Ухвала
від 12.04.2023 по справі 910/5499/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

12.04.2023Справа № 910/5499/23

Суддя Пукшин Л.Г., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Жако LTD» (01010, м. Київ, вул. Січневого Повстання, буд. 11-А, кв. 4)

Печерської районної у місті Києві державної адміністрації (01010, м. Київ, вул. Омеляновича-Павленка, 15)

про визнання трудових відносин припиненими, зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Жако LTD» та Печерської районної у місті Києві державної адміністрації про визнання трудових відносин припиненими, зобов`язання вчинити дії.

Позовні вимоги позивача обґрунтовані неможливістю звільнитись із займаної посади директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Жако LTD» у передбачений чинним законодавством спосіб через неможливість проведення позачергових загальних зборів учасників товариства, що в свою чергу унеможливлює виключення відомостей про позивача як керівника (директора) товариства із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Розглянувши матеріали позовної заяви, судом встановлено, що вона відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, а подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

В даному випадку враховуючи категорію та складність справи, обсяг та характер доказів, які входять до предмету доказування, час, необхідний для вчинення судом та учасниками процесуальних дій, суд дійшов висновку, що справа підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Також, судом було розглянуто подане разом із позовом 10.04.2023 клопотання позивача про витребування доказів, яке задовольняється судом з огляду на таке.

З поданого клопотання вбачається, що матеріали позовної заяви не містять посилань на дату та правову підставу обрання позивача директором Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Жако LTD», оскільки у неї відсутні будь-які документи (рішення зборів, наказ), на підставі яких вона приступила до виконання обов`язків керівника товариства.

Водночас, обґрунтовуючи вказане клопотання, позивач вказує на те, що зазначені документи містяться у матеріалах реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Жако LTD», яка знаходиться в Печерській районній у місті Києві державній адміністрації.

Поряд із цим, позивач вказує на відсутність можливості самостійно забезпечити подання до суду копії матеріалів реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Жако LTD» з огляду на положення норм Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» № 755-IV.

Відповідно до п. 13 ч. 2 ст. 9 Закону України № 755-IV в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб відомості про керівника юридичної особи та про інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта, інформація для здійснення зв`язку з керівником юридичної особи (телефон та/або адреса електронної пошти)), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Для державної реєстрації в ЄДР відомостей щодо зміни керівника юридичної особи подаються такі документи: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру (ч. 4 ст. 17 Закону України № 755-IV).

Згідно з ч. 3 ст. 29 Закону України № 755-IV реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб`єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, громадського формування, фізичної особи - підприємця.

Положеннями ст. 30 вказаного Закону передбачено, що витребування (вилучення) документів з реєстраційних справ здійснюється в порядку, визначеному законом. Оригінали документів, вилучені з реєстраційної справи, надсилаються поштовим відправленням до суду або передаються безпосередньо особі, уповноваженій судом на їх одержання, і підлягають негайному поверненню суб`єкту державної реєстрації, у якого зберігаються реєстраційні справи, після проведення відповідних процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно до положень ч. 2 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Суд може уповноважити на одержання витребуваних ним доказів заінтересовану сторону. (ч. 4,6 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України).

Судом враховано, що згідно з частиною 1 статті 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За приписами частини 4 статті 74 Господарського процесуального кодексу України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

З огляду на викладене, суд дійшов до обґрунтованого висновку про задоволення клопотання позивача про витребування доказів.

Керуючись ст. 12, 42, 74, 81, 176, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 10.05.23 о 11:15 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 22.

4. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи. У відповідності до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України надати документи, що підтверджують повноваження представників учасників справи.

5. Запропонувати відповідачам надати суду відзиви на позовну заяву з доказами направлення позивачу - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали та заперечення на відповіді на відзиви (якщо такі будуть подані) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

6. Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзивів у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України).

7. Витребувати у Печерській районній у місті Києві державній адміністрації (01010, м.Київ, вул. Омеляновича-Павленка, 15, ідентифікаційний код: 37401206) належним чином завірену копію реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Жако LTD» (ідентифікаційний код: 23707989).

8. Запропонувати позивачу у строк протягом п`яти днів з дня отримання відзивів на позов надати суду відповіді на відзиви на позов, а також докази направлення відповідей на відзиви відповідачам.

9. Звернути увагу сторін, що відповідно до положень ст. 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема, з використанням власних технічних засобів.

10. Запропонувати сторонам вжити можливих заходів до врегулювання спору мирним шляхом.

Ухвала набирає чинності 12.04.2023 та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за адресою: http://court.gov.ua.

Суддя Л. Г. Пукшин

Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110173772
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин

Судовий реєстр по справі —910/5499/23

Рішення від 03.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 26.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 10.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 12.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні