Постанова
від 04.04.2023 по справі 580/5624/21
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 580/5624/21 Суддя (судді) першої інстанції: Валентина ТИМОШЕНКО

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2023 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Карпушової О.В., суддів: Губської Л.В., Епель О.В., секретар судового засідання Євгейчук Ю.О., за участі представника відповідача Патрікєєвої І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько - німецьке підприємство з іноземними інвестиціями "Агрофірма Текуча" на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 20 лютого 2023 р. у справі за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько - німецьке підприємство з іноземними інвестиціями "Агрофірма Текуча" про застосування заходів реагування

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 07 жовтня 2021 адміністративний позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько - німецьке підприємство з іноземними інвестиціями "Агрофірма Текуча" про застосування заходів реагування задоволено повністю. Застосовано заходи реагування до товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-німецьке підприємство з іноземними інвестиціями Агрофірма текуча (місце провадження господарської діяльності): 20380, Черкаська область, Уманський район, с. Текуча, вул. Каштанова, 16, код ЄДРПОУ 14371036, у вигляді заборони експлуатації приміщень будівель ферми №1 та №2, зернотоку, столярної майстерні, хімцентру, зерноскладу №1 та №2, шляхом знеструмлення електроживлення, закриття всіх входів (із накладенням печаток) до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, встановлених в акті від 05.04.2021 №37.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04 лютого 2022 апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Українсько-німецьке підприємство з іноземними інвестиціями Агрофірма Текуча» залишено без задоволення, рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 07 жовтня 2021 року без змін.

09 лютого 2023 на адресу Черкаського окружного адміністративного суду надійшла заява відповідача про відстрочення виконання судового рішення в адміністративній справі 580/5624/21.

Заяву обгрунтовано тим, що роботи по усуненню порушень щодо додержання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки частково виконані та ведуться до повного усунення.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 20 лютого 2023 р. у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько - німецьке підприємство з іноземними інвестиціями "Агрофірма Текуча" про відстрочення виконання судового рішення відмовлено.

Не погодившись з даною ухвалою суду першої інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю "Українсько - німецьке підприємство з іноземними інвестиціями "Агрофірма Текуча" подало апеляційну скаргу.

Апеляційну скаргу вмотивовано доводами аналогічними заяві про відстрочення виконання судового рішення

У судовому засіданні представник відповідача підтримала доводи апеляційної скарги, просила її задовольнити.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Відповідно до ч.2 ст.313 КАС України неявка сторін належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду справи, не перешкоджає слухання справи.

Приймаючи оскаржувану ухвалу суд першої інстанції виходив із того, що річний строк щодо відстрочення виконання рішення Черкаського окружного адміністративного суду в адміністративній справі №580/5624/21 сплив.

Колегія суддів, погоджується із висновком суду першої інстанції з огляду на наступне.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 378 КАС України, за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Частинами 3 та 4 статті 378 КАС України передбачено, що підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: 1) ступінь вини відповідача у виникненні спору; 2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання самої особи або членів її сім`ї, її матеріальне становище; 3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Разом з тим, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови (ч. 5 ст. 378 КАС України).

Людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Так, приймаючі 07 жовтня 2021 рішення у справі по суті суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем більшість виявлених порушень не усунуто, що підтверджено відповідним актом, тому підлягають вжиття заходи спрямовані на зупинення небезпечного підприємства.

Такий висновок суду першої інстанції був визнаний 04 лютого 2022 судом апеляційної інстанції правильним, зокрема те, що виявлені порушення не усунуто, і існує реальна загроза життю та здороваю людей які працюють на вказаному підприємстві.

Апеляційний суд констатує, що вказані в акті перевірки порушення не є формальними та стосуються суттєвих недоліків у протипожежній системі ДНЗ, що у свою чергу унеможливлює забезпечити безпеку людей, в разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації.

Крім того, як вірно визначив суд першої інстанції, рішення Черкаського окружного адміністративного суду в адміністративній справі №580/5624/21 набрало законної сили 04.02.2022, тому, враховуючи ч. 5 ст. 378 КАС України, колегія суддів погоджується із висновками суду першої інстанції, що річний строк щодо відстрочення виконання рішення суду сплив 04.02.2023.

Посилання апелянта на наявність перешкод щодо реального виконання рішення суду в результаті початку повномасштабного вторгнення на територію колегія суддів приймає критично та враховує правову позицію Верховного Суду висловлену у постанові від 30.01.2020 у справі №819/150/17 де зазначено, що при розгляді заяв щодо відстрочення виконання судового рішення необхідно виходити з міркувань доцільності та об`єктивної необхідності надання саме таких строків відтермінування виконання рішення в цілому.

Так, зауважуючи, що головне питання суду - захист життя та здоров`я людини, колегія суддів погоджується із висновком суду першої інстанції, що заява представника відповідача задоволенню не підлягає.

Стаття 77 КАС України передбачає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Враховуючи наведене, колегія суддів не знаходить підстав для задоволення апеляційної скарги, адже оскаржувану ухвалу суд першої інстанції постановив з дотриманням норм процесуального права, викладені у скарзі міркування та твердження відповідача не спростовують правильності висновків суду.

Відповідності до ст. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Повний текст постанови виготовлено 06.04.2023 року.

Керуючись ст.ст. 243, 308, 310, 315, 316, 321, 322, 325, 329 КАС України, апеляційний суд,

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько - німецьке підприємство з іноземними інвестиціями "Агрофірма Текуча" на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 20 лютого 2023 р. - залишити без задоволення.

Ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 20 лютого 2023 р. у справі за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько - німецьке підприємство з іноземними інвестиціями "Агрофірма Текуча" про застосування заходів реагування - залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Колегія суддів: О.В. Карпушова

Л.В. Губська

О.В. Епель

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110093348
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо цивільного захисту

Судовий реєстр по справі —580/5624/21

Постанова від 04.04.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Постанова від 04.04.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 28.03.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 16.03.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 20.02.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

Ухвала від 13.02.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

Ухвала від 30.01.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

Ухвала від 15.08.2022

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

Ухвала від 03.08.2022

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

Постанова від 04.02.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Людмила Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні