Рішення
від 07.04.2023 по справі 701/317/23
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №701/317/23

Номер провадження2-о/701/19/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 квітня 2023 року Маньківський районний суд, Черкаської області

в складі: головуючого - судді - Костенка А. І.

за участю секретаря - Брітан О. О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду смт. Маньківка справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: відділ соціального захисту Маньківської селищної ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернулася в суд із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

На підставу своїх вимог спирається на те, що баба заявника, ОСОБА_4 , відповідно до довідки до акту огляду медико-соціальної експертної комісії серії 10 ААА № 921170 є інвалідом першої групи, підгрупи «А», довічно та потребує постійного стороннього догляду.

ОСОБА_4 проживає за адресою: АДРЕСА_1 , що належить їй на праві власності, зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 .

Відповідно до довідки про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб № 218/05-15 у будинку за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований та проживає заявник по справі ОСОБА_1 , що є онуком ОСОБА_4 , її дочка ОСОБА_3 , зять ОСОБА_2 , та онуки ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , за вказаною адресою зареєстровані, але не проживають, що стверджується Актом № 21 виданим відділом соціального захисту населення Маньківської селищної ради 25.01.2023 року.

Дочка ОСОБА_4 - ОСОБА_3 працює на посаді старшого секретаря суду, що позбавляє її можливості здійснювати постійний догляд за своєю матір`ю.

Зять ОСОБА_4 - ОСОБА_2 працює подобово на посаді охоронника ТОВ «ВЕНБЕСТ-ОХОРОНА», що також позбавляв його можливості здійснювати постійний догляд за своєю тещею.

Онук ОСОБА_5 , зареєстрований в будинку, але фактично в ньому не проживає. Онук ОСОБА_6 , 2019 р.н., проживає за межами району. Викладене підтверджується актом № 21 виданим відділом соціального захисту Маньківської селищної ради 25.01.2023 року.

Таким чином, заявник - ОСОБА_1 , є єдиною особою, яка здійснює постійний догляд та піклується про свою бабу ОСОБА_4 , а саме: постійно доглядає її, прибирає житло, готує їжу, купує необхідні ліки, харчування, оскільки ОСОБА_4 , є похилого віку, їй 76 років, самостійно не пересувається, не може самостійно приймати їжу, одягатися та більшість часу вона вимушена лежати, так як є паралізованою особою.

Більше ніхто ОСОБА_4 не опікується, позаяк не мають такої можливості, і заявник є єдиною особою, що здійснює постійний догляд за нею.

Разом з тим, наявність зареєстрованих у встановленому порядку інших осіб у житловому приміщенні, у якому проживає баба заявника - ОСОБА_4 , ставить під певний сумнів той факт, що заявник єдиний, хто дійсно постійно доглядає за своєю бабою та відсутні інші особи, які такий догляд можуть здійснювати.

У зв`язку з цим є потреба у встановленні даного юридичного факту, який потрібен заявнику для повного та належного здійснення цивільних, соціальних прав та обов`язків, для забезпечення всього комплексу юридично значимих дій, пов`язаних із здійсненням постійного догляду за бабою заявника - ОСОБА_4 , якого вона потребує за станом свого здоров`я.

Оскільки заявник, ОСОБА_1 , є військовозобов`язаним і може у встановленому законом порядку бути призваним до Збройних Сил України, повісткою за підписом начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 викликається 10.04.2023 для прибуття на військову службу по мобілізації, що і змусило заявника звернутися до суду з відповідною заявою.

Заявник в судове засідання не з`явився, але надав суду письмову заяву згідно якої заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та просить розгляд справи проводити у його відсутності.

Представник заінтересованої особи: відділу соціального захисту Маньківської селищної ради в судове засідання не з`явився, але надав суду письмову заяву, згідно якої не заперечує проти задоволення заявлених вимог та просить справу розглядати у його відсутності.

Заінтересована особа ОСОБА_2 , в судове засідання не з`явився, але надав суду письмову заяву згідно якої не заперечує проти задоволення заявлених вимог та просить розгляд справи проводити у його відсутності.

Заінтересована особа ОСОБА_3 , в судове засідання не з`явилася, але надала суду письмову заяву згідно якої не заперечує проти задоволення заявлених вимог та просить розгляд справи проводити у її відсутності.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Баба заявника, ОСОБА_4 , відповідно до виписки із акту огляду медико-соціальної експертної комісії серії 10 ААА № 921170 є інвалідом першої групи, підгрупи «А», довічно та потребує постійного стороннього догляду (а.с. 14).

ОСОБА_4 проживає за адресою: АДРЕСА_1 в будинку, що належить їй на праві власності, зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 .

Відповідно до довідки про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб № 218/05-15 у будинку за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровані заявник по справі ОСОБА_1 , що є онуком ОСОБА_4 , її дочка ОСОБА_3 , зять ОСОБА_2 , та онуки ОСОБА_5 , ОСОБА_6 (а.с. 17). Однак згідно Акту № 21 виданим відділом соціального захисту населення Маньківської селищної ради 25.01.2023 року вбачається, що ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 , та ОСОБА_6 , у вказаному будинку фактично не проживають (а.с. 15-16).

Дочка ОСОБА_4 - ОСОБА_3 працює на посаді старшого секретаря суду, що позбавляє її можливості здійснювати постійний догляд за своєю матір`ю, що підтверджується довідкою від 04.04.2023 року № 1.63/1/2023 (а.с. 18).

Зять ОСОБА_4 - ОСОБА_2 працює подобово на посаді охоронника ТОВ «ВЕНБЕСТ-ОХОРОНА», що також позбавляв його можливості здійснювати постійний догляд за своєю тещею.

Таким чином, заявник - ОСОБА_1 , є єдиною особою, яка здійснює постійний догляд та піклується про свою бабу ОСОБА_4 , а саме: постійно доглядає її, прибирає житло, готує їжу, купує необхідні ліки, харчування, оскільки ОСОБА_4 , є похилого віку, їй 76 років, самостійно не пересувається, не може самостійно приймати їжу, одягатися.

Разом з тим, наявність зареєстрованих у встановленому порядку інших осіб у житловому приміщенні, у якому проживає баба заявника - ОСОБА_4 , ставить під певний сумнів той факт, що заявник єдиний, хто дійсно постійно доглядає за своєю бабою та відсутні інші особи, які такий догляд можуть здійснювати.

У зв`язку з цим є потреба у встановленні даного юридичного факту, який потрібен заявнику для повного та належного здійснення цивільних, соціальних прав та обов`язків, для забезпечення всього комплексу юридично значимих дій, пов`язаних із здійсненням постійного догляду за бабою заявника - ОСОБА_4 , якого вона потребує за станом свого здоров`я, в іншому порядку встановити цей факт немає можливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до ч. 1 ст. 316 ЦПК України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

У відповідності до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Проаналізувавши вищевикладене, суд приходить до висновку про наявність в матеріалах справи поданих заявником достовірних доказів, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи та достатність доказів, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність обставин справи, які входять до предмета доказування, що дає суду змогу дати відповідну належну оцінку доказам та ухвалити законне, обгрунтоване рішення по суті спору, тому заявлені вимоги підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 4, 293, 315, 316 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: відділ соціального захисту Маньківської селищної ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення - задоволити.

Встановити факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрований та житель АДРЕСА_1 ), дійсно є єдиною особою, яка зайнята постійним доглядом за своєю бабою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка є інвалідом першої групи і потребує постійного догляду за місцем проживання: АДРЕСА_1 та відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження.

СуддяА. І. Костенко

СудМаньківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.04.2023
Оприлюднено11.04.2023
Номер документу110086628
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —701/317/23

Рішення від 07.04.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні