Ухвала
від 12.04.2023 по справі 908/1067/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

12.04.2023 Справа № 908/1067/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя господарського суду Запорізької області Зінченко Н.Г. розглянувши заяву вих. № б/н від 01.04.2023(вх. № 1158/08-07/23 від 03.04.2023) про видачу судового наказу

Заявник: Комунальне підприємство «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради, (69006, м. Запоріжжя, вул. Добролюбова, буд. 23-А, ідентифікаційний код юридичної особи 22144952)

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю «ММ-ТРЕЙД», (юридична адреса: 65023, м. Одеса, вул. Толстого Льва, буд. 7, ідентифікаційний код юридичної особи 30324010)

про стягнення 1825,72 грн.

Без виклику учасників справи

УСТАНОВИВ

03.04.2023 до господарського суду Запорізької області звернулося Комунальне підприємство «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради, м. Запоріжжя із заявою про видачу судового наказу щодо стягнення з Товариство з обмеженою відповідальністю «ММ-ТРЕЙД» 1825,72 грн. заборгованості за надані послуги з управління багатоквартирним будинком № 18 по вул. Сталеварів в м. Запоріжжя за договором № 1172/Д від 15.11.2019. За порушення боржником грошового зобов`язання, заявник, окрім заявленої суми, просить стягнути з боржника 268,40 грн. судового збору за подання до суду заяви про видачу судового наказу.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.04.2023 заяву вих. № б/н від 01.04.2023(вх. № 1158/08-07/23 від 03.04.2023) про видачу судового наказу передано для розгляду судді Зінченко Н.Г.

Розглянувши матеріали заяви про видачу судового наказу, господарський суд дійшов висновку про необхідність направлення справи на розгляд до господарського суду міста Києва за територіальною підсудністю, з огляду на наступне.

Із змісту заяви про видачу судового наказу, поданої Комунальним підприємством «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради, слідує, що заявник просить стягнути з боржника заборгованість в розмірі в розмірі 1825,72 грн. за надані послуги з управління багатоквартирним будинком № 18 по вул. Сталеварів в м. Запоріжжя за період з листопада 2019 року по лютий 2023 року за договором № 1172/Д від 15.11.2019, укладеним між Комунальним підприємством «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради (Управитель) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ММ-ТРЕЙД» (Замовник).

Заявник зазначив, що за умовами договору № 1172/Д від 15.11.2019 боржнику надані послуги з управління багатоквартирним будинком № 18 по вул. Сталеварів в м. Запоріжжя за період з листопада 2019 року по лютий 2023 року у повному обсязі. Станом на 01.03.2023 у Товариства з обмеженою відповідальністю «ММ-ТРЕЙД» існує заборгованість перед Комунальним підприємством «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради в розмірі 1825,72 грн., яка боржником не сплачена.

Згідно зі статтею 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, зокрема в порядку наказного провадження.

Наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, визначені ГПК України.

Підстави та порядок видачі судового наказу врегульовано положеннями розділу ІІ ГПК України.

Частиною 1 статті 147 ГПК України передбачено, що судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 148 ГПК України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи-підприємці (частина 3 статті 147 ГПК України).

За статтею 149 ГПК України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

За загальним правилом позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом (частина 1 статті 27 ГПК України). Частиною 2 наведеної норми передбачено, що для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно частини 4 статті 152 ГПК України суддя, з метою визначення підсудності, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, не пізніше наступного дня з дня отримання заяви про видачу судового наказу перевіряє зазначене в заяві місцезнаходження боржника за відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

У зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України та введенням на території України воєнного стану, доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на офіційному сайті Міністерства юстиції України: https://usr.minjust.gov.ua, обмежений.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (з загальнодоступного ресурсу в мережі Інтернет opendatabot.ua) зареєстрованим місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю «ММ-ТРЕЙД» є: 65023, м. Одеса, вул. Толстого Льва, буд. 7.

Статтею 29 ГПК України передбачено підсудність справ за вибором позивача.

За частиною 1 статті 29 ГПК України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Відповідно до частини 5 статті 29 ГПК України позови в спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Тобто, правила цієї статті застосовуються до зобов`язань, виконання яких, з урахуванням їх особливостей, можливе лише в певному місці. У разі якщо така особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи визначається за загальними правилами підсудності.

При цьому, за загальним правилом, місце виконання зобов`язання є договірною умовою та узгоджується сторонами в договорі, та в даному випадку сторони можуть передбачити будь-яке місце виконання, яке буде зручне для сторін. Місце виконання договору, в випадку його визначення в договорі, є однією з умов договору, що зумовлює обов`язок його виконання саме в погодженому сторонами місці.

Виходячи з умов п. 1.1 договору № 1172/Д від 15.11.2019 Управитель зобов`язується забезпечувати отримання Замовником послуги з управління багатоквартирним будинком (утримання будинку та прибудинкової території), розташованим за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сталеварів, 18, відповідно до законодавства України, а Замовник зобов`язується оплачувати Управителю послуги з управління будинком та прибудинковою територією згідно вимог діючого законодавства України та умов цього договору.

Разом з тим, предметом розгляду в межах справи № 908/1067/23, є вимога про стягнення грошових коштів (заборгованості за вже отримані боржником послуги з управління багатоквартирним будинком) у зв`язку із неналежним виконанням боржником саме грошових зобов`язань на підставі письмового договору. При цьому умовами договору № 1172/Д від 15.11.2019 не врегульовано питання щодо місця виконання саме грошового зобов`язання. Спір про стягнення заборгованості безпосередньо не пов`язаний з місцем виконання договору, оскільки предметом спору є вимога про стягнення коштів, а не спір про зобов`язання надати обумовлені договором послуги тощо. Зобов`язання з оплати вартості наданих послуг, не є такими що належить, через його особливість, виконувати тільки в певному місці.

З урахуванням наведеного, суд доходить висновку про відсутність правових підстав для застосування положення частини 5 статті 29 ГПК України та про необхідність визначення підсудності спору за загальними правилами.

За правилами, встановленими главою 2 Розділу І ГПК України юрисдикція справ визначається за предметними та суб`єктними ознаками та територіальними ознаками. Виняток з цього правила становить виключна підсудність справ.

Частина 5 статті 152 ГПК України передбачає, що в разі якщо за результатами розгляду отриманих судом відомостей про місцезнаходження боржника буде встановлено, що заява про видачу судового наказу не підсудна цьому суду, суд, не пізніше десяти днів з дня надходження заяви, постановляє ухвалу про передачу заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами за підсудністю.

Враховуючи, що зобов`язання зі сплати вартості наданих послуг не є такими, що можуть виконуватись лише в певному місці (частина 5 статті 29 ГПК України), а також враховуючи, що місцезнаходженням юридичної особи боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «ММ-ТРЕЙД» (ідентифікаційний код юридичної особи 30324010) є: 65023, м. Одеса, вул. Толстого Льва, буд. 7, суд приходить висновку про наявність підстав для передачі матеріалів даної заяви з додатками за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до господарського суду Одеської області.

За таких обставин, матеріали даної заяви підлягають направленню за територіальною підсудністю до господарського суду Одеської області за місцезнаходженням боржника у справі.

Керуючись ст., ст. 27, 29, 31, 147, 149, 152 233, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ

Заяву вих. № б/н від 01.04.2023(вх. № 1158/08-07/23 від 03.04.2023) Комунального підприємства «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради, м. Запоріжжя про видачу судового наказу щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «ММ-ТРЕЙД», м. Одеса 1825,72 грн. заборгованості за надані послуги з управління багатоквартирним будинком № 18 по вул. Сталеварів в м. Запоріжжя за договором № 1172/Д від 15.11.2019 направити за встановленою територіальною юрисдикцією (підсудністю) до господарського суду Одеської області, (65119, м. Одеса, пр. Шевченка, 29) за місцезнаходженням боржника.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Згідно із ч. 2 ст. 235 ГПК України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 255, ст. 256 ГПК України та підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI «Перехідні положення» Господарського процесуального кодексу України може бути оскаржена в апеляційному порядку до Центрального апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги через господарський суд Запорізької області протягом 10 днів з дня її складання.

Повний текст ухвали складено та підписано 12.04.2023.

Суддя Н.Г. Зінченко

Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110173440
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1825,72 грн. Без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —908/1067/23

Судовий наказ від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 12.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні