Ухвала
від 10.04.2023 по справі 910/4790/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"10" квітня 2023 р. Справа№ 910/4790/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Козир Т.П.

суддів: Коробенка Г.П.

Михальської Ю.Б.

розглянувши клопотання ГО "Дах", ГО "Мокра справа", ГО "Громадський контроль" про трансляцію судових засідань при розгляді апеляційної скарги Київської міської ради

на рішення Господарського суду міста Києва від 14.02.2023 (повний текст складено 16.02.2023)

у справі №910/4790/20 ( Суддя Комарова О.С.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Учбово-спортивний комерційний клуб «Україно»

до Київської міської ради

про визнання укладеною додаткової угоди про поновлення договору,

УСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 14 лютого 2023 року позов задоволено.

Визнано укладеною, з моменту набрання судового рішення законної сили, Додаткову угоду про поновлення Договору на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди), зареєстрованого в книзі договорів на право тимчасового користування землею 22.07.1994 року за № 66-5-00001 в редакції, наведеній у резолютивній частині рішення.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням суду, Київська міська рада подала апеляційну скаргу, у якій просить скасувати оскаржуване рішення та ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 17 березня 2023 року відкрито апеляційне провадження, розгляд апеляційної скарги призначено у судовому засіданні на 12 год. 00 хв. 12 квітня 2023 року.

07.04.2023 на адресу електронної пошти суду від Громадської організації "Дах" та Громадської організації "Мокра справа" надійшли клопотання про надання дозволу на трансляцію судових засідань та забезпечення трансляції судових засідань технічними засобами суду на Youtube-каналі "Судова влада України" (https://court.gov.ua/affairs/online/).

Клопотання мотивовані тим, що дана справа викликала великий резонанс в суспільстві, тому громадські організації вбачають за доцільне скористатися правом на публічне слухання. Клопотання підписані електронним цифровим підписом голови вказаних організацій Кобзарем С.М.

07.04.2023 на адресу електронної пошти суду від Громадської організації "Громадський контроль" надійшло клопотання про надання дозволу на трансляцію судових засідань та забезпечення трансляції судових засідань технічними засобами суду на Youtube-каналі "Судова влада України" (https://court.gov.ua/affairs/online/).

Клопотання мотивоване тим, що дана справа викликала великий резонанс в суспільстві.

Клопотання ГО "Громадський контроль" не підписане електронним цифровим підписом голови вказаної організації Чайковською А.О., тому підлягає залишенню без розгляду.

07.04.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю "Інформаційне Агенство "Стоп Корупції ТВ"" подало повідомлення про застосування портативних засобів для здійснення фотозйомки, звукозапису під час слухання справи 12.04.2023, з переліком кореспондентів і операторів.

Розглянувши клопотання ГО "Дах" та ГО "Мокра справа", апеляційний господарський суд вважає їх підлягаючими задоволенню, з огляду на наступне.

Частинами 1, 2, 3, 5, 6, 7 статті 8 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що розгляд справ у господарських судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Будь-яка особа має право бути присутньою у відкритому судовому засіданні. Від особи, яка бажає бути присутньою у судовому засіданні, забороняється вимагати будь-які документи, крім документа, що посвідчує особу. Особи, які бажають бути присутніми у судовому засіданні, допускаються до зали судових засідань до початку судового засідання або під час перерви. Особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити у залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених цим Кодексом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Якщо всі учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов`язковому порядку. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання і здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.

Аналогічні положення містяться в статті 11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", відповідно до якої розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених законом. У відкритому судовому засідання мають право бути присутніми будь-які особи. Особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео - та аудіо запис з використанням портативних відео- та аудіо технічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з врахуванням обмежень, встановлених законом. Трансляцій судового засідання здійснюється з дозволу суду. Якщо всі учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов`язковому порядку. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання і здійснення учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав. Суд може визначити місце в залі судових засідань, з якого має проводитися фотозйомка, відеозапис.

У березні 2022 року Державна судова адміністрація України повідомила про запровадження нового функціоналу підсистеми відеоконференцзв`язку, який дозволяє автоматично здійснювати трансляцію судових засідань на Youtube-каналі судової влади вебпорталу "Судова влада України" та рекомендувала судам для організації трансляцій судових справ, які мають значний суспільний інтерес, використовувати наявний в підсистемі відеоконференцзв`язку функціонал планових конференцій.

На підставі викладеного суд вважає за можливе забезпечити он-лайн трансляцію судових засідань на офіційному Youtube-каналі "Судова влада України" та офіційному порталі "Судова влада України".

Керуючись ст.ст. 8, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 4, 11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Північний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання ГО "Дах" та ГО "Мокра справа", ГО "Громадський контроль" про трансляцію судових засідань.

2. Здійснювати трансляцію судових засідань Північного апеляційного господарського суду у праві на Youtube-каналі "Судова влада України" та на порталі "Судова влада України" (https://court.gov.ua/affairs/online/).

3. Залишити без розгляду клопотання ГО "Громадський контроль".

4. Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Т.П. Козир

Судді Г.П. Коробенко

Ю.Б. Михальська

Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено11.04.2023
Номер документу110104784
СудочинствоГосподарське
Сутьпоновлення договору

Судовий реєстр по справі —910/4790/20

Постанова від 20.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Постанова від 12.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 17.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Рішення від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Рішення від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 13.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 10.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні