Рішення
від 11.04.2023 по справі 348/2245/22
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №348/2245/22

Номер провадження 2/348/213/23

11 квітня 2023 року м.Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Солодовнікова Р.С.,

при секретарі судового засідання Нагорняк Г.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загальному позовного провадження цивільну справу за позовом Переріслянської сільської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: служба в справах дітей Надвірнянської міської ради Івано-Франківської області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини,

за участю представника позивача: Насадюк Л.С. ,

представника третьої особи: ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в:

Короткий зміст позовних вимог:

Переріслянська сільська рада звернулася в суд з позовом до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору орган опіки та піклування Переріслянської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області про позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування позивач посилається на те, що відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 житель АДРЕСА_1 є батьком малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Мати дитини ОСОБА_5 померла. Після смерті матері ОСОБА_6 з батьком не проживає. ОСОБА_1 не працює, зловживає алкоголем, веде аморальний спосіб життя, до рекомендацій комісії питань захисту прав дитини, яка приходила неодноразово, не дослухається, ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини. В житловому будинку умови проживання незадовільні.

Рішенням виконавчого комітету сільської ради № 16-2/2021 від 25.02.2021 «Про взяття на облік дитини, яка перебуває в складних життєвих обставина) малолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 взято на вищезазначений облік у зв`язку з ухиленням батька ОСОБА_1 від виконання своїх обов`язків стосовно забезпечення необхідних умов проживання, виховання та навчання дитини. Батькові надано термін у 3 місяці і виправлення чинників, що призвели до ухилення від виконання своїх батьківська обов`язків (створити належні умови для проживання дитини, брати участь у вихованні та навчанні, піклуватися про її здоров`я та розвиток, забезпечувати усім необхідним), а в разі не виправлення підняти клопотання щодо позбавлення батьківських прав по відношенню до його малолітньої дитини.

Відповідно до листа начальника Офісу соціальних послуг № 69 від 13.05.2021

року малолітня дитина ОСОБА_4 з лютого 2021 року проживала у сім`ї дядька по материнській лінії ОСОБА_7 та тітки ОСОБА_8 за адресою АДРЕСА_2 . Комісією, у складі начальника та головного спеціаліста служби у справах дітей Надвірнянської міської ради

12.05.2021р. обстежено умови проживання дитини та вияснено: про дитину

піклуються, забезпечують продуктами харчування, одягом, взуттям та іншими

особистими речами, у неї наявне спальне місце, місце для навчання та проведення

дозвілля. Також працівниками служби проведено індивідуальну роботу з дитиною,

яка проживала у сім`ї родичів та зі слів дівчинки вияснено, що батько з нею не

спілкувався, не провідував її, не брав участі у її вихованні, навчанні та утриманні, не цікавився станом її здоров`я та фінансово не забезпечував.

На засіданні виконавчого комітету сільської ради прийняте рішення № 62-4/2021 від 14.05.2021 р. «Про доцільність позбавлення батьківських прав», де орган опіки та піклування Переріслянської сільської ради вважатиме за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає по АДРЕСА_1 , щодо малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у зв`язку з ухиленням від виконання своїх обов`язків стосовно забезпечення необхідних умов проживання, виховання, розвитку та навчання дитини.

18.06.2021 р. Переріслянською сільською радою, як представником органу опіки та піклування пред`явлено позов до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав щодо малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та стягнення аліментів на утримання дитини.

Рішенням Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 01.10.2021 року у задоволенні вищезазначеного позову відмовлено.

Згодом ОСОБА_1 надіслано листа № 26/03-26 від 11.01.2022 р. з проханням прибути до відділу у справах дітей та соціального захисту населення сільської ради для ознайомлення, підписання та виконання індивідуального плану соціального захисту дитини ОСОБА_4 , яка перебуває в складних життєвих обставинах та проведення профілактичної бесіди щодо обов`язку належним чином здійснювати свої батьківські обов`язки, піклуватися про стан здоров`я дитини, моральний та фізичний її розвиток. Також попереджено щодо подання клопотання до Надвірнянського РВП про притягнення до адміністративної, кримінальної відповідальності в разі не реагування на звернення, та в подальшому про розгляд на комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Переріслянської сільської рад питання про можливість відібрання дитини без позбавлення батьківських прав або позбавлення батьківських прав відносно малолітньої дитини.

З метою соціального захисту прав та інтересів дитини, яка перебуває на обліку дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах 09.09.2021 року працівниками служби у справах дітей Надвірнянської міської ради повторно обстежено умови проживання дитини ОСОБА_4 та вияснено, що дівчинка і надалі проживає у сім`ї дядька та тітки за адресою АДРЕСА_2 . Дитина забезпечена всім необхідним, для неї окреме місце для сну, навчання та проведення дозвілля. В кімнатах чисте прибрано, наявні речі та предмети для повсякденного користування .

14.02.2022 р. до органу опіки та піклування Переріслянської сільської ради надійшла заява від ОСОБА_8 , яка вказує, що ОСОБА_4 проживає у її сім`ї з 02.02.2021 р. після смерті її матері. За той період часу вони з чоловіком забезпечували та виховували дитину, забезпечували її навчанням та необхідними речами відповідно до віку і сезону. Батько ОСОБА_1 дитиною не цікавився та матеріально не забезпечував її. Він регулярно перебуває в стані алкогольного сп`яніння.З дитиною проведено бесіду та встановлено, що з рідним батьком вона не спілкувалася та не бачила його, забезпечували дитину тітка з дядьком, у яких вона проживає понад один рік.

Відповідно до повідомлення управління соціального захисту населення Надвірнянської райдержадміністрації ОСОБА_1 перебуває на обліку в управлінні, як одержувач державної соціальної допомоги у разі втрати годувальника. Розмір отриманих виплат з червня 2021 р. по лютий 2022 р. проводиться через відділення АТ «Ощадбанк».

Листом № 146/03-26 від 23.02.2022 р. Переріслянською сільською радою було повторно направлено повідомлення про нецільове використання вищевказаних коштів державної соціальної допомоги у разі втрати годувальника з проханням припинити дані виплати або розглянути можливість перераховувати їх на рахунок дитини або родичів, з якими вона проживала.

Рішенням виконавчого комітету сільської ради № 18-2/2022 від 08.04.2022 р «Про подання клопотання до Надвірнянського РВП щодо притягнення до адміністративної відповідальності» затверджена клопотання про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за місцем проживання АДРЕСА_1 , за ухилення від виконання батьківських обов`язків відносно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Листом № 2797 від 16.05.2022 р. Переріслянською сільською радою повідомлено, що працівниками ювенальної превенції Надвірнянського РВП було неодноразово здійснено виїзди за місцем проживання ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_1 , однак на час перевірки за вищевказаною адресою двері помешкання були зачинені, на телефонні дзвінки ніхто не відповідає, сусіди, які проживають поруч вказують на те, що тривалий час не бачили ОСОБА_1 за вказаною адресою. При встановленні працівниками поліції Надвірнянського РВП місця проживання чи перебування ОСОБА_1 буде притягнуто до відповідальності згідно чинного законодавства, про що буде повідомлено. В подальшому Комісією сільської ради 19.09.2022 р. здійснено виїзд за адресою АДРЕСА_1 та вияснено, що ОСОБА_9 не має вдома, житловий будинок зачинений, обстежити умови проживання не вдалося, недавно приїхав з-за кордону.

15.09.2022 р. до органу опіки та піклування Переріслянської сільської ради надійшла заява від ОСОБА_8 , яка вказує, що ОСОБА_4 уже тривалий час, а саме з 18.08.2022 р. проживає у сім`ї своєї бабусі по лінії матері ОСОБА_10 за адресою АДРЕСА_3 . Працівниками служби у справах дітей Надвірнянської міської ради обстежено умови проживання дитини ОСОБА_4 та вияснено, що дівчинка проживає у сім`ї бабусі за адресою АДРЕСА_2 . Умови проживання дитини задовільні, бабуся забезпечує дитину усім необхідним, здійснює за нею догляд, готує до школи, слідкує за станом здоров`я та розвитком дитини. У них доброзичливі, дружні та теплі стосунки. Також проведено бесіду з дитиною та вияснено, що дитина бажає проживати в бабусі. З батьком вона спілкується лише час від часу. Він не цікавиться її навчанням, не бере участі у вихованні дитини та не забезпечує її матеріально.

Розпорядженням в.о. сільського голови від 04.11.2022 № 84-Р ОСОБА_4 тимчасово влаштована в сім`ю рідної бабусі, у зв`язку з настанням на даний момент обставин (мати ОСОБА_5 померла, батько ОСОБА_1 не виконує свої батьківські обов`язки).

31.10.2022 р. комісією, у складі головного спеціаліста відділу у справах дітей та соціального захисту населення, фахівця із соціальної роботи, старости с. Фитьків та дільничного Надвірнянського РВП здійснено черговий виїзд за адресою АДРЕСА_1 та встановлено, що ОСОБА_11 за вказаною адресою не перебуває. Будинок зачинений, хоча через вікно було видно, що хтось виглядав, але двері не відчиняв. Будинок ззовні у дуже поганому стані, неприємний запах, збоку сміття.

ОСОБА_4 навчається у 5-В класі Надвірнянського ліцею № 2. Відповідно до характеристики дівчинка потребує особливої уваги, яку стараються їй приділити бабуся, вчитель та однокласники. Вона весела, товариська, стримана, дисциплінована, самостійна. Має багато друзів, підтримує дружні стосунки з багатьма учнями. Конфліктів з однокласниками та вчителями немає. Старається брати участь загальношкільних заходах та заходах класу. У класному колективі відповідає з організацію дозвілля. Як і всі підлітки, учениця не має стійких інтересі. Самооцінка в межах норми, але на уроках чи виховних заходах, дівчина час від часу соромиться, важко висловлює свою думку. У спілкуванні та поведінці переважають позитивні риси. Сприйняття навчальної інформації учениці дається нелегко, вона має недовготривалу пам`ять, незосереджену увагу, неактивне мислення та не досить розвинену уяву. До того ж вона не має стійкого інтересу не зацікавлена у ньому, оскільки навчальний матеріал дається важко.

Вихованням дитини займається бабуся, ОСОБА_10 , яка спілкується з класним керівником, відвідує батьківські збори, хвилюється з її навчання та виховання дитини. Періодично телефонує та цікавиться успіхам дитини. Допомагає дівчинці морально та фізично. Софія відповідає бабусі взаємністю, допомагає їй. Батько не бере участі у вихованні дитини. Жодного разу не був присутній на батьківських зборах, не телефонував класному керівнику, не цікавився життям та успіхами доньки в ліцеї. На телефонні дзвінки вчителя не відповідає. Зі слів ОСОБА_6 батько нею не цікавиться.

З характеристики навчального закладу дитини за попередні навчальні роки встановлено, що дитина навчається в Надвірнянському ліцеї № 2 з 1-го класу. За період 2020-2021 навчального року рівень знань учениці - початковий. Дитина потребувала значної уваги і допомоги. Домашні завдання не виконувала. Під час занять бувала пасивною, концентрація уваги слабка. Пропускала уроки без поважне причини. ОСОБА_12 вдягалася скромно, але інколи не відповідно до сезону. Шкільним приладдям була забезпечена недостатньо, стан її речей незадовільний. Батько не цікавився успіхами дитини, не відвідував батьківські збори, слабо реагував на зауваження класного керівника. З боку батька не було належної уваги до дитини. Також він не проявляв інтерес до успіхів і невдач доньки. Внаслідок цього виникали проблеми з навчанням.

За період 2021-2022 навчального року ОСОБА_6 проявила низькі здібності по засвоєнню навчального матеріалу. Пам`ять погано розвинена. Увага - нестійка. Темп мислення уповільнений. До уроків готується, має схильність до предметів творчого характеру.

За час навчання дитини в школі, батьки не цікавилися її успіхами та невдачами. Дитина приходила в школу в одязі, який не відповідав сезону, а ще відчувався неприємний запах. В учениці часто виявляли педикульоз. ОСОБА_12 відвідувала нерегулярно.

Після того, як ОСОБА_6 почала проживати у сім`ї тітки та дядька вчителі зазначили позитивну динаміку у навчальній діяльності, зміни у зовнішньому вигляді та дотриманні гігієни. Щодо особистісних характеристик учениці, перш за все помітно її впевненість у власних силах, отримувати нові знаннях та бажання вчитися. Софія доволі спокійна та врівноважена, проявляє симпатію до всіх однокласників, значно покращився емоційний стан дитини.

ОСОБА_1 свідомо нехтує своїми батьківськими обов`язками, що є підставою для позбавлення його батьківських прав.

Комісія з питань захисту прав дитини та діючи виключно в інтересах дитини орган опіки та піклування Переріслянської сільської ради підготував документи про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_1 відносно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з підстав ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню та утриманню дитини, піклуванню про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток.

Рішенням виконавчого комітет Переріслянської сільської ради від 18.11.2022 р. за № 101-1/2022 «Про доцільність позбавлення батьківських прав» було затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_1 відносно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з підстав ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню та утриманню дитини, піклуванню про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток.

За таких обставин, виходячи з інтересів неповнолітньої дитини, позивач, вважає що є підставою для позбавлення ОСОБА_1 батьківських прав щодо неповнолітньої дочки ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_4 та стягнення аліментів на утримання дитини.

Стислий виклад позицій сторін:

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала повністю з підстав, зазначених в позовній заяві. Зазначила, що відповідач ОСОБА_1 свідомо ухиляється від виконання свої батьківських обов`язків по відношенні до дочки ОСОБА_6 . Неповнолітня дитина проживаю разом з бабусею, яка піклується про неї, створила їй всі належні умови для проживання. Веде аморальний спосіб життя, зловживає спиртними напоями, проживає в будинку без умов проживання. Відповідач свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, не спілкується з дитиною, не проявляє до неї щонайменшої батьківської турботи, не надає коштів на її утримання, не дбає про її фізичний і духовний розвиток, не цікавиться належним харчування дитини та лікуванням. Просила постановити рішення, яким позов задовольнити повністю, позбавити ОСОБА_1 батьківських прав щодо неповнолітньої дитини: ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_4 . Також стягнути з відповідача аліменти на утримання дитини.

Відповідач до суду повторно не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи або про розгляд справи без його участі не заявив, відзив на позов не надав.

Під час підготовчого судового засідання відповідач не заперечував проти позовних вимог, заявив, що головне інтереси дитини, після чого до суду не з`являвся.

Представник третьої особи служби в справах дітей Надвірнянської міської ради Івано-Франківської області в судовому засіданні позовні вимоги позивача підтримав повністю з підстав, зазначених в позовній заяві. Зазначила, що відповідач ОСОБА_1 свідомо ухилився від виконання свого обов`язку по вихованню дочки ОСОБА_6 . Він не піклується про дитину, не утримує її, не цікавиться її життям. Вона проживає з бабусею, яка забезпечила дитину всім необхідним. Відповідач веде аморальний спосіб життя, характеризується з негативної сторони, як особа, що зловживає алкоголем. Після смерті матері дітей, неповноління ОСОБА_6 залишилася проживати в сім`ї дядька по лінії матері, які створили всі належні умови для проживання та навчання дитини. Вони піклуються про неї, дівчинка проживає в АДРЕСА_1 . Відвідує школу, добре навчається. Бабуся цікавиться навчання дитини, її успіхами. А тому, 18.11.2022 року згідно висновку комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Переріслянської сільської ради ОТГ було вирішено, що доцільно позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , щодо неповнолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 підтримала, просила постановити рішення, яким позов задовольнити повністю та позбавити ОСОБА_1 батьківських прав щодо неповнолітньої дитини : ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_4 та стягнути аліменти на утримання дитини.

Враховуючи викладене, за відсутності підстав для відкладення розгляду справи, суд відповідно до ч.ч.1,3 ст.223 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК), розглядає справу за відсутності відповідача на підставі наявних у ній даних і доказів.

З огляду на викладене, враховуючи те, що відповідач не подав відзив, за відсутності заперечень представника позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК.

Процесуальні дії у справі:

Ухвалою судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 19.12.2022 відкрито позовне провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 08.02.2023 року підготовче провадження по справі закрито та призначено справу до судового розгляду по суті.

Ухвалою Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 11.04.2023 року постановлено справу розглядати в порядку заочного розгляду.

Фактичні обставини, встановлені судом:

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Фитьків, Надвірнянського району Івано-Франківської області, зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 . (а.с. 6-7,12).

ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що відділом державної реєстрації актів цивільного стану Надвірнянського районного управління юстиції Івано-Франківської області зроблено актовий запис за № 181. Батьком дитини є ОСОБА_1 , мати дитини - ОСОБА_5 , що стверджується копією свідоцтва про народження дитини (а.с. 8).

Мати дитини ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_6 померла, про що Надвірнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) зроблено актовий запис за № 85 від 06.02.2021 р. та видано свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 (а.с. 9).

З характеристики старости села Фитьків - ОСОБА_23 виданої на ОСОБА_1 , встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрований по АДРЕСА_1 , де фактично і проживає, не одружений. До лютого 2021 року проживав із співмешканкою ОСОБА_5 та дітьми ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . З моменту смерті матері їх спільна дитина ОСОБА_6 з батьком не проживає. ОСОБА_1 не працює, зловживає алкоголем, веде аморальний спосіб життя. До рекомендацій комісії питань захисту прав дитини, яка приходила неодноразово, не дослухається. Ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню та навчанню дитини. В житловому будинку за вищевказаною адресою умови проживання не задовільні. (а.с. 11).

Рішенням виконавчого комітету сільської ради № 16-2/2021 від 25.02.2021 «Про взяття на облік дитини, яка перебуває в складних життєвих обставина) малолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 взято на вищезазначений облік у зв`язку з ухиленням батька ОСОБА_1 від виконання своїх обов`язків стосовно забезпечення необхідних умов проживання, виховання та навчання дитини. Батькові надано термін у 3 місяці і виправлення чинників, що призвели до ухилення від виконання своїх батьківська обов`язків (створити належні умови для проживання дитини, брати участь у вихованні та навчанні, піклуватися про її здоров`я та розвиток, забезпечувати усі необхідним), а в разі не виправлення підняти клопотання щодо позбавлення батьківських прав по відношенню до його малолітньої дитини (а.с. 13).

Відповідно до листа начальника Офісу соціальних послуг №69 від 13.05.2021 року малолітня дитина ОСОБА_4 з лютого 2021 року проживала у сім`ї дядька по материнській лінії ОСОБА_7 та тітки ОСОБА_8 за адресою АДРЕСА_2 . Комісією, у складі начальника та головного спеціаліста служби у справах дітей Надвірнянської міської ради 12.05.2021 р. обстежено умови проживання дитини та вияснено: про дитину піклуються, забезпечують продуктами харчування, одягом, взуттям та іншими особистими речами, у неї наявне спальне місце, місце для навчання та проведення дозвілля. Також працівниками служби проведено індивідуальну роботу з дитиною, яка проживала у сім`ї родичів та зі слів дівчинки вияснено, що батько з нею не спілкувався, не провідував її, не брав участі у її вихованні, навчанні та утриманні, не цікавився станом її здоров`я та фінансово не забезпечував (а.с. 14-16).

На засіданні виконавчого комітету сільської ради прийняте рішення № 62-4/2021 від 14.05.2021 р. «Про доцільність позбавлення батьківських прав», де орган опіки та піклування Переріслянської сільської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає по АДРЕСА_1 , щодо малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у зв`язку з ухиленням від виконання своїх обов`язків стосовно забезпечення необхідних умов проживання, виховання, розвитку та навчання дитини. (а.с. 17-18).

Рішенням Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 01.10.2021 року у задоволенні позову Переріслянської сільської ради до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав відмовлено. (а.с. 13-22). Підставою для відмови у позові є не доведення ухилення ОСОБА_1 від виконання батьківських обов`язків як винної поведінки, свідомого нехтування ним батьківськими обов`язками, а також те, що позбавлення батьківських прав відносно малолітньої дитини не відповідатиме інтересам самої дитини.

11.01.2022 р. за № 26/03-26 ОСОБА_1 Переріслянською сільською радою надіслано листа з проханням прибути до відділу у справах дітей та соціального

захисту населення сільської ради для ознайомлення, підписання та виконання

індивідуального плану соціального захисту дитини ОСОБА_4 , яка

перебуває в складних життєвих обставинах та проведення профілактичної бесіди щодо обов`язку належним чином здійснювати свої батьківські обов`язки, піклуватися про стан здоров`я дитини, моральний та фізичний її розвиток. Також попереджено щодо подання клопотання до Надвірнянського РВП про притягнення до адміністративної, кримінальної відповідальності в разі не реагування на звернення, та в подальшому про розгляд на комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Переріслянської сільської рад питання про можливість відібрання дитини без позбавлення батьківських прав або позбавлення батьківських прав відносно малолітньої дитини (а.с. 23-24).

09.09.2021 року працівниками служби у справах дітей Надвірнянської міської ради з метою соціального захисту прав та інтересів дитини, яка перебуває і обліку дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах повтори обстежено умови проживання дитини ОСОБА_4 та вияснено, що дівчинка і надалі проживає у сім`ї дядька та тітки за адресою АДРЕСА_2 . Дитина забезпечена всім необхідним, для неї окреме місце для сну, навчання та проведення дозвілля. В кімнатах чисте прибрано, наявні речі та предмети для повсякденного користування, що стверджується актом обстеження житлово-побутових умов (а.с. 26).

14.02.2022 р. до органу опіки та піклування Переріслянської сільської ради надійшла заява від ОСОБА_8 , яка зазначила, що ОСОБА_4 проживає у її сім`ї з 02.02.2021 р. після смерті її матері. За той період часу вони з чоловіком забезпечували та виховували дитину, забезпечували її навчанням та необхідними речами відповідно до віку і сезону. Батько ОСОБА_1 дитиною не цікавився та матеріально не забезпечував її. Він регулярно перебуває в стані алкогольного сп`яніння. Періодично перебуває в квартирі, де колись проживала його покійна дружина (а.с.27).

З дитиною ОСОБА_4 проведено бесіду та вияснено, що з рідним батьком вона не спілкується та не бачить його, її всім забезпечує тітка з дядьком, у яких вона проживає уже більше одного року, про що складено довідку про проведення бесіди Службою в справах дітей Надвірнянської міської ради від 14.02.2022 року (а.с. 28).

Відповідно до повідомлення управління соціального захисту населення Надвірнянської райдержадміністрації ОСОБА_1 перебуває на обліку в управлінні, як одержувач державної соціальної допомоги разі втрати годувальника. Розмір отриманих виплат з червня 2021 р. по лютий 2022 р. проводиться через відділення АТ «Ощадбанк» (а.с.29).

Переріслянська сільська рада звернулася з листом № 146/03-26 від 23.02.2022 р. до начальника Управління соціального захисту населення Надвірнянської РДА про нецільове використання вищевказаних коштів державної соціальної допомоги по разі втрати годувальника ОСОБА_1 з проханням припинити дані виплати або розглянути можливість перераховувати їх на рахунок дитини або родичів, з якими проживає дитина (а.с. 30).

Рішенням виконавчого комітету сільської ради № 18-2/2022 від 08.04.2022 р «Про подання клопотання до Надвірнянського РВП щодо притягнення до адміністративної відповідальності» затверджено клопотання про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за місцем проживання АДРЕСА_1 , за ухилення від виконання батьківських обов`язків відносно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 31-32).

16.05.2022 р. за № 2797 листом начальника Надвірнянського РВП ГУНП в Івано-Франківській області Переріслянську сільську раду повідомлено, що працівниками ювенальної превенції Надвірнянського РВП було неодноразово здійснено виїзди за місцем проживання ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_1 , однак за час перевірки за вищевказаною адресою двері помешкання були зачинені,на телефонні дзвінки ніхто не відповідає, сусіди, які проживають поруч вказують, що тривалий час не бачили ОСОБА_1 за вказаною адресою. При встановленні працівниками поліції Надвірнянського РВП місця проживання чи перебування ОСОБА_1 , його буде притягнуто до відповідальності згідно чинного законодавства, про що буде повідомлено (а.с. 33).

Листом № 846/03-26 від 08.09.2022 р. Переріслянською сільською радою надіслано нагадування ОСОБА_1 про те, що його дитина перебуває на обліку дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах, з проханням прибути до відділу у справах дітей та соціального захисту населення сільської ради для ознайомлення, підписання та виконання індивідуального плану соціального захисту дитини ОСОБА_4 та з собою мати документи, що посвідчують особу, свідоцтво про народження дитини, довідку з місця навчання дитини, довідку про доходи та працевлаштування (в разі наявності), довідку про отримання державних соціальних виплат за останні 6 місяців. (а.с. 34).

19.09.2022 р. комісією, у складі старости с. Фитьків та депутата Переріслянської сільської ради здійснено виїзд за адресою АДРЕСА_1 та встановлено, що ОСОБА_11 не перебуває. Житловий будинок зачинений, обстежити умови проживання ОСОБА_1 не вдалося. (а.с.35).

15.09.2022 р. до органу опіки та піклування Переріслянської сільської ради надійшла заява від ОСОБА_8 , яка зазначила, що ОСОБА_4 тривалий час, а саме з 18.08.2022 р. проживає у сім`ї бабусі по лінії матері ОСОБА_10 за адресою АДРЕСА_3 (а.с. 36).

22.09.2022 року працівниками служби у справах дітей Надвірнянської міської ради обстежено умови проживання дитини ОСОБА_4 та встановлено, що дівчинка проживає у сім`ї бабусі за адресою АДРЕСА_2 . Умови проживання дитини задовільні, бабуся забезпечує дитину усім необхідним, здійснює за нею догляд, готує до школи, слідкує за станом здоров`я та розвитком дитини. У них доброзичливі, дружні та теплі стосунки. Також проведено бесіду з дитиною та вияснено, що дитина бажає проживати в бабусі. З батьком вона спілкується лише час від часу. Він не цікавиться її навчанням, не бере участі у вихованні дитини та не забезпечує її матеріально (а.с. 38-40).

Розпорядженням в.о. Переріслянського сільського голови від 04.11.2022 № 84-Р ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 тимчасово влаштована в сім`ю рідної бабусі, у зв`язку з настанням на даний момент обставин (мати ОСОБА_5 померла, батько ОСОБА_1 не виконує свої батьківські обов`язки) (а.с. 41).

31.10.2022 р. комісією, у складі головного спеціаліста відділу у справах дітей та соціального захисту населення, фахівця із соціальної роботи, старости с.Фитьків та дільничного Надвірнянського РВП було здійснено черговий виїзд по місцю проживання ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 . Однак за вказаною адресою ОСОБА_1 не перебуває. Житловий будинок зачинений. Будинок ззовні у дуже поганому стані, неприємний запах, біля хати сміття, сарай в аварійному стані (а.с. 42).

З характеристики на ученицю ОСОБА_4 Надвірнянського ліцею № 2 встановлено, що вона навчається у 5-В класі Надвірнянського ліцею № 2. Так як дівчинка рано втратила мати потребує особливої уваги, яку стараються їй приділити бабуся, вчителі та однокласники. Вона весела, товариська, стримана, дисциплінована, самостійна. Має багато друзів, підтримує дружні стосунки з багатьма учнями. Конфліктів з однокласниками та вчителями немає. Старається брати участь загальношкільних заходах та заходах класу. У класному колективі відповідає з організацію дозвілля. Як і всі підлітки, учениця не має стійких інтересів. Самооцінка в межах норми, але на уроках чи виховних заходах, дівчина час від часу соромиться, важко висловлює свою думку. У спілкуванні та поведінці переважають позитивні риси. Сприйняття навчальної інформації учениці дається нелегко, вона має недовготривалу пам`ять, незосереджену увагу, неактивне мислення та не досить розвинену уяву. До того ж вона не має стійкого інтересу не зацікавлена у ньому, оскільки навчальний матеріал дається важко. Вихованням дитини займається бабуся, ОСОБА_10 , яка спілкується з класним керівником, відвідує батьківські збори, хвилюється з її навчання та виховання дитини. Періодично телефонує та цікавиться успіхам дитини. Допомагає дівчинці морально та фізично. Софія відповідає бабусі взаємністю, допомагає їй. Батько не бере участі у вихованні дитини. Жодного разу не був присутній на батьківських зборах, не телефонував класному керівнику, не цікавився життям та успіхами доньки в ліцеї. На телефонні дзвінки вчителя не відповідає. Зі слів ОСОБА_6 батько нею не цікавився (а.с.44).

З характеристики на ученицю ОСОБА_18 ліцею №2 за попередні навчальні роки встановлено, що дитина навчається в Надвірнянському ліцеї № 2 з 1-го класу. За період 2020-2021 навчального року рівень знань учениці - початковий. Дитина потребувала значної уваги і допомоги. Домашні завдання не виконувала. Під час занять бувала пасивною, концентрація уваги слабка. Пропускала уроки без поважне причини. ОСОБА_12 вдягалася скромно, але інколи не відповідно до сезону. Шкільним приладдям забезпечена недостатньо, стан її речей не задовільний. Батько не цікавився успіхами дитини, не відвідував батьківські збори, слабо реагував на зауваження класного керівника. З боку батька не було належної уваги до дитини. Також він не проявляв інтерес до успіхів і невдач доньки. Внаслідок цього виникали проблеми з навчанням (а.с.45).

За період 2021-2022 навчального року в Надвірнянському ліцею №2 ОСОБА_4 проявила низькі здібності по засвоєнню навчального матеріалу. Пам`ять погано розвинена. Увага - нестійка. Темп мислення уповільнений. До уроків готується, має схильність до предметів творчого характеру. За час навчання дитини в школі, батьки не цікавилися її успіхами та невдачами. Дитина приходила в школу в одязі, який не відповідав сезону, за що відчувався неприємний запах. В учениці часто виявляли педикульоз. ОСОБА_12 відвідувала нерегулярно.

Після того, як ОСОБА_6 почала проживати у сім`ї тітки та дядька ОСОБА_19 вчителі зазначили позитивну динаміку у навчальній діяльності, зміни у зовнішньому вигляді та дотриманні гігієни. Щодо особистісних характеристик учениці, перш за все помітно її впевненість у власних силах, отримувати нові знання та бажання вчитися. Софія доволі спокійна та врівноважена, проявляє емпатію до однокласників, значно покращився емоційний стан дитини. (а.с. 46).

Переріслянська сільська рада 14.11.2023 року повідомила ОСОБА_1 про засіданні комісії з питань захисту прав дитини призначене на 18.11.2022 р., а також повідомила що буде розглядалось питання про неналежне виконання батьківських обов`язків ОСОБА_1 стосовно дитини ОСОБА_4 , про свідчить квитанція Укрпошти про направлення вказаного листа (а.с. 47-48).

18.11.2022 року рішенням виконавчого комітету Переріслянської сільської ради «Про доцільність позбавлення батьківських прав № 101-1/2022 згідно висновку органу опіки та піклування Переріслянської сільської ради було вирішено про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 щодо неповнолітньої дитини: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 49-50).

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_10 повідомила, що на її утриманні і вихованні з серпня 2022 року перебуває її онука - ОСОБА_4 , 2012 року народження, мати ОСОБА_20 померла, а батько ОСОБА_11 ухиляється від виконання батьківських обов`язків. Так, відповідач отримував на дитину соціальну допомогу у разі втрати годувальника, однак грошові кошти на утримання дочки не надавав. Відповідач не телефонує, не цікавиться дитиною, її здоров`ям, навчанням, не займається її вихованням. Одного разу телефонував в стані сп`яніння просив привести дитину, а в серпня 2022 року після повернення із заробітків купив деякі шкільні приладдя. До школи дитини не ходить. Дитина перебувала в лікарні, однак батько не допоміг в її лікуванні.

Допитана в судовому засіданні неповнолітня ОСОБА_21 , 2012 р.н. повідомила, що батька бачила давно, його пам`ятає, однак не хоче з ним жити і спілкуватись. Вона має мобільний телефон, однак батько їй не телефонує, не цікавиться її життям, здоров`ям, навчанням. За батьком вона не сумує, хоче проживати з бабусею.

Мотиви з яких виходить суд та застосовані норми права:

Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Статтею 51 Конституції України визначено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Стаття 9 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року (далі - Конвенція про права дитини), ратифікованої Україною згідно з постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789-ХІІ, зобов`язує держави-учасниці забезпечувати, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Відповідно до частини першої, другої статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Відповідно до ст. 150 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної освіти, готувати її до самостійного життя. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Згідно ст. 164 ч.1 п. 2 Сімейного Кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються він виконання своїх батьківських обов`язків.

У Постанові Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" від 30 березня 2007 р. зазначено, що ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема, не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Пленум Верховного Суду України в п.п. 15, 16 постанови від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Згідно із ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень .

Як встановлено судом, відповідач ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті матері дитина ОСОБА_4 проживає в сім`ї родичів по лінії матері, спочатку проживала з дядьком і тіткою. З серпня 2022 року по теперішній час дитина проживає з рідною бабусею в АДРЕСА_2 , яка піклується про неї.

Батько дитини ОСОБА_1 взагалі не приймає участі у житті дитини, вихованням, лікуванням, утриманням дитини не займається, матеріальної допомоги на утримання дитини не надає, з дочкою не спілкується, не виявляє бажання займатись її вихованням.

Згідно ст. 19 Сімейного кодексу України орган опіки та піклування подає до суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Переріслянської сільської ради Івано-Франківської області, затвердженого рішенням виконавчого комітету Переріслянської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області № 101-12/2022 від 18.11.2022, позбавлення ОСОБА_1 батьківських прав щодо неповнолітньої дитини: ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 , є доцільним.

Суд погоджується з наданим висновком органу опіки та піклування.

Щодо позовних вимога про стягнення аліментів суд дійшов до наступного висновку:.

Обов`язок батьків щодо утримання своїх дітей є одним з головних конституційних обов`язків (ч.2 ст.51 Конституції України) і закріплюється в сімейному законодавстві. Зокрема, статтею 180 Сімейного кодексу України на батьків покладено обов`язок по утриманню дитини до досягнення нею повноліття.

Відповідно до закону обов`язок батьків утримувати своїх дітей є безумовним і не залежить від того, чи є батьки працездатними й чи є в них кошти, достатні для надання утримання, а лише враховується судом при визначенні розміру стягуваних аліментів. Відповідно, невиконання зазначеного обов`язку тягне за собою встановлену законом відповідальність.

Відповідно до вимог ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Статтею 181 Сімейного кодексу України визначено способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину. Способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Відповідно до ч. 1 ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

При цьому, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини, а мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У п.17 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства та стягнення аліментів" від 15 травня 2006 року зазначається, що вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд повинен урахувати стан здоров`я, матеріальне становище дитини і платника аліментів; наявність в останнього інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка та дружини, батьків, повнолітніх дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ч.3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк із дня набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 179 СК України, аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім`я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини (ч. 2 ст. 179 СК України).

Відповідач ОСОБА_1 матеріальну допомогу на утримання дитини не надає.

Суд виходячи із того, що малолітня дитина відповідача проживає окремо від батька, а відповідач є здоровою та працездатною особою, (іншого суду не подано), позбавлення його батьківських прав відносно дочки не звільняє від обов`язку щодо утримання своєї дитини, то на думку суду може і повинен сплачувати аліменти на утримання дитини у розмірі частини від заробітку (доходу) батька, однак не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення дитиною повноліття, що буде об`єктивним і справедливим.

Статтею 191 Сімейного кодексу України визначено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Висновки суду:

З`ясував думку сторін, дослідивши матеріали справи, всебічно проаналізувавши обставини в їх сукупності, дав оцінку зібраним у справі доказам, виходячи зі свого внутрішнього переконання, яке ґрунтується на повному, об`єктивному та всебічному з`ясування обставин справи, суд прийшов до наступних висновків.

Ухилення від виконання батьківських обов`язків передбачає систематичне невиконання обов`язку турбуватися про дитину та наявність вини батьків, що належить до обов`язкових умов позбавлення батьківських прав.

Вирішуючи питання про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 суд повно, всебічно, об`єктивно з`ясувавши обставини справи, зокрема ставлення батька до дитини, який не підтримує жодних стосунків з дочкою ОСОБА_22 , відповідач спільно не проживає разом з дитиною, протягом тривалого часу не цікавиться її життям, навчанням, станом здоров`я, чим самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків щодо дочки. Службою у справах дітей відповідач неодноразово попереджався про наслідки ухилення від виконання батьківських обов`язків, після розгляду судом цивільної справи про позбавлення батьківських прав у 2021 році, відповідач не змінив своє ставлення до дитини, не займається її утриманням і вихованням, а тому за висновком Переріслянської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області № 101/-12/2022 від 18.11.2022 року, орган опіки та піклування вважає за доцільним позбавити ОСОБА_1 батьківських прав щодо його неповнолітньої дочки ОСОБА_4 .

Суд вважає, що ОСОБА_1 не був позбавлений можливості для виховання та утримання своєї дочки, але він не виявляє бажання докласти зусиль для встановлення відносин з дитиною, не зустрічається з нею, уникає спілкування з дочкою, незважаючи на проживання в межах одного району, на відстані не більше 15 км. Відповідач живе власним життям в якому він не знаходить місця дитині, яка в складній життєвій ситуації, внаслідок втрати матері, потребує підтримки і допомоги в розвитку, вихованні і забезпеченні належних умов життя.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що зазначені вище фактори поведінки, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати, як свідоме та систематичне ухилення відповідача від виховання дочки, нехтування ним своїми батьківськими обов`язками, що свідчить про його винну поведінку щодо дитини.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини питання позбавлення батьківських прав мають ґрунтуватись на оцінці особистості відповідача та його поведінці.

За сукупності вищевказаних обставин, які повністю підтверджуються доказами, дослідженими в судовому засіданні, суд вважає доцільним позбавити ОСОБА_1 батьківських прав відносно його малолітньої дочки ОСОБА_4 , що буде відповідати інтересам дитини.

Визначаючи розмір аліментів на утримання дочки відповідача ОСОБА_1 , суд враховує, що батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, матеріали справи не містять доказів того, що ОСОБА_1 має інших утриманців та/або має незадовільний стан здоров`я. Враховуючи матеріальне становище ОСОБА_1 , а також те, що відповідач є особою працездатного віку, з огляду на вік дитини та її потреби в існуванні (їжа, одяг, комфорт, користування житлово-комунальними, медичними, освітніми послугами) та потреби в реалізації соціального та духовного розвитку, суд вважає, що призначення аліментів у розмірі 1/4 частини від усіх доходів відповідача відповідатиме інтересам дитини та не порушуватиме права платника аліментів.

З огляду на відсутність на момент розгляду справи у дитини законних представників (батьків, опікунів), судом прийняте рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України, у зв`язку з чим зобов`язує відповідача на підставі ч.3 ст.166 СК України відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк із дня набрання законної сили рішенням суду.

В силу п.1 ч.1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Позивач звернувсядо суду із позовом 02.12.2022 р., то аліменти слід стягувати з цієї дати до повноліття дитини.

У відповідності до ч.ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

З відповідача на користь держави слід стягнути судовий збір в розмір- 1073 грн. 60 коп. за вимогу про позбавлення батьківських прав та у розмірі 1073 грн. 60 коп. за вимогу про стягнення аліментів,а всього 2147,20 грн...

За таких обставин, позов, заявлений з метою належного правового захисту прав та інтересів неповнолітньої дитини, судом визнається таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.164, 165 СК України та керуючись ст.ст. 4, 19, 200,206, 258, 263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Переріслянської сільської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: служба в справах дітей Надвірнянської міської ради Івано-Франківської області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , батьківських прав щодо неповнолітньої дитини: ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 , актовий запис в книзі реєстрації народжень відділу державної реєстрації актів цивільного стану Надвірнянського районного управління юстиції Івано-Франківської області 17 липня 2012 року № 181.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь його неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 аліменти на її утримання у розмірі 1/4 частини його заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 02.12.2022 року і до досягнення дитиною повноліття на особистий рахунок дитини.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 430 ЦПК України допустити негайне виконання рішення про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Зобов`язати ОСОБА_1 у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду відкрити у відділенні Державного ощадного банку України на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 особистий рахунок для надходження аліментів.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір в дохід держави у розмірі 1073 грн. 60 коп. за вимогу про позбавлення батьківських прав та у розмірі 1073 грн. 60 коп. за вимогу про стягнення аліментів,а всього 2147,20 грн.(отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, Код отримувача (ЄДРПОУ) - 37993783, Банк отримувача (ГУДКСУ)- Казначейство України (ЕАП), Номер рахункуUA908999980313111256000026001, Код класифікації доходів бюджету - 22030106.Найменування коду класифікації доходів бюджету - Судовий збір (стягувачем є Державна судова адміністрація України).

Сторонам, які не з`явилися в судове засідання, направляється копія заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановленихст.284 ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Івано-Франківського Апеляційного суду, а якщо оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Вступна та резолютивна частини рішення суду постановлені в нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 11.04.2023.

Повний текст рішення суду складений 14.04.2023

Позивач: Переріслянська сільська рада, юридична адреса: с.Перерісль вул. С.Стрільців, 21, Надвірнянського району, Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04354692.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Третя особа: служба в справах дітей Надвірнянської міської ради Івано-Франківської області, юридична адреса м.Надвірна, вул.. Мазепи, 29, Надвірнянського району, Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 43940158.

Суддя Р.С. Солодовніков

СудНадвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110138728
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —348/2245/22

Рішення від 11.04.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

Рішення від 11.04.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Солодовніков Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні