Рішення
від 04.04.2023 по справі 736/414/23
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 736/414/23

Номер провадження 2/736/98/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2023 року м. Корюківка

Корюківський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючої судді - Пархомчук Т.В.,

за участі секретаря - Крапивної Г.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м. Корюківці у приміщенні суду, без фіксації судового процесу, в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, про визнання права власності на будинок з надвірними спорудами в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 08.03.2023 звернувся до суду з позовом до Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області і просить визнати за ним право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, площею 88,7 кв. м за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Чернігів Чернігівської області, Україна. Позовні вимоги мотивовані тим, що приватний нотаріус не може видати свідоцтво про право на спадщину за законом на спадковий житловий будинок з надвірними спорудами, бо на нього відсутній правовстановлюючий документ.

Ухвалою суду від 13.03.2023 у справі відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено справу до слухання у відкритому підготовчому засіданні. Цією ухвалою учасникам справи визначено строк для подачі заяв по суті справи.

Від відповідача 03.04.2023 до суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому Холминська селищна рада не заперечує проти задоволення позовних вимог. Отже, відповідач визнав позовні вимоги ОСОБА_1 . Визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Позивач у підготовче засідання не з`явився, надав заяву про можливість розгляду справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача Холминської селищної ради в підготовче засідання не з`явився, у відзиві на позовну заяву просив розглянути справу за його відсутності.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до частини 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні підготовчого засідання.

Розглянувши додані до позовної заяви документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Чернігів Чернігівської області, Україна помер батько позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 26.03.2018, виданим виконавчим комітетом Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на:

земельну ділянку площею 0,2500 га, кадастровий номер 7422484000:01:000:0050, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), розташованої за адресою: АДРЕСА_1 ;

земельну ділянку площею 0,2475 га, кадастровий номер 7422484000:01:000:0051, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 ;

житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, загальною площею 88,7 кв.м, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач прийняв спадщину, що відкрилась після смерті батька ОСОБА_2 та отримав свідоцтва про право на спадщину за законом від 12.09.2019 на вищевказані земельні ділянки та витяги від 12.09.2019 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на ці земельні ділянки, які підтверджують його право власності на ці земельні ділянки.

Позивач єдиний спадкоємець після смерті батька ОСОБА_2 , адже його дружина ОСОБА_3 відмовилась від прийняття спадщини після його смерті, що зазначено в матеріалах Спадкової справи (номер у Спадковому реєстрі: 62624661, номер у нотаріуса: 53/2018), заведеної 26.06.2018 приватним нотаріусом Корюківського районного нотаріального округу Чернігівської області Дремлюгою Раїсою Михайлівною, до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Позивач звернувся до приватного нотаріуса Корюківського нотаріального округу за отриманням свідоцтва на право на спадщину за законом на спадковий житловий будинок з надвірними спорудами в порядку спадкування за законом. Нотаріус пояснив, що за відсутності правовстановлюючого документу видати таке свідоцтво відсутні правові підстави.

Надаючи правову оцінку обставинам справи, суд виходить із наступного.

Відповідно до ст.ст. 1216 -1218 ЦК України, спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого, статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Статтею 392 ЦК України регламентовано, що право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання, у разі якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

ОСОБА_1 , який належним чином прийняв спадщину за ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , після його смерті відкрилася спадщина, до складу якої, крім іншого входить будинок АДРЕСА_1 . Позивач прийняв спадщину після смерті свого батька, однак право власності на вказаний будинок не було зареєстровано відповідно до вимог Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Факт належності даного будинку померлому батьку позивача підтверджується свідоцтвом про право особистої власності на домоволодіння від 10 січня 1990 року, виданим на підставі рішення виконкому Корюківської районної Ради народних депутатів № 164 від 21 листопада 1989 року.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 1 липня 2004 року, державна реєстрація речових прав (на нерухоме майно та їх обмежень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів (виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Згідно зі ст. 3 зазначеного Закону право власності та інші речові права на нерухоме майно, набуті згідно з діючими нормативно-правовими актами до набрання чинності цим Законом, визнаються державою.

Державна реєстрація права власності на житлові будинки, споруди регулювалася підзаконними нормативними актами, зокрема, такими як Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, та Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року №7/5.

Зазначені нормативні акти передбачали державну реєстрацію будівель, споруд, державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, проте виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від державної реєстрації до часу набрання чинності ЦК та Законом України від 1 липня 2004 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Відповідно до ст.ст. 25, 30, 346 ЦК України, листа Міністерства юстиції України №19-32/319, від 21.02.2005 року, якщо у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не проводилась і правовстановлюючий документ відсутній, питання про визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного власника (спадкоємця) повинно вирішуватися у судовому порядку.

Таким чином, у разі відсутності державної реєстрації права власності на нерухоме майно, створене та оформлене в передбаченому законом порядку до набрання чинності Законом України від 1 липня 2004 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», спадкоємці, які прийняли спадщину, мають право на оформлення спадкових прав.

Враховуючи те, що позивач вважається таким, що прийняв спадщину за ОСОБА_2 , інші спадкоємці відсутні, однак за умови відсутності реєстрації права власності на будинок відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», але за умови визнання державою речових прав, які були зареєстровані в порядку до набрання чинності вказаним законом, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог при визнання за позивачем права власності на житловий будинок із надвірними будівлями та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Згідно положень ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Аналогічне положення щодо повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, також передбачено ч. 3 ст. 7 Закону України про судовий збір.

Оскільки відповідачем позов визнано під час підготовчого засідання до початку розгляду справи по суті, позивачу необхідно повернути з державного бюджету 50% відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, що становить 536,80 грн.

Решту сплаченого судового збору залишити за позивачем.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 392, 1216, 1220, 1223, 1258, 1268, 1269, 1270, 1296 ЦК України, статтями 142, 200, 206, 247, 263, 264, 265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, про визнання права власності на будинок з надвірними спорудами в порядку спадкування за законом - задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, площею 88,7 кв. м за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Чернігів Чернігівської області, Україна.

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Чернігівської області, код ЄДРПОУ 37972475,що розташоване за адресою: м. Чернігів, вул. Реміснича, 27, повернути позивачу ОСОБА_1 з державного бюджету 50% відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, згідно квитанції № 0.0 28702111685.1 від 20.02.2023 року, що становить - 536 (п`ятсот тридцять шість) грн. 80 коп.

Решту сплаченого судового збору залишити за позивачем.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, строк на апеляційне оскарження обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Відповідач: Холминська селищна рада Корюківського району Чернігівської області, 15331, Чернігівська область, Корюківський район, смт. Холми, вул. Спортивна, 9, код ЄДРПОУ 04412596.

Повне судове рішення складено 13.04.2023.

Суддя Т.В.Пархомчук

Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено14.04.2023
Номер документу110195507
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на будинок з надвірними спорудами в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —736/414/23

Рішення від 04.04.2023

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Пархомчук Т. В.

Рішення від 04.04.2023

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Пархомчук Т. В.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Пархомчук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні