Ухвала
від 10.04.2023 по справі 761/22285/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/22285/22

Провадження № 2/761/2901/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Осаулова А.А.

при секретарі Путрі Д.В.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в м.Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПП «Жинандубай», третя особа - Шевченківська в м. Києві державна адміністрація в особі Відділу з питань реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, про визнання трудових відносин припиненими,-

в с т а н о в и в:

В провадженні суду перебуває вказана цивільна справа, в якій ухвалою суду від 10.11.2021 р. відкрито провадження в порядку спрощеного позовного провадження,

У судове засідання представник позивача не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, до суду надав заяву, в якій просить розглянути справу за його відсутності, задовольнити позовні вимоги, не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач та треті особи в судове засіданні свої представників не направили, але про дату і час розгляду справи по суті повідомлялись належним чином, причини неявки суд не повідомили.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно ст. 175 ч. 3 п.5 ЦПК України позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребовування (ч. 6 ст. 177 ЦПК України).

Згідно позовної заяви, позивач просить: визнати припиненими трудові відносини з ПП «Жинандубай» 19.05.2022 р. шляхом звільнення із займаної посади за власним бажанням.

Частиною першою статті 38 КЗпП України визначено, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Власником підприємства у розумінні ст. 38 КЗпП України та трудового законодавства в цілому, вважається особа, яка створила підприємство, тобто засновник (засновники). Залежно від організаційно - правової форми підприємства, власником може бути засновник приватного підприємства, акціонери, учасники та ін.

Позивач зазначає, що 19.05.2022 р. направив заяву про звільнення на адресу засновника ПП «Жинандубай», - ОСОБА_2 (АДРЕСА_1)

Між тим, доказів перебування засновника ПП «Жинандубай», - ОСОБА_2 саме за вказаною адресою матеріали справи не містять.

Крім цього, згідно абзацу 27 пункту 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2009 року № 270, документом, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку, є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Відповідно до пункту 61 Правил у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Таким чином, належним доказом надіслання документів може бути опис вкладення разом з розрахунковим документом, що в сукупності підтверджують факт оплати відправником та надання відділенням зв`язку послуг з пересиланням листів з описів вкладення і перевірку працівником поштового зв`язку відповідності вкладення опису.

Відтак, за відсутності опису вкладення встановити факт направлення заяви про звільнення саме згідно фіскального чеку про відправку, датованого 19.05.2022 р., неможливо.

Крім цього, при розгляді даної справи суд має перевірити, чи дотримано процедуру звільнення за власним бажанням, яка може бути передбачена в статуті ПП «Жинандубай», копія якого в матеріалах справи відсутня.

Судом враховано наявність заяви представника позивача про розгляд справи без його участі, що унеможливлює суд з`ясувати вказані питання без залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ст. 187 ч. 11 ЦПК України суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175,177цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 177, 187 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ПП «Жинандубай», третя особа - Шевченківська в м. Києві державна адміністрація в особі Відділу з питань реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, про визнання трудових відносин припиненими,- залишити без руху і надати позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Роз`яснити, що в разі невиконання вимоги суду в установлений строк позовна заява буде залишена без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Осаулов А.А

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено12.04.2023
Номер документу110126560
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них

Судовий реєстр по справі —761/22285/22

Рішення від 15.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні