Рішення
від 04.04.2023 по справі 544/69/23
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/69/23

2/544/103/2023

Номер рядка звіту 35

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

04 квітня 2023 року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді Нагорної Н.В.,

за участю:

секретаря Киричевської В.М.,

у відкритому судовому засіданні, в залі суду м. Пирятин, розглянувши цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» в особі Лубенської об`єднаної філії Акціонерного товариства «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» до ОСОБА_1 , про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії,

у с т а н о в и в :

Позивач АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» в особі Лубенської об`єднаної філії Акціонерного товариства «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» звернулося до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_1 вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії. В обґрунтування позовних вимог вказав, що 26 січня 2022 року у споживача за адресою: будинок АДРЕСА_1 при проведенні рейдових заходів щодо обстеження технічного стану засобу обліку, до облікових кіл електричних мереж та перевірки працівниками Лубенської філії дотримання споживачами ПРРЕЕ був виявлений факт їх порушення. Виявлено наступне порушення Правил: підключення, зроблене самовільно споживачем, без порушення схеми обліку. Самовільне підключення було виконано після відключення електроустановки споживача, згідно Завдання на відключення від 29.09.2021 у відповідності до преамбули Акту про порушення № 005101: порушення п. 1.2.1, п. 2.3.1, п. 2.3.4, п. 5.5.5.1, п. 5.5.5.20, п. 8.2.4 ПРРЕЕ, п.11.9.1, п. 11.9.2 КСР - самовільне підключення електроустановки до електричної мережі без порушення схеми обліку після відключення споживача від 27.09.2021. Відсутня пломба ППКО на запобіжнику. Порушення було зафіксоване працівниками ОСР за участі встановленої особи за паспортом старости села Малютенці ОСОБА_2 та в присутності ОСОБА_3 , яка надала заяву до ОСР про визнання факту порушення ПРРЕЕ з проханням укласти боргову угоду, але документів щодо набуття нею права власності чи права користування на вказаний будинок не надала. Коштів щодо оплати погашення нарахованої суми боргу не надійшло. За результатами розгляду акту на засіданні комісії 23.02.2022 встановлено причетність споживача до виявленого порушення ПРРЕЕ відповідно підпункту 5 п. 8.4.2 ПРРЕЕ, та проведено відповідні розрахунки обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, про що складено письмовий розрахунок обсягу та вартості не облікованої електричної енергії до Акту про порушення ПРРЕЕ № 005101 від 26.01.2022. Згідно розрахунку підприємству завдані збитки у вигляді вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил, на суму 9384,49грн. Споживач після засідання комісії не звертався до ОСР, на направлення претензій за вих. № 14-2.1/336 від 09.06.2022 не відреагував. Враховуючи вищевикладене, позивач просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за необліковану електричну енергію на загальну суму 9384,49грн, а також стягнути судовий збір в розмірі 2481грн.

У судове засідання представник позивача не з`явилася, в своїй заяві просила слухати справу в її відсутність, позовні вимоги підтримує, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач у судове засідання не з`явився, причину неявки суду не повідомив, про дату, час та місце слухання справи повідомлений належним чином. Заяви про розгляд справи за його відсутності від відповідача також не надходило.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, не подано відзив, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За таких обставин суд вважає можливим розглянути справу у відсутність сторін на підставі доказів, які додані до справи, та постановити заочне рішення.

04.04.2023 згідно ст. 281 ЦПК України постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Суд, дослідивши докази, що маються в матеріалах справи, вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 29 березня 2005 року між позивачем та відповідачем ОСОБА_1 укладено договір №31-93 про користування електричною енергією (а.с.8).

26 січня 2022 року у споживача за адресою: будинок АДРЕСА_1 при проведенні рейдових заходів щодо обстеження технічного стану засобу обліку, до облікових кіл електричних мереж та перевірки працівниками Лубенської об`єднаної філії АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» дотримання споживачами ПРРЕЕ був виявлений факт їх порушення. Виявлено порушення Правил, а саме - самовільне підключення електроустановки до електричної мережі без порушення схеми обліку після відключення споживача від 27.09.2021, відсутня пломба ППКО на запобіжнику.

За вказаним фактом складено акт про порушення №005101, який було підписано трьома представниками електропостачальника та представником споживача - старостою с. Малютинці ОСОБА_2 (а.с.10-11).

23 лютого 2022 року Комісією з розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією для населення Пирятинської філії було проведено розгляд вказаного акту (а.с. 16), споживач ОСОБА_1 завчасно запрошувався на засідання комісії у відповідності до п. 8.2.6 ПРРЕЕ, однак на засідання не з`явився (а.с. 15).

За результатами розгляду акту Комісією відповідачу було проведено розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПРРЕЕ за період з 00 год 00 хв 27.09.2021 по 00 год 00 хв 26.01.2022 на загальну суму 9384,49грн (а.с. 17, 18).

Вказаний розрахунок було направлено ОСОБА_1 17 лютого 2021 року (а.с.20).

Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст. 714 ЦК України,Законом України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії (далі - Правила), які затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року № 312.

Частиною першою статті 714 ЦК України передбачено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно ч. 1 ст. 56 Закону України «Про ринок електричної енергії» постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 57 цього Закону, електропостачальники мають право на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів.

Згідно зі статтею 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» учасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

У пункті 1.1.2. Правил передбачено, що самовільне підключення - несанкціоноване (непогоджене) оператором системи підключення (у тому числі після відключення) електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що є підставою для оформлення акта про порушення та визначення обсягу необлікованої електричної енергії внаслідок такого підключення.

Відповідно пп. 20 п. 5.5.5 Правил споживач зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Згідно п. 8.2.5. Правил у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

Як вбачається з матеріалів страви та підтверджується належними та допустимими доказами відповідач ОСОБА_1 перебуває у договірних відносинах із позивачем, між ними було укладено Договір №31-93 про користування електричною енергією від 29 березня 2005 року. ОСОБА_1 порушив вимоги п.п. 5, п. 8.4.2 ПРРЕЕ, а саме самовільне підключення електроустановки до електричної мережі без порушення схеми обліку, що підтверджується Актом про порушення №005101 від 26.01.2022. Вказаний акт є належним та допустимим доказом, оскільки складено його коректно, підписано трьома представниками оператора системи та представником споживача - старостою с.Малютинці Вірченко Ю.О. В акті чітко вказано скоєне порушення, а також оформлено схему електропостачання споживача.

Відповідно до пункту 8.2.6. Правил на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення.

Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії непізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання. У разі відмови споживача або представника споживача від отримання акта про порушення, у якому визначено місце, час та дату проведення засідання комісії, або окремого повідомлення про місце, час і дату засідання комісії оператор системи направляє споживачу таке повідомлення рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення на адресу, визначену в даних щодо споживача, наявних в оператора системи. У такому разі оператор системи має право розглянути акт про порушення на засіданні комісії, яке має відбутися по закінченню 30 календарних днів від дати направлення споживачу такого повідомлення. За зверненням споживача оператор системи може розглянути акт про порушення на засіданні комісії раніше указаного терміну.

Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти глави 8.4 цього розділу та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Відповідно до п. 8.4.7 Правил розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється виходячи з: вартості середньомісячних витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат-години (кВт-год) електричної енергії на компенсацію незапланованих втрат електричної енергії, її передачі та розподілу у період порушення споживачем цих Правил (Ц, грн/кВт-год); величини розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (Wдоб, кВт-год); кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил (Д, день).

Згідно з п. 8.4.11 Правил у разі виявлення у побутового споживача порушень, зазначених у підпунктах 1-5 пункту 8.4.2 цієї глави, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (W доб, кВт-год) розраховується за формулою (6) якщо електроустановка побутового споживача підключена до однофазної мережі: Р (пер. Вих) = І (пер. вих.)U (ном. Фаз. Соs/ф, де І (пер. вих.) - сила струму, що може протікати по колу підключення електроустановки до електричної мережі, визначена виходячи: з найменшого допустимого тривалого струму, який може протікати через поперечну площу перерізу проводів (кабелів), що використані у схемі підключення електроустановки до електричної мережі, згідно з главою 1.3 Правил улаштування електроустановок, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 21 липня 2017 року № 476 (далі - ПУЕ), А; з найменшої сили струму спрацювання комутаційних апаратів, що задіяні у схемі підключення електроустановки до електричної мережі (за умови, що зазначена сила струму спрацювання менша сили струму, визначеної виходячи з поперечної площі перерізу проводів (кабелів), що використані у схемі підключення, та допустимого тривалого струму, який може ними протікати згідно з главою 1.3 ПУЕ), А. У разі не проведення вимірів поперечної площі перерізу всіх проводів (кабелів), що використані у схемі підключення електроустановки до електричної мережі, величина потужності споживання (Р, кВт) визначається виходячи з допустимого тривалого струму, що може протікати через мінімальний діаметр електропроводки, згідно з положеннями глави 1.3 ПУЕ (за умови, що зазначена сила струму менша сили струму спрацювання комутаційних апаратів, що задіяні у схемі підключення електроустановки до електричної мережі); U (ном. фаз.) - номінальна фазна напруга, кВ; cosф - косинус кута між фазною напругою U (фаз) та струмом навантаження, який протікає тією самою фазою, визначений на підставі показів відповідних засобів вимірювальної техніки, повірених у терміни, передбачені законодавством у сфері метрології. У разі відсутності у представників оператора системи відповідних засобів вимірювальної техніки cosф приймається рівним 0,9.

Відповідно до п. 8.4.13 Правил у разі виявлення у побутового споживача порушень, зазначених у підпунктах 6 - 8 пункту 8.4.2 цієї глави, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії через проводи (кабелі), якими здійснене самовільне підключення (Wдоб.с.п.,кВт·год), визначається за формулою 8 цієї глави. При цьому час використання самовільного підключення протягом доби (tвик.с.п.) приймається рівним 8 год.

Поперечна площа перерізу проводів (кабелів), що використані у схемі підключення електроустановки до електричної мережі, визначається на підставі показів відповідних засобів вимірювальної техніки, повірених у терміни, передбачені законодавством у сфері метрології.

Кількість днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил, визначено відповідно до підпункту 4 п. 8.4.8 Правил, згідно якого в разі якщо споживач здійснив самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку, виявити яке представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку не мали можливості, - з дня останньої технічної перевірки або допуску електроустановки споживача в експлуатацію, або набуття права власності чи користування на об`єкт (якщо технічну перевірку у період з дати допуску електроустановки споживача в експлуатацію або набуття ним права власності (користування) на об`єкт до дати виявлення порушення не було проведено) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у дванадцяти календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

23 лютого 2022 року Комісією з розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією для населення Пирятинської філії було проведено розгляд вказаного акту. За результатами розгляду акту Комісією було проведено розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами ПРРЕЕ за період з 00 год 00 хв 27.09.2021 по 00 год 00 хв 26.01.2022 на загальну суму 9384,49грн. Перевіривши розрахунок, суд уважає, що він складений правильно. Також при здійсненні розрахунку спожитої необлікованої електроенергії позивачем правильно застосовано вартість середньомісячних витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат-години електричної енергії, що узгоджується з положеннями п.8.4.7 Правил.

Згідно пункту 8.2.7. Правил кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день). У разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Враховуючи, що відповідач допустив порушення Правил користування електричною енергією внаслідок самовільного підключення до мережі струмоприймачів поза розрахунковими приладами обліку електричної енергії з порушенням схеми обліку, чим безобліково спожив електричної енергії на суму 9384,49грн, однак кошти за необліковану електричну енергію позивачу сплачувати відмовляється, тому суд уважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та приходить до висновку про задоволення позову в повному обсязі.

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України судові витрати, які складаються з судового збору в розмірі 2481,00грн, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. 2-13, 76-81, 141, 259, 263-265, 280-281, 352 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позовні вимоги Акціонерного товариства «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО», в особі Лубенської об`єднаної філії Акціонерного товариства «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» до ОСОБА_1 , про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» заборгованість за необліковану електричну енергію в сумі 9384 (дев`ять тисяч триста вісімдесят чотири) гривні 49 копійок та судові витрати в сумі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) гривень, а всього стягнути 11865 (одинадцять тисяч вісімсот шістдесят п`ять) гривень 49 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Позивач має право оскаржити заочне рішення до Полтавського апеляційного суду шляхом поданняапеляційної скаргив порядку,передбаченому ЦПКУкраїни,протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Н. В. Нагорна

Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110086354
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії

Судовий реєстр по справі —544/69/23

Рішення від 04.04.2023

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Нагорна Н. В.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Нагорна Н. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Нагорна Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні