Постанова
від 26.08.2010 по справі 2а-4261/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-4261/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 серпня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окр ужний адміністративний суд у складі :

Головуючої судді Баргаміної Н.М.

розглянувши у письмовому п ровадженні справу за адмініс тративним позовом Управлін ня Пенсійного фонду України в Корюківському районі Черні гівської області до відкрито го акціонерного товариства « Корюківське АТП 17445» про стягн ення заборгованості зі сплат и страхових внесків на загал ьнообов' язкове пенсійне ст рахування в розмірі 18251,15 грн., -

В С Т А Н О В И В :

02.08.2010 р. позивач звернувся з адміністративним позовом д о відкритого акціонерного то вариства «Корюківське АТП 17445 », в якому просить стягнути з в ідповідача на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Корюківському районі Чер нігівської області заборгов аність зі сплати страхових в несків на загальнообов' язк ове пенсійне страхування в р озмірі 18251,15 грн. ,мотивуючи свій позов тим, що відповідач в пор ушення чинного законодавств а не сплачує своєчасно узгод жену суму боргу.

Позивач в судове засідання не з' явився, натомість наді слав на адресу суду заяву від 26.08.2010 року №1974/06, про розгляд дано ї справи без участі його пред ставника, позовні вимоги під тримує в повному обсязі.

Відповідач також надав суд у заяву про розгляд справи бе з його участі, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, су д вважає, що позов підлягає за доволенню на слідуючих підст авах.

Судом встановлено, що відкр ите акціонерне товариство «К орюківське АТП 17445» зареєстро ване в Управлінні Пенсійного фонду України в Корюківсько му районі, як платник страхов их внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування 06.02.1991 року за № 0019, про що свідчить довідка № 1681/02 від 21.07.2010 року, яка зберігається в мате ріалах справи.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» страхувальники зо бов'язані сплачувати страхов і внески, нараховані за відпо відний базовий звітний періо д, не пізніше ніж через 20 кален дарних днів із дня закінченн я цього періоду. Базовим звіт ним періодом є: для страхувал ьників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, - кале ндарний місяць; для страхува льників, зазначених у пункті 5 статті 14 цього Закону, - кварт ал. При цьому в разі здійсненн я протягом базового звітного періоду виплат (виплати дохо ду), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхо ві внески, страхувальники од ночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати а вансові платежі у вигляді су м страхових внесків, що підля гають нарахуванню на зазначе ні виплати (дохід). У разі недо статності у страхувальника к оштів для здійснення в повно му обсязі виплати заробітної плати (доходу) та одночасної с плати відповідних авансових платежів виплата зазначених сум та сплата страхових внес ків здійснюється в пропорцій них розмірах у порядку, визна ченому правлінням Пенсійног о фонду. У разі несплати аванс ових платежів до страхувальн иків застосовуються фінансо ві санкції, передбачені цим З аконом. Перерахування страхо вих внесків здійснюється стр ахувальниками одночасно з од ержанням (перерахуванням) ко штів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі в безгот івковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг). При цьому фа ктичним одержанням (перераху ванням) коштів на оплату прац і (виплати доходу) вважається одержання відповідних сум г отівкою, зарахування на банк івський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, о держання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальни х цінностей в рахунок зазнач ених виплат (доходу), фактичне здійснення із цих виплат (дох оду) відрахувань, передбачен их законодавством або за вик онавчими документами, чи буд ь-яких інших відрахувань.

Відповідно до поданих відп овідачем розрахунків сум стр ахових внесків на загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування за квітень-траве нь місяці 2010 року загальна сум а нарахованих внесків станов ить 17997,66 грн.

Згідно до п. 2 ст. 106 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у строки, визначені ст.20 За кону, в тому числі обчислені т ериторіальними органами Пен сійного Фонду України у випа дках, передбачених ч. 3 ст. 20 цьо го Закону, вважаються простр оченою заборгованістю із спл ати страхових внесків (недої мкою) і стягуються з нарахува нням пені та застосуванням ф інансових санкцій.

За несвоєчасну сплату (несв оєчасне перерахування) страх увальниками страхових внеск ів, у тому числі донараховани х страхувальниками або орган ом Пенсійного фонду відповід но до п.2 ч.9 ст. 106 вищевказаного Закону до боржника було заст осовано фінансову санкцію у вигляді штрафу в сумі 115,25 грн. та пені 134,24 грн. , про що було вин есено рішення від 16.06.2010 року № 101, яке відповідач отримав 16.06.2010 ро ку.

Відповідно до ч. 1-3 п.3 ст . 106 Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування» територі альні органи Пенсійного фонд у України за формою і у строки , визначені правлінням Пенсі йного фонду, надсилають стра хувальникам, які мають недої мку, вимогу про сплату боргу.

На виконання вимог вищезаз наченого положення, Управлін ням Пенсійного фонду України в Коропському районі була на правлена вимоги про сплату б оргу: від 02.06.2010 року № Ю-739, яку відп овідач отримав 04.06.2010 р., про що св ідчить повідомлення про вруч ення поштового відправлення , та від 02.07.2010 року № Ю-739, яку відпо відач отримав 13.07.2010 р., про що сві дчить повідомлення про вруче ння поштового відправлення. Як вбачається з матеріалів с прави, відповідач добровільн о визначену вимогою суму не с платив, саму вимогу не оскарж ив.

Згідно до ст. 106 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня», страхувальник протягом 10 робочих днів із дня одержанн я вимоги про сплату недоїмки зобов' язаний сплатити зазн ачену у вимозі суму недоїмки та суми фінансових санкцій. У разі незгоди з розрахунком с уми, страхувальник узгоджує її з органом Пенсійного фонд у, а в разі неузгодження з оста ннім, має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування», страхувальник з обов' язаний нараховувати, о бчислювати і сплачувати в ус тановлені строки та в повном у обсязі страхові внески. Стр ахові внески - це кошти відр ахувань на соціальне страхув ання та збір на обов' язкове державне пенсійне страхуван ня, сплачені згідно із законо давством, що діяло раніше; ко шти, сплачені на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування відповідно до ц ього Закону.

Згідно ст. 20 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування », обчислення страхових внес ків застрахованих осіб, здій снюється страхувальниками н а підставі бухгалтерських та інших документів, відповідн о до яких провадиться нараху вання (обчислення) або які під тверджують нарахування (обчи слення) заробітної плати (дох оду), грошового забезпечення , на які відповідно до цього За кону нараховуються страхові внески. Сплата страхових вне сків здійснюється виключно в грошовій формі. Страхувальн ики зобов'язані сплачувати с трахові внески, нараховані з а відповідний базовий звітни й період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зак інчення цього періоду.

На підставі ч. 3 ст. 106 закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування», у разі якщо страхува льник, який одержав вимогу те риторіального органу Пенсій ного фонду про сплату недоїм ки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сп латив зазначену у вимозі сум у недоїмки разом з застосова ною до нього фінансовою санк цією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповід ним органом Пенсійного фонду , або не оскаржив вимогу в судо вому порядку, а також у разі як що страхувальник узгодив вим огу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом деся ти робочих днів після отрима ння узгодженої вимоги, відпо відний орган Пенсійного фонд у звертається в установленом у законом порядку і подає вим огу про сплату недоїмки до ві дповідного підрозділу держа вної виконавчої служби. У заз начених випадках орган Пенсі йного фонду також має право з вернутися до суду з позовом п ро стягнення недоїмки.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

За таких обставин та врахов уючи те, що сума заборгованос ті є узгодженою, відповідаче м не оскаржена, суд дійшов вис новку, що адміністративний п озов Управління Пенсійного Ф онду України в Корюківському районі до відкритого акціон ерного товариства «Корюківс ьке АТП 17445» підлягає задоволе нню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 17, 18, 104, 122, 160-163 КА С України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити в пов ному обсязі.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства «Корюкі вське АТП 17445» (м. Корюківка, пров. Кірова, 18, р/р 260 03003717 в ПАТ «Полікомбанк», МФО 353100 , код 05524742) на користь управління Пенсійного фонду України в К орюківському районі Чернігі вської області (вул. Вокзальн а, 8а, м. Корюківка, р/р 2560130301199 в Корю ківському відділенні № 3060 ВА Т «Державний ощадний банк У країни», МФО 343091, код 21395861) заборго ваність зі сплати страхових внесків на загальнообов' яз кове пенсійне страхування в розмірі 18251,15 грн.

Постанова набирає законно ї сили у порядку, встановлено му ст.254 Кодексу адміністратив ного судочинства України.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез суд першої інстанції, яки й ухвалив постанову. Апеляці йна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосу вання судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а тако ж прийняття постанови у пись мовому провадженні апеляцій на скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Баргаміна Н.М.

Дата ухвалення рішення26.08.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу11017710
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4261/10/2570

Ухвала від 02.08.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

Постанова від 26.08.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні