Рішення
від 06.04.2023 по справі 904/280/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.04.2023м. ДніпроСправа № 904/280/23

за позовом Акціонерного товариства "УКРТЕЛЕКОМ" в особі Дніпропетровської філії акціонерного товариства "Укртелеком", м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕЙ А", смт. Слобожанське, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості в розмірі 93 286, 22 грн.

Суддя Ліпинський О.В.

Представники: справу розглянуто без повідомлення (виклику) учасників справи

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товаристві "УКРТЕЛЕКОМ" в особі Дніпропетровської філії акціонерного товариства "Укртелеком" (далі - Позивач) звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕЙ А" (далі - Відповідач) про стягнення заборгованості в розмірі 93 286,22 грн., з яких: 57 127,49 грн. основного боргу, 20 566,12 грн. пені, 1 649,22 грн. 3% річних, 13 943,39 грн. інфляційних втрат.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням зобов`язань за договором оренди від 15.07.2021 року.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 17.01.2023 року справу прийнято до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами. Відповідачу надано строк на подачу відзиву на позовну заяву протягом 15 днів із дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

Разом із позовною заявою Позивач подав заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти Відповідача. Ухвалою суду від 23.01.2023 року в задоволенні заяви про забезпечення позову відмовлено.

Через відсутність достатнього фінансування суду, надіслання ухвали про відкриття провадження у справу засобами поштового зв`язку не здійснювалося.

У відповідності до вимог ч. 3 ст. 120, ч. 5 ст. 242 ГПК України, на електронну адресу Відповідача, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також електронну адресу, яка зареєстрована за Відповідачем в системі «Діловодство спеціалізованого суду» ухвала суду про відкриття провадження у справі направлена в електронній формі, про що у справі містяться відповідні підтвердження (а.с.42, 45).

Виходячи зі змісту приписів ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи. Якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Зважаючи на те, що повідомлення було надіслано на офіційну електронну адресу відповідача 20.03.2023 року, днем його вручення слід вважати 21.03.2023 року, а отже, строк для подачі відповідачем відзиву на позовну заяву, сплив 05.04.2023 року.

Відповідач відзиву на позов не подав, в зв`язку із чим, справа вирішується за наявними матеріалами.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

15.07.2021 року між Позивачем (далі Орендодавцем) та Відповідачем (Орендар) укладено договір оренди комерційної нерухомості №12Е1000-1822/21 (надалі - Договір).

Згідно п. 1.1. Договору Орендодавець передає, а Орендар бере в строкове платне користування комерційну нерухомість (далі - Майно), розташоване за адресою: м. Дніпро, пр. Героїв, 14, на 2-ому поверсі, 4-поверхової промислової будівлі АТС 68/67 (літ А-4) (приміщення № 202, 217, 220 згідно з планом за поверхами, відповідно до технічного паспорту та правовстановлюючих документів), загальною площею 109,90 м кв., для розміщення офісу у виробничих цілях. Межі нерухомого майна, що передається в оренду, зазначено на план-схемі у Додатку № 1 до Договору.

Відповідно до п. 1.2. Договору вартість Орендованого майна з урахуванням індексації на 01.06.2021 року становить 427 637,00 грн.

За користування орендованим майном Орендар зобов`язаний сплачувати Орендодавцю орендну плату, що складається з плати за користування нерухомим майном, визначеної за орендною ставкою у розмірі 55,00 грн. за 1 кв.м. за місяць (без урахування ПДВ та коефіцієнта загальних площ), що з урахуванням ПДВ та коефіцієнта загальних площ становить 8 015,04 грн. за 121,44 кв.м. (п. 3.1.1 Договору).

Пунктом 3.2. Договору передбачено, що Орендодавець має право в односторонньому порядку змінювати розмір орендної плати у разі збільшення розміру податків (в тому числі податку на нерухомість та земельного податку), зборів, інших обов`язкових платежів, цін і тарифів, що впливають на розмір орендної плати, шляхом направлення Орендарю письмового повідомлення не пізніше ніж за 60 календарних днів до дати запровадження нової орендної плати.

Деталізація послуг з утримання Орендованого майна наведена у Додатку №2 до Договору. Орендодавець в односторонньому порядку без укладення будь-яких змін та доповнень до цього Договору змінює плату за послуги з утримання Орендованого майна у разі зміни або запровадження нових цін, тарифів на комунальні послуги. Про зміни у платі з утримання Орендованого майна Орендодавець інформує Орендаря шляхом надсилання чергового рахунку-акту, у якому відображені такі зміни. (п.п. 3.3.,3.4 Договору).

Згідно п. 3.6. Договору розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць. Зважаючи на дату передачі Орендованого майна у користування та дату повернення його з користування, відповідно, перший та/або останній розрахункові періоди можуть бути меншими за календарний місяць. У такому випадку орендна плата нараховується пропорційно кількості календарних днів у відповідному розрахунковому періоді.

Відповідно до п. 3.7. Договору, орендна плата сплачується Орендарем щомісяця шляхом її перерахування у безготівковому порядку на банківський рахунок Орендодавця у наступному порядку. Орендна плата (за виключенням плати за надання послуг з утримання Орендованого майна) сплачується не пізніше 20 числа розрахункового (поточного) місяця. Плата за надання послуг з утримання Орендованого майна сплачується до 20 числа місяць наступного за розрахунковим.

Пунктом 3.8. Договору сторони погодили, що орендна плата сплачується на підставі рахунку-акту, що надсилається Орендодавцем Орендарю на його e-mail або за допомогою іншого узгодженого Сторонами електронного сервісу обміну документами. У разі не отримання Орендарем рахунку-акту від Орендодавця Орендар зобов`язаний здійснити оплату орендної плати не пізніше 20 числа місяця, у якому має бути здійснена така оплата. При цьому, розмір плати за надання послуг з утримання Орендованого майна визначається у розмірі, що дорівнює попередній оплаті за надання таких послуг (з подальшим корегуванням переплати/недоплати Орендодавцем).

Факт передачі майна в оренду, підтверджується підписаним сторонами актом приймання-передачі від 01.07.2021 року (а.с. 19).

Як убачається з матеріалів справи, Відповідач допустив порушення зобов`язання в частині сплати орендних платежів за період із листопада 2021 року по лютий 2022 року в розмірі 28 514, 69 грн. та послуг з утримання майна за період з липня 2021 по лютий 2022 в розмірі 28 612,80 грн., всього 57 127, 49 грн., що підтверджується наданими у справу розрахунком (а.с. а.с. 4, 5).

На час розгляду справи, доказів погашення заборгованості суду не надано.

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (частина перша статті 193 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Частиною другою статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема - сплата неустойки (ст. 611 Цивільного кодексу України).

Відповідно до положень ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

За своєю правовою природою, неустойка (пеня, штраф) є видом забезпечення виконання зобов`язання.

Пунктом п. 6.2 Договору сторони погодили, що у разі порушення строків виконання грошових зобов`язань за цим Договором, Орендар на вимогу Орендодавця сплачує пеню від суми простроченого зобов`язання у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України за весь час прострочення.

Позивач вимагає стягнення з Відповідача пені в загальному розмірі 20 566,12 грн. яка нарахована на суму заборгованості з оплати орендних платежів за період прострочення з 21.11.2021 року по 25.12.2022 року (а.с. 6, 7) та на суму заборгованості плати з утримання майна за період з 21.08.2021 по 25.12.2022 (а.с. 10-12).

Відповідно ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошових зобов`язань на вимогу кредитора, зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач просить суд стягнути з Відповідача 3% річних в загальному розмірі 1 649,22 грн. за період прострочення виконання грошового зобов`язання, аналогічний періоду нарахування пені, а також інфляційні втрат у розмірі 13 943, 39 грн. за вказаний період.

За перевіркою суду, розрахунок пені, 3% річних та інфляційних втрат здійснено арифметично правильно.

На підставі викладеного, з урахуванням встановлених обставин, неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договором є підставою для задоволення позовних вимог та стягнення заборгованості в розмірі 93 286,22 грн., з яких: 57 127,49 грн. основний борг, 20 566,12 грн. пеня, 1 649,22 грн. 3% річних, 13 943,39 грн. інфляційні втрати.

Враховуючи приписи ст. 129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору в покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 77-79, 86, 123, 129, 233, 236-241, 247, 252, 326 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕЙ А" (52005, Дніпропетровська область, смт. Слобожанське, вул. Василя Сухомлинського, 63, код ЄДРПОУ 41563506) на користь Публічного акціонерного товариства "Уктелеком" (01601, м. Київ, бул. Тараса Шевченка, буд. 18, код ЄДРПОУ 21560766) в особі Дніпропетровської філії Публічного акціонерного товариства "Уктелеком" (49600, м. Дніпро, вул. Херсонська, буд 26, код ЄДРПОУ 25543196) 57 127,49 грн. основного боргу, 20 566,12 грн. пені, 1 649,22 грн. 3% річних, 13 943,39 грн. інфляційних втрат, 2 481,00 грн. витрат зі сплати судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до ст. 241 ГПК України та може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.В. Ліпинський

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110049832
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —904/280/23

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 21.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 26.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Судовий наказ від 03.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 03.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Рішення від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні