Рішення
від 30.03.2023 по справі 201/10222/22
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/10222/22

Провадження № 2/201/532/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2023 року м. Дніпро

Суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Демидова С.О. розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «МУЗЕНІДІС ТРЕВЕЛ Дніпро», третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Далі Тревел» про розірвання договору на туристичне обслуговування, стягнення коштів та моральної шкоди в порядку захисту прав споживача,-

ВСТАНОВИВ:

В грудні 2022 року позивач звернувся до суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «МУЗЕНІДІС ТРЕВЕЛ Дніпро», третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Далі Тревел» про розірвання договору на туристичне обслуговування, стягнення коштів та моральної шкоди в порядку захисту прав споживача, в якому просив суд: р?озірвати договір на туристичне обслуговування TSS07060A7 від 20 січня 2020 року укладений між ТОВ «МУЗЕНІДІС ТРЕВЕЛ Дніпро» та ОСОБА_1 ; стягнути з відповідача ТОВ «МУЗЕНІДІС ТРЕВЕЛ Дніпро» на користь ОСОБА_1 , сплачені за Договором на туристичне обслуговування TSS07060A7 від 20 січня 2020 кошти у розмірі 60 800,00 грн.; стягнути з відповідача ТОВ «МУЗЕНІДІС ТРЕВЕЛ Дніпро» на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 15 000,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що 20 січня 2020 року між ним та ТОВ «МУЗЕНІДІС ТРЕВЕЛ Дніпро», яке діючи на підставі ліцензії на тур операторську діяльність, від імені та в інтересах Туристичних компаній MOUZENIDIS TRAVEL A.E., MOUZENIDIS TRAVEL CYPRUS LTD, MOUZENIDIS TRAVEL TBILISI LTD, MOUZENIDIS HUNGARU TRAVEL AGENCY Ktf, іменоване у Договорі на реалізацію туристичного продукту № АДТА/18-DNR.00179 від 10 липня 2018 року виступило ТОВ «ДАЛІ ТРЕВЕЛ» в особі директора Коломієць Д.В., турагент та ОСОБА_1 укладено Договір на туристичне обслуговування TSS07060A7 від 20 січня 2020 року.

Умовами договору на туристичне обслуговування TSS07060A7 від 20 січня 2020 року передбачено:

П. 1.2 Туроператор через Турагента зобов`язується забезпечити надання туристичних послуг, а Замовник зобов`язується на умовах даного Договору прийняти та оплатити його;

П 2.1 Вартість Турпродукта за цим договором зазначається в Рахунку на оплату туристичних послуг, який є невід`ємною частиною цього Договору, та дійсний протягом одного банківського дня;

П 2.2 Сторони погодили, що на дату повної оплати загальна вартість послуг може бути змінена у напрямку зростання в залежності від зміни курсу гривні по відношенню до умовної одиниці, в якій розрахована вартість Турпродуку, оскільки загальна вартість послуг визначається шляхом множення вартості послуг, встановленої Туроператором, на комерційний курс Туроператора на дат фактичної оплати;

П.2.4 Усі види платежів по даному Договору проводяться в національній валюті України - гривні;

П. 4.1 Турагент зобов`язаний забронювати у Туроператора Турпродукт (Пакет туристичних послуг), замовлених Замовником в повному обсязі, кількості, якості та визначенні цим Договором терміни, про які Сторони попередньо домовились, за умови повної сплати вартості Турпродукту Замовником у строки, встановленні цим Договором та Додатками до нього, видати Замовникові документи, якщо вони отримані від Туроператора, необхідні для отримання туристичних послуг та підтвердження статусу Замовника та осіб, які з ним подорожують;

П. 5.1 Туроператор зобов`язаний: Забронювати та надати Замовнику Турпродукт (пакет туристичних та пов`язаних послуг), замовлених Замовником в повному обсязі, кількості, якості та у визначені цим Договором терміни, про які сторони попередньо домовились, за умови повної сплати вартості Турпродукту Замовником у строки, встановлені даним Договором та Додатками до нього, видати Замовнику документи, якщо вони не були отримані від Турагента необхідні для отримання туристичних послуг та підтвердження статуя Замовника та осіб, які з ним подорожують;

П. 5.3 Туроператор зобов`язаний: У випадку виникнення обставин, що роблять неможливим надання Замовнику послуг з вини Туроператора (за винятком форс-мажорних обставин та відмов консульських установ у видачі віз Замовнику та/або особам, які з ним подорожують), у разі не вжиття заходів для зміни замовлених послуг на альтернативні, повернути кошти, оплачені Замовником, за винятком фактично понесених Туроператором або Турагентом витрат;

П. 11.1 Цей Договір набирає чинності з моменту надання Туроператор Підтвердження заявки та діє до моменту повного виконання Сторонами своїх зобов`язань за даним Договором;

П. 11.3 Додаток №1 до Договору на туристичне обслуговування Підтвердження заявки замовника є невід?ємною частиною цього Договору.

Відповідно до Додатку № 1 до Договору на туристичне обслуговування № МЗТ/№ TSS07060A7 від 20 січня 2020 року: початок туру: 07 червня 2020 року, закінчення туру: 14 червня 2020 року, загальна вартість Турпродукту: 60 800,00 грн.

Позивач сплатив вартість турпродукту, що підтверджується заявкою про прийняття грошових коштів від 21 січня 2020 року та 24 січня 2020 року.

У подальшому протягом 2020-2021 року Позивач здійснював спілкування з Відповідачем, щодо стану виконання умов Договору на туристичне обслуговування TSS07060A7 з чого дізнався про наявність певних проблем, у тому числі фінансового характеру у MOUZENIDIS TRAVEL A.E. (Греція).

Позивач неодноразово звертався до Туроператора з метою отримання відомостей про виконання умов договору Туроператором, однак жодних відомостей про намір виконати умови договору отримано не було.

23 листопада 2020 року відповідач надав позивачу ваучер № 00096 строк дії якого до 18 листопада 2021 року.

18 листопада 2021 року позивачем направлено заяву на повернення коштів, в порядку п. 8.4 договору на адресу Турагента та Туроператора. У наданій відповіді відповідач повідомив що він виступає лише посередником та діє не від свого імені, а від імені туроператора нерезидента компанії Mouzenidis Travel S.A.

З огляду на те що відповідач має ліцензію на надання туристичних послуг та відповідно до агентського договору АДТА/17-DNR.00418 від 10 жовтня 2017 року є компанією на території України, яка діє від імені та в інтересах Туристичних компаній MOUZENIDIS TRAVEL S.A. MOUZENIDIS TRA CYPRUS LTD, MOUZENIDIS TRAVEL TBILISI LTD, від імені та за дорученням, а вказаний агентський договір є формою підтвердження повноважень компанії. Окрім того зазначив що відповідно до п. 11.1 договору на туристичне обслуговування, договір діє до моменту повного виконання відповідачем своїх зобов`язань. Тому позивач наполягав на задоволенні позовних вимог в повному обсязі (а.с.1-5).

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу справ між суддями від 14 грудня 2022 року указана позовна заява передана для розгляду судді Демидовій С.О. (а.с.35).

Ухвалою суду від 19 грудня 2022 року відкрито провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «МУЗЕНІДІС ТРЕВЕЛ Дніпро», третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Далі Тревел» про розірвання договору на туристичне обслуговування, стягнення коштів та моральної шкоди в порядку захисту прав споживача (а.с. 36-37).

У відповідності до частини тринадцятоїстатті 7 ЦПК Українирозгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Виходячи з вимог частини п`ятоїстатті 268 ЦПК України, датою ухвалення рішення є дата його складання.

Фактичні обставини встановленні судом

20 січня 2020 року між ОСОБА_2 та ТОВ «МУЗЕНІДІС ТРЕВЕЛ Дніпро», яке діючи на підставі ліцензії на туроператорську діяльність, від імені та в інтересах Туристичних компаній MOUZENIDIS TRAVEL A.E., MOUZENIDIS TRAVEL CYPRUS LTD, MOUZENIDIS TRAVEL TBILISI LTD, MOUZENIDIS HUNGARU TRAVEL AGENCY Ktf, іменоване у Договорі на реалізацію туристичного продукту № АДТА/18-DNR.00179 від 10 липня 2018 року виступило ТОВ «ДАЛІ ТРЕВЕЛ» в особі директора Коломієць Д.В.,було укладено Договір на туристичне обслуговування TSS07060A7 (а.с.12-17).

За змістом договору виступають: ТОВ «Музенідіс Тревел Дніпро» - Туроператор; ТОВ «ДАЛІ ТРЕВЕЛ» - Турагент; Могов Ігор - Замовник.

Відповідно до Додатку № 1 до Договору на туристичне обслуговування № МЗТ/№ TSS07060A7 від 20 січня 2020 року: початок туру: 07 червня 2020 року, закінчення туру: 14 червня 2020 року, загальна вартість Турпродукту: 60 800,00 грн.

Позивач сплатив вартість турпродукту, що підтверджується заявкою про прийняття грошових коштів від 21 січня 2020 року та 24 січня 2020 року.

Відповідно до п.1.2 Договору на туристичне обслуговування (надалі - Договір), Туроператор через Турагента зобов`язується забезпечити надання комплексу туристичних послуг, а Замовник зобов`язується на умовах даного договору прийняти та оплатити його.

Пунктом 1.4 Договору передбачено, що послуги, які входять до складу Турпродукту, безпосередньо надаються Замовнику третіми oсобами - перевізником, готелем (або іншим засобом розміщення), страховою організацією та іншими особами.

Відповідно до Додатку № 1 до Договору на туристичне обслуговування № МЗТ/№ TSS07060A7 від 20 січня 2020 року: початок туру: 07 червня 2020 року, закінчення туру: 14 червня 2020 року, загальна вартість Турпродукту: 60 800,00 грн (а.с. 18).

Відповідно до п.5.1 Договору Туроператор зобов`язаний забронювати та надати Замовнику турпродукт (пакет туристичних та пов`язаних послуг), замовлених Замовником в повному обсязі, кількості, якості та у визначені цим Договором терміни, про які сторони попередньо домовилися, за умови сплати повної вартості турпродукту Замовником у строки, встановлені даним Договором та додатками до нього.

Згідно Додатку № 1 до Договору, туристичним продуктом є тур за маршрутом Київ- Салонини- Греція, авіа, готель Тасос Гранд Резорт 5*, Double Room 2Ad+2chi. HB в період 07 червня 2020 року по 14 червня 2020 року (а.с. 18).

Як зазначив позивач в позовній заяві ним сплачено повну вартість турпродукту 60800 грн.

Відповідно до п.5.3 Договору Туроператор зобов`язаний у випадку виникнення обставин, що роблять неможливими надання Замовнику послуг з вини Туроператору (за винятком випадків форс-мажорних обставин та відмова консульських установ у видачі замовнику та/або туристам) у разі невжиття заходів для заміни замовлених послуг па альтернативні, повернути кошти, оплачені замовником, в т.ч. туристом, за врахуванням фактично понесених Туроператором, Турагентом витрат.

10 липня 2018 року між ТОВ «Музенідіс Тревел Дніпро», від імені та в інтересах Туристичних компаній MOUZENIDIS TRAVEL А.У, MOUZENIDIS TRAVEL СYPRUS LTD, MOUZENIDIS TRAVEL TBILISI LTG, MOUZENIDIS HUNGARY TRAVEL AGENCY Kft (далі - Принципал) та ТОВ «Далі Тревел» в особі директора Коломієць Д.В. було укладено Агентський договір на реалізацію туристичного продукту № АДТА/18-DNR.00179.

23 листопада 2020 року відповідач надав позивачу ваучер № 00096 строк дії якого до 18 листопада 2021 року (а.с. 23).

18 листопада 2021 року позивачем направлено заяву на повернення коштів, в порядку п. 8.4 договору на адресу Турагента та Туроператора. У наданій відповіді відповідач повідомив що він виступає лише посередником та діє не від свого імені, а від імені туроператора нерезидента компанії Mouzenidis Travel S.A. (а.с. 24-27).

Турпродукт, визначений у Додатку 1 до Договору на туристичне обслуговування не отриманий позивачем, а оплачені грошові кошти Туроператором не повернуті.

Мотивована оцінкакожного аргументу,наведеного позивачем,щодо наявностічи відсутностіпідстав длязадоволення позову.Норми права,які застосувавсуд,та мотивиїх застосування.

Відповідно до ст.15, 16 ЦК України, ст.4,5 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Статтею 1 Закону України "Про туризм" визначено, що туристичний продукт - це попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов`язані з перевезенням і розміщенням.

Згідно статті 5 Закону України "Про туризм",учасниками відносин, що виникають при здійсненні туристичної діяльності, є юридичні та фізичні особи, які створюють туристичний продукт, надають туристичні послуги (перевезення, тимчасового розміщення, харчування, екскурсійного, курортного, спортивного, розважального та іншого обслуговування) чи здійснюють посередницьку діяльність із надання характерних та супутніх послуг, а також громадяни України, іноземці та особи без громадянства (туристи, екскурсанти, відвідувачі та інші), в інтересах яких здійснюється туристична діяльність.

Туристичні оператори (далі - туроператори) це юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на туроператорську діяльність;

Туристичні агенти (далі - турагенти) це юридичні особи, створені згідно із законодавством України, а також фізичні особи - суб`єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб`єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг;

Відповідно до ст.20 Закону України "Про туризм", за договором на туристичне обслуговування одна сторона (туроператор, який укладає договір безпосередньо або через турагента) зобов`язується надати за замовленням іншої сторони (туриста) комплекс туристичних послуг (туристичний продукт), а турист зобов`язується оплатити його.

До договору на туристичне обслуговування застосовуються загальні положення договору про надання послуг, якщо інше не передбачено законом.

За правилом ч.1 ст.901 ЦК України, за договором про надання послу і одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно зі статтею 902 ЦК України, виконавець повинен надати послугу особисто.

У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.

За змістом ч.11 ст.20 ЗУ «Про туризм», туроператор несе перед туристом відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування.

Згідно із наведеною нормою закону саме туроператор, а не турагент є особою, яка несе відповідальність перед туристом за невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування.

Верховний Суд України у постанові від 03 липня 2013 року у справі № 6-42цс13 зробив правовий висновок про те, що «за частинами першою, другою, десятою статті 20, частиною другою статті 30, частинами першою, другою статті 32, частиною першою статті 33 Закону України «Про туризм» від 15 вересня 1995 року № 324/95-ВР (у редакції, яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин), частиною четвертою статті 10 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12 травня 1991 року № 1023-XII, статей 610,611, частиною п`ятою статті 653, частиною першою статті 901 ЦК України майнову відповідальність несе суб`єкт туристичної діяльності, який порушив законодавство в галузі туристичної діяльності при наданні туристичної послуги, порушив умови договору між туристом і суб`єктом туристичної діяльності з надання туристичних послуг та за вини якого замовнику (туристу) завдано збитків.

Аналогічні висновки викладені у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 27 січня 2021 року у справі №569/16256/19 (провадження № 61-9034св20) та у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 30 серпня 2021 року у справі №559/1604/18 (провадження №61-782св20).

Відповідно до частини четвертої статті 263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин, суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладених в постановах Верховного Суду.

Туристичні послуги, відповідно до умов договору, мав надавати саме туроператор, тобто у даному випадку відповідач ТОВ «Музенідіс Тревел Дніпро», з яким позивачкою було укладено договір на туристичне обслуговування.

За таких обставин, саме ТОВ «Музенідіс Тревел Дніпро» повинне нести відповідальність за порушення умов договору.

Згідно зіст. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно дост. 610 ЦК Українипорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до частини першоїстатті 906 ЦК Українизбитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором. Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 9ст. 20 Закону України «Про туризм»туроператор або турагент вправі відмовитися від виконання договору лише за умови повного відшкодування замовникові збитків, підтверджених у встановленому порядку та заподіяних внаслідок розірвання договору, крім випадку, якщо це відбулося з вини туриста.

Відповідно до ч. 12ст. 20 Закону України «Про туризм»туроператор несе перед туристом відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування, крім випадків, якщо: невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування сталося з вини третіх осіб, не пов`язаних з наданням послуг, зазначених у цьому договорі, та жодна із сторін про їх настання не знала і не могла знати заздалегідь.

Статтею 33 Закону України «Про туризм»передбачено, що суб`єкт туристичної діяльності, який порушив законодавство в галузі туристичної діяльності при наданні туристичної послуги, що завдало шкоду, зобов`язаний відшкодувати туристу збитки у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Відповідно до ч. 1ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів»споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов`язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

Згідно ч. 2ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів»якщо під час виконання робіт (надання послуг) стане очевидним, що їх не буде виконано з вини виконавця згідно з умовами договору, споживач має право призначити виконавцю відповідний строк для усунення недоліків, а в разі невиконання цієї вимоги у визначений строк - розірвати договір і вимагати відшкодування збитків.

Судом встановлено, що відповідач, діючи в особі Туроператора порушив умови Договору на туристичне обслуговування TSS07060A7 від 20 січня 2020 року, не надав передбачені послуги та не повернув позивачу повну суму сплачених коштів за замовлені туристичні послуги згідно договору, а отже наявні підстави для задоволення позовних вимог, розірвання договору та стягнення з відповідача сплачених коштів позивачем у повному обсязі.

Враховуючи, що за змістом Додатку № 1 до Договору на туристичне обслуговування ціна турпродукту була визначена у розмірі 60800 грн, суд вважає за необхідне стягнути вказану суму з відповідача на користь позивача.

Окрім цього, суд зазначає, що за змістомст. 611 ЦК Україниу разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема відшкодування моральної шкоди.

Частиною 2ст. 33 Закону України «Про туризм»заподіяна туристу моральна шкода, якою порушені його законні права, відшкодовується суб`єктом туристичної діяльності у порядку встановленому законом.

Відповідно до ч. 2ст.22Закону України«Про захистправ споживачів» при задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

Згідност. 23 ЦК Україниособа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Обов`язковими підставами відшкодування моральної шкоди є наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням заподіювана та вини останнього в її заподіянні.

Згідно із Глобальним етичним кодексом туризму, туристичну діяльність необхідно здійснювати в гармонії із специфічними особливостями і традиціями приймаючих регіонів і країн, дотримуючись при цьому їх законів, звичаїв і традицій.

Також уПостанові ПленумуВерховного СудуУкраїни,від 31.03.1995року №4«Про судовупрактику всправах провідшкодування моральної(немайнової)шкоди» зазначено, що відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов`язковому з`ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні. Суд, зокрема, повинен з`ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру.

При визначенні розміру моральної шкоди суд враховує положення п. 9 вказаної постанови Пленуму ВС України, відповідно до якої розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин. Зокрема, враховуються стан здоров`я потерпілого, тяжкість вимушених змін у його життєвих і виробничих стосунках, ступінь зниження престижу, ділової репутації, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану. При цьому суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості.

З урахуванням встановлених судом обставин, суд вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача про стягнення моральної шкоди частково у розмірі 2 000 грн., що є достатнім, розумним і справедливим з огляду на встановлені обставини.

Судові витрати розподілити відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 12, 13, 76, 78, 81, 141, 259, 263-265, 355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю «МУЗЕНІДІСТРЕВЕЛ Дніпро»,третя особа Товариствоз обмеженоювідповідальністю «Далі Тревел» пророзірвання договоруна туристичнеобслуговування, стягненнякоштів таморальної шкодив порядкузахисту правспоживача задовольнити частково.

Розірвати договір на туристичне обслуговування TSS07060A7 від 20 січня 2020 року, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Музенідіс Тревел Дніпро".

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Музенідіс Тревел Дніпро" на користь ОСОБА_1 сплачені кошти за Договором на туристичне обслуговування TSS07060A7 від 20 січня 2020 року у розмірі 60 800 (шістдесят тисяч вісімсот) гривень.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Музенідіс Тревел Дніпро" на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 2 000 (дві тисячі) гривень.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Музенідіс Тревел Дніпро" на користь держави судовий збір у розмірі 992,40 грн.

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя С.О. Демидова

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено11.04.2023
Номер документу110107297
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —201/10222/22

Рішення від 30.03.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Демидова С. О.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Демидова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні