Рішення
від 07.04.2023 по справі 502/207/23
КІЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 502/207/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2023 року м. Кілія

Кілійський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Балан М. В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Урсул Г.К.,

розглянувши цивільну справу за заявою

ОСОБА_1 ,

заінтересована особа: Державний архів Київської області

про

встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернулась до Кілійського районного суду Одеської області з заявою про встановлення факту народження та внесення змін до актового запису.

В обґрунтування поданої заяви, зазначено, що заявник народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Іванків, Іванківського району, Одеської області, батьками вказані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про народження.

Шлюб ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрований 04.09.1982 року.

На даний час батьки заявниці померли, між тим вона має намір змінити громадянство та отримати громадянство Румунії. Від родичів та за життя матері вона дізналась, що її мати - ОСОБА_3 народилась в м. Кілія, Одеської області, однак реєстрація її народження не відбулася в м. Кілія, оскільки після її народження, її сім`я переїхала в іншу місцевість, а саме до м. Іванків, Київської області.

В період з 1918 по 1940 роки Одеська область, а саме її частина, що розташована по ліву сторону річки Дністер (Бессарабія, куди входив і колишній Кілійський район), була тимчасово окупована Румунією. Потім була окупація Одеської області румунсько - німецькими військами.

Відсутність законної влади на цій території України призвело до втрати відомостей про дійсне народження матері заявниці, а всі найближчі родичі, які б могли підтвердити факт її народження, вже померли.

Заявник зверталась до відділу державної реєстрації актів цивільного стану із заявою про поновлення актового запису про народження матері, але їй було усно відмовлено у поновлені актового запису про народження і рекомендовано звернутися до суду.

В її сім`ї святкували свята, котрі святкують в Румунії, вони часто виїжджали в Румунію на короткий час, виховання дітей в сім`ї відбувалось з урахуванням румунських традицій, з дитинства є згадки, що розмовляли на румунській мові в сім`ї.

Встановлення факту народження ОСОБА_3 породжує для заявника юридичні наслідки, пов`язані з оформленням громадянства, возз`єднанням сім`ї і приведенням у відповідність інших документів цивільного стану. На цей час заявник не має іншої можливості довести факт народження своєї матері у м. Кілія, Одеської області, у 1931 році, окрім як встановити такий факт у судовому порядку. Чинним законодавством не встановлено іншого порядку його встановлення.

На підставі вищезазначеного, заявник просить суд:

-встановити факт народження ОСОБА_6 , яка народилась 1931 року в м. Кілія Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія (на сьогоднішній день - м. Кілія, Ізмаїльський район, Одеська область, Україна);

-зобов`язати державний архів Київської області внести зміни до актового запису № 22, складеного Іванківською сільрадою Іванківського району 16.04.1931 року, про народження ОСОБА_6 , а саме:

-вказати дату народження - ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

-змінити ім`я з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_6 »;

-по-батькові вказати замість « ОСОБА_6 » - « ОСОБА_6 »

-в графі «батько», змінити по-батькові з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_9 »;

-в графі мати, по-батькові матері з « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_11 ».

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи у її відсутність.

Представник заінтересованої особи Державного архіву Київської області в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив, письмових клопотань не надав.

На підставі вищезазначеного суд ухвалює рішення за відсутності сторін, на підставі наявних у справі письмових доказів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного пристрою, в порядку передбаченому ст.ст. 223, 247 ЦПК України.

Дослідивши надані письмові докази та розглянувши справу у межах заявлених вимог, суд достовірно встановив такі факти та відповідні їм правовідносини:

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 25.10.1962 року Іванківським Рай бюро ЗАГС Київської області встановлено, що ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Іванків, Іванківського району, Одеської області, батьками вказані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Шлюб ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрований 04.09.1982 року м. Київ відділ ЗАГС Мінського району, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу, серії НОМЕР_2 , виданого 04.09.1982 року м. Київ відділ ЗАГС Мінського району.

Згідно архівної довідки за вих. № 01-43/218 від 09.02.2023 року встановлено, що згідно актового запису про народження № 22, складеного Іванківською сільрадою Іванківського району «був. Киев.» округи 16.04.1931 року « ОСОБА_6 » (так вказано у документах) народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 . Батько: ОСОБА_9 (так у документах); Мати: « ОСОБА_11 » (так у документах).

Відповідно до ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» підстави визначення підсудності справ судам України, зокрема суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом таких випадках: … п) 7 дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України …

У відповідності зі ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Статтями 15 та 16 ЦК України передбачено право особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту права, встановлених цивільним законодавством, є, зокрема, його визнання.

Згідно зі ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Як зазначено у ст. 78 ЦПК України суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

У відповідності до ст. 79 ЦПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно зі ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. І ст. 73, 74 Закону України «Про міжнародне приватне право», іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, іноземні держави (їх органи та посадові особи) та міжнародні організації мають право звертатися до судів України для захисту своїх прав, свобод чи інтересів.

Частина І статті 74 Закону України «Про міжнародне приватне право» регламентує, що процесуальна правоздатність і дієздатність іноземних осіб в Україні визначаються відповідно до права України.

Пунктом 7 частини 1 статті 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» передбачено, що суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадку, якщо дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України.

Відповідно до частини 1 пункту 7 статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Пунктом 10 Постанови Пленуму Верховного суду України №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснено, що суди можуть встановлювати факти реєстрації усиновлення (удочеріння), шлюбу, розірвання шлюбу, народження і смерті, якщо в органах реєстрації актів громадянського стану не зберігся відповідний запис чи відмовлено у його відновленні або ж він може бути відновлений лише на підставі рішення суду про встановлення факту реєстрації акту громадянського стану.

Стаття 8 Закону України «Про громадянство України» встановлено підстави для набуття громадянства України за територіальним походженням. Зокрема особа, яка сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра, син чи дочка, онук чи онука народилися або постійно проживали до 24 серпня 1991 року на території, яка стала територією України відповідно до Закону України "Про правонаступництво України" або яка сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра народилися або постійно проживали на інших територіях, що входили на момент їх народження або під час їх постійного проживання до складу Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР), і є особою без громадянства або іноземцем, який подав зобов`язання припинити іноземне громадянство, та подала заяву про набуття громадянства України, а також її неповнолітні діти реєструються громадянами України....

Наказом Міністерства Юстиції України від 12.01.2011 № 96/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за №55/18793 затверджено «Правила внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання» (далі-Правила).

Відповідно до п.3.10 Правил, якщо відділ державної реєстрації актів цивільного стану… не має змоги встановити день і місяць народження, то датою народження у висновку зазначається 1 липня відповідного року.

Згідно пункту 3.17 Правил, рішення суду про встановлення факту державної реєстрації акту цивільного стану є підставою для поновлення актового запису цивільного стану у відділі державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його первинного складання, крім випадку зберігання запису на тимчасово окупованій території України.

Рішення суду про встановлення факту народження, смерті в певний час, постановлене судом у разі неможливості їх реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану, є підставою для державної реєстрації таких фактів.

Встановлення даного факту породжує для заявника юридичні наслідки, пов`язані з оформленням громадянства. Чинним законодавством не встановлено іншого порядку його встановлення, тому суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Враховуючи те, що подія (народження мати заявника) мала місце на території України (Кілійського району Одеської області), та оскільки в період з 1918 по 1940 роки Одеська область, а саме її частина, що розташована по ліву сторону річки Дністер (Бессарабія, куди входив і колишній Кілійський район), була тимчасово окупована Румунією, а потім була окупація Одеської області румунсько - німецькими військами, призвела до втрати відомостей про дійсне народження матері заявника, суд вважає за необхідне, задовольнити заяву у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись Законом України "Про міжнародне приватне право", ст. ст. 12,13,18,76-81, 263-265,293-294, 315-316 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву - задовольнити.

Встановити факт народження ОСОБА_6 , яка народилась 1931 року в м. Кілія Ізмаїльський жудець, Бессарабія, Королівство Румунія (на сьогоднішній день - м. Кілія, Ізмаїльський район, Одеська область, Україна).

Зобов`язати державний архів Київської області внести зміни до актового запису № 22, складеного Іванківською сільрадою Іванківського району 16.04.1931 року, про народження ОСОБА_6 , а саме:

-вказати дату народження - ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

-змінити ім`я з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_6 »;

-по-батькові вказати замість « ОСОБА_6 » - « ОСОБА_6 »

-в графі «батько», змінити по-батькові з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_9 »;

-в графі мати, по-батькові матері з « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_11 ».

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення до Одеського апеляційного суду.

Суддя Кілійського районного суду М. В. Балан

Дата ухвалення рішення07.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110078616
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —502/207/23

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Рішення від 07.04.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні