Ухвала
від 12.04.2023 по справі 462/683/23
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 462/683/23

провадження 1-кс/462/661/23

У Х В А Л А

12 квітня 2023 року cлідчий суддяЗалізничного районногосуду м.Львова ОСОБА_1 ,,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянувши клопотаннястаршого слідчогоСВ ВП№1ЛРУП №2ГУ НПу Львівськійобласті ОСОБА_3 , погодженим прокурором Франківської окружної прокуратури м. Львова Львівської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, внесеного у кримінальному провадженні за №12023141390000106 від 28.01.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України,

встановив:

старший слідчийСВ ВП№1ЛРУП №2ГУ НПу Львівськійобласті ОСОБА_3 ,06.04.2023року звернуласядо судуз клопотанняму кримінальномупровадженні №12023141390000106від 28.01.2023року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.4ст.190КК України,погодженим ізпрокурором Франківськоїокружної прокуратурим.Львова Львівськоїобласті ОСОБА_4 ,про наданнятимчасового доступудо речейта можливістьвилучення інформаціїпро зв`язкимобільного терміналуз абонентськимномером НОМЕР_1 ,а самероздруківок з`єднань,із зазначеннямінформації протип з`єднання(вхідні/вихіднідзвінки,СМС,ММС,GPRS,переатестація,в томучислі інульової тривалості);дата,час татривалість з`єднанняз прив`язкоюдо базовихстанцій,кут діїантени базовоїстанції,а такожадресу базовоїстанції;ідентифікаційні ознакикінцевого обладнання(абонентаА),абонентський,серійний,ІМSIномери сім-карти,ІМЕІ;із зазначенняммісцезнаходження абонентаА;інформацію проспосіб поповненнярахунку,дати тачасу поповнення,суми поповнення,іншої інформації,щодо рухукоштів;ідентифікаційні ознакитерміналу,з якимвідбувався сеансзв`язку(абонентаБ),абонентський,серійний,ІМSIномери сім-карти,ІМЕІ;із зазначенняммісцезнаходження абонентаБ зприв`язкоюдо базовихстанцій,кут діїантени базовоїстанції,а такожадресу базовоїстанції;з`єднаннянульової тривалості;СМС-повідомленьбез розкриттямїх змістуу періодчасу з00.00.годин 01.11.2022по 00.00годин 11.04.2023, що перебуває у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовано тим, що у провадженні ВП № 1 ЛРУП №2 ГУНП у Львівській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до ЄРДР за №12023141390000106 від 28.01.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування проведено допит потерпілого ОСОБА_5 , який повідомив, що він являється директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . Через мережу інтернет він вирішив придбати дизельне паливо для товариства. Так, знайшовши відповідне оголошення на сайті «ОЛХ» та зателефонувавши на абонентський номер мобільного телефону НОМЕР_2 , почав спілкуватись із невідомою особою, яка представилася на ім`я ОСОБА_6 та менеджером ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яке реалізовує паливо компанії « ІНФОРМАЦІЯ_4 » по ціні 41 гривня за літр. ОСОБА_5 на дану пропозицію погодився, однак, особа на ім`я ОСОБА_6 повідомив, що фактично договір буде укладатися із ТОВ ТВК « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». Вже, 26.01.2023 було укладено договір поставки №755 між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в особі ОСОБА_7 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі ОСОБА_5

27.01.2023 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перерахувало на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 (ЄДРПОУ - НОМЕР_3 , МФО - НОМЕР_4 ) НОМЕР_5 грошові кошти в сумі 2 100 000 гривень, оскільки, автомобілі із пальним приїхали на територію ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Однак, особа на ім`я ОСОБА_6 , повідомив, що кошти не надійшли та просив чекати і вже через декілька годин відключив телефон. Від так, вказана особа заволоділа коштами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на загальну сум 2 100 000 гривень.

23.03.2023 під час допиту попереднього директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ОСОБА_8 встановлено, що у листопаді 2022 року він залишив оголошення на сайті «ОЛХ» щодо продажу зазначеного товариства та з даного приводу йому зателефонувала особа на ім`я ОСОБА_6 із абонентського номера НОМЕР_1 , котрий вказав, що його товариш хоче придбати товариство. Саме ця особа на ім`я ОСОБА_6 організувала процедуру продажу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » у нотаріуса ОСОБА_9 .. Він разом із ОСОБА_7 та ще одною особою перебували у зазначеного нотаріуса під час укладення договору купівлі-продажу.

Враховуючи вищевказане, в органу досудового розслідування виникла необхідність в встановленні даних про зв`язки мобільного терміналу із абонентським номером НОМЕР_1 .

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явилися, у клопотанні просять проводити розгляд у їх відсутності, клопотання підтримують та просить таке задовольнити.

Слідчий суддя ухвалив розглядати клопотання в порядку ч. 2 ст. 163 КПК України без повідомлення володільця майна, з метою недопущення зміни або знищення речей чи документів, котрі унеможливлять встановлення обставин по кримінальному провадженні.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по матеріалах, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Як передбачено ч. 5, 6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюються в порядку, встановленому законом.

Інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій про зв`язок абонента, відповідно до п.7 ч.1 ст.162 КПК України належить до охоронюваної законом таємниці.

Відповідно до ст.39 Закону України «Про телекомунікації» оператори телекомунікації зберігають та надають інформацію про з`єднання свого абонента у порядку, встановленому законом.

Оскільки, вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні і може бути використана як доказ, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів, - неможливо, а тому потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи та дають підстави надати тимчасовий доступ до такої інформації, з можливістю ознайомитися із вказаними документами та отримати їх копії.

Як вбачається із протоколу допиту свідка ОСОБА_10 , який повідомлений про кримінальну відповідальність за дачу неправдивих показань, останній зазначає, що «зі мною сконтактувала особа на ім`я ОСОБА_6 , при цьому він використовував абонентський номер телефону НОМЕР_1 ».

При цьому, слідчим не обґрунтовано термін з якого слід надати дозвіл на отримання тимчасового доступу до інформації, а томуслідчий суддя вважає за доцільне встановити термін, з урахуванням часу і дати вчинення кримінального правопорушення за який необхідно отримати інформацію, а саме з 27.01.2023 року.

Разом з тим, надання тимчасового доступу до документів іншим слідчим, не підлягає до задоволення, оскільки в матеріалах клопотання відсутня постанова про включення їх до групи слідчих у кримінальному провадженні №12023141390000106.

На підставі викладеного, керуючись ст. 131, 132, 159 - 166 КПК України,

постановив:

клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому слідчого відділення відділу поліції №1 ЛРУП №2 Головного управління Національної поліції у Львівській області капітану поліції ОСОБА_3 та/або слідчим з групи слідчих, а саме слідчим слідчого відділення відділу поліції №1 ЛРУП №2 ГУНП у Львівській області: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , старшим слідчим ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 на тимчасовий доступ та можливість вилучення інформації про зв`язки мобільного терміналу з абонентським номером НОМЕР_1 , а саме роздруківок з`єднань, із зазначенням інформації про тип з`єднання (вхідні/вихідні дзвінки, СМС, ММС, GPRS, переатестація, в тому числі і нульової тривалості); дата, час та тривалість з`єднання з прив`язкою до базових станцій, кут дії антени базової станції, а також адресу базової станції; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонента А), абонентський, серійний, ІМSI номери сім-карти, ІМЕІ; із зазначенням місцезнаходження абонента А; інформацію про спосіб поповнення рахунку, дати та часу поповнення, суми поповнення, іншої інформації, щодо руху коштів; ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку (абонента Б), абонентський, серійний, ІМSI номери сім-карти, ІМЕІ; із зазначенням місцезнаходження абонента Б з прив`язкою до базових станцій, кут дії антени базової станції, а також адресу базової станції; з`єднання нульової тривалості; СМС-повідомлень без розкриттям їх змісту у період часу з 00.00. годин 27.01.2023 по 00.00 годин 11.04.2023, що перебуває у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали два місяці з дня постановлення.

Ухвала складена у двох примірниках, один знаходиться в матеріалах судового провадження, а другий наданий стороні кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя/підпис/

З оригіналом згідно:

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЗалізничний районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110196083
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —462/683/23

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні