Рішення
від 10.04.2023 по справі 553/3312/21
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 553/3312/21

Провадження №2-о/524/28/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.04.2023 року Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області в складі: головуючого судді Гончаренка О.В., присяжних: Блохіної Т.П., Дейнеко Ю.Ю., секретар судового засідання Топчій Т.С., розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчук в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Подільська районна у м. Полтаві рада, Служба у справах дітей Полтавської районної державної адміністрації, виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, Комунальне підприємство «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради», Полтавський мистецький ліцей ім. Софії Русової Полтавської обласної ради, Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), про усиновлення,

встановив:

До суду надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Подільська районна у м. Полтаві рада, Служба у справах дітей Полтавської районної державної адміністрації, виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, Комунальне підприємство «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради», Полтавський мистецький ліцей ім. Софії Русової Полтавської обласної ради, Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), про усиновлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обґрунтування своєї заяви заявник зазначила, що власних дітей не має, проживає з чоловіком у цивільному шлюбі, займається бізнесом, в зв`язку з чим у неї виникло бажання усиновити дітей, які залишилися без батьківського піклування. Вказує, що може бути усиновлювачем відповідно до закону, що підтверджується доданими до заяви документами та висновками органу опіки та піклування.

Ухвалою судді Автозаводського районного суду м. Кременчука відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою заяву про усиновлення дітей ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підтримала в повному обсязі з підстав зазначених в заяві. А також вказала, що усвідомлює наслідки усиновлення та дійсно має намір надати малолітнім дітям батьківську любов, турботу та піклування.

Представники заінтересованих осіб: Подільська районна у м. Полтаві рада, Служба у справах дітей Полтавської районної державної адміністрації, виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, Полтавський мистецький ліцей ім. Софії Русової Полтавської обласної ради в судовому засіданні заяву про усиновлення підтримали в повному обсязі, зазначили, що усиновлення відповідатиме інтересам дітей.

Представники заінтересованих осіб: Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) та Комунальне підприємство «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради», надали до суду заяви про розгляд справи без його участі.

Допитаний у судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_4 повідомив суду, що він є громадянином Республіка Польща, заявниця є його цивільною дружиною, раніше вони перебували у офіційному шлюбі, проте у 2016 році розлучилися. На сьогодні знову проживають разом як у Польщі, так і в Україні. Дітей не мають. Підтримує бажання заявниці усиновити двох дітей, готовий також допомагати їй доглядати за ними. Також знайомився і спілкувався з дітьми, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Суд, дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення заявників, свідка, представників органу опіки та піклування, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Суд встановив, що малолітній ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Полтава згідно із свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим Октябрським відділом ДРАЦС Полтавського МУЮ 12.12.2014 р., актовий запис № 1440.

Батько дитини - ОСОБА_7 записаний відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України від 26.05.2020 р. № 00026446762)

Згідно з розпорядженням Машівської районної державної адміністрації від 19.10.2020 р. № 200, малолітнім дітям ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , надано статус дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має підстави для усиновлення: мати - гр. ОСОБА_8 , рішенням Машівського районної Полтавської області від 03.09.2020 року, справа № 948/483/20, позбавлена батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно інформації служби у справах дітей Полтавської районної державної адміністрації від 23.11.2021 № 01-18/447 усиновлювачка ОСОБА_1 встановила контакт з обома дітьми - братами ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та має намір їх всиновити, про що нею подано відповідні заяви.

Малолітня дитина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має такий стан здоров`я: група здоров`я II, специфічний розлад мовної артикуляції, інші види затримки очікуваного нормального фізіологічного розвитку.

Адміністрація Полтавського мистецького ліцею ім. Софії Русової Полтавської обласної ради, як державний опікун, не заперечує проти усиновлення ОСОБА_1 вихованця їх закладу - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_1 має належні житлово-побутові умови виховання та утримання дітей, між ОСОБА_1 і малолітнім ОСОБА_5 склалися гарні . стосунки, встановлено контакт з дитиною.

Згідно висновку виконавчого комітету Подільської районної у м. Полтаві ради від 30.11.2021 року орган опіки та піклування виконавчого комітету Подільської районної у м. Полтаві ради вважає, що усиновлення малолітнього вихованця Полтавського мистецького ліцею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянкою України - ОСОБА_1 - є доцільним ї відповідає інтересам дитини.

Малолітній ОСОБА_3 , народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Полтава згідно із свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим Шевченківським районним у місті Полтаві відділом ДРАЦС ГУЮ у Полтавській області, актовий запис № 164.

Згідно довідки КП «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради» від 18.11.2021 № 969 та акту про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною, громадянка ОСОБА_1 16.11.2021 особисто познайомилася з дитиною та встановила контакт.

Розпорядженням голови Машівської районної державної адміністрації Полтавської області від 01.06.2020 № 111 малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було влаштовано до комунального підприємства «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради».

Малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має статус дитини, позбавленої батьківського піклування, на підставі того, що мати дитини - ОСОБА_8 , рішенням Машівського районного суду Полтавської області від 03.09.2020, справа № 948/483/20, позбавлена батьківських прав.

Відомості про батька дитини записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження, виданим Машівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) від 26.05.2020 № 00026447394.

Розпорядженням голови Машівської районної державної адміністрації Полтавської області від 19.10.2020 № 200 малолітньому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Згідно з повідомленням про перебування дитини на первинному обліку від 16.11.2020 № 01-18/27, наданого службою у справах дітей Машівської районної державної адміністрації Полтавської області, малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , знаходився на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з 19.10.2020.

Адміністрація КП «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради» надала згоду на усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянкою України ОСОБА_1 .

Дитина в зв`язку із віком не усвідомлює факту усиновлення, тому питання про усиновлення провадиться без її згоди відповідно до ч. 3 ст. 218 Сімейного кодексу України, що підтверджується довідкою про відсутність згоди на усиновлення від 25.11.2021 № 01-77/2022, виданою службою у справах дітей Автозаводської районної адміністрації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області.

Відповідно до медичного висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини, виданого комунальним некомерційним медичним підприємством «Кременчуцька міська дитяча лікарня» від 19.11.2021 , малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має такий стан здоров`я: Розлади експресивної мови. Інші розлади психологічного розвитку. Інвалідність відсутня. Група здоров`я - II.

Відповідно до податкової декларації про майновий стан і доходи заявниці за 2022 рік її дохід складає 323247,17грн.

Згідно з актом обстеження умов проживання, складеним 09.09.2021 спеціалістами служби у справах дітей Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області за адресою: Полтавська область, Полтавський район, с. Копили, вул. Зелена дубрава, буд. 1, встановлено, що ОСОБА_9 проживає у приватному будинку, 42/100 часток якого належить на праві власності її матері ОСОБА_10 , відповідно до свідоцтва про право власності від 02.09.2011 року, виданого Терешківською сільською радою Полтавського району Полтавської області.

Житловий будинок складається з чотирьох кімнат, кухні, коридору, санвузла. В помешканні наявні газопостачання, електропостачання, водопостачання, централізоване опалення, проведено ремонт. Кімнати в будинку мебльовані, в наявності необхідна побутова техніка. В помешканні чисто, просторо, затишно. Для проживання малолітніх дітей передбачена окрема кімната, в якій є спальні місця, шафа для одягу, місце для ігор, навчання та особистого простору.

ОСОБА_1 під час тренінгу відмічала свою готовність корегувати звичний уклад свого життя відповідно до вікових та індивідуальних потреб дитини, формувати нові сімейні традиції, які б сприяли міцним і теплим стосункам, довірі між жінкою та дитиною. Заявниця розуміє можливі труднощі у процесі виховання дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, уявляє свої дії під час виникнення проблемних ситуацій. Кандидатка усвідомлює рівень особистої відповідальності за життя та здоров`я дитини.

За результатами проведеного навчання кандидат в усиновлювачі отримала рекомендації щодо можливості усиновлення 1-2 дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, будь-якої статі, віком від 2 до 10 років.

Кандидат в усиновлювачі обізнана з порядком та умовами усиновлення, правами та обов`язками кандидата в усиновлювачі, правовими наслідками усиновлення, порядком здійснення контролю за умовами проживання і виховання усиновленої дитини.

Згідно висновку виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області від 30.11.2021 року орган опіки та піклування виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області вважає доцільним усиновлення і таким, що відповідає інтересам малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянкою України ОСОБА_1 .

Держава охороняє сім`ю, дитинство, материнство, батьківство, створює умови для зміцнення сім`ї, що прямо передбачено ст. 5 Сімейного кодексу України.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченогостаттею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 СК України усиновленою може бути дитина. Згідно зі ст. 6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

За ч. 1 ст. 211 СК України усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

У ч. 1 ст. 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

За ч. 1 ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

За ч. 2 ст. 224 СК України при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Згідно з ч. 1 ст. 231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Згідно з п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року №96/5 підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

За ч. 3 ст. 314 ЦПК України за клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Відповідно до ч. 4 ст. 314 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників).

Згідно з ч. 7 ст. 314 ЦПК України усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, а у справах про усиновлення дітей іноземцями - також до уповноваженого органу виконавчої влади.

Враховуючи викладені обставини, приймаючи до уваги те, що ОСОБА_1 виконала всі умови, передбачені СК України для усиновлення малолітніх дітей, може забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які в свою чергу потребують батьківської любові та турботи, є всі підстави для задоволення її заяви.

Суд також вважає за необхідне, у відповідності до ст. ст. 229, 231 СК України, задовольнити вимоги заявників та внести зміни до актового запису про народження дитини.

Керуючись статтями 3, 4, 207, 208, 222, 223-225, 229, 230, 231, 234 СК України, статтями 89, 263-265, 271- 273, 313, 314, 354, 355 ЦПК України суд,

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Подільська районна у м. Полтаві рада, Служба у справах дітей Полтавської районної державної адміністрації, виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, Комунальне підприємство «Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради», Полтавський мистецький ліцей ім. Софії Русової Полтавської обласної ради, Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), про усиновлення - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , усиновлювачем дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Записати матір`ю дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянку України, місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Змінити прізвище ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на « ІНФОРМАЦІЯ_6 », змінити ім`я - на « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , усиновлювачем дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Записати матір`ю дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянку України, місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Змінити прізвище ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на « ІНФОРМАЦІЯ_6 », змінити ім`я - на « ОСОБА_13 ».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Головуючий суддя: О.В. Гончаренко

Присяжні: Т.П. Блохіна,

Ю.Ю. Дейнеко

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено14.04.2023
Номер документу110144868
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —553/3312/21

Рішення від 10.04.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гончаренко О. В.

Ухвала від 11.11.2022

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гончаренко О. В.

Ухвала від 27.09.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Тимчук Р. І.

Ухвала від 27.09.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Тимчук Р. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні