Ухвала
від 29.03.2023 по справі 201/3733/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/3733/23

Провадження № 1-кс/201/1315/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2023 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ ВП № 5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023042020000021 від 27.01.2023 року за ч. 1 ст. 239 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло вищевказане клопотання.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що в провадженні слідчого відділення ВП №5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження №42023042020000021 від 27.01.2023 року за ч. 1 ст. 239 КК України стосовно невстановлених осіб, які на території Дніпропетровської області під час здійснення діяльності пов`язаної з гальванічним виробництвом здійснили порушення спеціальних правил, що призвело до забруднення земель речовинами шкідливими для житті та здоров`я людей та довкілля.

Встановлено, що до слідчого відділення ВП №5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області надійшло інформування від УЗІСД ГУНП в Дніпропетровській області стосовно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є засновником та директором підприємства з гальваничної обробки ТОВ «ПРОБЛИСК» ЄДРПОУ 43634222 адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Партизанське, вул. Заводська, буд. 25.

Згідно наявної інформації, гальванічна обробка металів здійснюється в промисловому приміщенні цеху гальваніки при використанні реактивів для покриття металів. Здебільшого при очищенні деталей від забруднень в спеціальних ваннах перед їх гальванізацією використовуються сірчана та соляна кислоти, які є прекурсором. Після використання відпрацьована рідина повинна проходити складний процес утилізації при наявності від необхідних умов. Однак, після гальванічного виробництва на підприємстві ТОВ «ПРОБЛИСК» відпрацьована рідина зливаються поруч у вигрібну яму або каналізацію, створюючи небезпеку для життя, здоров`я людей та довкілля.

Допитані в якості свідків громадяни ОСОБА_6 та ОСОБА_7 підтвердили факт злиття відпрацьованих відходів до ями та каналізації.

До того ж, в ході слідства встановлено, що діяльність, яка пов`язана з виготовленням, зберіганням та транспортуванням прекурсорів (сірчастої та соляної кислоти, які є прекурсорами згідно переліку «Великі та особливо великі розміри прекурсорів, що знаходяться у незаконному обігу» затвердженого Наказом МОЗ №188 від 01.08.2000 року) підлягає ліцензуванню в установленому законом порядку. Однак в ході моніторингу офіційних реєстрів обліку підприємств, які здійснюють ліцензійну діяльність, пов`язану з використанням прекурсорів, підприємство ТОВ «ПРОБЛИСК» ЄДРПОУ 43634222 виявлено не було. Тобто свою діяльність по гальванічний обробці металу, пов`язану з виготовленням, зберіганням та транспортуванням прекурсорів підприємство ТОВ «ПРОБЛИСК» ЄДРПОУ 43634222 здійснює незаконно.

Згідно інформації від ГУ «Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області» - дозволи на викиди в повітря при виробництві, експлуатаційні дозволи ТОВ «ПРОБЛИСК» не видавалися.

Згідно з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, об`єкт нерухомого майна за адресою Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Партизанське, вул. Заводська, буд. 25 перебуває у власності територіальної громади в особі Партизанської сільської ради .

Враховуючи наведене стороні обвинувачення необхідно отримати дозвіл слідчого судді на проведення обшуку з метою виявлення та підтвердження факту забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля, тобто вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України. Вказане необхідне, оскільки у сторони обвинувачення, на даному етапі досудового розслідування, є всі підстави вважати, що після гальванічного виробництва на підприємстві ТОВ «ПРОБЛИСК» відпрацьована рідина зливаються поруч у вигрібну яму або каналізацію, створюючи небезпеку для життя, здоров`я людей та довкілля.

У разі надання дозволу на проведення обшуку сторона обвинувачення зможе зафіксувати факт забруднення земель речовинами та відходами, оскільки іншим шляхом отримати зазначену інформацію неможливо, і саме вказана слідча діє у вигляді обушку є дієвим засобом стороні обвинувачення отримати докази для підтвердження та/або спростування вчинення кримінального правопорушення та відповідно притягнення винних осіб до відповідальності встановленої законом.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Дослідивши матеріали подані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

За правилами ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, яка постановляється за клопотанням прокурора.

В судовому засіданні встановлено, що клопотання слідчого про проведення обшуку відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України.

За встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, оскільки отримання тимчасового доступу до документів може не дати результатів з огляду на специфіку цієї слідчо дії, яка не дозволяє запобігти знищенню документів зацікавленою особою.

Вирішуючи питання пропорційності втручання у володіння, суд враховує що втручання у виді обшуку однозначно є доволі серйозним втручанням, однак тяжкість злочину який розслідується, суспільний інтерес у об`єктивному завершені досудового слідства та інтереси слідства пов`язані з запобіганням знищенню документів свідчать про те, що таке втручання буде пропорційним заходом.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що у приміщенні зазначеному у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 3 ч. 1 п.18, ст.ст. 233-236,369- 372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих слідчого відділення ВП №5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області в кримінальному провадженні, в тому числі слідчому слідчого відділення ВП №5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , прокурорам групи прокурорів Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра в кримінальному провадженні, в тому числі прокурорам Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_4 ОСОБА_8 , оперативним співробітникам Управління захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Дніпропетровській області, оперуповноваженим ВП №5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області, уповноваженим діяти за дорученням слідчого/прокурора, іншим працівникам Національної поліції України, визначених слідчим відповідним дорученням про проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 Кримінального процесуального кодексу України на проведення обшуку за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Партизанське, вул. Заводська, буд. 25 (кадастровий номер 1221486600:01:005:0126) а саме всіх житлових та нежитлових споруд, складів, ангарів, гаражів, виробничих та промислових будівель та споруд, підвалів, горищ та інших приміщень з метою відшукання та вилучення слідів забруднення грунтів, вод, навколишнього середовища, прекурсорів що зберігаються та використовуються поза встановлених норм, мобільних телефонів, сім-карток, карток пам`яті та флеш-накопичувачів, чорнових записів, із можливістю залучення відповідних фахівців для фіксації слідів вчинення правопорушення та відбору зразків для їх подальших експертних досліджень.

Строк дії цієї ухвали 1 місяць з дня її постановлення

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу110137776
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023042020000021 від 27.01.2023 року за ч. 1 ст. 239 КК України

Судовий реєстр по справі —201/3733/23

Ухвала від 29.03.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

Ухвала від 29.03.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні