Вирок
від 11.04.2023 по справі 761/27173/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/27173/20

Провадження №1-кп/761/1457/2023

В И Р О К

іменем України

11 квітня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі головуючого:

судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2

номер кримінального провадження № 120 201 001 000 041 16 від 17.05.2020, № 120 211 001 000 027 44 від 13.07.2021 внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань, про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з вищою освітою, не одруженого, не працюючого, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого, востаннє вироком Оболонського районного суду м. Києва від 01.11.2022 за ч.3 ст.185 КК України до покарання у виді 3 років позбавлення волі

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.15 ч. 3 ст.185, ч.3 ст.185 КК України,

за участю:

прокурорів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду зазначене кримінальне провадження,

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_3 , будучи раніше притягнутим до кримінальної відповідальності за вчинення майнових злочинів, на шлях виправлення не став та повторно вчинив умисні корисливі злочини проти власності за наступних обставин.

Так, у невстановлений час, перебуваючи у невстановленому місці, обвинувачений ОСОБА_3 вступив в злочинну змову із невстановленою особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, направлену на повторне таємне викрадення чужого майна, поєднаного з проникненням у приміщення. Для досягнення вказаної мети обвинувачений ОСОБА_3 , спільно із невстановленою особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, розробили злочинний план відповідно до якого обвинувачений ОСОБА_3 , за допомогою підручних засобів, шляхом віджиму дверей проникає до приміщення магазину « Київстар », що за адресою: м. Київ, пр-т Перемоги, 33/1 , а невстановлена особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, допомагає збирати товар по приміщенню магазину, який належить ТОВ «Сота-Альянс».

Реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на повторне таємне викрадення чужого майна, поєднане з проникненням у приміщення магазину «Київстар», діючи по заздалегідь розробленому плану та відповідно до розподілених ролей, 17.05.2020, приблизно о 05 год. 12 хв., обвинувачений ОСОБА_3 , за допомогою підручних предметів, шляхом пошкодження дверей, проник із невстановленою особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, до приміщення магазину «Київстар», що за адресою: м. Київ, пр-т Перемоги, 33/1, з метою вчинення крадіжки.

Перебуваючи в приміщенні магазину «Київстар», що за адресою: м. Київ, пр-т Перемоги, 33/1, обвинувачений ОСОБА_3 , діючи умисно та таємно, відкривши відділення шафи викрав 1 дата кабель марки «Profit», вартістю 85 грн. та 1 дата кабель марки «Profit», вартістю 86 грн. Піс цього, продовжуючи свою злочинну діяльність, обвинувачений ОСОБА_3 з вітрини магазину викрав 2 шнура сигналізації марки «XNPZ 04 W», вартістю 413 грн. 30 коп. за кожний, на загальну суму 826 грн. 60 коп. Після чого, обвинувачений ОСОБА_3 разом із невстановленою особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, покинув приміщення магазину «Київстар», що за адресою: м. Київ, пр-т Перемог 33/1, розпорядившись викраденим на власний розсуд.

А всього, обвинувачений ОСОБА_3 , за попередньою змовою із невстановленою особою, матеріали відносно якої виділено окреме провадження, повторно, поєднано із проникненням у приміщення викрав чуже майно, що належить ТОВ «Сота-Альянс», на загальну суму 997 грн. 60 коп.

Крім того, 26.07.2020 приблизно о 06 год. 30 хв., перебуваючи за адресою: АДРЕСА_4 , обвинувачений ОСОБА_3 вступив у злочинну змову із невстановленою особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, направлену на повторне таємне викрадення чужого майна, поєднаного з проникненням у приміщення. Для досягнення вказаної мети, обвинувачений ОСОБА_3 , спільно із невстановленої особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, розробили злочинний план відповідно до якого обвинувачений ОСОБА_3 , за допомогою підручних засобів, шляхом віджиму дверей проникає до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що за адресок АДРЕСА_4 , а невстановлена особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, допомагає збирати товар у приміщенні магазину, який належить потерпілому ОСОБА_8 .

Реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на повторне таємне викрадення чужого майна за попередньою змовою групою осіб, поєднане з проникненням у приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_3 », діючи по заздалегідь розробленому плану та відповідно до розподілених ролей, 26.07.2020, о 06 год. 35 хв., обвинувачений ОСОБА_3 , за допомогою підручних предметів, шляхом пошкодження дверей, проник із невстановленою особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, до приміщення магазину «ІНФОРМАЦІЯ_3», що за адресою: АДРЕСА_4, з метою вчинення крадіжки.

Перебуваючи в приміщенні магазину «ІНФОРМАЦІЯ_3», що за адресою АДРЕСА_4, обвинувачений ОСОБА_3 , діючи умисно та таємно, підійшов до прилавку вказаного магазину з якого викрав ноутбук марки «Lenovo», вартістю 4850 та чековий принтер марки «Xprinter», вартістю 1400. Після чого, обвинувачений ОСОБА_3 разом із невстановленою особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, покинув приміщення магазину «ІНФОРМАЦІЯ_3», що за адресою: АДРЕСА_4, розпорядившись викраденим на власний розсуд.

А всього, ОСОБА_3 , за попередньою змовою із невстановленою особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, повторно, поєднано із проникненням у приміщення викрав чуже майно, що належить потерпілому ОСОБА_8 , на загальну суму 6250 грн.

Таким чином, обвинувачений ОСОБА_3 вчинив таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчиненому повторно, поєднаному з проникнення у приміщення, за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 185 КК України.

Крім того, 13.07.2021 приблизно о 00 год. 00 хв., обвинувачений ОСОБА_3 діючи за попередньою змовою з іншою особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження у зв`язку з його розшуком, перебуваючи в приміщенні ТЦ «Метроград», що розташований за адресою: м. Київ, пл. Бесарабська, 2, вчинили незакінчений замах на таємне викрадення чужого майна, поєднаного з проникненням у сховище, яке належить ТОВ "Хороша Івент-Агенція" за наступних обставин:

Так, 12.07.2021, приблизно о 23 год. 54 хв., ОСОБА_3 за попередньою змовою з іншою особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, з метою викрадення чужого майна, а саме грошових коштів зі снекових апаратів, прибули до ТЦ «Метроград», що розташований за адресою: м. Київ, пл. Бесарабська, 2, де помітивши потрібний апарат підійшли до нього.

Достеменно знаючи схему розташування всіх елементів вказаного снекового апарату, обвинувачений ОСОБА_3 вирішив відкрити кришку даного апарату, з метою викрадення касети з грошовими коштами, а інша особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, у цей час повинен був спостерігати по сторонах, з метою не бути викритими у їх спільному злочинному умислі.

Реалізуючи свій злочинний умисел, обвинувачений ОСОБА_3 12.07.2021 приблизно о 23 год. 55 хв., за допомогою металевих викруток схожих на відмички, відкрив кришку снекового апарату, таким чином проник до сховища, а інша особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, в цей час став вживати заходів, з метою не бути викритими сторонніми громадянами, які також перебували в приміщенні. В подальшому, обвинувачений ОСОБА_3 відчинивши кришку снекового апарату проник до внутрішніх механізмів та його частин, звідки дістав касету, що слугує сховищем для грошових коштів і в якій знаходились гроші на загальну суму 10 505 грн., які належать ТОВ "Хороша Івент-Агенція", які намагався викрасти, проте з причин, що не залежали від його волі, не вчинив всіх дій, які вважав необхідними для доведення кримінального правопорушення до кінця, оскільки ОСОБА_3 та інша особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, були затримані працівниками охорони ТЦ "Метроград" та передані працівникам поліції.

Таким чином, обвинувачений ОСОБА_3 вчинив незакінчений замах (не вчинив усіх дій, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, з причин, що не залежали від його волі) на таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена за попередньою змовою групою осіб, поєднана з проникненням у сховище, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 185 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_3 визнав вину у вчиненні інкримінованих йому злочинів, передбачених ч.3 ст.15 ч.3 ст.185, ч.3 ст.185 КК України, розкаявся у вчиненому. Зазначив, що у 2020 році точно дату не пам`ятає, він разом із своїм знайомим, прізвище якого не пам`ятає, за допомогою підручних предметів, шляхом пошкодження дверей, проник до приміщення магазину «Київстар», що по пр-т Перемоги, в м. Києві звідки викрали два кабелі та шнури сигналізації. В такий же самий спосіб в липні цього ж року, вони проникли до в приміщенні магазину «ІНФОРМАЦІЯ_3», що за адресою АДРЕСА_4, звідки викрали ноутбук та чековий принтер. Також показав, що в липні 2021 він разом зі своїм знайомим в нічний час доби прибули до ТЦ «Метроград», що на площі Бесарабській в м. Києві, де намагався намагалися викрасти зі снекового апарату грошові кошти, однак були затриманні працівниками охорони ТЦ "Метроград".

Враховуючи те, що обвинувачений та інші учасники судового провадження не оспорюють обставини справи і судом встановлено, що вони правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності їхньої позиції. Заслухавши думку учасників судового провадження та роз`яснивши їм положення ч. 3 ст. 349 КПК України, суд при визначенні обсягу доказів, що підлягають дослідженню, обмежився показаннями обвинуваченого, дослідженням матеріалів кримінального провадження, що характеризують її особу, визначивши недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Отже суд, допитавши обвинуваченого, дослідивши матеріали кримінального провадження, що характеризують його особу, дійшов висновку, що вина ОСОБА_3 у таємному викраденні чужого майна (крадіжка), вчиненому повторно, поєднаному з проникнення у приміщення, за попередньою змовою групою осіб та незакінченому замаху на таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчиненого за попередньою змовою групою осіб, поєднаного з проникненням у сховище повністю доведена.

Дії обвинуваченого підлягають кваліфікації за ч. 3 ст. 185, ч.3 ст.15, ч. 3 ст. 185 КК України.

Отже встановлена винуватість ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст.185, ч. 3 ст. 185 КК України, за вчинення яких він підлягає покаранню.

Призначаючи обвинуваченому ОСОБА_3 вид та міру покарання, суд у відповідності до ст. 65 КК України, враховує тяжкість вчинених ним кримінальних правопорушень, які відносяться до тяжких злочинів, стадію вчинення одного з них, яке не закінчене з причин, що не залежали від волі обвинуваченого, кількість епізодів злочинної діяльності, дані про особу обвинуваченого, який є раніше судимою особою, не працюючий, задовільно характеризується за місцем проживання, проживає у цивільному шлюбі, на спеціальних обліках не перебуває.

У відповідності до ст.66 КК України обставиною, яка пом`якшує покарання є щире каяття, сприяння суду.

Обставин, обтяжуючих покарання, судом не встановлено.

Беручи до уваги дані про особу обвинуваченого, наявність пом`якшуючих та відсутність обтяжуючих обставин, реалізуючи принцип законності, справедливості та індивідуалізації покарання, з метою його виправлення і попередження вчинення ним нового кримінального правопорушення, суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі, оскільки саме таке покарання буде дієвим для досягнення мети, визначеною ч.2 ст.65 КК України.

На підставі ч.1 ст.70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень, визначити покарання ОСОБА_3 шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим та призначити до відбування обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі.

Оскільки вказані злочини були вчинені ОСОБА_3 до постановлення вироку Оболонським районним судом м. Києва від 01.11.2022 року, яким його засуджено до покарання у виді 3 років позбавлення волі, а відтак підлягає застосуванню ч.4 ст.70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, покарання призначені за даним вироком та попереднім вироком підлягають частковому складанню та остаточному призначенню до відбування Левтринському у вигляді позбавлення волі.

У строк покарання, остаточно призначеному за сукупністю кримінальних правопорушень, зарахувати ОСОБА_3 покарання, відбуте частково за попереднім вироком.

На підставі ч.5 ст.72 КК України в строк відбутого ОСОБА_3 покарання у виді позбавлення волі, зарахувати строк попереднього ув`язнення у період з 13.07.2021 року по 19.07.2021 включно, з 18.08.2022 року по день набрання вироком законної сили.

Запобіжний захід ОСОБА_3 до набрання вироком законної сили у виді тримання під вартою залишити без змін, з метою забезпечення виконання вироку суду.

Скасувати арешти, накладені на речові докази.

На підставі ст.124 КПК України з обвинуваченого на користь держави стягнути витрати, пов`язані з залученням експерта у сумі 6922 грн. 09 коп.

Долю речових доказів вирішити у відповідності до ст.100 КПК України.

Керуючись ст. ст.369-371КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.15, ч.3 ст. 185, ч.3 ст.185 КК України та призначити йому покарання за ч.3 ст.15, ч.3 ст.185 КК України у виді 3 років позбавлення волі;

за ч.3 ст.185 КК України у виді 3 років та 1 місяця позбавлення волі.

У відповідності до ч.1 ст.70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити до відбування ОСОБА_3 покарання у виді 3 років 1 місяця позбавлення волі.

У відповідності до ч.4 ст.70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом часткового складання покарань, призначених за даним вироком та вироком Оболонського районного суду м.Києва від 01.11.2022 року остаточно визначити до відбування ОСОБА_3 покарання у виді 3 (трьох) років та 2 (двох) місяців позбавлення волі.

У строк покарання, остаточно призначеному за сукупністю кримінальних правопорушень, зарахувати ОСОБА_3 покарання, відбуте частково за попереднім вироком.

На підставі ч.5 ст.72 КК України в строк відбутого ОСОБА_3 покарання у виді позбавлення волі, зарахувати строк попереднього ув`язнення у період з 13.07.2021 року по 19.07.2021 включно, з 18.08.2022 року по день набрання вироком законної сили.

Запобіжний захід у виді тримання під вартою ОСОБА_3 до набранням вироком законної сили залишити без змін.

Арешти, накладені ухвалами Шевченківського районного суду м.Києва від 20.08.2020 року, від 23.07.2021 року - скасувати.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави витрати на залучення експерта у розмірі 6922 грн. 09 коп.

Речові докази:

- кепку червоного кольору, марки «Tommy Hilfiger» та спортивну куртку марки «Porsche Desing», чорного кольору, з капюшоном та емблемою «Porsche», що передана під зберігальну розписку ОСОБА_3 , залишити йому ж за належністю.

- ноутбук «Lenovo» з написом «ThinkPad», чековий принтер марки «Xprinter», переданий під розписку ОСОБА_8 залишити за належністю власнику.

- долю речових доказів, що були вилучені у ОСОБА_9 : банківську карту «Приватбанк» № НОМЕР_1 , мобільний

телефон «Samsung Galaxy S21 Ultra», серійний номер НОМЕР_2 ,

мобільний телефон «Nokia 301», чорного кольору, поміщено до

спеціального пакету Національної поліції України №SUD2098388; синю

пластикову ручку для викрутки, три металеві викрутки, металеву пластину, поміщено до спеціального пакету Національної поліції України №SUD209839 - визначити після вирішення кримінального провадження відносно нього.

- Грошові кошти 52 купюри по 100 гривень, 72 купюри по 50

гривень, 56 купюр по 20 гривень, 50 купюр по 10 гривень, 17 купюр по 5

гривень, що в загальній сумі становить 10505 (десять тисяч п`ятсот п`ять)

гривень, які передані під зберігальну розписку ОСОБА_10 - залишити власнику за належністю, та грошові кошти та речі, які передані під зберігальну розписку ОСОБА_3 залишити власникам за належністю.

Речовий доказ: СD-R диск із відеозаписом, який було надано представником магазину ТОВ «Сота-Альянс»; СD-R диск із відеозаписом, який було надано представником магазину «ІНФОРМАЦІЯ_3»; DVD-R диск з відеозаписами «Метроград 1_ch_20210712223859_20210712233859», 1_ch_20210712235353_20210712235959» з камер спостереження - зберігати при матеріалах кримінального провадження.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору, не пізніше наступного дня надіслати учасникам судового провадження, які не були присутніми у судовому засіданні.

Роз`яснити, що учасники судового провадження мають право отримати в суді копію даного вироку.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом тридцяти діб з моменту його проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110159101
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/27173/20

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 19.08.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Овсеп"ян Т. В.

Вирок від 11.04.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 18.01.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Антонюк М. С.

Ухвала від 18.01.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Антонюк М. С.

Ухвала від 25.11.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 25.11.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 06.10.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ігнатов Роман Миколайович

Ухвала від 19.08.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Чайка О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні