Ухвала
від 06.04.2023 по справі 757/12557/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/12557/23-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 квітня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно та передачу його в управління у кримінальному провадженні № 12015110130004810 від 23.12.2015, -

В С Т А Н О В И В:

31.03.2023 прокурор відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про накладення арешту із забороною відчуження, розпорядження та користування об`єктами нерухомого майна, які належать ТОВ «ГРИНВІЧ БІЛД», ІНДАСТРІАЛ ЕССЕТС ХОЛДІНГ ЛТД (INDUSTRIAL ASSETS HOLDING LTD) та ТОВ «ІЗМАРАГД», а також передачу їх в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

В обґрунтування клопотання прокурор вказує, що вказані об`єкти нерухомого майна є речовими доказами відповідно до постанов слідчого від 11.11.2016 та прокурорів від 01.03.2021 та від 30.03.2023, оскільки відповідають критеріям, визначеним у ст. 98 КПК України, а тому з метою збереження речових доказів, яка відповідає п. 1 ч. 2 ст. 170 цього Кодексу на підставі абз. 1 ч. 3 цієї статті підлягають арешту, а згідно ч. 6 ст. 100 КПК України та ст.ст. 19, 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» підлягають передачі в управління.

До початку розгляду клопотання прокурор подав заяву, у якій просив здійснювати розгляд за його відсутності, клопотання підтримав та просив його задовольнити з наведених у ньому підстав.

Власники майна в судове засідання не з`явились, повідомлялись належним чином, що у відповідності до ч. 1 ст. 172 КПК України не перешкоджає розгляду клопотання.

Вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015110130004810 від 23.12.2015 за ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 206-2 КК України.

У даному кримінальному провадженні серед інших досліджуються обставини за яких ОСОБА_4 діючи умисно на попередньою змовою групою невстановлених на даний час осіб, а також осіб, досудове розслідування щодо яких здійснюється в даному кримінальному провадженні, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів та печаток ГО «УКРНАГЛЯД», ТОВ «ХК КИЇВРЕСТАВРАТОР» та ТОВ «ФІК «СТАРЕ МІСТО», заволоділи 100% статутного капіталу ГО «УКРНАГЛЯД», ТОВ «ХК КИЇВРЕСТАВРАТОР» та ТОВ «ФІК «СТАРЕ МІСТО», чим завдали ТОВ «ХК ГО «УКРНАГЛЯД» в особі ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 шкоду у розмірі 50 568 992 грн. На підставі подання 28.09.2016 та 29.08.2016 ОСОБА_4 завідомо підроблених документів приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 , останньою як реєстратором вчинено реєстраційні дії щодо зміни засновників ТОВ «ХК «Київреставратор», ТОВ «ТЕРЕН» та ТОВ «ФІК «СТАРЕ МІСТО» у зв`язку із правочином щодо відчуження корпоративних прав від імені ГО «Український нагляд» та ТОВ «ХК «Київреставратор», при тому, що волевиявлення продавців на вчинення таких правочинів було відсутнє, після чого нотаріусом ОСОБА_8 скеровано документи, на підставі яких нею вчинено таку реєстраційну дію, для приєднання до матеріалів реєстраційної справи державному реєстратору районної у місті Києві державної адміністрації, а також для внесення змін до відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про юридичні особи, унаслідок чого офшорна компанія-нерезидент LEDOYEN HOLDING LTD протиправно набула право власності на корпоративні права цих суб`єктів господарювання.

На даний час прокурор вказує, що з метою досягнення дієвості кримінального провадження виникла необхідність у вжитті заходу забезпечення цього провадження, такого як арешт майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Постановами слідчого від 11.11.2016 та постановами прокурорів від 01.03.2021 та від 30.03.2023 об`єкти нерухомого майна, які належать ТОВ «ГРИНВІЧ БІЛД», ІНДАСТРІАЛ ЕССЕТС ХОЛДІНГ ЛТД (INDUSTRIAL ASSETS HOLDING LTD) та ТОВ «ІЗМАРАГД», - визнано речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Згідно з ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

Таким чином, в наданих матеріалах кримінального провадження містяться достатні дані, які вказують на те, що було вчинено кримінальні правопорушення, передбачені ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 206-2 КК України, і що вказані об`єкти нерухомого майна є предметами, що були об`єктами кримінально протиправних дій, наявна необхідність у застосуванні такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна.

Крім того, зазначене майно у вигляді нерухомого майна, необхідне для забезпечення його збереження як речового доказу, запобігання можливості приховування, знищення доказу злочинної діяльності, а також має суттєве значення для розслідування кримінального провадження, є об`єктом кримінально протиправних дій, а тому наявні підстави, передбачені ч. 11 ст. 170 КПК України.

З урахуванням наведеного, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на об`єкти нерухомого майна, оскільки вони відповідають критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України, є предметами, що були об`єктами кримінально протиправних дій, визнані речовими доказами у кримінальному провадженні та метою такого арешту є забезпечення збереження речових доказів.

Розглядаючи клопотання прокурора в частині вимог щодо передачі вказаного майна в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, слідчий суддя виходить із наступного.

Згідно з абз. 7 ч. 6 ст. 100 КПК України, речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості - для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

У відповідності до ч. 7 ст. 100 КПК України у випадках, передбачених п.п. 2, 4 та абз. 7 ч. 6 цієї статті, слідчий за погодженням із прокурором або прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, або до суду під час судового провадження, яке розглядається згідно із ст.ст. 171-173 цього Кодексу. Прокурор у випадку, передбаченому абз. 7 ч. 6 цієї статті, не пізніше наступного робочого дня з моменту постановлення ухвали слідчого судді, суду надсилає копію цієї ухвали Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, із зверненням щодо прийняття активів, а також вживає невідкладних заходів щодо передачі цих активів Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» № 772-VIII встановлено, що Національне агентство здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі як захід забезпечення позову - лише щодо позову, пред`явленого в інтересах держави, із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами, сума або вартість яких дорівнює або перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року. Зазначені активи приймаються в управління на підставі ухвали слідчого судді, суду чи згоди власника активів, копії яких надсилаються Національному агентству не пізніше наступного робочого дня після їх винесення (надання) з відповідним зверненням прокурора.

Згідно з ч. 2 ст. 19 Закону № 772-VIII, у разі прийняття в управління активів, які чи права на які та їх обтяження підлягають державній реєстрації, Національне агентство надсилає того самого дня інформацію про накладення арешту на активи органам, що ведуть державні реєстри таких активів, прав на них або їх обтяжень.

Відповідно до ст. 21 Закону № 772-VIII встановлено, що управління рухомим та нерухомим майном, цінними паперами, майновими та іншими правами здійснюється Національним агентством шляхом реалізації відповідних активів або передачі їх в управління. Активи, зазначені у ч. 1 цієї статті, прийняті Національним агентством в управління, підлягають оцінці, яка здійснюється визначеними за результатами конкурсу суб`єктами оціночної діяльності, та передачі в управління визначеним за результатами конкурсу юридичним особам або фізичним особам - підприємцям у порядку, встановленому законодавством про державні (публічні) закупівлі. Управління активами здійснюється на підставі договору, укладеного відповідно до глави 70 Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Зважаючи на викладене, слідчий суддя дійшов висновку про передачу вказаних об`єктів нерухомого майна, як речових доказів у кримінальному провадження № 12015110130004810 від 23.12.2015, в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління цим нерухомим майном, що відповідає положенням ч. 6 ст. 100 КПК України та ст.ст. 19, 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

З урахуванням наведеного та керуючись ст.ст. 98, 100, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт із забороною відчуження, розпорядження та користування нерухомим майном, а саме:

-адміністративною будівлею (літ. А-6), яка знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський район), будинок 15-А, загальною площею 2145.7 кв. м, що належить ТОВ «ГРИНВІЧ БІЛД» (код ЄДРПОУ 44222399);

-нежитловою будівлею, яка знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський район), будинок 17Б, загальною площею 5121.9 кв. м, що належить ІНДАСТРІАЛ ЕССЕТС ХОЛДІНГ ЛТД (INDUSTRIAL ASSETS HOLDING LTD), код ЄДРПОУ відсутній (особа не є резидентом України), країна реєстрації: Республіка Сейшельські Острови;

-приміщенням 1 площею 498.4 кв. м, приміщення 2 площею 117.6 кв. м, приміщення 3 площею 168.2 кв. м, приміщення 4 площею 108.2 кв. м, приміщення 5 площею 137.6 кв. м, приміщення 6 площею 171.4 кв. м, приміщення 7 площею 182.4 кв. м, приміщення 9 площею 176.4 кв. м, приміщення 10 площею 188.5 кв. м, приміщення 11 площею 177.3 кв. м, приміщення 12 площею 189.4 кв. м, приміщення 13 площею 177.6 кв. м, приміщення 14 площею 189.7 кв. м, приміщення 15 площею 180 кв. м, приміщення 16 площею 190.5 кв. м, приміщення 17 площею 178.4 кв. м, приміщення 18 площею 193.3 кв. м, приміщення 19 площею 232.2 кв. м, які знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський район), будинок 17-А, що належать що належить ТОВ «ІЗМАРАГД» (код ЄДРПОУ 44337716).

Передати в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (код ЄДРПОУ 41037901) речові докази у кримінальному провадженні № 12015110130004810 від 23.12.2015, а саме:

-адміністративну будівлю (літ. А-6), яка знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський район), будинок 15-А, загальною площею 2145.7 кв. м, що належить ТОВ «ГРИНВІЧ БІЛД» (код ЄДРПОУ 44222399);

-нежитлову будівлю, яка знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський район), будинок 17Б, загальною площею 5121.9 кв. м, що належить ІНДАСТРІАЛ ЕССЕТС ХОЛДІНГ ЛТД (INDUSTRIAL ASSETS HOLDING LTD), код ЄДРПОУ відсутній (особа не є резидентом України), країна реєстрації: Республіка Сейшельські Острови;

-приміщення 1 площею 498.4 кв. м, приміщення 2 площею 117.6 кв. м, приміщення 3 площею 168.2 кв. м, приміщення 4 площею 108.2 кв. м, приміщення 5 площею 137.6 кв. м, приміщення 6 площею 171.4 кв. м, приміщення 7 площею 182.4 кв. м, приміщення 9 площею 176.4 кв. м, приміщення 10 площею 188.5 кв. м, приміщення 11 площею 177.3 кв. м, приміщення 12 площею 189.4 кв. м, приміщення 13 площею 177.6 кв. м, приміщення 14 площею 189.7 кв. м, приміщення 15 площею 180 кв. м, приміщення 16 площею 190.5 кв. м, приміщення 17 площею 178.4 кв. м, приміщення 18 площею 193.3 кв. м, приміщення 19 площею 232.2 кв. м, які знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський район), будинок 17-А, що належать що належить ТОВ «ІЗМАРАГД» (код ЄДРПОУ 44337716).

Заборонити всім суб`єктам державної реєстрації прав (державним реєстраторам прав на нерухоме майно: державним та приватним нотаріусам, державним та приватним виконавцям, іншим акредитованим суб`єктам; виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київської, Севастопольських міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях) окрім Міністерства юстиції України, проводити будь-які реєстраційні дії в Державному реєстрі речових прав на об`єкти нерухомого майна, а саме:

-адміністративну будівлю (літ. А-6), яка знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський район), будинок 15-А, загальною площею 2145.7 кв. м, що належить ТОВ «ГРИНВІЧ БІЛД» (код ЄДРПОУ 44222399);

-нежитлову будівлю, яка знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський район), будинок 17Б, загальною площею 5121.9 кв. м, що належить ІНДАСТРІАЛ ЕССЕТС ХОЛДІНГ ЛТД (INDUSTRIAL ASSETS HOLDING LTD), код ЄДРПОУ відсутній (особа не є резидентом України), країна реєстрації: Республіка Сейшельські Острови;

-приміщення 1 площею 498.4 кв. м, приміщення 2 площею 117.6 кв. м, приміщення 3 площею 168.2 кв. м, приміщення 4 площею 108.2 кв. м, приміщення 5 площею 137.6 кв. м, приміщення 6 площею 171.4 кв. м, приміщення 7 площею 182.4 кв. м, приміщення 9 площею 176.4 кв. м, приміщення 10 площею 188.5 кв. м, приміщення 11 площею 177.3 кв. м, приміщення 12 площею 189.4 кв. м, приміщення 13 площею 177.6 кв. м, приміщення 14 площею 189.7 кв. м, приміщення 15 площею 180 кв. м, приміщення 16 площею 190.5 кв. м, приміщення 17 площею 178.4 кв. м, приміщення 18 площею 193.3 кв. м, приміщення 19 площею 232.2 кв. м, які знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський район), будинок 17-А, що належать що належить ТОВ «ІЗМАРАГД» (код ЄДРПОУ 44337716).

Контроль за виконанням ухвали слідчого судді покласти на прокурора у кримінальному провадженні № 12015110130004810 від 23.12.2015.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено18.04.2023
Номер документу110087189
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/12557/23-к

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гречана С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні