Ухвала
від 11.04.2023 по справі 592/4530/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/4530/23

Провадження № 1-кс/592/1930/23

УХВАЛА

про арешт майна

11 квітня 2023 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , без фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів, розглянув клопотання сторони кримінального провадження - слідчого СВ Сумського РУП ГУ НП в Сумській області ОСОБА_3 про арешт на частки корпоративних прав ОСОБА_4 у ТОВ "СТБ-СУМИ" (ЄДРПОУ 21120659), за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022202510000076 від 05.10.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 110-2 КК України.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах,-

установив:

Слідчий своє клопотання мотивує тим, що з початку повномасштабної війни РФ проти України, засновник ТОВ "СТБ-Суми" ОСОБА_4 намагається вивести фінанси та активи з фондів і рахунків підприємства в росію, з метою подальшого їх використання в особистих цілях або можливого використання для підживлення економіки держави-агресора, а також фінансування її військових дій, спрямованих на насильницьку зміни чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади, змін меж території або державного кордону України.

Таким чином, в діях ОСОБА_4 вбачаються окремі ознаки злочинної діяльності проти основ національної безпеки України, що попередньо кваліфікуються за ст. 110-2 "Фінансування дій, вчинених з метою насильницько зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміг меж території або державного кордону" КК України.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що на території м. Суми функціонує ТОВ "СТБ-Суми" (код ЄРДПОУ 21120659), місто Суми, вулиця Чернігівська, будинок 7, яке контролюється з території російської федерації громадянином рф ОСОБА_4 .

Станом на серпень 2022 року одним із засновників ТОВ "СТБ-Суми" (код ЄДРПОУ 21120659) є громадянин рф ОСОБА_4 , який володіє 25% статутного капіталу.

Фактично, на момент відсутності на території України гр. ОСОБА_4 управління ТОВ "СТБ-Суми" (код ЄРДПОУ 21120659) здійснює керівник - ОСОБА_5 .

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала проти України військову агресію з метою насильницької зміни меж території та державного кордону держави, повалення конституційного ладу і захоплення державної влади.

В свою чергу, після початку війни проти України, ОСОБА_4 намагається вивести фінанси та активи з фондів і рахунків ТОВ "СТБ-Суми" (код ЄДРПОУ 21120659) в росію, з метою подальшого їх використання для підживлення економіки рф та фінансування її військової агресії проти України.

У ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що у ході здійснення господарської діяльності ТОВ СТБ-СУМИ, реалізуючи керівні повноваження, у складі участників ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , при розгляді питань поставлених на розгляд у ході збору учасників, вирішили встановити статутний капітал підприємства у розмірі 400000 грн., та включити до його складу громадянина російської федерації ОСОБА_4 , за результатами чого статут та засновницький договір товариства було викладено у новій редакції.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП (рф) НОМЕР_1 , ур. м. Москва рф, документований паспортом рф серії НОМЕР_2 , виданий 10.10.2012, закордонним паспортом серії НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , виданим 15.11.2019 МВД по м. Москва, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до наявних даних в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, у приватній власності ТОВ "СТБ-СУМИ" код (ЄДРПОУ 21120659), за адресою: місто Суми, вулиця Чернігівська, будинок 7, наявні: нежитлове приміщення ангар 528.5 м?. Також, за вказаною адресою в оренді перебуває земельна ділянка 5910136600:11:003:0300 площею 0.1464 га (орендодавець Сумська міська рада, код ЄДРПОУ: 23823253).

Згідно матеріалів кримінального провадження, директором ТОВ "СТБ-СУМИ" є громадянин України ОСОБА_5 , який займається бухгалтерським обліком та має доступ до онлайн-кабінету в банку, де відкриті рахунки підприємства. Зазначена особа також подавала платіжні доручення від імені підприємства до банку. Із ОСОБА_4 мав спільну діяльність у 2005 році, за результатами чого громадянина рф включено до складу засновників підприємства із часткою 100000 гривень, що складає 25% від статутного капіталу.

Допитаний у ході досудового розслідування директор ТОВ "СТБ-СУМИ" ОСОБА_5 надав показання відповідно яких йому дійсно відомий засновник ОСОБА_4 , проте з 2005 року із останнім не бачився. Громадянин рф у господарській діяльності підприємства не приймає участі.

Встановлено, що прямий вирішальний вплив на прийняття рішень щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ "СТБ-СУМИ" (ЄДРПОУ 21120659) згідно установчих документів товариства мають усі учасники товариства, у тому числі ОСОБА_4 .

На даний час громадянином російської федерації ОСОБА_4 та представниками його інтересів на території м. Суми створено всі умови для отримання грошових коштів чи інших матеріальних ресурсів за результатами фінансово-господарської діяльності ТОВ "СТБ-СУМИ" (ЄДРПОУ 21120659), які в подальшому можуть бути використані для фінансування бюджету російської федерації і, як наслідок, збройної агресії останньої на території України, що являє собою фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Ураховуючи викладене, корпоративні права ТОВ "СТБ-СУМИ" (ЄДРПОУ 21120659) у вигляді статутного капіталу в розмірі 100000 грн. (сто тисяч гривень), які належать громадянину російської федерації ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП (рф) НОМЕР_1 , ур. м. Москва рф, документований паспортом рф серії 4512 №801472, виданий 10.10.2012, закордонним паспортом серії НОМЕР_5 , виданим 15.11.2019 МВД по м. Москва, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) визнано постановою слідчого від 07.04.2023 речовими доказами.

Так, згідно ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

У випадку, передбаченому п. 2 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або третьої особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно підлягатиме спеціальній конфіскації у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України.

Арешт накладається на майно третьої особи, якщо вона набула його безоплатно або за вищу або нижчу ринкової вартості і знала чи повинна була знати, що таке майно відповідає будь-якій із ознак, зазначених у

пунктах 1-4частини першої статті 96-2Кримінального кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 64-2 КПК України, третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, може бути будь-яка фізична або юридична особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 96-1 КК України, спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених цим Кодексом, за умови вчинення умисного злочину або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідальність за вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 110-2 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна..

Спеціальна конфіскація відповідно до ч. 1 ст. 96-2 КК України, застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно:

1) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна;

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення

3) були предметом кримінального правопорушення, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), а у разі, коли його не встановлено, - переходять у власність держави;

4) були підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), який не знав і не міг знати про їх незаконне використання.

Враховуючи викладене, виникла необхідність у накладені арешту на частку корпоративних прав ОСОБА_4 у ТОВ "СТБ-СУМИ" (ЄДРПОУ 21120659), а тому слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання, оскільки є достатні підстави вважати, що вищевказане майно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 167 КПК України, тобто є достатні підстави вважати, що вищезазначений речовий доказ зберіг на собі сліди вчиненого кримінального правопорушення, в подальшому може бути використаний, як доказ та має суттєве значення у кримінальному провадженні № 42022202510000076 від 05.10.2022.

На підставі викладеного та керуючись ст. 167, 170-175 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Накласти арешт на 25 % корпоративних прав ТОВ "СТБ-Суми" (код ЄРДПОУ 21120659), які належать громадянину російської федерації ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП (рф) НОМЕР_1 , ур. м. Москва рф, документований паспортом рф серії НОМЕР_2 , виданий 10.10.2012, закордонним паспортом серії НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , виданим 15.11.2019 МВД по м. Москва, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), що становить 100000 грн внеску до статутного капіталу, шляхом заборони учасникам ТОВ "СТБ-Суми" (код ЄРДПОУ 21120659), іншим особам, які діють від їх імені, їх представникам, представникам товариства (у тому числі за довіреністю) відчужувати вищевказані корпоративні права.

Заборонити будь-яким державним реєстраторам органів державної реєстрації, приватним та державним нотаріусам, а також іншим особам, що наділені таким правом, вчиняти будь-які дії, пов`язані із проведенням державної реєстрації (перереєстрації, поділу, виділу, тощо) права власності на корпоративні права ТОВ "СТБ-Суми" (код ЄРДПОУ 21120659), які належать громадянину російської федерації ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП (рф) НОМЕР_1 , ур. м. Москва рф, документований паспортом рф серії НОМЕР_2 , виданий 10.10.2012, закордонним паспортом серії НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , виданим 15.11.2019 МВД по м. Москва, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) у розмірі 25 %, що становить 100000 грн. внеску до статутного капіталу, у тому числі вносити зміни, пов`язані зі зміною засновників (учасників, кінцевих бенефіціарів), зміною директора, місця знаходження юридичної особи, внесення будь-яких інших змін в статутні документи товариства, а також вчинення реєстраційних дій направлених на відчуження.

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів з дня її оголошення, а особами, щодо майна яких вирішувалося питання про арешт і які були відсутні під час оголошення ухвали з дня отримання копії ухвали безпосередньо до Сумського апеляційного суду.

Ухвала слідчогосудді набираєзаконної силипісля закінченнястроку поданняапеляційної скарги,встановленого КПКУкраїни,якщо такускаргу небуло подано.У разіподання апеляційноїскарги ухваласлідчого судді,якщо їїне скасовано,набирає законноїсили післяухвалення рішеннясудом апеляційноїінстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110162726
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —592/4530/23

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Князєв В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні