Рішення
від 06.04.2023 по справі 704/162/23
ТАЛЬНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 704/162/23

06 квітня 2023 р. Тальнівський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді: Дьяченка Д.О.

з участю секретаря судового засідання: Табачківської М.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Тальне позовну заяву ОСОБА_1 до Відділу освіти, молоді та спорту Тальнівської міської ради, третя особа на стороні відповідача ОСОБА_2 про відшкодування шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, спричиненої під час виконання трудових обов`язків,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з вищевказаним позовом в якому просить суд: стягнути на її користь з відповідача шкоду, завдану внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, спричиненої підчас виконаннятрудових обов`язківу розмірі 66028 грн. 91 коп. Крім того просить стягнути судові витрати в сумі 9073 грн. 60 коп.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 21.06.2022 року о 16-00 год. в м. Тальне по вул. Майданецькій, ОСОБА_2 розпочавши рух заднім ходом, під час керування автобусом «БАЗ», д.н.з. НОМЕР_1 , не переконався, що рух є безпечний для інших учасників дорожнього руху, в результаті чого сталося зіткнення з автомобілем «Nissan Mikra», д.н.з. НОМЕР_2 , який був припаркований на узбіччі, пошкодивши його, чим вчинив адміністративне правопорушення передбачене ст. 124 КУпАП. Згідно постанови Шполянського районного суду Черкаської області від 18.07.2022 у справі № 704/487/22, винуватцем ДТП визнано ОСОБА_2 . Під час розгляду справи стосовно ДТП, було з`ясовано, що водій автобуса «БАЗ», д.н.з. НОМЕР_1 ОСОБА_2 працює у відділі освіти, молоді та спорту Тальнівської міської ради. Водій спричинив ДТП у робочий час під час виконання службових обов`язків на службовому транспортному засобі. Відповідно до висновку експерта № 33ВД за результатами проведення авто товарознавчого дослідження від 06.12.2022 року вартість відновлювального ремонту автомобіля «Nissan Mikra», д.н.з. НОМЕР_2 , становить 66028 грн. 91 коп. Оскільки матеріальна шкода не відшкодована відповідачем, а тому позивач змушений звернутися з даним позовом до суду.

Позивач подала до суду заяву в якій позов підтримала частково на суму основного боргу в розмірі 26028 грн. 91 коп. та судові витрати по справі в розмірі 9073 грн. 60 коп., просить справу розглядати без її участі.

Представник відповідача подав до суду заяву в якій позовні вимоги визнав на суму основного боргу в розмірі 26028 грн. 91 коп. та судові витрати по справі в розмірі 9073 грн. 60 коп., просить справу розглядати без його участі.

Суд, вивчивши матеріали справи та подані сторонами докази, встановив наступні фактичні обставини справи.

21.06.2022 року о 16-00 год. в м. Тальне по вул. Майданецькій, ОСОБА_2 розпочавши рух заднім ходом, під час керування автобусом «БАЗ», д.н.з. НОМЕР_1 , не переконався, що рух є безпечний для інших учасників дорожнього руху, в результаті чого сталося зіткнення з автомобілем «Nissan Mikra», д.н.з. НОМЕР_2 , який був припаркований на узбіччі, пошкодивши його, чим вчинив адміністративне правопорушення передбачене ст. 124 КУпАП.

Згідно постанови Шполянського районного суду Черкаської області від 18.07.2022 у справі № 704/487/22, винуватцем ДТП визнано ОСОБА_2 .

Відповідно до висновку експерта № 33ВД за результатами проведення авто товарознавчого дослідження від 06.12.2022 року вартість відновлювального ремонту автомобіля «Nissan Mikra», д.н.з. НОМЕР_2 , становить 66028 грн. 91 коп.

Правовідносини, наявні між сторонами справи на підставі вищевикладених фактичних обставин, мають наступне правове регулювання.

Відповідно до частин першої, другоїстатті 22 ЦК Україниособа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Відшкодування збитків є однією із форм або заходів цивільно-правової відповідальності, яка вважається загальною або універсальною саме в силу правилстатті 22 ЦК України, оскільки частиною першою визначено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Тобто порушення цивільного права, яке потягнуло за собою завдання особі майнових збитків, саме по собі є основною підставою для їх відшкодування.

Стягнення збитків є одним із видів цивільно-правової відповідальності, для застосування якої потрібна наявність усіх елементів складу цивільного правопорушення, а саме: протиправної поведінки, збитків, причинного зв`язку між протиправною поведінкою боржника та збитками і вини. За відсутності хоча б одного з цих елементів цивільна відповідальність не настає.

Згідност. 3 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» №1961-IV від 01.07.2004обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров`ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників.

Відповідно до ч. 1ст. 22 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»при настанні страхового випадку страховик відповідно до лімітів відповідальності страховика відшкодовує у встановленому цим законом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті ДТП життю, здоров`ю чи майну третьої особи.

За умовами ч. 1ст. 1166 ЦК Українимайнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майнуфізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідност. 1188 ЦК Українишкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме: шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

Відповідно ч. 1ст. 1187 ЦК Українишкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Відповідно достатті 1194 ЦК Україниособа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі (ст.1192 ЦК України).

Відповідно до частини четвертої, п`ятої, шостоїстатті 82 ЦПК України, обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. Вирок у кримінальному провадженні, що набрав законної сили, або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення обов`язкові для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено вирок або постанову суду, з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

Факт спричинення відповідачем майнової шкоди, яка полягає у пошкодженні в ДТП 21.06.2022 належного позивачу автомобіля відповідач не спростовує, а тому дана обставина вважається доведеною та не підлягає доказуванню.

Таким чином матеріальна шкода, завдана внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка підлягає до задоволення становить у розмірі 26028 грн. 91 коп., так як частина суми була відшкодована відповідачем.

У відповідності дост. 141 ЦПК Українисуд присуджує до стягнення з відповідача на користь позивача судові витрати в розмірі 9073 грн. 60 коп.

На підставі вище викладено, керуючись, ст.11,22-23,1166-1167,1187,1192 ЦК України, ст.ст. 12, 28, 29, 30, 36 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів,ст.ст. 12, 81, 133,141,144,263-265,274-279ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Відділу освіти, молоді та спорту Тальнівської міської ради, третя особа на стороні відповідача ОСОБА_2 про відшкодування шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,спричиненої підчас виконаннятрудових обов`язків-задовольнити частково.

Стягнути з Відділу освіти, молоді та спорту Тальнівської міської ради на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 шкоду, завдану внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що спричинена працівником під час виконання трудових обов`язків в розмірі 26028 грн. 91 коп.

Стягнути з Відділу освіти, молоді та спорту Тальнівської міської ради на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 судові витрати по справі в розмірі 9073 грн. 60 коп.

Рішення суду може бути оскаржене сторонами в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Д.О. Дьяченко

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено12.04.2023
Номер документу110139974
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, спричиненої під час виконання трудових обов`язків

Судовий реєстр по справі —704/162/23

Рішення від 06.04.2023

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні