Ухвала
від 12.04.2023 по справі 926/1554/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58002, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34, е-mail: inbox@cv.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

п р о в і д к р и т т я п р о в а д ж е н н я у с п р а в і

12 квітня 2023 року Справа № 926/1554/23

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Миронюка С.О., розглянувши матеріали спарви

за позовом керівника Чернівецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Державної служби України з безпеки на транспорті (01135, проспект Перемоги, 14, м. Київ, код 39816845)

до відповідача Приватної фірми «Труд» (60400, вул.Садова,39, смт.Глибока, Чернівецький р-н., Чернівецька обл., код ЄДР 22847211)

про стягнення плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування великоваговим транспортним засобом в сумі 47 283,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Керівник Чернівецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Державна служби України з безпеки на транспорті звернулася до Господарського суду Чернівецької області з позовом до Приватної фірми «Труд» про стягнення заборгованості на загальну суму 47 283,00 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що посадовими особами управління Укртрансбезпеки Рівненської області проведена рейдова перевірка додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час виконання перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом. За результатами перевірки було складено акти

- №227537 про перевищення транспортним засобом марки MAN державний реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом про перевищення транспортним засобом нормативних вагових параметрів від 07.08.2020, а саме, фактичне навантаження складало 42,250 т, та нараховано плату за проїзд великовагового транспортного засобу у розмірі 846,72 євро, що еквівалентно 27 770,00 грн (курс НБУ станом на 07.08.2020) про що складено рахунок плати за проїзд №034825 від 07.08.2020;

- №227532 про перевищення транспортним засобом марки DAF державний реєстраційний номер НОМЕР_2 з причепом про перевищення транспортним засобом нормативних вагових параметрів від 07.08.2020, а саме, фактичне навантаження складало 42,05 т, та нараховано плату за проїзд великовагового транспортного засобу у розмірі 594,96 євро, що еквівалентно 19 513,00 грн (курс НБУ станом на 07.08.2020) про що складено рахунок плати за проїзд №34824 від 07.08.2020;

Станом на момент подання позовної заяви, як зазначає прокурор, відповідачем кошти у добровільному порядку не сплачено.

Також прокурор у прохальній частині просить суд розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Протоколом автоматичного розподілу судової справи між суддями від 07.04.2023 позовну заву передано судді Миронюку С.О.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, а відтак, підлягає відкриттю.

Суд звертає увагу щодо клопотання прокурора у прохальній частині позовної заяви стосовно відкриття провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та з нею не погоджується, вказуючи наступне.

Відповідно до частини 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Так, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Згідно цього Кодексу малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення (ч.ч.3, 4, 5, 7 ст.12 ГПК України).

У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. У порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті, зокрема, справи у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності, крім справ про стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ч.ч.1, 2, 3, п.4 ч.4 ст.247 ГПК України).

Приймаючи до уваги вище викладене, розглянувши матеріали позовної заяви, враховуючи характер спірних правовідносин зазначена позовна заява не підлягає розгляду у спрощеному провадженні. А відтак, господарський суд вважає за необхідне здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Керуючись статтями 12, 162, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1 Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на "04" травня 2023 року о 10:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. Ольги Кобилянської, 14, третій поверх, зал судових засідань №1.

4. Відповідачу:

- у 15-ти денний строк з дня вручення даної ухвали надати суду відповідно до статті 165 Господарського процесуального кодексу України відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову;

- одночасно надіслати прокурору та позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

5. Рекомендувати учасникам судового процесу подавати документи по справі (заяви, клопотання, пояснення, відзиви, скарги, тощо) в електронному вигляді на електронну адресу господарського суду, через особистий кабінет в підсистемі "Електронний суд", або поштою.

6. Запропонувати учасникам судового процесу повідомити суду їхні офіційні електронні адреси, зареєстровані на доменному імені mail.gov.ua з метою направлення судом процесуальних документів у справі в електронній формі згідно статті 120 та 242 Господарського процесуального кодексу України (за відсутності створити такі електронні адреси).

7. Роз`яснити учасникам провадження їх право звернутися до суду про розгляд справи без їх участі на підставі наявних у справі матеріалів.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

9. Звернути увагу сторін на те, що відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Суддя Сергій МИРОНЮК

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено14.04.2023
Номер документу110175320
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/1554/23

Ухвала від 11.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 12.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні