Рішення
від 06.05.2010 по справі 2-288/2010
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Кременчуцький районний суд Полтавської області

м. Кременчук, вул. Майора Борищака, 31, 39600, 0(536)-74-13-27

Справа № 2-288/2010

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2010 року Кременчуцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Клименко С.М.

при секретарі Кузуб К.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кременчуці справу за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, ОСОБА_2 про визнання недійсними рішення органу місцевого самоврядування, державного акта на право приватної власності на землю

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до виконавчого комітету Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, ОСОБА_2 про визнання недійсними рішення органу місцевого самоврядування, державного акту на право приватної власності на землю, посилаючись, що восени 2007 року їй стало відомо з позову до суду, з яким відповідач ОСОБА_2 звернувся до неї про розподіл спільного сумісного майна та визнання права власності на його 1/2 ч., до якого була додана копія державного акта про право приватної власності на землю на його ім`я, що відповідач ОСОБА_2 , з яким вона перебувала в зареєстрованому шлюбі з 26 грудня 1987 року по 30 жовтня 2006 року, незаконно приватизував земельну ділянку, яка знаходиться в її користуванні та на якій розташовані будівлі, як належать їй на праві приватної власності.

Просила суд, змінюючи в ході судового розгляду предмет позову, визнати дійсними рішення виконкому Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області № 12 від 01 грудня 1997 року про безоплатну передачу у приватну власність ОСОБА_2 земельної ділянки для обслуговування житлового будинку і господарчих будівель, визнати недійсним Державний акт на право приватної власності на землю серії І-ПЛ № 026879 виданий Кобелячківською сільською радою 03 квітня 1998 року ОСОБА_2 , визнати недійсним рішення виконкому Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області № 12 від 18 грудня 1997 року про безоплатну передачу у приватну власність ОСОБА_2 земельної ділянки для обслуговування житлового будинку і господарчих будівель та ведення особистого підсобного господарства, визнати недійсним рішення 40 сесії Кобелячківської сільської ради 5 скликання Кременчуцького району Полтавської області від 18 листопада 2009 року «Про затвердження рішення виконавчого комітету Кобелячківської сільської ради від 01 грудня 1997 року № 12».

Ухвалою суду від 02 квітня 2009 року в якості співвідповідача по справі притягнуто Кобелячківську сільську раду Кременчуцького району Полтавської області та в якості третьої особи без самостійних вимог Відділ Держкомзему в Кременчуцькому районі Полтавської області.

Сторони звернулися до суду з заявами про розгляд справи без застосування технічних засобів фіксації і ця заява розглянута судом та задоволена, як така, що не порушує нічиїх прав, свобод та інтересів та не суперечить чинному законодавству.

В судовому засіданні позивачка ОСОБА_3 та її представник адвокат Кириченко Г.В. позов підтримали в повному обсязі та просили задовольнити, про обставини та підстави якого пояснили так, як це викладено в заяві.

Відповідач ОСОБА_2 та його представник за дорученням ОСОБА_4 в судовому засіданні позов не визнали та просили в його задоволенні відмовити посилаючись, що сторони перебували в зареєстрованому шлюбі, проживали однією сім`єю і це було їх спільне рішення про приватизацію земельної ділянки па ім`я ОСОБА_2 , просили застосувати строк позовної давності, оскільки він позивачкою пропущений та відмовити в задоволенні позову.

Представник відповідача виконкому Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області та Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області Кобелячківський сільський голова Корецький М.А. в судовому засіданні проти позову заперечував, вважає, що рішення виконкому сільської ради та сесії про передачу у приватну власність земельної ділянки ОСОБА_2 законні, і підстави для їх скасування відсутні, як і Державного акту на право приватної власності на землю виданого ОСОБА_2 , щодо відсутності рішення від 01 грудня 1997 року, то він вважає, що це арифметична помилка секретаря, засідання відбулося 18 грудня 1997 року, де було вирішено передати земельну ділянку у приватну власність ОСОБА_2 .

Третя особа: представник Відділ держкомзему у Кременчуцькому районі в судове засідання не з`явився по невідомій суду причині про час розгляду справи були повідомлені належним чином, що підтверджується розпискою про отримання судового повідомлення.

Розглянувши матеріали справи, повно та всебічно дослідивши обставини та докази їх підтвердження, заслухавши пояснення сторін та їх уповноважених представників, свідків, судом встановлено наступне.

В відповідності до ст.10 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті, обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Суд сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи, роз`яснює особам, які беруть участь у справі їх права і обов`язки, попереджає про наслідки вчинення чи не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їх прав.

Як вбачається із довідки (а.с.15) і ці обставини не заперечують в судовому засіданні сторони, згідно запису по господарської книги № 1 Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області за ОСОБА_1 лічиться житловий будинок забудови 1964 року. Відповідно до довідки Кобелячківської сільської ради (а.с.16) згідно по господарської книги основних виробничих показників господарств колгоспників та службовців за 1964-1966 роки, запис № 1064, будинок забудови 1964 року, належний, нині покійному, ОСОБА_5 на праві спадщини передано ОСОБА_6 , яка згідно довідки (а.с.181) з 1983 року проживає в АДРЕСА_1 з своїм батьком ОСОБА_5 до його смерті. До 1983 року земельна ділянка площею 0,73 га була в користуванні ОСОБА_5 та після його смерті в 1983 році перейшла його доньці ОСОБА_1 , яка користується нею по теперішній час (а.с.168).

Отже, позивачка ОСОБА_1 правомірно користується земельною ділянкою, яка знаходиться при належному їй на праві власності згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно виданого Кобелячківською сільською радою Кременчуцького району Полтавської області 07 червня 2007 року житлового будинку з господарськими будівлями в АДРЕСА_1 .

Також в судовому засіданні встановлено і це вбачається із наданої суду ксерокопії рішення № 12 від 01 грудня 1997 року виконавчого комітету Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, що земельну ділянку загальною площею 0,71 га в тому числі: для ведення особистого підсобного господарства - 0,46 га, для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд 0,25 га, що знаходиться в с.Кобелячок. Кременчуцького району Полтавської області (а.с.83) безкоштовно передано у приватну власність ОСОБА_2 , оригінал якого не надано. Згідно листа начальника архівного відділу Кременчуцького району (а.с.96) вищезазначене рішення від 01 грудня 1997 року на державне зберігання не надходило. В доданому списку громадян до наданого архівним

відділом Кременчуцького району для огляду протоколу засідання виконавчого комітету Кобелячківської сільської ради від 18 грудня 1997 року про розгляд заяв про виділення безкоштовно земельних ділянок у приватну власність, значиться прізвище ОСОБА_2 та вказано площу земельної ділянки 0,73 га.

При таких встановлених в судовому засіданні обставинах суд приходить до висновку, що вищезазначені рішення виконкому Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області від 01 грудня 1997 року та від 18 грудня 1997 року на підставі яких було видано Кобелячківською сільською радою Кременчуцького району Полтавської області державний акт на право приватної власності на землю ОСОБА_2 , користувачем якої була і являється ОСОБА_1 , були прийняті всупереч вимогам п.в ч.1ст.81 ЗК України, що громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі приватизації земельних ділянок, що були передані їм раніше в користування, тому вони являються незаконними і з цих підстав їх слід визнати недійсними в відповідності до ст.155 ЗК України, що у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Щодо пропуску позивачкою с троку позовної давності, тривалість якого встановлено в відповідності до ст.257 ЦК України у три роки, суд вважає, він позивачкою не пропущений. Як вбачається зі змісту ч.2 ст.261 ЦК України перебіг позовної давності починається з дня коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права. Як зазначає позивачка, їй стало відомо про належність земельної ділянки ОСОБА_2 , яка знаходилась в її користуванні тривалий час і перебуває по теперішній, восени 2007 року і іншого в судовому сіданні не встановлено. Твердження відповідача, що позивачка перебуваючи з ним в шлюбі була обізнала про отримання ним державного акту на право приватної власності на спірну земельну ділянку не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні. Жоден наданий ним доказ не містить інформації, з якої слідувало б про обізнаність позивачки про наявність державного акту на земельну ділянку, який оспорюється.

Керуючись ст.ст.10, 11, 209, 212-215, 218 ЦПК України, ст.ст. 81, 152, 155, 158 ЗК України, ст.ст.257, 261 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до виконавчого комітету Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, ОСОБА_2 про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування, державного акта на право приватної власності на землю задовольнити.

Визнати недійсними:

рішення виконкому Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області № 12 від 01 грудня 1997 року про безоплатну передачу у приватну власність ОСОБА_2 земельної ділянки для обслуговування житлового будинку та господарчих будівель та ведення особистого господарства площею 0,71 га в АДРЕСА_1 ,

рішення виконкому Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області № 12 від 18 грудня 1997 року про безоплатну передачу у приватну власність ОСОБА_2 земельної ділянки для обслуговування житлового будинку і господарчих будівель та ведення особистого підсобного господарства площею 0,71 га в АДРЕСА_1 ,

рішення 40 сесії Кобелячківської сільської ради 5 скликання Кременчуцького району Полтавської області від 18 листопада 2009 року «Про затвердження рішення виконавчого комітету Кобелячківської сільської ради від 01 грудня 1997 року № 12» про безоплатну передачу у приватну власність ОСОБА_2 земельної ділянки для обслуговування житлового будинку та господарчих будівель та ведення особистого підсобного господарства площею 0,71 га в АДРЕСА_1 .

Державний акт на право приватної власності на землю серії І-ПЛ № 026879 виданий Кобелячківською сільською радою Кременчуцького району Полтавської області 03 квітня 1998 року ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Полтавської області через Кременчуцький районний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня його проголошення і апеляційної скарги па протязі двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, або подачею апеляційної скарги на протязі десяти днів після його проголошення без подачі заяви про апеляційне оскарження.

Суддя С.М. Клименко

Дата ухвалення рішення06.05.2010
Оприлюднено12.04.2023
Номер документу110108824
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсними рішення органу місцевого самоврядування, державного акта на право приватної власності на землю

Судовий реєстр по справі —2-288/2010

Рішення від 06.05.2010

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Рішення від 11.02.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Нікітішин В. П.

Рішення від 16.03.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Циганок В. Г.

Рішення від 24.06.2010

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Рішення від 08.11.2010

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Тетеревятников А. П.

Ухвала від 24.12.2008

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Кузнецов А. В.

Ухвала від 02.04.2009

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Ухвала від 10.06.2008

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Кузнецов А. В.

Ухвала від 11.03.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Рішення від 19.03.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні