Ухвала
від 04.04.2023 по справі 760/7233/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

С О Л О М ' Я Н С Ь К И Й Р А Й О Н Н И Й С У Д М І С Т А К И Є В А

вул. Максима Кривоноса, 25, м. Київ, 03037; тел. (044) 249-79-26, факс:249-79-28;

вул. Грушецька, 1, м. Київ, 03113; тел.: (044) 456-51-65; факс: 456-93-08

e-mail:inbox@sl.ki.court.gov.ua, web: https://sl.ki.court.gov.ua

Код ЄДРПОУ: 02896762


Провадження 1-кс/760/3345/23

В справі 760/7233/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

І. Вступна частина

04 квітня 2023 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянув клопотання детектива відділу детективів із захисту фінансів у бюджетній сфері Підрозділу детективів (на правах Управління) Територіального управління БЕБ у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку в межах досудового розслідування кримінального провадження №12022110000000316, відомості про яке внесено 17.08.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.204 КК України.

ІІ. Мотивувальна частина

До суду надійшло клопотання, у якому детектив зазначив, що детективами Підрозділу детективів (на правах Управління) Територіального управління БЕБ у м. Києві та Київській області під процесуальним керівництвом Київської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12022110000000316, відомості про яке внесено 17.08.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.204 КК України.

У клопотанні детектив просив надати дозвіл на проведення обшуку за адресою АДРЕСА_1 , координати (НОМЕР_1,НОМЕР_2) кадастровий номер земельної ділянки 3210800000:01:139:0079, де збудована незаконна АЗС, власником земельної ділянки де збудована дана АЗС згідно інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку власником являється ОСОБА_5 , яка на праві оренди знаходиться в ТОВ «Ринковий комплекс бучанський» з метою відшукання та вилучення фінансово-господарських документів ТОВ «АСТРА СІТІ ГРУП» код ЄДРПОУ 43730000; ТОВ «БІГ ТРАСТ» код ЄДРПОУ 43435479; ТОВ «СМАРТ АЗС» код ЄДРПОУ 44373100; ТОВ «ТРАНСМОБІЛ» код ЄДРПОУ 42867580; ТОВ «ЛІНІЇ КОНТРАКТІВ» код ЄДРПОУ 41078267; ТОВ «ФОРС ГАРД» код ЄДРПОУ 43846404, бухгалтерських документів, чорнових записів (неофіційної бугалтерії), записних книжок, нотатків, грошових коштів, мобільних телефонів, сім карт, ноутбуків, комп`ютерної техніки, магнітних та електронних носіїв інформації, флеш-накопичувачів, інші носії інформації, що задіяні для здійснення протиправної діяльності, обліку клієнтів, листування з клієнтами, мобільних терміналів, засобів комунікаційного та іншого обладнання у тому числі, що застосовує технологію IP - телефонія, ключі доступу до Інтернет-банкингу, списку осіб задіяних у даній діяльності, документів щодо права доступу до мереж зв`язку та глобальної мережі Інтернет, оплати за їх використання, систем відео-аудіо контролю, що побудовані на основі відеокамер та мікрофонів, сервери на які передається записувана інформація, банківських кредитних карток, інших засобів доступу до рахунків, на які перераховуються грошові кошти, у тому числі кредитні картки, які використовуються у злочинній діяльності, паролів, логінів, ключових слів, або інші види доступу до електронних чи криптовалютних гаманців, на які надходять електронні грошові кошти, або з яких у подальшому останні виводять у легальний обіг кошти, а також інші документи та незаконно виготовлений бензин, дизельне пальне, газу автомобільного, присадки для пального та інші хімічні реагенти для збільшення октанового числа, ємності зі зберігання пального, паливно роздавальні пістолети, паливно роздавальні колонки та які можуть бути використані у якості доказів причетності до вказаної протиправної діяльності та які мають значення для розслідування даного кримінального провадження.

Обґрунтовуючи необхідність проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , координати (НОМЕР_1,НОМЕР_2) кадастровий номер земельної ділянки 3210800000:01:139:0079, де збудована незаконна АЗС, детектив зазначає наступне.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що на території Київської області група осіб виготовляє недоброякісне пальне (бензин, дизель). В подальшому, через мережу підконтрольних АЗС, вказана група осіб незаконно реалізовує пальне, що відноситься до підакцизної групи товарів та становлять загрозу для життя і здоров`я людей.

На виконання доручення детектива Територіального управління БЕБ у м. Києві та Київській області працівниками відділу захисту інтересів суспільства і держави ГУ НП в Київській області було проведено заходи направленні на встановлення обставин та осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення та встановлено ряд осіб, причетних до виготовлення, зберігання, транспортування та збуду незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме дизельного пального та бензину.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що на території Київської області, група осіб організувала схему з виготовлення недоброякісного пального. З метою незаконного виготовлення пального (бензин, дизель) група осіб використовує нафтобазу для зберігання недоброякісного пального, на якій здійснюють змішування різних речовин для отримання пального для автомобілів.

Проведеними заходами встановлено, що громадянин ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , використовує підконтрольні суб`єкти господарської діяльності, які окремо відповідають за виготовлення, зберігання, транспортування, збут та охорону паливно мастильних матеріалів.

Також, встановлено, що ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є керівником ТОВ «АСТРА СІТІ ГРУП», контролює зберігання та оптову торгівлю ПММ з нафтобази.

Крім того, встановлено, що ТОВ «СМАРТ АЗС» (код ЄДРПОУ 44373100), власниками якої є ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , займається незаконним встановленням АЗС через які здійснюється роздрібна реалізація паливно мастильних матеріалів на території міста Києва та Київської області.

Менеджером АЗС, в обов`язки якого входить підбір осіб на роботу оператором АЗС (працевлаштування не офіційне), контроль за роботою працівників, виплата грошових коштів, щоденний збір коштів у операторів АЗС за продаж незаконно виготовленого пального (приблизно 50-70 тис. грн. в день з однієї АЗС), співпраця з органами місцевої влади, знаходження нових місць для встановлення незаконних АЗС являється: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Також, учасником злочинної схеми є ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , які контролюють діяльність незаконних АЗС, які функціонують без будь-яких дозвільних документів.

Керівником ТОВ «ТРАНСМОБІЛ» (код ЄДРПОУ 42867580) являється ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , виконує функції юриста з питань пов`язаних з незаконною діяльністю АЗС, являється власником двох автомобілів та причипів (цистерна) на яких здійснюється перевезення паливно-мастильних матеріали з нафтобази до вищезазначених незаконних АЗС.

Детектив наполягає на тому, що за даними кримінального провадження є достатні підстави вважати, що за адресою: АДРЕСА_1 ) кадастровий номер земельної ділянки 3210800000:01:139:0079, фактично функціонує незаконно збудована АЗС на якій здійснюється зберігається та реалізується недоброякісне паливо (бензин, дизель) з невстановленої сировини.

Відповідно до інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку власником являється ОСОБА_5 , та знаходиться в оренді у ТОВ «Ринковий комплекс бучанський».

Детективом подано клопотання про розгляд справи без його участі, в якому він підтримав клопотання та просив його задовольнити. Дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про часткове задоволення клопотання.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч.2 ст.234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Згідно з ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

З матеріалів клопотання вбачається, що за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер земельної ділянки 3210800000:01:139:0079, фактично функціонує незаконно збудована АЗС на якій здійснюється зберігається та реалізується недоброякісне паливо. Власником зазначеної земельної ділянки являється ОСОБА_5 , та знаходиться вона в оренді у ТОВ «Ринковий комплекс бучанський».

Суд вважає обґрунтованим посилання детектива на те, що проведення обшуку за вказаною адресою, а також відшукання та вилучення частини зазначених в переліку речей і документів має на меті проведення повноцінного розслідування згідно з відомостями, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та кваліфіковані за ч.3 ст.204 КК України, і така міра втручання держави у приватну власність особи є виправданою, доцільною, а проведення обшуку є найбільш ефективним способом відшукання та вилучення речей та документів, які мають значення для досудового розслідування.

В той же час, прохальна частина клопотання, серед іншого, містить у собі вимоги щодо надання дозволу на відшукання та вилучення, наступних речей та документів: «фінансово-господарських документів ТОВ «АСТРА СІТІ ГРУП» код ЄДРПОУ 43730000; ТОВ «БІГ ТРАСТ» код ЄДРПОУ 43435479; ТОВ «СМАРТ АЗС» код ЄДРПОУ 44373100; ТОВ «ТРАНСМОБІЛ» код ЄДРПОУ 42867580; ТОВ «ЛІНІЇ КОНТРАКТІВ» код ЄДРПОУ 41078267; ТОВ «ФОРС ГАРД» код ЄДРПОУ 43846404», «грошових коштів, мобільних телефонів, сім карт, ноутбуків, комп`ютерної техніки, магнітних та електронних носіїв інформації, флеш-накопичувачів, інші носії інформації, що задіяні для здійснення протиправної діяльності, обліку клієнтів, листування з клієнтами, мобільних терміналів, засобів комунікаційного та іншого обладнання у тому числі, що застосовує технологію IP - телефонія, ключі доступу до Інтернет-банкингу, списку осіб задіяних у даній діяльності, документів щодо права доступу до мереж зв`язку та глобальної мережі Інтернет, оплати за їх використання, систем відео-аудіо контролю, що побудовані на основі відеокамер та мікрофонів, сервери на які передається записувана інформація, банківських кредитних карток, інших засобів доступу до рахунків, на які перераховуються грошові кошти, у тому числі кредитні картки, які використовуються у злочинній діяльності, паролів, логінів, ключових слів, або інші види доступу до електронних чи криптовалютних гаманців, на які надходять електронні грошові кошти, або з яких у подальшому останні виводять у легальний обіг кошти, а також інші документи та».

У зв`язку з відсутністю у клопотанні обґрунтування доказового значення вищевказаного переліку речей і документів в межах даного кримінального провадження, а також відсутністю їх індивідуально-визначених ознак, клопотання не підлягає задоволенню у вказаній частині.

ІІІ. Резолютивна частина

Керуючись ст.ст. 131, 132, 233-236, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя ухвалив:

1. Клопотання задовольнити частково.

Надати групі детективів та прокурорів у кримінальному провадженні №12022110000000316, відомості про яке внесено 17.08.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.204 КК України, дозвіл на проведення обшуку за адресою АДРЕСА_1 , координати (НОМЕР_1,НОМЕР_2) кадастровий номер земельної ділянки 3210800000:01:139:0079, де збудована незаконна АЗС, з метою відшукання та вилучення:

-бухгалтерських документів, чорнових записів (неофіційної бухгалтерії), записних книжок, нотатків, незаконно виготовлений бензин, дизельне пальне, газу автомобільного, присадки для пального та інші хімічні реагенти для збільшення октанового числа, ємності зі зберігання пального, паливно роздавальні пістолети, паливно роздавальні колонки та які можуть бути використані у якості доказів причетності до вказаної протиправної діяльності та які мають значення для розслідування даного кримінального провадження.

В іншій частині відмовити.

2. Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу110084090
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —760/7233/23

Ухвала від 04.04.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні