Ухвала
від 06.04.2023 по справі 910/11074/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

06.04.2023Справа № 910/11074/22

Господарський суд міста Києва у складі судді Маринченка Я.В., за участі секретаря судового засідання Коваленко М.О., розглянувши матеріали справи

за заявою Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Городнянське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України»

про заміну сторони її правонаступником

за позовом Державного підприємства «Городнянське лісове господарство»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮСТ Преміум»

про стягнення 70606,26 грн

за участі представників:

від заявника - не з`явився;

від позивача - не з`явився;

від відповідача - не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2022 Державне підприємство «Городнянське лісове господарство» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮСТ Преміум» про стягнення 70606,26 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 19.01.2023 позов задоволено. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮСТ Преміум на користь Державного підприємства «Городнянське лісове господарство» заборгованість у розмірі 70606 (сімдесят тисяч шістсот шість) грн 26 коп., а також витрати по сплаті судового збору в розмірі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн.

22.02.2023 на виконання вказаного рішення Господарським судом міста Києва видано відповідний наказ.

20.03.2023 через загальний відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Городнянське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» надійшло клопотання про заміну сторони її правонаступником.

За приписами ч.5 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Частиною 3 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.03.2023 прийнято до розгляду вищевказану заяву та призначено її до розгляду в судовому засіданні

Представники заявника, позивача та відповідача в судове засідання 06.04.2023 не з`явились, про причини неявки суд не повідомили.

Розглянувши дану заяву, суд дійшов висновку про те, що остання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

За змістом положень ч. 1 ст. 104, ч. 1 ст. 106 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Як вбачається з матеріалів, на виконання наказу №865 від 28.10.2022 «Про припинення Державного підприємства «Городнянське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про те, що юридична особа - Державне підприємство «Городнянське лісове господарство» знаходиться в стані припинення.

Відповідно до п.8 вказаного наказу - Державне спеціалізоване підприємство «Ліси України» є правонаступником прав та обов`язків реорганізаційного Державного підприємства «Городнянське лісове господарство».

Згідно з витягу ЄДРПОУ від 26.12.2022 включено відомості до ЄДРПОУ про реєстрацію відокремленого підрозділу Філія «Городнянське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Як вбачається з наявного в матеріалах справи Наказу від 09.01.2023 №247 за філією «Городнянське лісове господарство» закріплено майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом, затверджений наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 05.01.2023 №72 Про затвердження передавального акту Державного підприємства «Городнянське лісове господарство».

Статтею 52 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права, фактично, процесуальне правонаступництво слідує за матеріальним. У кожному конкретному випадку, для вирішення питань можливості правонаступництва, господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Відповідно до приписів статті 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

За наведених обставин, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для заміни Державне підприємство «Городнянське лісове господарство» його правонаступником - Державним спеціалізованим господарським підприємством «Ліси України» в особі філії «Городнянське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

У зв`язку з викладеним, заява Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Городнянське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про заміну сторони її правонаступником у справі №910/11074/22 підлягає задоволенню.

Керуючись ч. 2 ст. 232, 233, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Городнянське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про заміну сторони її правонаступником задовольнити.

Замінити стягувача по справі №910/11074/22 - Державне підприємство «Городнянське лісове господарство» (15100, Чернігівська обл., м. Городня, вул. Жовтнева, 54; ідентифікаційний код 00993550) його правонаступником - Державним спеціалізованим господарським підприємством «Ліси України» (01601, м. Київ, вул. Руставелі Шота, буд. 9А; ідентифікаційний код 44768034) в особі філії «Городнянське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (15100, Чернігівська обл., Чернігівський р-н, м. Городня, вул. Жовтнева, буд. 54; ідентифікаційний код 45052242).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в установленому законом порядку.

Дата підписання: 06.04.2023

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110050351
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 70606,26 грн

Судовий реєстр по справі —910/11074/22

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Рішення від 19.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 28.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні