Ухвала
від 06.04.2023 по справі 152/1694/18
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

06 квітня 2023 року м. Шаргород

Справа №152/1694/18

Провадження №2-о/152/39/23

Суддя Шаргородського

районного суду

Вінницької області Славінська Н.Л.,

розглянувши та перевіривши на відповідність вимогам ЦПК України клопотання ОСОБА_1 з участю заінтересованої особи виконавчого комітету Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області як органу опіки та піклування та особи, щодо якої ставиться питання про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною ОСОБА_2 , про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною,

встановив:

06.04.2023 року ОСОБА_1 звернулася до Шаргородського районного суду із заявою про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, з участю заінтересованої особи виконавчого комітету Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області як органу опіки та піклування та особи, щодо якої ставиться питання про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, ОСОБА_2 .

Перевіривши клопотання ОСОБА_1 встановлено, що заявник просить продовжити строк дії рішення Шаргородського районного суду Вінницької області від 22 травня 2019 року, ухвалене у справі №152/1694/18, про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 , посилаючись на те, що означеним рішенням, яке набрало законної сили 24.06.2019 року, визначено строк його дії протягом двох років з моменту набрання законної сили, тобто до 24.06.2021 року, а рішенням Шаргородського районного суду Вінницької області від 14.07.2021 року, яке набрало законної сили 16.08.2021 року, продовжено строк дії цього рішення на два роки, з моменту набрання ним законної сили, тобто до 16.08.2023 року, разом з тим, ОСОБА_2 , опікуном якої вона є, продовжує хворіти на хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними.

Клопотання подано особою, встановленою у частині 7 статті 300 ЦПК України.

Крім того, клопотання подано у строк, передбачений частиною 7 статті 300 ЦПК України.

Разом з тим, клопотання подано з порушенням вимог, викладених у статті 300 ЦПК України.

Так, в порушення вимог ч.8 ст.300 ЦПК України, якою передбачено, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи, ОСОБА_1 такі обставини у клопотанні не зазначені та відповідний висновок судово-психіатричної експертизи до клопотання не додано.

Разом з тим, враховуючи, що главою 2 розділу 4 ЦПК України не передбачено порядку залишення без руху клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, то слід відкрити провадження за вказаним клопотанням.

Справа підлягає розглядові в судах у порядку цивільного судочинства та в порядку окремого провадження на підставі ст.19 ЦПК України.

Справа підсудна Шаргородському районному суду Вінницької області, враховуючи, що рішення про визнанняфізичної особинедієздатною ухвалено Шаргородським районним судом, а також на підставі статті 295 ЦПК України, відповідно до якої заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги за місцезнаходженням цього закладу.

Згідно з паспортом ОСОБА_2 , місце проживання останньої зареєстровано у с. Рахни-Лісові, тепер Тульчинського району Вінницької області (а.с.7, на звороті).

Згідно з постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 року №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів», яка набрала чинності 19.07.2020 року, в Україні утворено 136 нових та ліквідовано 490 районів, в тому числі, ліквідовано Шаргородський район Вінницької області та утворено Жмеринський район (з адміністративним центром у місті Жмеринка) та Тульчинський район (з адміністративним центром у м. Тульчин) у складі територій територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відтак, населений пункт село Рахни-Лісові, яке входить до складу Шпиківської селищної ради, разом з нею включено до складу утвореного Тульчинського району Вінницької області.

Разом з тим, відповідно до п.3.1 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», встановлено, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Таким чином, справа підсудна Шаргородському районному суду Вінницької області.

Отже, слід прийняти клопотання до розгляду та відкрити провадження у справі в порядку окремого провадження, і призначити справу до розгляду по суті в судовому засіданні.

Частиною 1 ст.299 ЦПК України встановлено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Відтак, в судове засідання для розгляду клопотання слід викликати заявника ОСОБА_1 , представника виконавчогокомітету Шпиківськоїселищної ради Тульчинського району Вінницької області як органу опіки та піклування, Трубченкову К.В. як особу, щодо якої розглядається справа про продовження строку дії рішення суду про визнання її недієздатною, участь яких є обов`язковою.

Керуючись ст.ст.4, 19, 23, 299, 300, 260 ЦПК України,

ухвалив:

Прийняти до розгляду клопотання ОСОБА_1 з участю заінтересованої особи виконавчого комітету Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області як органу опіки та піклування та особи, щодо якої ставиться питання про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною ОСОБА_2 , про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та відкрити провадження у справі у порядку окремого провадження.

Розгляд по суті справи за клопотанням ОСОБА_1 з участю заінтересованої особи виконавчого комітету Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області як органу опіки та піклування та особи, щодо якої ставиться питання про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною призначити у порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні.

Судове засіданнядля розглядусправи посуті призначитина 13годину 28квітня 2023року у залі судових засідань №3 Шаргородського районного суду Вінницької області (вул. Героїв Майдану, 231, м. Шаргород, Вінницька область).

Викликати всудове засіданнязаявника ОСОБА_1 ,представника заінтересованоїособи виконавчого комітету Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області як органу опіки та піклування та особу, щодо якої розглядається справа про продовження строку дії рішення суду про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , явка яких до суду є обов`язковою.

Здійснити запрошення для участі в справі присяжних Каспрук Л.І., Кришини Л.К.

Ця ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду лише щодо недотримання правил підсудності, учасником справи, а також особою, яка не бере участі у справі, якщо суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Під часдії карантину,встановленого КабінетомМіністрів Україниз метоюзапобігання поширеннюкоронавірусної хвороби(COVID-19),суд зазаявою учасниківсправи таосіб,які небрали участіу справі,якщо судвирішив питанняпро їхніправа,інтереси та(або)обов`язки (уразі наявностіу нихправа навчинення відповіднихпроцесуальних дій,передбачених цимКодексом),поновлює процесуальністроки,встановлені нормамицього Кодексу,якщо визнаєпричини їхпропуску поважнимиітакими,щозумовленіобмеженнями,впровадженимиу зв`язкуз карантином.Суд можепоновити відповіднийстрок якдо,так іпісля йогозакінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином (п.3 розділу ХІІ «Прикінцеві положення» ЦПК України).

Суддя:

СудШаргородський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110048915
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —152/1694/18

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні