Рішення
від 10.04.2023 по справі 120/266/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

10 квітня 2023 р. Справа № 120/266/23

Вінницький окружний адміністративний суд в складі головуючої судді Бошкової Ю.М., розглянувши у письмовому порядку за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Вінницькій області до товариства з обмежено відповідальністю "Родхог" про зупинення видаткових операцій на рахунках,

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду звернулось Головне управління ДПС у Вінницькій області (далі- ГУ ДПС у Вінницькій області, позивач) з адміністративним позовом до товариства з обмежено відповідальністю "Родхог" (далі ТОВ "Родхог", відповідач).

За змістом позовних вимог позивач просить суд: зупинити видаткові операції на рахунках ТОВ "Родхог" шляхом накладення арешту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться у банку.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що за відповідачем станом на дату звернення до суду рахується податковий борг з податку на додану вартість та податку на прибуток, що в загальному складає 67382,48 грн., однак, враховуючи, що платник податків не надає документів для здійснення опису майна такого платника податків у податкову заставу, позивач, керуючись п.п. 20.1.32 п. 20.1 ст. 20 ПК України, просить суд накласти арешт на кошти та інші цінності платника податку.

Ухвалою від 17.01.2023 відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження (ст. 262 КАС України) без повідомлення сторін (у письмовому провадженні). Цією ухвалою також надано відповідачу строк на подання відзиву на позовну заяву.

Копію ухвали про відкриття спрощеного позовного провадження в адміністративній справі суд направляв ТОВ "Родхог" на адресу, внесену до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Однак до суду повернувся не вручений конверт зі вмістом поштового відправлення з відміткою поштового відділення зв`язку: "адресат відсутній за вказаною адресою".

За таких обставин, суд вважає, що відповідно до ч. 11 ст. 126 Кодексу адміністративного судочинства України копія ухвали від 17.01.2023 вручена відповідачу належним чином.

Враховуючи те, що суд вжив передбачені КАС України заходи щодо належного повідомлення відповідача про відкриття спрощеного позовного провадження та про встановлений судом строк для подання відзив на позовну заяву у цій адміністративній справі, проте станом на час прийняття рішення у ній відзиву на позовну заяву від останнього не надійшов, суд відповідно до вимог ч. 6 ст. 162 КАС України розглядає справу за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали справи судом встановлено наступні фактичні обставини.

ТОВ "Радхог" як юридична особа зареєстроване 18.02.2016. Станом на дату звернення до суду за відповідачем рахується податковий борг у розмірі - 67382,48 грн., з яких:

- 54050,88 грн. штрафні санкції за несплату податку на додану вартість;

- 13331,60 грн. - штрафні санкції за несплату податку на прибуток.

Наявність такого боргу підтверджується довідкою про суми боргу, даними інтегрованої картки платника податків.

25.02.2019 Головним управлінням ДПС у Вінницькій області сформовано податкову вимогу форми «Ю» за №91373-17 на суму 81795,32 грн.

У зв`язку із подальшою несплатою податкового боргу у визначені законом строки, 25.02.2019 контролюючим органом прийнято рішення про опис майна у податкову заставу №91373-17.

На виконання повноважень наданих ст. 20 ПК України позивачем направлено повідомлення від 30.11.2022 щодо надання відповідачем необхідних документів для складання акту опису майна у податкову заставу на суму податкового боргу. Однак, до контролюючого органу повернувся не вручений конверт з вмістом поштового відправлення з відміткою поштової служби "адресат відсутній за вказаною адресою".

У зв`язку із вищезазначеним, керуючись п.89.4 ст. 89 ПК України, 15.12.2022 податковим керуючим ОСОБА_1 складено Акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу № 19.

Вважаючи, що відповідач за наявності законодавчих підстав не надав податковому керуючому документів, необхідних для здійснення опису майна у податкову заставу, позивач звернувся до суду з цим адміністративним позовом.

Визначаючись щодо заявлених вимог, суд виходив із такого.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-17 (далі -ПК України).

Відповідно до пункту 6.1 статті 6 ПК України податком є обов`язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Приписами пункту 59.1 статті 59 ПК України встановлено, що у разі, коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Так, податковим органом вживались заходи щодо погашення платником податкового боргу шляхом направлення податкової вимоги №91373-17 від 25.02.2019. Однак, податковий борг погашено відповідачем частково.

Рішенням Вінницького окружного адміністративного суду від 12.01.2021 по справі №120/5550/20-а задоволено позов ГУ ДПС у Вінницькій області та вирішено стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Радхог" кошти в рахунок погашення податкового боргу в сумі 67382,48 грн.

Згідно із п.87.1 ст. 87 ПК України джерелами самостійної сплати грошових зобов`язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Відповідно до п.88.1,88.2 ст. 88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов`язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу, право на яку виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення.

Пунктом 89.1 статті 89 ПК України визначено, що право податкової застави виникає:

- у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов`язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку;

- у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов`язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу.

Відповідно до пункту 91.3 статті 91 ПК України, податковий керуючий описує майно платника податків, що має податковий борг, в податкову заставу, здійснює перевірку стану збереження майна, яке перебуває у податковій заставі, проводить опис майна, на яке поширюється право податкової застави, для його продажу у випадках, передбачених цим Кодексом, одержує від боржника інформацію про операції із заставленим майном, а в разі його відчуження без згоди контролюючого органу (за умови, коли наявність такої згоди має бути обов`язковою згідно з вимогами цього Кодексу) вимагає пояснення від платника податків або його службових (посадових) осіб. У разі продажу в рахунок погашення податкового боргу майна платника податків, на яке поширюється право податкової застави, податковий керуючий має право отримувати від такого платника податків документи, що засвідчують право власності на зазначене майно.

У разі відмови платника податків від підписання акту опису майна, на яке поширюється право податкової застави, податковий керуючий має право залучати до опису майна платника податків не менш як двох понятих.

Пунктом 89.4 статті 89 ПК України, передбачено, що у разі якщо платник податків не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна такого платника податків у податкову заставу та/або не подає документів, необхідних для такого опису, податковий керуючий складає акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу.

Контролюючий орган звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, заборону відчуження таким платником податків майна та зобов`язання такого платника податків допустити податкового керуючого для опису майна у податкову заставу.

Зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та заборона відчуження таким платником податків майна діють до дня складення акта опису майна платника податків у податкову заставу податковим керуючим або акта про відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу, або погашення податкового боргу в повному обсязі. Податковий керуючий не пізніше робочого дня, що настає за днем складення цих актів, зобов`язаний надіслати банкам, іншим фінансовим установам, а також платнику податків рішення про складення актів, яке є підставою для поновлення видаткових операцій та скасування заборони на відчуження майна.

Згідно підпункту 20.1.32 пункту 20.1 статі 20 ПК України, податковий орган має право звертатися до суду, якщо платник податків перешкоджає виконанню податковим керуючим повноважень, визначених цим Кодексом, щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків шляхом накладення арешту на цінні папери та/або кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку (крім операцій з видачі заробітної плати та сплати податків, зборів, єдиного внеску, а також визначених контролюючим органом грошових зобов`язань платника податків, погашення податкового боргу), та зобов`язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом.

Отже, у разі не надання боржником документів необідних для опису майна у податку заставу, податковий орган звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків шляхом накладення арешту на цінні папери та/або кошти та інші цінності, заборону відчуження таким платником податків майна та зобов`язання такого платника податків допустити податкового керуючого для опису майна у податкову заставу.

Як вбачається із матеріалів справи, ГУ ДПС у Вінницькій області прийнято рішення №91373-17 від 25.02.2019 про опис майна, що перебуває у власності відповідача у податкову заставу.

На виконання вимог статті 20 ПК України, позивачем листом від 30.11.2022 направлено повідомлення про виділення майна в податкову заставу.

15.12.2022 податковим керуючим складено акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу №19.

Таким чином, беручи до уваги те, що заявлену до стягнення суму заборгованості відповідач у встановлені законодавством строки до бюджету не сплатив, наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується матеріалами справи, а також те, що податковому керуючому не надано документів, необхідних для опису майна у податкову заставу, суд доходить висновку про обґрунтованість позовних вимог та наявність підстав для їх задоволення.

У відповідності до положень статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно частини 1статті 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до частини другої статті 139 КАС України, при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Оскільки зазначених судових витрат судом не встановлено, то відсутні підстави для стягнення останніх з відповідача.

Керуючись ст.ст. 73-77, 90, 94, 139, 241, 245, 246, 250, 255, 295 КАС України, суд -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Зупинити видаткові операції на рахунках товариства з обмеженою відповідальністю "Родхог" шляхом накладення арешту на кошти та інші цінності товариства з обмеженою відповідальністю "Родхог", що знаходяться в банківських установах на суму 67382,48 грн. (шістдесят сім тисяч триста вісімдесят дві гривні сорок вісім копійка).

Рішення суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 255 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Головне управління ДПС у Вінницькій області (вул. Хмельницьке шосе, 7, м. Вінниця, код ЄДРПОУ ВП 44069150)

Відповідач: товариство з обмежено відповідальністю "Родхог" (просп. Коцюбинського, 4, м. Вінниця, 21036, код ЄДРПОУ 40284671).

Рішення суду виготовлено: 10.04.2023.

Суддя Бошкова Юлія Миколаївна

Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110147996
СудочинствоАдміністративне
Сутьзупинення видаткових операцій на рахунках

Судовий реєстр по справі —120/266/23

Рішення від 10.04.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 17.01.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні