Рішення
від 10.04.2023 по справі 699/1508/22
АВДІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/1508/22

Провадження № 2/217/12/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2023 року Авдіївський міський суд Донецької області в складі:

головуючий суддя Пронін С.Г.

за участю секретаря Гордієнко І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з вказаним позовом, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , та на грошові кошти, які зберігались на рахунках у ПАТ «Державний ощадний банк України». Вона є єдиною спадкоємицею після смерті ОСОБА_2 на підставі заповіту. 10 грудня 2022 року постановою державного нотаріуса Корсунь-Шевченківської державної нотаріальної контори Гончаренко Ю.І., їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що вона пропустила десятимісячний строк для звернення із заявою про прийняття спадщини. Вказаний строк позивач пропустила з причин військових дій, які проводились на території м. Авдіївка Донецької області. Просила суд визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , строком в один місяць.

Позивач будучи повідомленою належним чином про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала, просила позов задовольнити.

Представник відповідача Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області у судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, не заперечувала проти задоволення позовних вимог.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до переконання, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м. Авдіївка Покровського району Донецької області, в Україні, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 19.10.2021.

Згідно копії свідоцтва про право власності на житло від 03.11.1993, квартира за адресою: АДРЕСА_1 , належала на праві приватної власності ОСОБА_2 .

Відповідно до копії заповіту № 1917 від 14.12.2012, посвідченого приватним нотаріусом Авдіївського міського нотаріального округу Лук`янець Л.В., ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , заповіла належну їй квартиру АДРЕСА_2 , а також належні їй рухоме майно та речі, що знаходяться у вказаній квартирі - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Як вбачається з копії заповіту № 479 від 22.05.2018, посвідченого приватним нотаріусом Авдіївського міського нотаріального округу Лук`янець Л.В., ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , заповіла належний їй будь-який вклад (у тому числі депозитний вклад), що зберігатиметься у будь-якому відділенні ПАТ «Державний ощадний банк України» - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно інформаційної довідки зі спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 71564491 від 22.02.2023, заповіт № 1917 від 14.12.2012, та заповіт № 479 від 22.05.2018, посвідчені приватним нотаріусом Авдіївського міського нотаріального округу Лук`янець Л.В., де заповідачем є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є чинними.

Згідно листа Корсунь-Шевченківської державної нотаріальної контори № 623/02-31 від 10.12.2022, після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкова справа не заведена, єдиним спадкоємцем за заповітами після смерті ОСОБА_2 є ОСОБА_1 .

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 71564481 від 22.02.2023, інформація щодо спадкових справ та виданих на їх підставі свідоцтв про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , у Спадковому реєстрі відсутня.

Постановою державного нотаріуса Корсунь-Шевченківської державної нотаріальної контори Гончаренко Ю.І. № 622 від 10 грудня 2022 року, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що вона пропустила десятимісячний строк для звернення з заявою про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивач, будучи спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини через поважні причини, а саме через бойові дії на території м. Авдіївка Донецької області, у зв`язку із чим позивач не мала можливості звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 2 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи, часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ч.3 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємців, які пропустили строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити їм додатковий строк, достатній для подання ними заяв про прийняття спадщини.

Згідно з п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Виходячи з вищевикладеного, з урахуванням визнання позову відповідачем, суд вважає, що строк для подання заяви про прийняття спадщини пропущено позивачем з поважної причини, а тому заявлені нею позовні вимоги підлягають задоволенню і їй необхідно визначити додатковий строк, для подання заяви про прийняття спадщини, терміном в один місяць, який на думку суду буде достатнім.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 12, 13, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП: НОМЕР_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Авдіївка Покровського району Донецької області, в Україні, терміном в 1 (один) місяць, обчислюючи його з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до відповідного суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 10 квітня 2023 року.

Суддя Авдіївського міського

суду Донецької області С.Г. Пронін

Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено11.04.2023
Номер документу110096918
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —699/1508/22

Рішення від 10.04.2023

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні