Рішення
від 10.04.2023 по справі 908/2523/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 34/136/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.04.2023 Справа № 908/2523/22

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О.,

розглянувши у письмовому провадженні, без виклику представників сторін, справу № 908/2523/22

за позовом: Концерну «Міські теплові мережі», ідентифікаційний код юридичної особи 32121458 (бул. Гвардійський, 137, м. Запоріжжя, 69091)

до відповідача: Комунального підприємства «Жилкомсервіс» Кирилівської селищної ради Мелітопольського району Запорізької області, ідентифікаційний код юридичної особи 37463867 (вул. Степова, буд. 1, смт. Кирилівка, Мелітопольский район, Запорізька область, 72563)

про стягнення 5118,20 грн.

СУТЬ СПОРУ:

До Господарського суду Запорізької області звернувся Концерн «Міські теплові мережі» з позовом до Комунального підприємства «Жилкомсервіс» Кирилівської селищної ради Мелітопольського району Запорізької області про стягнення 5 118,20 грн надмірно сплачених коштів за договором № 193-21 В про надання послуг з водопостачання від 25.07.2021, укладеним між сторонами.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.12.2022 справу № 908/2523/22 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 12.12.2022 у справі № 908/2523/22 прийнято позовну заяву до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

24.02.2022 в Україні введено воєнний стан.

Позивач - Комунальне підприємство «Жилкомсервіс» Кирилівської селищної ради Мелітопольського району Запорізької області, ідентифікаційний код юридичної особи 37463867 за даними ЄДР зареєстрований за адресою: вул. Степова, буд. 1, смт. Кирилівка, Мелітопольский район, Запорізька область, 72563.

Згідно з переліком територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 30 травня 2022 року, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 № 75 (з подальшими змінами), Кирилівська селищна територіальна громада Мелітопольського району Запорізької області відноситься до відповідних територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Відповідно даних офіційного сайту Укрпошта, поштове відділення, за індексом 87504, тимчасово не функціонує.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 13.01.2023 відкладено розгляд справи № 908/2523/22 до усунення обставин, що перешкоджають розгляду даної справи.

Відповідно до п. 21 Перехідних Положень Господарського процесуального кодексу України:

21) особливості судових викликів та повідомлень, направлення копій судових рішень учасникам справи, у разі якщо адреса їх місця проживання (перебування') чи місцезнаходження знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, визначаються законами України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції".

Відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"

Стаття 12-1. Порядок виклику в суд та повідомлення про судове рішення

1. Якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, с^щ викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті Судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

2. Учасники справи, остання відома адреса місця проживання (перебування) чи місцезнаходження яких знаходиться на тимчасово окупованій території і які не мають офіційної електронної адреси, повідомляються про ухвалення відповідного судового рішення шляхом розміщення інформації на офіційному веб-порталі судової влади з посиланням на веб-адресу такого судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень або шляхом розміщення тексту відповідного судового рішення на офіційному веб-порталі Судової влади України, з урахуванням вимог, визначених Законом України "Про доступ до судових рішень", у разі обмеження доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень.

3. Передбачений цією статтею порядок виклику в суд та повідомлення про судове рішення може застосовуватися стосовно інших учасників судового процесу, адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи яких знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо від цього залежить реалізація ними своїх процесуальних прав і обов`язків.

21.02.2023, з метою судового розгляду справи, дотримання прав та законних інтересів сторін, строку розгляду справи, суд постановив ухвалу, якою у т.ч. повідомив відповідача про вчинення відповідної процесуальної дії (постановлення ухвали про відкриття провадження у справі № 908/2523/22 та її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи) шляхом її розміщення в Єдиному державному реєстрі судових рішень та на веб-сайті Судової влади України, на якому розмістити у т.ч. оголошення з метою надання відповідачеві п`ятнадцятиденного строку для подання відзиву на позовну заяву та виконання ухвали Господарського суду Запорізької області від 12.12.2022 у справі № 908/2523/22.

Звернуто увагу сторін, що розгляд справи по суті буде розпочато через тридцять днів з дня опублікування даної ухвали.

Суд зазначив, що учасники справи мають право письмово заявити щодо можливої зміни обставин справи, позиції по справі, наявних заяв та клопотань.

Позивачу невідкладно надати суду інформацію щодо можливого місцезнаходження відповідача чи можливі ефективні засоби зв`язку з відповідачем.

Враховуючи місцезнаходження відповідача на окупованій території України, суд постановив ухвалу від 21.02.2023 та розмістив її в Єдиному державному реєстрі судових рішень та на веб-сайті Судової влади України, на якому розмістив у т.ч. відповідне оголошення з метою надання відповідачеві п`ятнадцятиденного строку для подання відзиву на позовну заяву та виконання ухвали Господарського суду Запорізької області від 12.12.2022 у справі № 908/2523/22, керуючись ст. 234 та п. 21 «Перехідних положень» Господарського процесуального кодексу України, ст. 12-1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Відповідач у тому числі повідомлявся про розгляд справи електронною поштою, опублікуванням на сайті повідомлення про розгляд справи, а також направленням копії ухвали на адресу керівника юридичної особи відповідача.

Таким чином, сторони належним чином повідомлені про розгляд даної справи.

Відповідно до п. п. 1, 2 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин неявки; повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Суд вважає, що ним вжито достатньо заходів для повідомлення сторін, у т.ч. відповідача про відкриття провадження у даній справі. Суд вважає відповідача таким, що належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Відзив на адресу суду від відповідача не надійшов, як і будь-яких клопотань чи заяв до суду від відповідача не надходило.

Згідно ст. 165, 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У відповідності до ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

За таких обставин, суд вирішив розглянути справу за наявними матеріалами.

У відповідності до частин 2 і 3 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Статтею 248 ГПК України встановлено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Розглянувши матеріали справи, суд

УСТАНОВИВ:

27.05.2021 між Концерном «Міські теплові мережі» (споживачем, позивачем у справі) та Комунальним підприємством «Жилкомсервіс» Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (виконавцем, відповідачем у справі) укладено договір № 193-21 В про надання послуг з водопостачання (далі договір).

Відповідно до п. 1.1 договору, виконавець зобов`язується своєчасно надавати споживачеві відповідної якості послуги з водопостачання в обсягах згідно додатку, що є невід`ємною частиною укладеного договору, а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених укладеним договором.

Згідно з п. 1.2 договору, послуги надаються на об`єкті споживача за адресою: Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул. Федотова Коса, 157, пансіонат «Жовтневий».

Пунктом 2.1 договору передбачено, що тарифи на послуги з водопостачання на день укладення договору відповідно до рішення виконкому Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області №6 від 11.02.2021 року «Про коригування тарифів на послуги водопостачання» складають 46,11 грн за 1 м.куб. з ПДВ.

У пункті 2.2. зазначається, що плата за послуги за новими тарифами нараховується споживачеві без укладення додаткової угоди в порядку та згідно діючого законодавства України.

Надання послуг є платним. Безготівкова форма розрахунків. Умови оплати: 100% попередня оплата на розрахунковий рахунок виконавця в національній валюті України за фактично замовлені послуги (п.п.3.1-3.3 договору).

Пунктом 3.4 договору передбачено, що надання послуг підтверджується актами прийому-передачі наданих послуг по факту, які підписуються повноважними представниками виконавця та споживача, та скріплюються печатками.

Згідно з п. 3.5 договору у випадку сплати споживачем суми, що перевищує вартість фактично наданих послуг, виконавець зараховує як передплату за вартістю згідно з п.п. 2.1, 2.2 договору.

Пунктом 3.6. договору передбачено, що звірка розрахунків здійснюється по взаємній домовленості сторін і оформляється актом звірки взаєморозрахунків, який підписується повноважними представниками сторін та завіряється печатками.

Відповідно до п. 9.1 договору - договір набирає чинності з дня його підписання і діє до 31.12.2021 року.

По закінченню строку дії договору цей договір може бути продовжено за домовленістю сторін шляхом підписання додаткової угоди за умови наявності на підприємстві дозвільних документів, що стосуються водопостачання на наступний календарний рік (п. 9.2. договору).

На виконання умов укладеного договору, Концерн «Міські теплові мережі» здійснив попередню оплату на розрахунковий рахунок відповідача на загальну суму 46 006,75 грн, що підтверджується платіжними дорученнями: № 8059 від 08.06.2021 на суму 13 729,82 грн, № 9587 від 06.07.2021 на суму 13 832,93 грн, № 11169 від 27.07.2021 на суму 18 444, 00 грн.

Протягом дії укладеного договору між сторонами було підписано акти здачі-прийомки наданих послуг на загальну суму 40 888,55 грн, а саме: № 292 від 14.06.2021 на суму 4 507,75 грн, № 358 від 22.06.2021 на суму 4 611,00 грн, № 481 від 01.07.2021 на суму 4 611,00 грн; № 583 від 07.07.2021р. на суму 4 611,00 грн; № 656 від 13.07.2021 на суму 4 611,00 грн, №796 від 20.07.2021 на суму 691,66 грн, № 862 від 23.07.2021 на суму 1 383,30 грн, № 889 від 26.07.2021 на суму 2 397,72 грн, № 921 від 29.07.2021 на суму 4 611,00 грн, № 972 від 02.08.2021 на суму 3 688,80 грн, № 1105 від 19.08.2021 на суму 3 688,80 грн, № 1154 від 27.08.2021 на суму 1 475,52 грн.

Враховуючи закінчення строку дії договору, не надання відповідачем позивачеві інших послуг за договором, сума попередньої оплати, яка перевищила суму надання послуг склала 5 118,20 грн.

Оскільки строк дії договору закінчився, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, введенням воєнного стану в Україні», фактичне подальше надання послуг та оформлення договірних відносин на 2022 рік між Концерном «Міські теплові мережі» та КП «Жилкомсервіс» стало неможливим, позивач звернувся до відповідача засобами електронного зв`язку з листом-претензією № 2589/10 від 31.05.2022 про повернення надмірно сплачених коштів за договором.

Лист-претензія залишилась без відповіді.

Заборгованість відповідача перед позивачем в сумі 5 118,20 грн залишилась не погашеною.

Вищевказані обставини стали підставою для звернення позивача до суду з даним позовом.

Стягнення з Комунального підприємства «Жилкомсервіс» Кирилівської селищної ради Мелітопольського району Запорізької області на користь Концерну «Міські теплові мережі» 5 118,20 грн надмірно сплачених коштів за договором № 193-21 В про надання послуг з водопостачання від 25.07.2021, укладеним між сторонами, було предметом судового розгляду у даній справі.

Проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши представлені докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Статтями 15, 16 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Як свідчать матеріали справи, правовідносини сторін є господарськими та виникли з договору № 193-21 В про надання послуг з водопостачання від 25.07.2021, який за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

Згідно зі ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Аналогічні приписи містить ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 599 Цивільного кодексу України, зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

На виконання п. 3.3 договору, Концерн «Міські теплові мережі» здійснив попередню оплату за водопостачання згідно з договором на розрахунковий рахунок відповідача на загальну суму 46 006,75 грн, що підтверджується платіжними дорученнями: № 8059 від 08.06.2021 на суму 13 729,82 грн, № 9587 від 06.07.2021 на суму 13 832,93 грн, № 11169 від 27.07.2021 на суму 18 444, 00 грн.

Пунктом 3.4 договору передбачено, що надання послуг підтверджується актами прийому-передачі наданих послуг по факту, які підписуються повноважними представниками виконавця та споживача, та скріплюються печатками.

Протягом дії укладеного договору між сторонами було підписано акти здачі-прийомки наданих послуг на загальну суму 40 888,55 грн, а саме: № 292 від 14.06.2021 на суму 4 507,75 грн, № 358 від 22.06.2021 на суму 4 611,00 грн, № 481 від 01.07.2021 на суму 4 611,00 грн; № 583 від 07.07.2021 на суму 4 611,00 грн; № 656 від 13.07.2021 на суму 4 611,00 грн, №796 від 20.07.2021 на суму 691,66 грн, № 862 від 23.07.2021 на суму 1 383,30 грн, № 889 від 26.07.2021 на суму 2 397,72 грн, № 921 від 29.07.2021 на суму 4 611,00 грн, № 972 від 02.08.2021 на суму 3 688,80 грн, № 1105 від 19.08.2021 на суму 3 688,80 грн, № 1154 від 27.08.2021 на суму 1 475,52 грн.

Згідно з п. 3.5 договору у випадку сплати споживачем суми, що перевищує вартість фактично наданих послуг, виконавець зараховує як передплату за вартістю згідно з п.п. 2.1, 2.2 договору.

Пунктом 3.6. договору передбачено, що звірка розрахунків здійснюється по взаємній домовленості сторін і оформляється актом звірки взаєморозрахунків, який підписується повноважними представниками сторін та завіряється печатками.

Відповідно до п. 9.1 договору - договір набирає чинності з дня його підписання і діє до 31.12.2021 року.

По закінченню строку дії договору цей договір може бути продовжено за домовленістю сторін шляхом підписання додаткової угоди за умови наявності на підприємстві дозвільних документів, що стосуються водопостачання на наступний календарний рік (п. 9.2. договору).

Враховуючи закінчення строку дії договору, не надання відповідачем позивачеві інших послуг за договором, неможливість оформлення відповідних відносин у 2022 році та фактичне надання послуг, сума попередньої оплати, яка перевищила суму надання послуг склала 5 118,20 грн.

Листом від 31.05.2022 № 2589/10 позивач звертався до відповідача електронним зв`язком з листом про повернення надмірно сплачених коштів протягом 10 календарних днів.

Відповіді на лист надано не було. Надмірна сплата не повернута.

07.11.2022 позивач звертався до відповідача електронним зв`язком з листом щодо підписання актів звірки взаємних розрахунків.

Відповіді на лист не отримано, акти звірки не підписані.

Згідно з положеннями статей 73, 74, 76 цього Кодексу кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно зі статтею 79 Господарського процесуального кодексу України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

На підставі фактично встановлених обставин справи та наявних в матеріалах справи доказів, господарський суд дійшов до висновку, що позивач вніс попередню оплату за водопостачання згідно з договором на суму 46 006,75 грн, однак послуги отримав на 40 888,55 грн, у зв`язку з чим, враховуючи закінчення договору 31.12.2021 та неможливість оформлення договірних відносин на 2022 рік та фактичне надання відповідних послуг, у зв`язку з військовою агресією рф, позивач правомірно звернувся до суду із цим позовом про захист своїх прав про стягнення 5 118 грн 20 коп.

Враховуючи викладене, позові вимоги задоволено судом повністю.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судовий збір за позовом відноситься на відповідача.

Керуючись 129, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Комунального підприємства «Жилкомсервіс» Кирилівської селищної ради Мелітопольського району Запорізької області, ідентифікаційний код юридичної особи 37463867 (вул. Степова, буд. 1, смт. Кирилівка, Мелітопольский район, Запорізька область, 72563) на користь Концерну «Міські теплові мережі», ідентифікаційний код юридичної особи 32121458 (бул. Гвардійський, 137, м. Запоріжжя, 69091) 5 118 (п`ять тисяч сто вісімнадцять) грн 20 коп. та 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн 00 коп. судового збору.

3. Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено та підписано 10.04.2023.

Суддя А.О. Науменко

Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено11.04.2023
Номер документу110105570
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5118,20 грн

Судовий реєстр по справі —908/2523/22

Судовий наказ від 09.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Рішення від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 21.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 13.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 12.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні