Ухвала
від 03.04.2023 по справі 758/3500/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/3500/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2023 року місто Київ

Cлідчий суддя Подільського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого СВ Подільського УП ГУНП у місті Києві ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого СВ Подільського УП ГУНП у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду, внесене у кримінальному провадженні № 42023102070000023 від 02.02.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ Подільського УП ГУНП у місті Києві, за погодженням з прокурором Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , як слідчий групи слідчих у кримінальному провадженні, звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл слідчим СВ Подільського УП ГУНП в м. Києві, які входять до групи слідчих та мають повноваження на здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження та прокурорам Подільської окружної прокуратури, які входять до групи прокурорів та які уповноважені на процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні із залученням оперативних співробітників та спеціалістів на проведення огляду єдиного майнового комплексу державного підприємства «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості», а саме: адміністративно-лабораторний корпус (літ. Б) загальною площею 660 кв.м; виробничо-господарський корпус (літ. А) загальною площею 365,7 кв.м; блок допоміжних приміщень загальною площею 97,6 кв.м; двір загальною площею 506 кв.м; огорожа загальною площею 44,31 кв.м, за адресою: м. Київ, вул. Щекавицька, буд. 7, що згідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна належить на праві приватної власності товариству з обмеженою відповідальністю "ЮРИДИЧНА ФІРМА "ШАБАЛІН І КОСТЯНЧУК", код ЄДРПОУ: 30859278, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні, а також з метою збирання доказів у кримінальному провадженні, у тому числі щодо вчинення тяжкого злочину, встановлення всіх осіб, які причетні до вчинення кримінального правопорушення, викриття ролі кожного учасника злочинної схеми, встановлення місця знаходження документів, на яких може бути виявлена інформація, що становить значення для досудового розслідування, що містить відомості про злочинну діяльність, злочинні схеми, які можуть бути доказами у даному кримінальному провадженні, свідчити про вчинення ряду інших злочинів.

Клопотання мотивовано тим, що слідчими слідчого відділу Подільського УП ГУ НП у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023102070000023, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що за результатами аукціону 21.11.2022 між Регіональним відділенням Фонду державного майна по місту Києву та ТОВ «Юридична фірма «Шабалін і Костянчук» укладений договір купівлі-продажу об`єкта малої приватизації - єдиного майнового комплексу державного підприємства «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості» за результатом електронного аукціону з умовами № UA -PS-2022-09-29-000005-3, яким передано у власність єдиний об`єкт малої приватизації - єдиного майнового комплексу державного підприємства «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості», який розташований за адресою: м. Київ, вул. Щекавицька, буд.7.

Водночас, державне підприємство «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості» включено до Переліку об`єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 №83.

Окрім цього, одним із основних напрямків діяльності державного підприємства «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості» є створення текстильних матеріалів зі спеціальними властивостями для аерокосмічної техніки на замовлення ракетно-космічних корпорацій.

До того ж, Інститут створює текстильні матеріали спеціального, технічного та медичного призначення, що мають задані властивості, а саме включає в себе розробку і виготовлення виробів спецпризначення. За науковими розробками Інституту впроваджені і виготовлені дослідні партії текстильних матеріалів зі спеціальними властивостями для внутрішнього оздоблення аерокосмічної техніки. Загострена після 2014 року проблема імпортозаміщення призвела до реальних проблем в серійному виготовленні вітчизняної ракетно-космічної техніки, майже припинилось постачання спеціальної текстильної тканини від виробників з-за кордону. Програма реформування та розвитку оборонного промислового комплексу, яка передбачала створення виробництва продукції імпортозаміщення, життєво необхідна для задоволення першочергових потреб оборони, безпеки та економіки країни та забезпечувала зниження залежності України від критичного імпорту, зокрема, і в ракетно- космічній галузі. Інститутом була розроблена унікальна технологія виготовлення та постачання високоеластичного поліамідного полотна на замовлення ДП «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К. Янгеля», що підпорядковане Державному космічному агентству України. Продукція унікальна, створена виключно на використанні власних розробок Інституту, запатентована, пройшла успішне випробування, та не має аналогів у країні.

На сьогоднішній день, державне підприємство «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості» володіє унікальними технологіями виготовлення спеціальних текстильних матеріалів аерокосмічного призначення та є єдиним в Україні виробником спеціальної тканини - ПВП-У за ТУ 13.9-16287311-162:2016, яка використовується як виріб спецпризначення в ракетно-космічній галузі України з 2016 року.

Крім того, Інститут є єдиним у країні науковим закладом створення нормативних документів зі стандартизації та технічних регламентів для товарів легкової промисловості та визначений головним в Україні (ГОСТ 72) з реалізації Програми інтеграції України до Європейського Союзу та Програми гармонізації нормативної бази легкої промисловості України з Директивами Європейського Союзу.

Зазначений продаж суперечить положенням Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна», оскільки відповідно до ст. 4 зазначеного закону об`єкти, необхідні для виконання державою своїх основних функцій підприємства, та об`єкти, що здійснюють виробництво об`єктів космічної діяльності, не підлягають приватизації.

Крім того, за інформацією директора ДП «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості» від 10.02.2023 керівник ТОВ «Юридична фірма «Шабалін і Костянчук» ОСОБА_5 12.01.2023 вимагав від працівників підприємства передати до його володіння інформацію фінансово-господарської діяльності підприємства (в т.ч. інформацію щодо оборонних замовлень). До того ж, 01.02.2023 ОСОБА_5 , погрожуючи закриттям інституту та звільненням працівників, вимагав від директора підприємства передати технологічну документацію на всі розробки інституту за останні 2 роки, на що остання не погодилась, мотивуючи тим, що ця інтелектуальна власність належить державі та не підлягає приватизації.

Згідно із Статутом державного підприємства «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості» метою діяльності є отримання прибутку внаслідок науково-дослідної, науково-технічної роботи, виробничої та підприємницької діяльності в текстильній та галантерейній галузі. Предметом та основним єдиним напрямок діяльності інституту є, зокрема, дослідження та експериментальні розробки у сфері інших природничих та технічних наук. Теоретична та експериментальна діяльність інститут спрямована на одержання нових матеріалів з новими властивостями, їх впровадження на своїй експериментальній базі з метою подальшого практичного використання і різних галузях економіки країни. Експериментальні розробки інститут - систематична діяльність, яка спирається на знання та багаторічний досвід наукового та технічного персоналу, які придбані в результаті багатьох років досліджень, спрямованих на виробництво нових матеріалів, впровадження нових прогресивних технологічних процесів, або удосконалення тих, вже були впроваджені.

Не зважаючи на те, що науково-дослідна установа за напрямком діяльності по КВЕД не є промисловим підприємством, а все виробниче обладнання інституту є експериментальним, ТОВ «Юридична фірма «Шабалін і Костянчук» не планувало здійснення діяльності, передбаченої Статутом інституту. До того ж, ТОВ «Юридична фірма «Шабалін і Костянчук» не має досвіду керування науково-дослідною установою та виробництвом.

Однак, Фондом державного майна України, не дивлячись на статус стратегічного підприємства, важливість та унікальність продукції для потреб держави, здійснено продаж ДП «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості».

Більше того, пунктом 13.1 договору купівлі-продажу від 21.11.2022 № 1362 передбачено обов`язок РВ ФДМУ по місту Києву прийняти рішення про припинення ДП «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості» в однорічний строк з дати переходу права власності на об`єкт приватизації - єдиного майнового комплексу державного підприємства «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості».

Разом з тим, ст. 26 Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна» передбачено, що до договору купівлі-продажу включаються передбачені умовами аукціону, викупу зобов`язання сторін щодо збереження основних видів діяльності підприємства та технічного переозброєння, модернізації виробництва (сума інвестицій) та енергомодернізації об`єкта.

Всупереч зазначеному, вказані умови відсутні у договорі купівлі-продажу від 21.11.2022, що може призвести до ліквідації унікального виробництва, обладнання та наукових розробок, які є надважливими для економіки та оборонної діяльності держави у воєнний час.

Також, в 2022 році Інститут отримав замовлення на виготовлення спеціальної ПВП-У від ТОВ «Український науково-дослідний конструкторсько-технологічний інститут еластомерних матеріалів і виробів», що підпорядковане Державному концерну «Укроборонпром» в кількості 600 погонних метрів та від Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К. Янгеля», що підпорядковане Державному космічному агентству України в кількості 2600 погонних метрів. Роботи з тканиною ПВП-У цими підприємствами будуть проводитись в рамках виконання Державного оборонного замовлення. Вказані проєкти у 2022 році погоджені Інститутом, однак, Фонд державного майна України не надав погодження щодо укладення вказаних договорів (лист Інституту від 22.02.2023 № 20/1).

Рішення Фонду державного майна України про відмову у погодженні щодо укладання оборонних договорів між Інститутом та КБ «Південне Концерну «Укроборонпром» обумовлене письмовим зверненням ТОВ «Юридична фірма «Шабалін і Костянчук» щодо утримання від погодження проєктів зазначених договорів (лист ТОВ «Юридична фірма «Шабалін і Костянчук» від 12.01.2023 № 12/01).

Блокування роботи Інституту призводить до вагомих збитків як діяльності ДП «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості», так і ДП «КБ «Південне», що призведе до недоотримання значної суми коштів до Державного бюджету України.

Отже, невиконання вказаного замовлення підриває державну оборонно-промислову діяльність в цілому, яка, безумовно, є найважливішою в умовах воєнної агресії рф на території України.

Виготовлення оборонної продукції Інститутом життєво необхідна для задоволення першочергових потреб оборони, безпеки та економіки України, яка забезпечує зниження залежності України від критичного імпорту, зокрема, і в ракетно- космічній галузі.

Ураховуючи викладене, під час досудового розслідування даного кримінального провадження виникла необхідність у проведенні огляду єдиного майнового комплексу державного підприємства «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості», а саме: адміністративно-лабораторний корпус (літ. Б) загальною площею 660 кв.м; виробничо-господарський корпус (літ. А) загальною площею 365,7 кв.м; блок допоміжних приміщень загальною площею 97,6 кв.м; двір загальною площею 506 кв.м; огорожа загальною площею 44,31 кв.м за адресою: м. Київ, вул. Щекавицька, буд. 7, що згідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна належить на праві приватної власності товариству з обмеженою відповідальністю "ЮРИДИЧНА ФІРМА "ШАБАЛІН І КОСТЯНЧУК", код ЄДРПОУ:30859278, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні, а також з метою збирання доказів у кримінальному провадженні, у тому числі про вчинення тяжкого злочину, встановлення всіх осіб, які причетні до вчинення кримінального правопорушення, викриття ролі кожного учасника злочинної схеми, встановлення місця знаходження документів, на яких може бути виявлена інформація, що становить значення для досудового розслідування, що містить відомості про злочинну діяльність, злочинні схеми, які можуть бути доказами у даному кримінальному провадженні, свідчити про вчинення ряду інших злочинів.

Зокрема, в ході огляду на місцевості необхідно зафіксувати факт зміни власника даного нерухомого об`єкта, здійснення ними фактичної діяльності на території єдиного майнового комплексу державного підприємства «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості» та блокування роботи Інституту, що може призвести до вагомих збитків як діяльності ДП «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості», так і ДП «КБ «Південне», а в подальшому до ліквідації унікального виробництва, обладнання та наукових розробок, які є надважливими для економіки та оборонної діяльності держави у воєнний час, що в свою чергу призведе до недоотримання значної суми коштів до Державного бюджету України.

Без проведення вказаного огляду неможливо іншим чином здобути відомості, які потребують встановленню та доказуванню під час досудового розслідування.

Постановою слідчого СВ Подільського УП ГУНП в місті Києві від 01.03.2023 об`єкт малої приватизації - єдиний майновий комплекс державного підприємства «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості» визнаний речовим доказом у кримінальному провадженні № 42023102070000023, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши додані до клопотання матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до п. 4, 5, 6 ч. 2 ст. 235 КПК ухвала про дозвіл на обшук повинна містити, зокрема, відомості про підстави для обшуку, житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку, особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться та відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Згідно з ч. 1 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Відповідно до ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 234, 237 КПК України, додані до клопотання матеріали, зокрема, постанови про проведення процесуальних та слідчих дій, інші матеріали кримінального провадження у їх сукупності, доводять наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, речі та документи огляд яких планується провести мають значення для досудового розслідування даного кримінального провадження і можуть бути доказами під час судового розгляду, знаходяться за адресою, наведеною у клопотанні та за встановлених обставин огляд є найбільш доцільним та ефективним способом виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, вилучення відповідних речей і документів та заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Отже, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст. 233, 237 КПК України, підстави для задоволення внесеного слідчим клопотання.

Керуючись ст. 233, 234, 237, 376 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання СВ Подільського УП ГУНП у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду, внесене у кримінальному провадженні № 42023102070000023 від 02.02.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим СВ Подільського УП ГУНП в м. Києві, які входять до групи слідчих та мають повноваження на здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження та прокурорам Подільської окружної прокуратури, які входять до групи прокурорів та які уповноважені на процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні із залученням спеціалістів на проведення огляду єдиного майнового комплексу державного підприємства «Київський державний науково-дослідний інститут текстильно-галантерейної промисловості», а саме: адміністративно-лабораторний корпус (літ. Б) загальною площею 660 кв.м; виробничо-господарський корпус (літ. А) загальною площею 365,7 кв.м; блок допоміжних приміщень загальною площею 97,6 кв.м; двір загальною площею 506 кв.м; огорожа загальною площею 44,31 кв.м за адресою: м. Київ, вул. Щекавицька, буд. 7, що згідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна належить на праві приватної власності товариству з обмеженою відповідальністю "ЮРИДИЧНА ФІРМА "ШАБАЛІН І КОСТЯНЧУК", код ЄДРПОУ: 30859278, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення, тобто до 03 травня 2023 року включно.

Ухвала надає право проникнути до житла чи володіння особи лише один раз.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110159515
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду, внесене у кримінальному провадженні № 42023102070000023 від 02.02.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —758/3500/23

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні