлення про підозру та проведення з нею слідчих дій, однак остання жодного разу не прибула, про причини неявки не повідомила, а згідно отриманої інформації вона перебуває на території російської федерації, що вочевидь свідчить про переховування ОСОБА_6 від органу досудового розслідування на території держави-агресора, а саме російської федерації.

Враховуючи вищевикладене, підозрювана ОСОБА_6 переховується від органів досудового розслідування та суду на території держави-агресора російської федерації з метою ухилення від кримінальної відповідальності за учинений нею особливо тяжкий злочин, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої, а також оголошена в міжнародний розшук. Притягнути ОСОБА_6 до кримінальної відповідальності у загальному порядку, передбаченому чинним кримінальним процесуальним законодавством, неможливо.

Підозра ОСОБА_6 у вчиненні даного кримінального правопорушення, обґрунтовується зібраними у ході досудового розслідування доказами.

Вищевказане дає підставу здійснювати спеціальне досудове розслідування.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Захисник в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечив, зазначив, що ОСОБА_6 не набула статусу підозрюваної у встановленому законом порядку. Також захисник вказував на неналежне здійснення досудового розслідування. На підтвердження своєї позиції долучив до матеріалів справи свої заперечення з додатками у письмовому вигляді.

Вивчивши клопотання, заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши долучені документи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

З матеріалів клопотання вбачається, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Стаття 297-1 частина друга КПК України, передбачає можливість здійснення спеціального досудового розслідування стосовно вказаного злочину.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 297-4 КК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування, якщо прокурор, слідчий не доведе, що підозрюваний переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук.

Під час вирішення питання про здійснення спеціального досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати наявність достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення.

В матеріалів клопотання слідчого міститься достатньо доказів того, що підозрювана переховується від органів досудового розслідування.

Вищевказане підтверджується тим, що згідно інформації Головного управління контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Служби безпеки України від 11.01.2023 № 5/7/2/4-652 ОСОБА_6 27.02.2022 виїхала за межі території України, а в подальшому до російської федерації, де знаходиться і на цей час.

Крім того, зазначене підтверджується інформацією Державної прикордонної служби України № 91-11646/18/23-вих від 20.03.2023.

Також сторона обвинувачення організувала публікацію повісток про виклик підозрюваної ОСОБА_6 в газеті «Урядовий кур`єр» та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора. В призначений час підозрювана ОСОБА_6 не з`явилась.

Підозра ОСОБА_6 у вчиненні даного кримінального правопорушення, обґрунтовується зібраними у ході досудового розслідування доказами, а саме:

- протокол про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем від 28.07.2021, в ході якої отримано документи, які стосуються взаємовідносин щодо закупівлі та поставку вугілля між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія», а також проведення розрахунків за поставлене вугілля;

- протокол огляду від 04.01.2023, в ході якого оглянуто отримані під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій у вигляді зняття інформації з електронних інформаційних систем, документи, які стосуються взаємовідносин щодо закупівлі та поставку вугілля між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія», а також проведення розрахунків за поставлене вугілля;

- рішення № 1 від 16.07.2014 про створення в м. Москва російської федерації товариства з обмеженою відповідальністю «Руснафтодобування» за адресою: 125009, м. Москва, Тверський бульвар, будинок 18, стр. 1;

- свідоцтво серія 77 № 017399688 федеральної податкової служби російської федерації про державну реєстрацію юридичних осіб, 24.07.2014 внесено запис про реєстрацію юридичної особи Товариство з обмеженою відповідальністю «Руснафтодобування» (ООО «Русснефтедобыча», рф, ОГРН 1147746841593, ИНН/КПП 7703814729/772501001);

- наказ генерального директора ТОВ «Руснафтодобування» від 24.07.2014 ОСОБА_7 , на підставі якого він приступив до виконання обов`язків генерального директора вказаного товариства;

- статут ТОВ «Руснафтодобування», затвердженого рішенням єдиного учасника № 5 від 29.02.2016;

- контракт № 0309-15-1 від 03.09.2015 про закупівлю та поставку вугілля укладені між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія», додаткові угоди та специфікації № 1 до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 до нього;

- додаткова угода до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 про доповнення розділу Контракту: «Реквізити та підписи сторін» платіжними реквізитами: «Небанківська кредитна організація «Центр міжнародних розрахунків» (Товариство з обмеженою відповідальністю) з адресою відділення головного офісу 115088 м. Москва, вулиця Шарикопідшипніківська, будинок 38, будівля 1;

- специфікація № 1 до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 та специфікація № 2 до вказаного Контракту від 10.11.2015;

- сертифікат особистих ID ключів для використання через систему «iBank»;

- відомість банківського контролю по контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 щодо фінансових операцій між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія»;

- накладні навантаження на залізничні вагони кам`яного вугілля марки АШ (0-6 мм), яке видобуто так званим «Державним унітарним підприємством «Антрацит» та відправлення залізничним транспортом до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404);

- платіжні доручення на підставі, яких через ТОВ «Комерційний банк «Міжнародний Розрахунковий Банк» (ідентифікаційний номер платника податків 9801019080, так звана «Республіка Північна Осетія), на рахунок «Державного підприємства «ДП «Південно-східна паливна компанія», підконтрольного терористичній організації «ЛНР», № НОМЕР_3, відкритий у так званому «Державному банку «ЛНР», перераховувались грошові кошти за поставлене вугілля від ТОВ «Руснафтодобування»;

- рішення Арбітражного суду Ростовської області російської федерації від 07.10.2019 у справі № А 53-38952/2018 за позовом так званого «Державного підприємства «Східний Енерго-Альянс» (колишнє ДП «Південно-східна паливна компанія») про стягнення заборгованості із ТОВ «Руснафтовидобування» по Контракту № 0309-15-1;

- протокол допиту як свідка ОСОБА_18 ;

- іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Отже враховуючи, що клопотання слідчого відповідає ч. 2 ст. 297-2 КПК України, слідчим доведено що підозрювана ОСОБА_6 переховується від органів досудового розслідування та суду, підозрювану оголошено у розшук, в матеріалах кримінального провадження наявно достатньо доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення, а тому клопотання слідчого підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 110, 297-1, 297-2, 297-3, 297-4 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого ОСОБА_5 задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22022000000000559 від 20.10.2022 за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110048453
СудочинствоКримінальне
Сутьздійснення спеціального досудового розслідування відносно: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки Республіки Казахстан, остання відома адреса проживання: АДРЕСА_1 , підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України, по кримінальному провадженню внесеному до ЄРДР за № 22022000000000559 від 20.10.2022

Судовий реєстр по справі —761/10566/23

Ухвала від 30.03.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

Ухвала від 30.03.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні