Ухвала
від 11.04.2023 по справі 675/591/23
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/591/23

Провадження № 2/675/335/2023

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

11 квітня 2023 року м. Ізяслав

Суддя Ізяславського районного суду Хмельницької області Пашкевич Р. В., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «БГМ-АГРО» до ОСОБА_1 , треті особи - Ізяславський відділ державної виконавчої служби у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Ізяславська державна нотаріальна контора Хмельницької області, Ізяславська міська рада Шепетівського району Хмельницької області, про визнання права власності на земельні ділянки,-

В С Т А Н О В И В :

ТОВ «БГМ-АГРО» звернулося до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 , треті особи - Ізяславський відділ державної виконавчої служби у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Ізяславська державна нотаріальна контора Хмельницької області, Ізяславська міська рада Шепетівського району Хмельницької області, про визнання права власності на земельні ділянки.

За змістом ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульовано ЦПК України. Подання позову до суду має відбуватись із дотриманням певних умов.

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не в повній мірі відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України, виходячи з наступних підстав.

Згідно з п. п. 2, 9 ч. 1 ст. 176 ЦПК України, у позовах про право власності на нерухоме майно ціна позову визначається дійсною вартістю нерухомого майна. Вартість майна - це грошова сума, за яку це майно може бути придбане у даній місцевості. Тягар доказування вартості майна несе позивач.

Разом з тим, позивачем у позовній заяві визначено ціну позову 4840,00 грн.

Як вбачається із матеріалів доданих до позову, позивачем було визначену вказану ціну позову на підставі звіту про експертну грошову оцінку ТОВ «Приватна експертна служба» від 16.02.2022 про ринкову вартість лише однієї земельної ділянки кадастровий номер 6822110100:01:003:0258, площа 0,0026 га, яка розташована по АДРЕСА_1 .

Документи, які б підтверджували дійсну вартість двох спірних земельних ділянок в матеріалах справи відсутні.

Також, відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно положень ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання юридичною особою позовної заяви майнового характеру, вона має сплатити суму судового збору, що дорівнює 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З урахуванням положень Закону України «Про Державний бюджет на 2023 рік», яким установлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року становить 2684 грн. 00 коп.

Позовна заява ТОВ «БГМ-АГРО» містить дві вимоги майнового характеру, а саме: 1) про визнання за ним права власності на земельну ділянку кадастровий номер 6822110100:01:003:0257, площа 0,0035 га, яка розташована по АДРЕСА_1 , яка належить на праві власності боржнику ОСОБА_1 , яку придбано з електронних земельних торгів системи Prozorro; 2) про визнання за ним права власності на земельну ділянку кадастровий номер 6822110100:01:003:0258, площа 0,0026 га, яка розташована по АДРЕСА_1 , яка належить на праві власності боржнику ОСОБА_1 , яку придбано з електронних земельних торгів системи Prozorro.

Виходячи зтого,що упозовній заявіціна позовує необґрунтованоюта непідтвердженою належнимидоказами,суд позбавленийможливості здійсненнярозрахунку судовогозбору,що підлягаєсплаті задві позовнівимоги майновогохарактеру.Натомість, до позовної заяви ТОВ «БГМ-АГРО» долучено платіжну інструкцію, якою підтверджується сплата судового збору в сумі 2684,00 грн.

Тим самим, позивачу необхідно вказати ціну позову, яка визначається дійсною вартістю спірних земельних ділянок з наданням належних доказів на підтвердження вартості спірного майна на час звернення до суду з позовом, зокрема звіту про оцінку майна, експертного висновку про вартість майна, які при подачі позову до суду відсутні та, у разі необхідності, виходячи з її розміру, доплатити судовий збір виходячи зі ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за позовну вимогу майнового характеру.

Частиною 5 ст. 177 ЦПК України встановлено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Наданий позивачем звіт про експертну грошову оцінку ТОВ «Приватна експертна служба» датований 16.02.2022. Таким чином, зазначена в даному документі інформація може бути застарілою та критично використаною судом, як доказ вагомих підстав для звернення позивача до суду за захистом своїх порушених прав.

Згідно з чинним законодавством зазначення доказів, на підтвердження кожної обставини позову щодо порушення прав позивача є обов`язковими для особи, яка пред`являє позов, оскільки без зазначення доказів, що підтверджують вимоги, суд не може здійснити підготовку справи до розгляду та належним чином провести судове засідання.

Крім того, позивач, відповідно до п. 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України при зверненні до суду із позовом, має надати власне письмове підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином,дану позовнузаяву слідзалишити безруху танадати строкдля усуненнянедоліків,протягом якогоТОВ «БГМ-АГРО»необхідно:1)надати судуналежні доказина підтвердженнядійсної вартостіспірних земельнихділянок,які розташованіпо АДРЕСА_1 начас зверненнядо судуз позовомта доказисплати (доплати)судового зборуза двіпозовні вимогимайнового характеру(отримувачкоштів -ГУК уХмельницькій області/Ізяслав.мтг/22030101;код отримувача(кодза ЄДРПОУ) 37971775;банк отримувача-Казначейство України(ЕАП);рахунок отримувача UA568999980313191206000022761;Судовий збір,за позовом(ПІБчи назваустанови,організації позивача),Ізяславський районнийсуд Хмельницькоїобласті)або надатидокументи,що підтверджуютьпідстави длязвільнення відсплати судовогозбору;2)письмово підтвердити про те, що не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Керуючись ст.ст. 175, 185 ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «БГМ-АГРО» до ОСОБА_1 , треті особи - Ізяславський відділ державної виконавчої служби у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Ізяславська державна нотаріальна контора Хмельницької області, Ізяславська міська рада Шепетівського району Хмельницької області, про визнання права власності на земельні ділянки,- залишити без руху.

Надати позивачу для усунення недоліків позовної заяви строк, що складає 10 (десять) днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде йому повернута. Залишення позовної заяви без руху або її повернення не позбавляють права повторного звернення до суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Р. В. Пашкевич

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110147533
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельні ділянки

Судовий реєстр по справі —675/591/23

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні