Рішення
від 11.04.2023 по справі 394/41/23
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

26100 смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави 26

11.04.2023 394/41/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2023 року Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

в складі головуючого судді: Партоліної І.П.

при секретарі: Довгій С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Новоархангельськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Надлацької сільської ради Голованівського району Кіровоградської області про визнання права засновника фермерського господарства в порядку спадкування за заповітом

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання права засновника Фермерського господарства "Вікторія" в порядку спадкування за заповітом після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Постановою державного нотаріуса Новоархангельської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області Іванової Н. К. № 399/02-31 від 04 грудня 2020 року було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті чоловіка у зв`язку з тим, що згідно статуту фермерського господарства «Вікторія», зареєстрованого Новоархангельською районною державною адміністрацією Новоархангельського району Кіровоградської області 30 листопада 2001 року за № 176 назва ФГ вказана - ФГ « Мриги Віктора Дмитровича », а не « Вікторія ». Також у сьомому розділі частки (внески) до статутного капіталу (фонду) не виділені. У графах: перелік засновників (учасників) юридичної особи, розмір статутного капіталу (пайового фонду)- відомості відсутні. Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, виданого 04 грудня 2020 року державним реєстратором Піщанобрідської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області в графі найменування юридичної особи вжита назва Фермерське господарство «Вікторія».

Оскільки вирішити даний спір в добровільному порядку неможливо, позивач вимушений звертатись до суду з даним позовом.

В судове засідання позивач не з`явилась, його представник подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача Надлацької сільської ради Голованівського району Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, від відповідача до суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника сільської ради.

Дослідивши докази в сукупності з іншими матеріалами справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч. 5 ст. 1268 ЦК України).

Судом встановлено, що рішенням сесії Новоархангельської районної ради народних депутатів Новоархангельского району Кіровоградської області від 2 лютого 2001 року № 120 було вирішено надати ОСОБА_2 у постійне користування земельну ділянку площею 25,87 гектарів в межах згідно з планом, що розташована на території Надлацької сільської ради для ведення селянського (фермерського) господарства та 15 березня 2001 року видано державний акт на право постійного користування землею серії КР 000105.

Розпорядженням голови Новоархангельської райдержадміністрації Кіровоградської області № 364-р від 30.11.2001 року було вирішено зареєструвати Фермерське господарство «Вікторія», що знаходиться за адресою с.Надлак Новоархангельського району Кіровоградської області.

30.11.2001 року ОСОБА_2 було створене Фермерське господарство «Вікторія» з метою використання наданої земельної ділянки на праві постійного користування, про що було видано свідоцтво про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, код суб`єкта- 31802683.

30 листопада 2001 року Новоархангелською районною державною адміністрацією за реєстраційним номером № 176 було зареєстровано статут фермерського господарства «Вікторія», відповідно до п. 1.2. якого засновником господарства є ОСОБА_2 , який є також головою господарства.

Відповідно до п. 5.1. статуту фермерського господарства «Вікторія», до земель господарства належать земельні ділянки, отримані (придбані) засновником господарства у власність, у постійне користування та надані господарству в оренду.

Пунктом 1.2 статуту визначено, що ОСОБА_2 є засновником та головою господарства.

Пунктами 4.5 та 4.6 Статуту визначено розмір статутного фонду та його частка.

Згідно копії свідоцтва про смерть від 18 листопада 2015 року серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до копії спадкової справи № 358/2015, заведеної 23 грудня 2015 року у державного нотаріуса Новоархангельської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області Іванової Н. К.заяву про прийняття спадщини подала його дружина ОСОБА_1 . Заяви про відмову від прийняття спадщини не надходили.

Відповідно до довідки Надлацької сільської ради Новоархангельського району Кіровоградської області № 1033 від 24.06.2016 року ОСОБА_2 проживав і був зареєстрований до дня смерті в АДРЕСА_1 . В даному домоволодінні була зареєстрована і проживала дружина ОСОБА_1 . Надлацькою сільською радою від імені ОСОБА_2 посвідчувався заповіт за № 154 від 11 березня 2008 року, згідно якого ОСОБА_2 заповів усе своє майно ОСОБА_1 .

Постановою державного нотаріуса Новоархангельської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області Іванової Н. К. № 399/02-31 від 04 грудня 2020 року було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті чоловіка у зв`язку з тим, що згідно статуту фермерського господарства «Вікторія», зареєстрованого Новоархангельською районною державною адміністрацією Новоархангельського району Кіровоградської області 30 листопада 2001 року за № 176 назва ФГ вказана - ФГ « Мриги Віктора Дмитровича », а не « Вікторія ». У сьомому розділі частки (внески) до статутного капіталу (фонду) не виділені. Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, виданого 04 грудня 2020 року державним реєстратором Піщанобрідської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області в графі найменування юридичної особи вжита назва Фермерське господарство «Вікторія». У четвертому розділі статуту ФГ зазначено, що ОСОБА_2 в рахунок свого внеску статутного фонду (складеного капіталу) внесено кошти в сумі 2000 (дві тисячі) гривень, що складає 100 % статутного фонду. У наданому нотаріусу витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, виданого 04 грудня 2020 року державним реєстратором Піщанобрідської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області в графі найменування юридичної особи вжита назва Фермерське господарство «Вікторія». В графах перелік засновників (учасників) юридичної особи, розмір статутного капіталу (пайового фонду) - відомості відсутні. Нотаріус зазначила, що у зв`язку з неподанням нотаріусу необхідної інформації та документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії, та розбіжностями у поданих для оформлення документах, неможливо оформити свідоцтво про право на спадщину.

Зазначена у постанові нотаріуса інформація підтверджується також дослідженим в судовому засіданні оригіналом статуту ФГ «Вікторія», який містить у собі зазначення щодо невідповідності назви фермерського господарства у п.1.1 Статуту та титульній сторінці Статуту.

Також Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ФГ «Вікторія» код-31802683 засвідчено, що у графах: перелік засновників (учасників) юридичної особи, розмір статутного (складеного) капіталу (пайового фонду)- відомості відсутні.

З вищенаведеного вбачається, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , був одноособовим засновником Фермерського господарства «Вікторія», ОСОБА_1 прийняла спадщину після його смерті та має право на спадкування права засновника ФГ.

Статтею 1216 ЦК України передбачено, що спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла(спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Отже, успадковуються права та обов`язки, які належали фізичній особі, а не юридичній особі, що була створена цією фізичною особою.

Відповідно до ст. 178 ЦК України об`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід`ємними від фізичної чи юридичної особи.

Згідно роз`яснень, викладених у п. 23 Постанови Пленуму Верхованого Суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до частини 1 статті 23 Закону України «Про фермерське господарство» успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу і одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що для задоволення позову існують всі правові підстави, оскільки розбіжність у реєстраційних документах та Статуті ФГ «Вікторія» щодо назви, суми статутного фонду є перешкодою у реалізації своїх прав позивачем.

На підставі викладеного та керуючись 263-265 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право застовника Фермерського господарства «Вікторія» (код ЄДРПОУ - 31802683, адреса місцезнаходження: Кіровоградська область, Новоархангельський район, село Надлак, вулиця Вишнева 5) в порядку спадкування за заповітом після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Надлак Новоархангельського району Кіровоградської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку визначеному ст. 354, 355 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 .

Відповідач: Надлацька сільська рада Новоархангельського району Кіровоградської області, місцезнаходження вулиця Адміністративна 2, село Надлак Голованівського району Кіровоградської області, ЄДРПОУ 04367217.

Суддя:

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110139099
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права засновника фермерського господарства в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —394/41/23

Рішення від 11.04.2023

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 27.01.2023

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні