Ухвала
від 03.04.2023 по справі 340/1459/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

03 квітня 2023 року м. Кропивницький Справа № 340/1459/23

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Кравчук О.В., перевіривши матеріали

позовної заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області (код ЄДРПОУ - 20632802; адреса: вул. Соборна, 7-а, м. Кропивницький, 25006)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Пуансон» (код ЄДРПОУ 14307334; адреса: вул. Дмитрівська, 86, м. Знам`янка, Кіровоградська область, 27400)

про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И Л А:

Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області звернулося до Кіровоградського окружного адміністративного суду, в якому просить суд стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Завод Пуансон", (код ЄДРПОУ 14307334) суму позову 6520 грн 83 коп боргу по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" пільгової пенсії на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області, Код ЄДРПОУ 20632802 (отримувач коштів ГУ ПФУ в Кіровоградській області; МФО 323475; код банку 09323408, рахунок отримувача НОМЕР_1 в ПАТ "Ощадбанк").

Однак, перевіряючи відповідність даної позовної заяви вимогам, встановленим статтею 160,161,172 цього Кодексу, суддя вважає за необхідне вказати наступне.

Відповідно до частини третьої статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Разом з тим, позивач подав клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Дослідивши вказане клопотання, суддя вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно з частиною 2 статті 4 Закону визначено розмір ставки судового збору за подання до адміністративного суду позову майнового характеру, який подано суб`єктом владних повноважень, та складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України "про Державний бюджет України на 2023 рік" установлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2023 року становить 2684 грн.

Згідно з частиною першою статті 133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Порядок відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати регламентовано статтею 8 Закону України «Про судовий збір», приписи якої не містять підстав та умов для звільнення суб`єктів владних повноважень від сплати судового збору, зменшення його розміру, відстрочення або розстрочення.

Згідно з правовим висновком Великої Палати Верховного Суду у постанові від 14.01.2021 у справі №0940/2276/18: "48. юридична особа не позбавлена права звернутися із клопотанням про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, і суд за результатами розгляду цього клопотання не обмежений у праві на власний розсуд відстрочити або розстрочити таку сплату. Крім того, із наведеного убачається, що прийняти рішення про відстрочення або розстрочення сплати судового збору суд може і з власної ініціативи у тому разі, коли юридична особа звертається із клопотанням про звільнення від сплати судового збору."

Розглянувши позовну заяву і додані матеріали, суд дійшов висновку про необґрунтованість клопотання позивача і відсутність підстав для його задоволення, адже наведені представником позивача обставини не підтверджені жодними доказами, тому не є підставою для звільнення позивача від сплати судового збору, його відстрочення або розстрочення.

Водночас, відповідно до частини 4 статті 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Пенсійний орган, звертаючись до суду з даною позовною заявою, просить суд, стягнути з підприємства суму боргу за період з січня 2023 року по березень 2023 року. В позовній заяві зазначає, що на адресу товариства неодноразово надсилались розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «а» статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Однак, до позовної заяви не надано зазначених доказів, як і не надано належних письмових доказів щодо наявності заборгованості відповідача, заявленої до стягнення (подано лише розрахунок суми боргу) та підстави чого виникла дана заборгованість.

Згідно з частиною другою статті 161 Кодексу, суб`єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надіслання рекомендованим листом з повідомленням про вручення іншим учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси, копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Однак позивачем не подано до суду доказів направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками.

Виходячи з викладеного та керуючись статтями 133, 160, 161, 169, 171, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

У Х В А Л И Л А:

Позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду у Кіровоградській області про стягнення заборгованості - залишити без руху.

Позивачу - протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали - надати до суду: докази сплати судового збору за подання даного адміністративного позову, докази на підтвердження заявлених позовних вимог та докази направлення копії позовної заяви відповідачу.

Копію цієї ухвали надіслати особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду О.В. КРАВЧУК

Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110095355
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —340/1459/23

Ухвала від 28.04.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. КРАВЧУК

Ухвала від 03.04.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. КРАВЧУК

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні