Ухвала
від 25.08.2021 по справі 761/30494/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/30494/21

Провадження № 1-кс/761/17538/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2021 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України полковника юстиції ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором ОСОБА_5 у кримінальному провадженні № 22021000000000200 від 23.06.2021 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Офісу Генерального прокурора, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням ОСОБА_6 , у кримінальному провадженні № 22021000000000200 від 23.06.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, про проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем проживання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання, виявлення та вилучення речей та документів, що містять відомості про факти та обставини, що встановлюються у кримінальному провадженні.

Своє клопотання слідчий мотивує тим, що 2 відділом 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22021000000000200 від 23.06.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Слідчий вказує, що у починаючи з 2014 року громадяни України, у тому числі ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , використовуючи потужності та власність підконтрольних їм суб`єктів господарської діяльності розповсюджують на території України та тимчасово окупованих територіях «ЛНР», «ДНР» матеріали з закликами щодо підтримання агресивних дій Російською Федерацією щодо України, при цьому частину прибутку отриманого від діяльності на тимчасово окупованих територіях вони сплачують у вигляді так званих податків до бюджетів так званих «ЛНР», «ДНР», усвідомлюючи, що дані активи будуть використані їх учасниками для провадження терористичної діяльності, чим вчиняють дії, що сприяють діяльності терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР».

У кримінальному провадженні 23.06.2021 з метою виконання завдання кримінального провадження, дотримання загальних засад щодо законності, рівності перед законом і судом, презумпції невинуватості, забезпечення доведеності вини, дотримання прав підозрюваного та інших осіб, винесена постанова про умовну ідентифікацію осіб, прізвища яких зазначаються в процесуальних рішеннях та у протоколах слідчих (розшукових) дій, та щодо яких досудове розслідування не завершено або застосовані заходи безпеки. Відповідно до якої, особи які можливо причетні до вчинення розслідуваних злочинів у документах зазначаються, скорочено - перші букви прізвища, ім`я, по-батькові ( П.І.Б. ).

Згідно рапорту ДКІБ СБ України від 09.06.2021 № 30/3/3-6207 та повідомлення про вчинення кримінального правопорушення від 11.06.2021 № 30/3/3-6208, встановлено «…. Зокрема, на ринку рекламних послуг діє ТОВ «Октагон Аутдор» (ЄДРПОУ 34729203), службові особи якого спеціалізуються на зовнішній рекламі бігбордах, розташованих на території України, у тому числі тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганській областях, АР Крим, які, у разі збройної агресії, можуть надаватись для організації підготовки або вчинення терористичного акту, публічних закликів, сприяння терористичній діяльності або для провадження будь-якої іншої терористичної діяльності тощо.

За наявними даними, ключовими особами вказаного вище товариства з обмеженою відповідальністю реалізовуються намагання спеціальних служб Російської Федерації, розповсюдити рекламні матеріали із закликами до зміни меж території або державного кордону України.

Так, використовуючи власні виробничі потужності працівниками ТОВ «Октагон Аутдор» виконано макети бігбордів із висвітленням у позитивному ключі агресивні дії Російської Федерації під час захоплення територій Донецької та Луганської областей, АР Крим в 2013-2014 роках, а також, на даний час, закликами на підтримку розпаду України на окремі республіки, подальше анексування частин територій тощо.

Встановлено, що ТОВ «Октагон Аутдор» до 2014 року діяла як «Gallery plus» (група компаній «Gallery», РФ, м. Москва, Багтиріонський проїзд, 7, корп. 20 А, ИНН 7714564333).

Зміна структури та власності відбувалась з метою уникнення санкцій, потрапляння в поле зору правоохоронних органів та передбачало собою управління офшорною компанією Мейнод Трейдінг Лімітед» (Кіпр, 12 Кеннеді Авеню, Бізнес центр Кеннеді, 2 поверх, 1087 м. Нікосі, директор - громадянка Іспанії ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає: АДРЕСА_2 ), підконтрольною громадянам РФ: ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , які за наявними даними пов`язані з іноземними спецслужбами Російської Федерації….».

Згідно листа оперативного підрозділу ДКІБ СБ України № 30/3/3-7215 від 08.07.2021, встановлено, що до можливої злочинної діяльності мають відношення наступні службові особи ТОВ «Октагон Аутдор» (ЄДРПОУ 34729203) генеральний директор ОСОБА_23 ; заступник генерального директора за сумісництвом директор TOB «ВВВ Плюс» (ЄДРПОУ 34058194) ОСОБА_24 ; комерційний директор ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , уродженка РФ, зареєстрована за адресою АДРЕСА_3 , тимчасова реєстрації за адресою: АДРЕСА_4 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_5 ; системний адміністратор ОСОБА_25 ; бухгалтери ОСОБА_26 ; ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , за адресами реєстрації, проживання, тимчасового знаходження та в автотранспортних засобах, якими користуються вказані особи можуть знаходитися речі, предмети та документи, які можуть мати значення для досудового розслідування, у тому числі макети інформаційних матеріалів для розміщення на засобах зовнішньої реклами, дозвільна документація по діяльності ТОВ «ВВВ Плюс», договори про надання рекламних/маркетингових послуг, акти приймання-здачі, виконання послуг, звітні матеріали, фотозвіти про розміщення рекламних матеріалів, податкові та видаткові накладні, рахунки-фактури від контрагентів, нормативно-правові документи для розміщення зовнішньої реклами, копії установчих документів, розрахункові рахунки укладання договорів ТОВ «ВВВ Плюс», ТОВ «Октагон Аутдор» та груп компаній «Gallery» (РФ, м. Москва, Багтиріонський проїзд, 7, корп. 20 А, ИНН 7714564333), носії інформації - ПЕОМ, ноутбуки, мобільні телефони, планшети, жорсткі диски, флеш-картки, карти-пам`яті, сервери, інша комп`ютерна техніка, договори, угоди, додатки до них, акти виконаних робіт, інші документи, чорнові записи, засоби зв`язку, які є знаряддям вчинення кримінального правопорушення та може бути використане в якості доказів по кримінальному провадженню, а також майно (речі, цінності, гроші), яке здобуте у результаті вчинення злочину (злочинним шляхом).

Допитаний як свідок ОСОБА_29 підтвердив інформацію викладену у листі ДКІБ СБ України від 08.07.2021 № 30/3/3-7215.

Відповідно до протоколів оглядів Інтернет-мережі від 08.07.2021 встановлено, що ТОВ ТОВ «Октагон Аутдор» розміщувало на території так званої ДНР білборди з фотокартками ОСОБА_30 «ОСОБА_30» (ІНФОРМАЦІЯ_6) та інші матеріали з закликами щодо підтримання агресивних дій Російською Федерацією щодо України.

Згідно з інформаційною довідкою № 267629350 від 27.07.2021 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 на праві приватної власності зареєстроване за ОСОБА_31 .

Таким чином, у ході здійснення досудового розслідування здобуті фактичні дані, які вказують на наявність достатніх підстав вважати, що у вказаному будинку можуть зберігатися речі та документи, що містять відомості про факти та обставини, що встановлюються під час кримінального провадження.

Разом з тим, на даній стадії досудового розслідування неможливо добровільно витребувати вище вказані речі та документи в порядку ч. 2 ст. 93 КПК України, а також в порядку тимчасового доступу, оскільки особи причетні до вчинення вказаного злочину приховують свою злочинну діяльність та в разі виявлення факту документування їх протиправної діяльності правоохоронними органами можуть знищити такі речі та документи.

У судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання та просив його задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ст. 8 КПК України - кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Відповідно до ст. 13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Відповідно до положень ч. ч. 1, 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку за своїм змістом відповідає вимогам ст. 234 КПК України. Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Так, слідчий суддя вважає, що на даний час доданими слідчим до клопотання документами, підтверджуються наявність підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 258-3 КК України, з обставин, внесених до ЄРДР, а речі і документи про які слідчий зазначив у клопотанні можуть знаходитись за вищевказаною адресою.

Також, слідчим з урахуванням поданого клопотання та пояснень наданих у судовому засіданні, достатньо обґрунтовано мету проведення обушку.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК України ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Так, Європейський Суд з Прав Людини (далі ЄСПЛ) у своєму рішенні від 07 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються - деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст.6 Конвенції.

Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформацію щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними.

Як вбачається з клопотання, слідчим наведено широкий перелік речей та документів, які підлягають вилученню, що на переконання слідчого судді вказує, що органом досудового розслідування не конкретизовано речі та документи, які підлягають відшуканню під час проведення обшуку.

Отже, у разі задоволення клопотання у повному обсязі, слідчий буде наділений більш широкими повноваженнями, а тому обшук не буде пропорційним його меті. У зв`язку з цим слідчий суддя дійшов висновку про часткове задоволення клопотання.

Крім цього, слідчим суддею перевірені можливості органом досудового розслідування іншим слідчим шляхом здобути дані та речові докази, які має слідчий на меті віднайти під час проведення даного обшуку та які б мали менший ступінь втручання у права та свободи осіб та встановлено, що менші заходи втручання не зможуть забезпечити потреби слідства та ненастання ризиків щодо знищення, приховання знаряддя і майна, які мають доказове значення у даному кримінальному провадженні. А тому, з урахуванням ст. 30 Конституції України, ст. 8 КЗПЛ, слідчий суддя, поза розумним сумнівом, переконався, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, як обшук у буд. АДРЕСА_1 , у якому проживає ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 309, 532 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_4 , внесеного у кримінальному провадженні за № 22021000000000200 від 23.06.2021р. за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, про проведення обшуку, - задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку у будинку АДРЕСА_1 , який на праві приватної власності зареєстрований за ОСОБА_31 та у якому фактично проживає ОСОБА_7 , з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а саме: макетів інформаційних матеріалів для розміщення на засобах зовнішньої реклами та тимчасово окупованих територіях, так званих «ДНР», «ЛНР», дозвільної документації щодо діяльності ТОВ «Октагон Аутдор», ТОВ «ВВВ Плюс», договорів про надання рекламних/маркетингових послуг укладених між ТОВ «Октагон Аутдор» з ТОВ «ВВВ Плюс» та груп компаній «Gallery», актів приймання-передачі виконаних послуг, фото звітів про розміщення рекламних матеріалів за період з 2016 року по 16.06.2021р.

У задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч. 2, ч. 3, ч. 9 ст. 236 КПК України обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/ керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення25.08.2021
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу110126306
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —761/30494/21

Ухвала від 25.08.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мальцев Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні