Постанова
від 02.09.2010 по справі 2а-3645/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа №  2а-3645/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

02 вересня 2010 р.                                                                                    м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді                                                                 Сорочко Є.О.,

при секретарі                                                                          Сердюк Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки Чернігівської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Велмі Пром»  про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків,-

                                                       В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки Чернігівської області (далі – УПФУ в м. Прилуки) звернулось до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Велмі Пром» (далі – ТОВ «Велмі Пром») про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за лютий-березень 2010 року та пені в розмірі 38914,14 грн. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач зареєстроване в УПФУ в м. Прилуки, як платних страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і зобов’язана  сплачувати такі внески до УПФ відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але зазначені суми страхових внесків не сплачує у строки, встановлені законодавством України.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, надіслав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся в установленому порядку, причини неявки суду не повідомив.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі Закону)  ТОВ «Велмі Пром» є страхувальником, а згідно частини 1 статті 15 Закону страхувальники є платниками страхових внесків до солідарної системи. Частиною 3 статті 15 Закону зазначено, що страхувальники набувають статусу платників страхових внесків до Пенсійного фонду з дня взяття їх на облік територіальним органом Пенсійного фонду. Відповідача зареєстровано в УПФУ в м. Прилуки, як платника страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з 20.10.2003 року за № 5244, що підтверджується, наявною в матеріалах справи, довідкою про взяття на облік платника страхових внесків.

Згідно наданих відповідачем до УПФУ в м. Прилуки розрахунків сум страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування, що підлягають сплаті за період лютий-квітень 2010 року, які маються в матеріалах справи, сума внесків відповідачем нарахована у розмірі 38872,58 грн.

У відповідності до частини 6 статті 20 Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду, який для відповідача є календарний місяць. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, відповідно до частини 2 статті 106 Закону вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

За несвоєчасно сплачені страхові внески відповідачем, рішеннями УПФУ в м. Прилуки № 238 від 08.04.2010 року та № 384 від 07.05.2010 року до ТОВ «Велмі Пром» на підставі пункту 2 частини 9 статті 106 Закону нарахована пеня на суму 41,56 грн.

Відповідно до ст. 106 Закону територіальні  органи  Пенсійного  фонду  за  формою  і  у строки,  визначені   правлінням   Пенсійного   фонду,   надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти  робочих  днів  із  дня  одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми  недоїмки та суми фінансових санкцій.

Згідно п. 8.2. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року № 21-1 (далі – Інструкція) органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки у випадках: а) якщо дані документальних перевірок результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків; в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені. У випадку а) вимога надсилається одночасно з актом документальної перевірки. У випадку б) вимога надсилається щомісяця протягом п'яти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу.  Згідно п. 8.3. Інструкції вимога формується на підставі актів документальних перевірок та облікових даних з карток особових рахунків страхувальників.

УПФУ в м. Прилуки, відповідно до Інструкції сформована та направлена  відповідачу вимога про сплату боргу від 07.06.2010 року № Ю-613 на загальну суму 160222,40 грн., яка складається з 123177,71 грн. стягнутих за рішенням суду, 1869,45 грн. частково сплати боргу, 38872,58 грн. заявлених страхових внесків та 41,56 грн. пені.  

Загальна заборгованість відповідача зі сплати страхових внесків за лютий-квітень 2010 року з урахуванням пені складає 38914,14 грн.  На час звернення УПФУ в м. Прилуки до суду, відповідачем вказана заборгованість не сплачена і не оскаржена.  

Відповідно ст. 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального  органу  Пенсійного  фонду  про  сплату недоїмки і протягом  десяти  робочих днів після  її  отримання  не  сплатив зазначену  у  вимозі  суму  недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією,  включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним  органом Пенсійного  фонду,  або не оскаржив вимогу в судовому порядку,  а  також  у  разі  якщо страхувальник  узгодив вимогу,  але  не  сплатив  узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги,  відповідний орган Пенсійного  фонду  звертається  в  установленому законом порядку і подає  вимогу  про  сплату недоїмки  до  відповідного  підрозділу державної   виконавчої   служби.   У   зазначених  випадках орган Пенсійного  фонду  також  має  право   звернутися   до   суду   чи господарського  суду  з позовом  про  стягнення недоїмки.  

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки Чернігівської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Велмі Пром» є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню, а заборгованість стягненню на користь управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки Чернігівської області.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки Чернігівської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Велмі Пром» - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Велмі Пром» (ідентифікаційний код 32615443) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки Чернігівської області заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та пені в розмірі 38914 (тридцять вісім тисяч дев'ятсот чотирнадцять) грн. 14 коп. на р\р 2560230301272 в Прилуцькому відділенні № 221 ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 353154, код 14241463.  

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.  

Дата виготовлення та підписання постанови в повному обсязі -  06 вересня 2010 р.

                          

Суддя:                                                                                              Сорочко Є.О.

Дата ухвалення рішення02.09.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу11017723
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3645/10/2570

Ухвала від 13.07.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 02.09.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 02.09.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні