Повістка
від 11.04.2023 по справі 907/967/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.04.2023 м. УжгородСправа № 907/967/21

Суддя Господарського суду Закарпатської області Андрейчук Л.В., розглянувши заяву представника позивача від 05.09.2022 (вх. № 02.3.1-02/4521/23) про ухвалення додаткового рішення щодо розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатсько-галицьке Шляхово-Будівельне Управління», смт. Міжгір`я Закарпатської області

до відповідача 1 Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області, м. Хуст Закарпатської області

до відповідача 2 Синевирської сільської ради, с. Синевир Закарпатської області

про стягнення заборгованості на суму 403 604,95 грн

Секретар судового засідання Райніш М.І.

За участю представників сторін: не з`явилися;

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Закарпатської області перебувала справа №907/967/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатсько-галицьке Шляхово-Будівельне Управління» до Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області, Синевирської сільської ради про стягнення заборгованості на суму 403604,95 грн., в т.ч. 402051,60 грн. основного боргу, 1553, 35 грн. 3% річних.

Рішенням Господарського суду Закарпатської області 31.08.2022 позовні вимоги до відповідача 1 задоволено повністю. У задоволенні позову до відповідача-2 відмовлено повністю.

На адресу Господарського суду Закарпатської області 05.09.2021 надійшла заява представника позивача про ухвалення додаткового рішення щодо розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу.

За положенням частини 3 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Розпорядженням керівника апарату суду від 09.03.2023 року № 02-02/35/23 у зв`язку з припиненням повноважень судді Ушак І.Г., призначено повторний автоматизований розподіл даної справи.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу справ Господарського суду Закарпатської області, до розгляду справи № 907/967/21 визначено суддю Андрейчука Л.В.

Ухвалою від 10.03.2023 прийнято до розгляду заяву про розподіл судових витрат на правничу допомогу.

До дня ухвалення додаткового рішення від відповідача 1 заяв, клопотань, заперечень на адресу суду не надходило. В судове засідання відповідач 1 не з`явився.

Розглянувши матеріали заяви та додані до неї докази суд дійшов наступних висновків.

Однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пункт 12 частини 3 статті 2 зазначеного Кодексу ).

Згідно зі статтею 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

За змістом статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (стаття 30 зазначеного Закону).

Згідно зі ст. 124 Господарського процесуального кодексу України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору.

Відповідно до частин 1, 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Разом з тим розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду (частина 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України).

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (частина 3 статті 126 цього Кодексу).

Водночас за змістом частини 4 статті 126 Господарського процесуального кодексу України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини 4 цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частина 5 статті 126 Господарського процесуального кодексу України).

Як встановлено судом, між позивачем та адвокатом Оленич Р.А. укладено Договір від 04.11.2021 про надання правової допомоги позивачу.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем здійснено витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 10 500,00 грн, що підтверджується умовами Договору, а також Довідкою від 01.09.2022.

Учасник справи повинен деталізувати відповідний опис лише тією мірою, якою досягається його функціональне призначення - визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат. Надмірний формалізм при оцінці такого опису на предмет його деталізації, за відсутності визначених процесуальним законом чітких критеріїв оцінки, може призвести до порушення принципу верховенства права.

Від відповідача 1 заперечень чи клопотань про зменшення судових витрат на адресу суду не надходило.

За таких обставин, дослідивши зазначені докази і доводи позивача, надавши оцінку співмірності суми витрат зі складністю справи, відповідність цієї суми критеріям реальності, розумності розміру витрат, суд визнає вимоги позивача правомірними, належним чином підставними та доведеними.

Суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, зокрема, якщо судом не вирішено питання про судові витрати (стаття 244 ГПК України).

Враховуючи те, що під час винесення рішення по справі №907/967/21 судом не вирішено питання про розподіл судових витрат позивача на правову допомогу, беручи до уваги дотримання позивачем порядку та строків звернення з заявою про розподіл судових витрат після ухвалення рішення, суд дійшов висновку про задоволення заяви позивача, що є підставою для ухвалення додаткового рішення по справі про стягнення з відповідача-1 10 500,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Керуючись ст. ст. 123, 126, 129, 221, 234, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатсько-галицьке Шляхово-Будівельне Управління» від 05.09.2022 (вх. № 02.3.1-02/4521/23) про ухвалення додаткового рішення щодо розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу задоволити.

2. Стягнути з Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області (90400, Закарпатська область, м. Хуст, вул. Карпатської Січі, 21, код ЄДРПОУ 04053861) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатсько-галицьке Шляхово-Будівельне Управління» (90000, Закарпатська область, Хустський район, смт. Міжгір`я, вул. Грабовець, 20 код ЄДРПОУ 03450100) 10 500,00 грн (десять тисяч п`ятсот гривень 00 коп.) витрат на правову допомогу.

Додаткове рішення може бути оскаржене до Західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту додаткового рішення.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повний текст додаткового рішення виготовлено 11.04.2023

Суддя Андрейчук Л.В.

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110173387
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/967/21

Судовий наказ від 03.05.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Повістка від 11.04.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 10.03.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Судовий наказ від 02.11.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 18.09.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Рішення від 30.08.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 13.07.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні