Рішення
від 25.08.2010 по справі 42/235-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" серпня 2010 р. Справа № 42/235-10

вх. № 6411/4-42

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - Острога А.Г. (д ов.)

відповідача - не з'явився

розглянувши справу за поз овом Регіонального відділ ення Фонду державного майна України по Харківській облас ті, м. Харків

до ФО П ОСОБА_2, м. Харк ів

про стягнення 2701,97 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківські й області, звернувся до госпо дарського суду Харківської о бласті з позовною заявою до в ідповідача, ФО П ОСОБА_2, п ро стягнення заборгованості з орендної плати за договоро м № 2754-Н від 17.07.2006р. у загальній сум і 2701,97 грн., в т.ч. основна заборго ваність з червня 2009р. по вересе нь 2009р. у сумі 308,87 грн., пеня за пер іод з 10.06.2007р. по 29.09.2009р. у сумі 2393,10 грн .

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримує по зовні вимоги.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, про час та міс це розгляду справи повідомля вся ухвалою суду, яка направл ялась на адресу, що зазначена в позовній заяві та є адресою , по якій відповідач зареєстр ований.

В матеріалах справи містят ься докази отримання відпові дачем ухвали суду про призна чення справи до розгляду на 05. 08.2010р.

Ухвала суду про відкладенн я розгляду справи на 25.08.2010р. пов ернута поштою за закінченням строку зберігання.

Таким чином відповідач є на лежним чином повідомлений пр о час та місце розгляду справ и.

Відповідач про причини нея вки суду не повідомив, відзив на позов не надав, правом учас ті в судовому засіданні не ск ористався.

За таких обставин справа ро зглядається за наявними в ні й матеріалами на підставі ст . 75 ГПК України.

Вислухавши представника п озивача, розглянувши матеріа ли справи, суд встановив наст упне.

17.07.2006 р. між регіональним відд іленням Фонду державного май на України по Харківській об ласті (позивач) та фізичною ос обою підприємцем ОСОБА_2 ( відповідач) був укладений до говір оренди № 2754 Н на окреме ін дивідуально визначене майно - кіоск № 11 у переході № 1, що зн аходиться на балансі ДП „Хар ківський метрополітен”, зага льною площею 3,60 кв.м., розташова не за адресою : м.Харків, ст..мет ро „Пушкінська.

Відповідно до п. 3.5. цього дог овору, оплата здійснюється ш ляхом передоплати і повинна надходити від орендаря поква ртально на рахунок державног о бюджету та балансоутримува ча не пізніше останнього чис ла місяця, попереднього наст упному кварталу. В останній м ісяць кожного кварталу з 25 чис ла по останнє число місяця ор ендар здійснює доплату за по передній квартал з врахуванн ям індексації орендної плати і вносить попередню оплату з а наступний квартал у розмір і 100 % скоригованої суми попере днього кварталу.

Відповідно до пункту 5.2. дого вору оренди, обов'язком оренд аря є своєчасне і повне внесе ння орендної плати.

Згідно п.3.1. Договору оренди, Орендна плата визначаєтьс я на підставі Методики ро зрахунку і порядку викорис тання плати за оренду дер жавного майна, затвердженої постановою Кабінету Мініст рів України від 04.10.95 № 786 (зі з мінами), а пунктом 3.2 передбаче но, що орендна плата за кожний наступний місяць визначаєть ся шляхом коригування орендн ої плати за попередній місяц ь на індекс інфляції за поточ ний місяць.

Також пунктом 3.3. Договору пе редбачено, що орендар сплачу є 70% орендної плати до Державн ого бюджету та 30 % - балансоутри мувачу майна.

Згідно п. 3.6 зазначеного Дого вору оренди, орендна плата пе рерахована несвоєчасно або н е у повному обсязі, стягуєтьс я до Державного бюджету та ба лансоутримувачу з урахуванн ям пені в розмірі 0,5 % від суми з аборгованості за кожний день прострочення, включаючи ден ь оплати.

Позивач виконав свої зобов 'язання за договором, передав ши приміщення відповідачу за актом приймання-передачі ві д 17.07.2006р.

Додатковою угодою № 1 від 31.05.20 07р. був змінений розмір орендн ої плати за базовий місяць пе рерахунку, а додатковою угод ою № 2 від 28.05.2008р. термін дії догов ору продовжено до 16.05.2010р.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти гос подарювання та інші учасники господарських відносин пови нні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у пев них умовах звичайно ставлять ся. До виконання господарськ их договорів застосовуються відповідні положення Цивіль ного кодексу України з ураху ванням особливостей, передба чених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна вжит и усіх заходів, необхідних дл я належного виконання нею зо бов'язання, враховуючи інтер еси другої сторони та забезп ечення загальногосподарськ ого інтересу. Порушення зобо в'язань є підставою для засто сування господарських санкц ій, передбачених цим Кодексо м, іншими законами або догово ром.

Частиною 1 статті 530 Цивільно го кодексу України передбаче но, якщо у зобов`язанні встано влений строк (термін) його вик онання, то воно підлягає вико нанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 526 ЦК України зобов 'язання має виконуватись нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог цього Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства.

Відповідно до ст. 610 ЦК Україн и порушенням зобов'язання є й ого невиконання або виконанн я з порушенням умов, визначен их змістом зобов'язання (нена лежне виконання)

Орендар зобов'язаний вноси ти орендну плату своєчасно т а в повному обсязі відповідн о до ч.3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комуна льного майна" .

Відповідно до ч.1 ст.19 Закону України "Про оренду державно го та комунального майна" оре ндар за користування об'єкто м оренди вносить орендну пла ту незалежно від наслідків г осподарської діяльності.

Як вбачається із матеріалі в справи, відповідач неналеж ним чином виконував свої зоб ов`язання по сплаті орендної плати.

Так, з наданого розрахунку з аборгованості вбачається, що за період з червня 2009р. по вере сень 2009р. до сплати до державно го бюджету підлягала сума в р озмірі 1308,87 грн.

Відповідачем вказана сума заборгованості була погашен а частково, а саме 04.11.2009р. у сумі 1 000,00 грн., з урахуванням чого за в казаний період у відповідача перед держбюджетом виникла заборгованість по орендній п латі в сумі 308,87 грн., яка підляга є стягненню з відповідача.

Таким чином в частині стягн ення орендної плати позовні вимоги є нормативно та докум ентально обгрунтованими та т акими, що підлягають задовол енню.

Крім того позивач просить с тягнути пеню в сумі 2393,10 грн.

Відповідно до статті 549 ЦК Ук раїни неустойкою (штрафом, пе нею) є грошова сума, які боржни к повинен передати кредиторо ві у разі порушення боржнико м зобов'язання; штрафом є неус тойка, що обчислюється у відс отках від суми невиконаного або неналежно виконаного зоб ов'язання; пенею є неустойка, щ о обчислюється у відсотках в ід суми несвоєчасно виконано го грошового зобов'язання за кожен день прострочення вик онання. Отже, штраф та пеня є р ізновидами неустойки, які ві дрізняються тим, що розмір пе ні залежить від тривалості п рострочення боржника, а штра ф не залежить.

Згідно з частиною першою ст атті 230 ГК України штрафними с анкціями визнаються господа рські санкції у вигляді грош ової суми (неустойка, штраф, пе ня), яку учасник господарськи х відносин зобов'язаний спла тити у разі порушення ним пра вил здійснення господарсько ї діяльності, невиконання аб о неналежного виконання госп одарського зобов'язання. Так им чином, поняття штрафних са нкцій є більш широким, ніж пон яття неустойки, і включає в се бе також адміністративно-гос подарські санкції, які засто совуються за порушення прави л здійснення господарської д іяльності.

Позивачем нарахована пеня за весь час дії Договору в заг альному розмірі 2393,10 грн., як вба чається з розрахунку пеня на рахована в розмірі 0,5 % від суми заборгованості за кожен ден ь прострочення.

Однак нарахування пені в та кому розмірі суперечить ст.3 З акону України „Про відповіда льність за несвоєчасне викон ання грошових зобов'язань”, я кою встановлено, що розмір пе ні, передбачений статтею 1 ц ього Закону, обчислюється в ід суми простроченого плате жу та не може перевищувати по двійної облікової ставки Н аціонального банку України , що діяла у період, за який спл ачується пеня.

Крім того з наданого розрах унку вбачається, що пеня пози вачем нараховувалась з поруш енням строків, встановлених пунктом 3.5. Договору.

Так, з розрахунку вбачаєтьс я, що позивач вказує дату спла ти помісячно, однак умовами д оговору передбачена сплата о рендної плати поквартально н е пізніше останнього числа м ісяця, попереднього наступно му кварталу, а також доплату в останній місяць кожного ква рталу з 25 числа по останнє чис ло місяця.

З наданого розрахунку не вб ачається, які суми підлягали до передплати в якості оплат и орендної плати за квартал, т а які суми підлягали доплаті та не вбачається яким чином п роводилась сплата відповіда чем, що унеможливлює перерах унок судом пені.

Таким чином, позовні вимоги щодо стягнення пені є нормат ивно та документально необґр унтованими та такими, що не пі длягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на відповідача пропорційн о задоволеній суми позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 1, 12, 22, 32-34, 43, 44, 49, 75, 82-8 5 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задово льнити частково.

Стягнути фізичної особи - пі дприємця ОСОБА_2 (АДРЕСА _1, ідентифікаційний код Н ОМЕР_1, інші відомості в мате ріалах справи відсутні) на ко ристь державного бюджету ( стягувач: регіональне відді лення Фонду державного майна України по Харківській обла сті, 61024 м. Харків, вул.Гуданова, 1 8), на р/р УДК в Київському район і м. Харкова № 31119094700004, код ЄДРПОУ 2 4134573, МФО 851011, код бюджетної к ласифікації 22080300, символ звітн ості в ГУДКУ Харківської обл асті 094) заборгованість з орен дної плати в сумі 308,87 грн.

В задоволенні решти позовн их вимог відмовити.

Стягнути фізичної особи - п ідприємця ОСОБА_2 (АДРЕС А_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1, інші відомості в мат еріалах справи відсутні) на к ористь державного бюджету Ук раїни (одержувач - УДК у м. Харк ові, № рахунку 31110095700002, код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної класифікац ії 22090200, символ звітності банку 095, банк одержувача - ГУДКУ у Ха рківській обл., МФО 851011) державн е мито в сумі 102,00 грн.

Стягнути фізичної особи - п ідприємця ОСОБА_2 (АДРЕС А_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1, інші відомості в мат еріалах справи відсутні) на к ористь державного бюджету Ук раїни (одержувач коштів - УДК у м. Харкові, № рахунку 31219264700002, ко д ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної кла сифікації 22050000, символ звітнос ті банку 264, банк одержувача - ГУ ДКУ у Харківській обл., МФО 851011) 2 36,00 грн. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Суддя

Рішення підписано 27.08.2010р.

Дата ухвалення рішення25.08.2010
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу11013066
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/235-10

Ухвала від 05.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 20.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Рішення від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні