Ухвала
від 13.03.2023 по справі 204/3538/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/3538/23

Провадження №1-кс/204/980/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2023 року слідчий суддя Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровської області молодшого лейтенанта юстиції ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 22022040000000432 від 24.11.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України,-

встановив:

До Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровської області молодшого лейтенанта юстиції ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 22022040000000432 від 24.11.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Слідчим відділом Управління СБ України у Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022040000000432 від 24.11.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України.

Відповідно до відповіді на доручення слідчого (вх. 55/8-3421 від 02.12.2022) громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у співучасті з іншими невстановленими особами організував протиправну схему спрямовану на перешкоджання законній діяльності ЗС України та інших військових формувань, шляхом надання військовозобов`язаним допомоги в ухиленню від призову на військову службу по мобілізації.Зокрема встановлено, що вищезазначена протиправна схема організована ОСОБА_5 полягає у тому, що зацікавленого громадянина України включають до списків волонтерської організації та на підставі документів волонтера надають легітимну можливість виїзду за межі території України.Так, перший такий виїзд за кордон на 20 діб коштує 2500 доларів США, другий виїзд на 40 діб коштує 4000 доларів США. Грошові кошти

ОСОБА_5 отримує виключного у готівковій грошовій формі за передоплатою. Орієнтовний термін виготовлення таких документів становить 2 тижні. Документи виготовляються офіційним шляхом, а дані на такого волонтера вносяться в інформаційну систему Укртрансбезпеки - «Шлях», після чого громадянин України може виїхати за кордон у якості міжнародного волонтера.Механізм підготовки документів для виїзду за кордон виглядає наступним чином: організація (благодійний фонд), яка займається перевезенням вантажів та гуманітарної допомоги надає лист-обґрунтування від військових або правоохоронних органів, медичних закладів або відправників/отримувачів гуманітарної допомоги до Міністерства інфраструктури України або в обласні військові адміністрації, після чого дані на такого громадянина вносяться в інформаційну систему «Шлях» та погоджують виїзд з Державною прикордонною службою України.Додатково до цього, оперативними співробітниками 5 Управління ДВКР СБ України встановлено, що ОСОБА_5 є власником (співвласником) та директором трьох приватних підприємств, а саме: ТОВ «БАЗИС РК» (код ЄДРПОУ 38375518 зареєстроване за адресою: Дніпропетровська обл., м. Підгороднє, вул. Шосейна, буд. 131), ТОВ «ЮФ «СПЕКТ»» (код ЄДРПОУ 39249183, зареєстроване за адресою: Дніпропетровська обл., м. Підгороднє, вул. Шосейна, буд. 131), ГО «Дніпро - місто змін» ( код ЄДРПОУ 40544257, зареєстрована за адресою: м. Дніпро, площа Десантників, буд. 1), які останній використовує у вищезазначеній протиправній діяльності.Також, ОСОБА_5 є співвласником благодійної організації «Благодійний фонд «Місто змін» (код ЄДРПОУ 40333538, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ).Згідно з вищезазначеною відповіддю на доручення слідчого, ОСОБА_5 зустрічі з потенційними «клієнтами» проводить в офісі ТОВ «БАЗИС РК» за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до договору оренди нежитлового приміщення від 01.08.2020 встановлено, що ОСОБА_5 орендує приміщення за адресою:

АДРЕСА_2 в ФОП ОСОБА_6 .Окрім цього, відповідно до протоколу допиту свідка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та протоколу пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 09.12.2022 встановлено, що ОСОБА_5 дійсно проводить свою професійну діяльність в офісному приміщенні за адресою:

м. Дніпро, вул. Ливарна, буд. 2 (ТОВ «БАЗИС РК»).Додатково до вищевикладеного, згідно з протоколом допиту свідка ОСОБА_8 від 23.12.2022 підтверджується факт проведення зустрічей щодо надання протиправних послуг з боку ОСОБА_5 в офісному приміщенні за адресою: АДРЕСА_2 .Згідно з протоколом додаткового допиту свідка ОСОБА_8 від 08.02.2023 встановлено, що ОСОБА_5 26.01.2023 висловив пропозицію ОСОБА_8 про допомогу останньому в ухиленні від проходження військової служби в ЗС України та інших військових формуваннях за винагороду у розмірі чотири тисячі доларів США, шляхом оформлення офіційних волонтерських документів для виїзду за кордон. 27.01.2023 після висловлення такої пропозиції ОСОБА_5 прийняв від ОСОБА_8 готівкові грошові кошти у розмірі чотири тисячі доларів США та повідомив, що волонтерські документи будуть готові через два-три тижні та надав останньому договір про волонтерську допомогу однією з сторін якого виступає Благодійна організація «Благодійний фонд «Український рух».Додатково до вищевикладеного, відповідно до показів свідка ОСОБА_8 встановлено, що з метою оформлення волонтерських документів для виїзду за кордон йому необхідно заповнити бланк договору про надання волонтерської допомоги однією зі сторін в якому виступає БО «Благодійний фонд «Український рух» в особі директора ОСОБА_9 .

Згідно з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно та Реєстром прав власності на нерухоме майно, Державним реєстром Іпотек, Єдиним реєстром заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна встановлено, що об`єкт нерухомості житлової розташований за адресою: за адресою АДРЕСА_2 належить у частках ОСОБА_10 та ОСОБА_6 .

Таким чином, наявні обґрунтовані підстави вважати, що у об`єкті нерухомості за адресою: АДРЕСА_2 , можуть зберігатись: печатки, штампи, факсиміле; грошові кошти у готівковій та електронній формі, отримані в результаті здійснення протиправної діяльності; банківські картки; персональні комп`ютерні системи та їх частини (комп`ютери, ноутбуки, планшети); мобільні термінали систем зв`язку; сім-картки; носії комп`ютерних даних (лазерні диски, флеш-накопичувачі, переносні жорсткі диски і т.п.); роутери; маршрутизатори та інше телекомунікаційне обладнання; документальні носії інформації та особисті записи (записники, блокноти, чорнові записи і т.п.), вогнепальна зброя та набої до неї. Викладені вище обставини свідчать про те, що дане кримінальне правопорушення здійснювалося, у тому числі, з використанням мобільних терміналів систем зв`язку та комп`ютерних систем та їх частин, які мають вихід до всесвітньої мережі Інтернет, тому вилучення мобільних терміналів систем зв`язку, комп`ютерів, ноутбуків, планшетів, флешнакопичувачів є необхідним для отримання доказів (у тому числі даних, що на теперішній час видалені з комп`ютерної техніки та інших електронних носіїв інформації) шляхом проведення в подальшому відповідних судових експертиз, через наявність обґрунтованих підстав вважати, що на зазначених вище предметах може міститися інформація чи містилися відомості, що мають значення для досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні.Отримати зазначені вище речі, документи та відомості у спосіб, передбачений ст. 93 КПК України та Главою 15 КПК України, не представляється за можливе, у зв`язку з тим, що в органу досудового розслідування наявні обґрунтовані підстави вважати, що у разі проведення слідчих та процесуальних дій у такий спосіб невстановленими в ході досудового розслідування особами будуть вчинені дії з приховання, знищення та/або зміни властивостей відповідних речей та документів.Слідчими слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області раніше за вказаною адресою обшук не проводився. Особи, у володінні яких перебуває вищезазначене майно, не являються народними депутатами України, професійними суддями України, адвокатами чи іншими особами, щодо яких розповсюджується особливий порядок кримінального провадження, відповідно до ст. 480 КПК України.

На підставі вищевикладеного, зважаючи на те, що є достатні підстави вважати, що відшукуванні речі і документи знаходяться у приміщенні за вказаною вище адресою та приймаючи до уваги, що відшукуванні речі і документи мають важливе значення для досудового розслідування, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, слідчий звертається до суду з даним клопотанням про проведення обшуку.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити.

Вислухавши думку прокурора, вивчивши подане клопотання та додані до нього матеріали, якими обґрунтовується необхідність проведення обшуку, враховуючи положення ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

В ході судового розгляду прокурором доведено, що на даний час в рамках кримінального провадження №22022040000000432, проводиться комплекс заходів з метою відшукання та вилучення речей та документів, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення. З матеріалів провадження вбачається, що на першому поверсі у вказаному приміщенні можуть знаходитись речі та документи, які мають значення для розслідування даного кримінального провадження і можуть бути доказами в ході судового розгляду, тому з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення причетних до злочину осіб, вважаю за необхідне задовольнити клопотання слідчого та надати дозвіл на проведення обшуку. За викладених обставин, обшук є доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення вказаних речей та документів, які мають значення для досудового розслідування.

Керуючись ст. ст. 110, 234, 235, 309, 369-372 КПК України, суд,-

постановив:

Клопотання слідчого слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровської області молодшого лейтенанта юстиції ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 22022040000000432 від 24.11.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчого відділу УСБУ у Дніпропетровській області молодшому лейтенанту юстиції ОСОБА_4 та слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні № 22022040000000432 від 24.11.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , а також прокурорам групи прокурорів у даному кримінальному провадженні, на проведення обшуку на першому поверсі в будинку АДРЕСА_2 , з метою відшукання та вилучення предметів та документів, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: печатки, штампи, факсиміле; грошові кошти у готівковій та електронній формі, отримані в результаті здійснення протиправної діяльності; банківські картки; персональні комп`ютерні системи та їх частини (комп`ютери, ноутбуки, планшети); мобільні термінали систем зв`язку; сім-картки; носії комп`ютерних даних (лазерні диски, флеш-накопичувачі, переносні жорсткі диски і т.п.); роутери; маршрутизатори та інше телекомунікаційне обладнання; документальні носії інформації та особисті записи (записники, блокноти, чорнові записи і т.п.), вогнепальна зброя та набої до неї.

Строк дії ухвали 30 днів з моменту її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу110170417
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 22022040000000432 від 24.11.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України

Судовий реєстр по справі —204/3538/23

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Дружинін К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні