Ухвала
від 06.04.2023 по справі 922/4043/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про затвердження ліквідаційного балансу

"06" квітня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/4043/21

Господарський суд у складі:

суддя Міньковський С.В.

при секретарі судового засідання Чернова В.О.

за участю сторін: не з`явились,

розглянувши справу Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛАЙФ АЛЬЯНС"

до Товариство з обмеженою відповідальністю "Оксарт-Суми"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

КОРОТКИЙ ЗМІСТ СПРАВИ.

Ухвалою суду від 17.10.2022 призначено до розгляду в судовому засіданні звіт ліквідатора, зобов`язавши ліквідатора ТОВ "Оксарт-Суми" арбітражного керуючого Жулінського В.Б. надати суду повний звіт у відповідності до приписів ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства.

На виконання вимог ухвали суду, ліквідатор надав суду звіт та документи, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури ТОВ "Оксарт-Суми".

В судове засідання 06.04.2023 учасники справи не з`явились, проте на адресу суду від кредитора ТОВ "Лайф Альянс" надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника кредитора. Від ліквідатора також надійшло клопотання про розгляд справи без участі ліквідатора.

Судом встановлено, що всіх учасників справи повідомлено про дату, час та місце розгляду звіту ліквідатора належним чином, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути звіт ліквідатора по суті.

Приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, закріплені п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, ст. 13 та ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає, що господарським судом в межах наданих йому повноважень сторонам створені всі належні умови для надання доказів у справі, неявка представників сторін не перешкоджає вирішенню спору та є підстави для розгляду справи за наявними у справі матеріалами.

Одночасно, застосовуючи положення Господарського процесуального кодексу України та Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" при розгляді справи, суд зазначає, що частиною 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку, який кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (пункт 35 рішення від 07.07.1989 року Європейського суду з прав людини у справі "Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії" (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ І ВИСНОВОК СУДУ.

Розглянувши наданий суду повний звіт про роботу ліквідатора і документи, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури по банкруту, вислухавши пояснення ліквідатора, суд встановив наступне.

Ухвалою суду від 02.11.2021 в підготовчому засіданні, господарський суд відкрив провадження у справі про банкрутство ТОВ "Оксарт-Суми", здійснив оприлюднення оголошення про відкриття справи про банкрутство на веб-сайті Судової влади України (ВГСУ), призначив розпорядником майна арбітражного керуючого Жулінського В.Б.

Ухвалою суду від 18.01.2022 року в попередньому судовому засіданні було визначено наступний розмір грошових вимог кредиторів: ТОВ "Лайф Альянс" в сумі 1403203,50 грн.

В подальшому, постановою Господарського суду Харківської області від 17.02.2022 ТОВ "Оксарт-Суми" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором по справі арбітражного керуючого Жулінського В.Б., зобов`язавши його виконати ліквідаційну процедуру в строк до 17.02.2023 та всі дії, передбачені ст.ст. 58-65 Кодексу України з процедур банкрутства.

Господарським судом на офіційному веб-сайті ВГСУ було опубліковано повідомлення про визнання ТОВ "Оксарт-Суми" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури (№ 68484 від 17.02.2022).

Після публікації, у встановлений законом строк заяви від кредиторів не надходили.

Ліквідатором складений реєстр вимог кредиторів на загальну суму 1403203,50 грн.

З метою виявлення майна банкрута ліквідатором направлені відповідні запити та отримані відповіді з: Головного сервісного центру МВС України від 16.01.2023 року, ФДМУ від 12.01.2023, ГУ статистики в Харківській області від 18.01.2023, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.01.2023. Згідно Інформаційної довідки №294820759 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта нерухоме майно за банкрутом не зареєстровано. Згідно витягу з реєстру боржників від 04.04.2023 інформація щодо боржника відсутня.

За результатами вжитих заходів будь-якого майна банкрута, що підлягає включенню до ліквідаційної маси банкрута не виявлено.

Згідно відповіді з ГУ ДПС у Харківській області від 12.01.2023 за банкрутом обліковується рахунок у цінних паперах.

Ліквідатором замовлено оцінку виявлених цінних паперів. Відповідно до висновку суб`єкта оціночної діяльності Баранника І.В. від 26.01.2023 з огляду на те, що на дату оцінки обіг акцій заборонений регулятором, об`єкт оцінки не має ринкової вартості, яка відображала б вартість з точки зору попиту та пропозицій, тому може бути прирівняна до вартості ліквідації. Згідно висновку експерта, вартість пакета акцій ПАТ "Силові електронні прилади управління" в кількості 175847 шт. становить 1 грн; вартість пакету акцій ПрАТ "Компанія АС-Тра Лайн" у кількості 495355 шт. становить 1 грн.

Ліквідатором скликано та проведено збори комітету кредиторів (протокол №2 від 11.02.2023), на засідання яких було вирішено не включати до складу ліквідаційної маси активи банкрута, що дорівнюють 2 гривні, виключити зі складу ліквідаціної маси ТОВ "Оксарт-Суми" цінні папери ПАТ "Силові електронні прилади управління" в кількості 175847 шт. та ПрАТ "Компанія АС-Тра Лайн" у кількості 495355 шт.

Дебіторська заборгованість банкрута не виявлена. На виконання приписів ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатором проведено інвентаризацію активів. За результатами проведення інвентаризації ліквідатором жодних активів не виявлено, про що складено інвентаризаційний опис та акт від 21.02.2023 року.

Документи ТОВ "Оксарт-Суми", які підлягають довгостроковому зберіганню, до архіву не передавались, в зв`язку з їх не виявленням.

Відкриті рахунки у банкрута відсутні, окрім рахунку у цінних паперах у АТ КБ «Приват Банк» ЄДРПОУ 14360570 р/р№ НОМЕР_1 , про що свідчить лист з ГУ ДПС у Харківській області від 12.01.2023 року.

Суд зазначає, що Кодексом України з процедур банкрутства передбачена певна сукупність дій, яку необхідно вчинити ліквідатору в ході ліквідаційної процедури та перелік додатків, які додаються до звіту ліквідатора і є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, що проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури. Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти заходів спрямованих на виявлення активів боржника, при цьому ні у кого не повинен виникати обґрунтований сумнів, щодо їх належного здійснення (принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі) (висновок про застосування норм права, який викладений у постанові Верховного Суду від 14.02.2018 у справі №927/1191/14).

Принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора полягає в тому, що кредитор повинен обґрунтовувати, що саме не вчинив ліквідатор і як це вплинуло на результат формування ліквідаційної маси (висновок про застосування норм права, який викладений у постановах Верхового Суду від 30.01.2019 у справі №921/879/15-г/11 та від 02.07.2019 у справі № 5011-46/1733-2012).

У зв`язку з цим та з урахуванням положень ст. 74 ГПК України, суд дійшов висновку, що, на кредитора або іншу особу, що відповідно до закону має право заперечувати звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, зокрема з підстав неналежного виконання ліквідатором боржника своїх обов`язків у ліквідаційній процедурі та неповноти виконаних ним дій у цій процедурі, покладений тягар доведення цих обставин, доведення того, що ці порушення з боку ліквідатора мали місце і призвели до порушення порядку проведення дій у ліквідаційній процедурі, і тим самим вплинули на показники в ліквідаційному балансі боржника (змінили ці показники тощо), вплинули на формування ліквідаційної маси і на задоволення вимог кредиторів, і як результат - вплинули на результати проведеної ліквідаційної процедури боржника, а відповідно і на прийняття рішення за результатами розгляду та затвердження звіту та ліквідаційного балансу боржника.

Така правова позиція висловлена Верховним судом у постанові від 27.08.2019 у справі № 913/982/14.

Проте, як свідчать матеріали справи, дії чи бездіяльність ліквідатора Жулінського В.Б. щодо проведення ліквідаційної процедури в даній справі не оскаржувались. Наявні матеріали справи не містять доказів на підтвердження наявності у банкрута іншого, не реалізованого під час ліквідаційної процедури майна, за рахунок якого була б можливість задовольнити вимоги кредиторів, або інших відомостей, які б достеменно спростували зазначені ліквідатором боржника відомості в звіті ліквідатора та в ліквідаційному балансі.

Отже, на думку суду, ліквідатором банкрута, під час здійснення ліквідаційної процедури ТОВ "Оксарт-Суми" вжито всі можливі заходи, спрямовані на пошук та виявлення майна банкрута, з метою задоволення вимог кредиторів, а додані до звіту документи підтверджують виконання роботи по ліквідації підприємства у повному обсязі, що свідчить про дотримання принципу безсумнівної повноти дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі.

У зв`язку з відсутністю майнових активів, ліквідатором складений реєстр непогашених вимог кредиторів на загальну суму 1 403 203,50 грн. Вищевказані вимоги ліквідатором не було задоволено та залишено неоплаченими у зв`язку з відсутністю майнових активів та грошових коштів у банкрута.

Згідно з ч. 7 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що вимоги не задоволені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

Ст. 12 ГПК України встановлені форми господарського судового процесу. Господарські суди розглядають справи про банкрутство з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Однак, з 21.10.2019 почав діяти новий Кодекс України з процедур банкрутства.

Частиною 1 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Як встановлено судом, ухвалу від 28.02.2023 року про час та місце слухання звіту ліквідатора було направлено всім кредиторам. На адресу суду жодних заперечень щодо звіту ліквідатора не надходило.

Частина 2 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства передбачає, якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи-банкрута.

На підставі вищенаведеного, враховуючи, що ліквідатором проведені всі необхідні дії по ліквідації банкрута, ліквідатором представлений суду ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю на загальну суму 1403,00 тис.грн, при таких обставинах, суд вважає за необхідне затвердити ліквідаційний баланс, звіт ліквідатора та закрити провадження по справі.

Керуючись ст. 65, п. 5 ч. 1, ч. 4 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 233-235 України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Затвердити наданий суду звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс.

2. Ліквідувати юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Оксарт-Суми", код ЄДРПОУ 38397699, зареєстроване за місцезнаходженням: просп. Московський, буд.111, м. Харків, 61101.

3. Визнати вимоги кредиторів, що не задоволені за недостатністю майна, погашеними.

Визнати вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений строк або відхилені господарським судом, погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнати такими, що не підлягають виконанню.

Визнати погашеними вимоги ТОВ "Лайф Альянс" в сумі 1403203,50 грн.

4. Провадження у справі закрити.

5. Зобов`язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та передати органам, які здійснювали облік, відповідне повідомлення про зняття юридичної особи з обліку.

6. Ухвалу направити ліквідатору Жулінському В.Б. (61022, м.Харків, а/с 4574), кредитору: ТОВ "Лайф-Альянс" (61070, м. Харків, вул. Роменська, буд. 17), боржнику ТОВ "Оксарт-Суми" (61001, м. Харків, просп. Московський, буд. 111); державному реєстратору (м-н Павлівський, 4, м. Харків, 61003), державному органу з питань банкрутства (вул. Ярослава Мудрого, 16, м. Харків, 61002).

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення.

Ухвала підписана 11.04.2023 року.

Суддя Міньковський С.В.

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110144068
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/4043/21

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 28.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 19.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 24.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 17.10.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 17.02.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 16.02.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 18.01.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 02.11.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні