Постанова
від 03.08.2010 по справі 2а-17228/09/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

03.08.2010 < копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2010 р. Справа № 2а-17228/09/0470

Дніпропетровський окруж ний адміністративний суд у с кладі:

головуючого судді Павловського Д.П.

при секретарі Шевченко Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом Де ржавної податкової інспекці ї у Жовтневому районі м.Дніпр опетровська до товариства з обмеженою відповідальністю будівельної компанії «Вілон г», ОСОБА_1, про стягнення податкового боргу, -

в с т а н о в и в :

10 грудня 2009 р. до суду надійш ов даний адміністративний по зов, в якому позивач просить з вернути стягнення на активи боржника товариства з обмеже ною відповідальністю будіве льної компанії «Вілонг»(код 35809352) на суму 1569,97 грн. на користь Д ержавного бюджету р/р 31115009700005 УДК У у Дніпропетровській обл.; зв ернути стягнення на активи б оржника ОСОБА_1, ідентиф.к од НОМЕР_1 на суму 1569,97 грн. на користь Державного бюджету р/р 31115009700005 УДКУ у Дніпропетровсь кій обл.

Позовні вимоги обґрунтова но адміністративним позовом від 10.12.2009 р.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явився. 14. 06.2010 року від нього надійшло кл опотання про розгляд справи за відсутності повноваженог о представника.

Відповідачі до судового за сідання не з' явилися. Судов і повістки надіслані на їхню адресу, зазначену у витязі ЄД Р юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, рекомендо ваним поштовим відправлення м, але повернуті на адресу суд у з відміткою відділення зв'я зку «за адресою не проживає» та «фірма відсутня»відповід но. Відповідно до ст.35 КАС Укра їни, вважається, що повістку в ручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, в несеною до відповідного держ авного реєстру. Всупереч вим огам ч.1 ст.19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців", про зміну місцезнах одження відповідачі контрол юючі органи не повідомили, то му відповідних змін до Єдино го державного реєстру внесен о не було. Суд вважає, що вжив у сі залежні від нього заходи д ля повідомлення відповідачі в належним чином про час і міс це розгляду судової справи і з їх участю та реалізації ним и права судового захисту сво їх прав та інтересів. За таких підстав, суд вважає за можлив е розглянути справу за наявн ими у ній матеріалами, без уча сті відповідачів, відповідно до положень ст.128 КАС України, о скільки при підготовці справ и до розгляду дотримано вимо г Кодексу адміністративного судочинства України щодо на лежного повідомлення сторін у справі про час та місце розг ляду судового засідання.

Дослідивши матеріали спра ви, суд встановив, що у товарис тва з обмеженою відповідальн істю будівельної компанії «В ілонг» наявна заборгованіст ь перед бюджетом у зв' язку з несплатою податку на прибут ок у сумі 1569,97грн. (з яких: 1498,64грн. - податкове зобов' язання, 71,33г рн. - пеня).

У судовому засіданні, також , були досліджені письмові до кази: копії корінця другої по даткової вимоги №2/833 від 02.04.09, акт у перевірки відповідності юр идичної адреси підприємства його фактичному місцезнаход женню від 14.04.09 № 0003907, акту про розм іщення на дошці податкових о голошень податкової вимоги в ід 14.04.09 та акт про неможливість вручення податкової вимоги від 14.04.09, декларації з податку н а прибуток № 8199252 від 09.02.09, довідки про суми податкового боргу в ід 26.11.2009р., картки особових раху нків.

Згідно до ст.67 Конституції У країни, кожен зобов'язаний сп лачувати податки і збори в по рядку і розмірах, встановлен их законом.

Відповідно до ст.9 ЗУ «Про си стему оподаткування», платни ки податків і зборів (обов' я зкових платежів) зобов' язан і сплачувати належні суми по датків і зборів (обов' язков их платежів) у встановлені за конами терміни.

Згідно пп.5.3.1. п.5.3. ст. 5 ЗУ «Про по рядок погашення зобов'язань платників податків перед бюд жетами та державними цільови ми фондами» платник податків зобов'язаний самостійно спл атити суму податкового зобов 'язання, зазначену у поданій н им податковій декларації, пр отягом десяти календарних дн ів, наступних за останнім дне м відповідного граничного ст року, передбаченого підпункт ом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього За кону для подання податкової декларації.

Як передбачено пп.4.1.1 п.4.1 ст.4 ЗУ «Про порядок погашення зобо в'язань платників податків п еред бюджетами та державними цільовими фондами» (далі - З У 2181-ІІІ), платник податків само стійно обчислює суму податко вого зобов'язання, яку зазнач ає у податковій декларації, к рім випадків, передбачених п ідпунктом "г" підпункту 4.2.2 пунк ту 4.2, а також пунктом 4.3 цієї ста тті.

Відповідно до п.5.1 ст.5 Закону України № 2181-ІІІ, податкове зоб ов'язання, самостійно визнач ене платником податків у под атковій декларації, вважаєть ся узгодженим з дня подання т акої податкової декларації.

Зазначене податкове зобов 'язання не може бути оскаржен е платником податків в адмін істративному або судовому по рядку. Якщо у майбутніх подат кових періодах (з урахування м строків давності, визначен их статтею 15 цього Закону) пла тник податків самостійно вия вляє помилки у показниках ра ніше поданої податкової декл арації, такий платник податк ів має право надати уточнююч ий розрахунок.

Платник податків має право не подавати такий розрахуно к, якщо такі уточнені показни ки зазначаються ним у складі податкової декларації за бу дь-який наступний податковий період, протягом якого такі п омилки були самостійно виявл ені. Форма уточнюючих розрах унків визначається у порядку , встановленому для податков их декларацій.

У разі коли сума податковог о зобов'язання розраховуєтьс я контролюючим органом, відп овідно до ст.4 ЗУ №2181-ІІІ, то таки й контролюючий орган надсила є платнику податків податков е повідомлення-рішення, в яко му зазначаються підстава для такого нарахування, посилан ня на норму податкового зако ну, відповідно до якої був зро блений розрахунок або перера хунок податкових зобов'язань , сума податку чи збору (обов'я зкового платежу), належного д о сплати, та штрафних санкцій за їх наявності, граничні стр оки їх погашення, а також попе редження про наслідки їх нес плати в установлений строк т а граничні строки, передбаче ні законом для оскарження на рахованого податкового зобо в'язання (штрафних санкцій за їх наявності).

У відповідності до пп.5.2.1 п.5.2 с т.5 Закону України № 2181-ІІІ, пода ткове зобов'язання платника податків, нараховане контрол юючим органом відповідно до п.4.2 та 4.3 ст.4 цього Закону, вважа ється узгодженим у день отри мання платником податків под аткового повідомлення, за ви нятком випадків, визначених пп.5.2.2 цього Закону. Абз.3 пп.5.3.1 п.5.3 ст.5 Закону України № 2181-ІІІ пер едбачено, що у разі визначенн я податкового зобов'язання к онтролюючим органом за підст авами, зазначеними у пп."а"-"в" пп .4.2.2 п.4.2 ст.4, платник податків зоб ов'язаний погасити нарахован у суму податкового зобов'яза ння протягом десяти календар них днів від дня отримання по даткового повідомлення, крім випадків коли протягом тако го строку такий платник пода тків розпочинає процедуру ап еляційного узгодження.

Відповідно до п.п.3.1.1 п.3.1 ст.3 За кону України «Про погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами», а ктиви платника податків можу ть бути примусово стягнуті в рахунок погашення його пода ткового боргу виключно за рі шенням суду.

У відповідності до п.11 ст.10 ЗУ «Про державну податкову слу жбу в Україні», державні пода ткові інспекції в районах, мі стах без районного поділу, ра йонах у містах, міжрайонні та об`єднані державні податков і інспекції подають до судів позови до підприємств, устан ов, організацій та громадян п ро визнання угод недійсними і стягнення в доход держави к оштів, одержаних ними за таки ми угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без устано влених законом підстав, а так ож, про стягнення заборгован ості перед бюджетом і держав ними цільовими фондами за ра хунок їх майна.

Статтею 3 Закону України №2181- ІІІ визначено, що активи плат ника податків можуть бути пр имусово стягнені в рахунок п огашення його податкових зоб ов'язань виключно за рішення м суду.

Що стосується позовних вим ог про стягнення з ОСОБА_1 суми у розмірі 1569,97 грн. на корис ть Державного бюджету, то нео бхідно зазначити, що у відпов ідності до п.1.1 ст.1 Закону Украї ни №2181-ІІІ, платники податків - юридичні особи, їх філії, відд ілення, інші відокремлені пі дрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізи чні особи, які мають статус су б'єктів підприємницької діял ьності чи не мають такого ста тусу, на яких згідно з законам и покладено обов'язок утриму вати та/або сплачувати подат ки і збори (обов'язкові платеж і), пеню та штрафні санкції.

Згідно до ст.62 Закону Україн и «Про господарські товарист ва», у товаристві з обмеженою відповідальністю створюєть ся виконавчий орган: колегіа льний (дирекція) або одноособ овий (директор). Дирекцію очол ює генеральний директор. Чле нами виконавчого органу можу ть бути також і особи, які не є учасниками товариства. Дире кція (директор) діє від імені т овариства в межах, встановле них даним Законом та установ чими документами.

Таким чином, із вищевикладе ного випливає, що керівник ТО В «Вілонг»ОСОБА_1 не є пла тником податків, а отже, стягн ення з нього податкового бор гу є неможливим, тому що чинни м законодавством не передбач ене. Отже, позовні вимоги у цій частині задоволенню не підл ягають.

За таких підстав, суд вважає , що позовні вимоги підлягают ь частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний поз ов - задовольнити частково.

Стягнути із товариства з об меженою відповідальністю бу дівельної компанії «Вілонг» (код 35809352) заборгованість у сумі 1569 (одна тисяча п' ятсот шістд есят дев' ять)грн. 97коп. на кор исть Державного бюджету р/р 311 15009700005 УДКУ у Дніпропетровській обл.

У задоволенні адміністрат ивного позову в іншій частин і - відмовити.

Постанова суду набирає зак онної сили відповідно до ст.254 Кодексу адміністративного с удочинства України та може б ути оскаржена в порядку та у с троки, встановлені ст.186 Кодек су адміністративного судочи нства України.

Суддя < (пі дпис) >

< Список >

< Список >

< Список > Д.П. Павловський

< суддя учасник колегії >

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.08.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу11016956
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17228/09/0470

Постанова від 03.08.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Павловський Дмитро Павлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні