Ухвала
від 06.04.2023 по справі 909/313/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/313/23

УХВАЛА

06.04.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Горпинюка І.Є., розглянувши заяву (вх. № 3945/23 від 04.04.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю "Фарма Лайф" про видачу судового наказу з вимогою до Комунального підприємства "Долинська центральна аптека №18" Долинської міської ради про стягнення заборгованості за договором № 503 від 01.02.2021 у сумі 192912,87 грн., а також 268,40 грн. судового збору,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фарма Лайф" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з заявою про видачу судового наказу про стягнення з Комунального підприємства "Долинська центральна аптека №18" Долинської міської ради заборгованості за договором № 503 від 01.02.2021 у розмірі 192912,87 грн., а також 268,40 грн. судового збору.

Дослідивши матеріали заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що заяву слід залишити без руху та надати заявнику час для усунення недоліків, встановлених при поданні заяви, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 3, 4 ч. 3 ст. 150 Господарського процесуального кодексу України до заяви про видачу судового наказу додаються: копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Згідно приписів ч. 1, 2 ст. 91 ГПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Відповідно до п. 5.26 ДСТУ 4163:2020 "Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів" від 01.07.2020 №144 (чинний з 01.09.2021) відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів "Згідно з оригіналом" (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки "Для копій".

Згідно з ч. 2 ст. 156 Господарського процесуального кодексу України, одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами.

Судом встановлено, що до заяви про видачу судового наказу додано копії документів (доказів), якими заявник обґрунтовує свої вимоги, в одному екземплярі, документи для боржника не додано. Суд не наділений повноваженнями засвідчувати копії документів, зроблені з копій документів, у зв`язку з чим вважає за необхідне надати час заявнику для подання до суду копії заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами, належним чином засвідченими для направлення боржнику.

Відповідно до пункту 10 статті 11 Господарського процесуального кодексу України, якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

У зв`язку з відсутністю в ГПК України норм, які б регулювали питання залишення заяви про видачу судового наказу без руху, а після усунення недоліків - призначення такої заяви до розгляду, суд в даному випадку застосовує аналогію права - норму ч. 1, 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, встановлених цим Кодексом, протягом п`яти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху. В ухвалі про залишення заяви без руху зазначаються недоліки заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, про недотримання стягувачем (заявником) вимоги п. 3, 4 ч. 3 ст. 150 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 11, 150, 156, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву про видачу судового наказу залишити без руху.

2. Встановити спосіб усунення недоліків заяви шляхом надання суду належним чином засвідченої копії заяви про видачу наказу з доданими до неї документами для направлення на адресу боржника.

3. Встановити строк для усунення недоліків заяви про видачу судового наказу: протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Дата підписання: 06.04.2023

Суддя І.Є. Горпинюк

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110050180
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —909/313/23

Судовий наказ від 19.04.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні